Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (87)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Solskin, duer og rovfugle

lørdag 23. oktober 2021
Sort sol af Ringduer over Gedser, tre sene Rørhøge og en fin dag for ringmærkningen.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen:

Efter nogle dage med både vind og regn kunne der endelig komme en del net op selv om der stadig var ret meget vind. Der rastede en del finker i haven så dem gik der en del i nettene af.

Dagens mærkning/Todays ringing:
spurvehøg/Sparrowhawk 1

Gærdesmutte/Wren 13

Jernspurv/Dunnock 4

Rødhals/Robin 4

Solsort/Blackbird 3

Sangdrossel/Song thrush 2

Gransanger/Chiffchaff 1

Fuglekonge/Godlcrest 7

Blåmejse/Blue tit 2

Bogfinke/Chaffinch 15

Kvækerfinke/Brambling 4

Grønsisken/Sisikin 1

Lille gråsisken/Redpoll 1

Lille dompap/Eurasian bullfinch 2

Total 60

 

Trækket på Odden: Selv om der stadig var en del vind tilbage fra de seneste dages hårde blæst, bød lørdagen til en afveksling på en skyfri himmel og en farvestrålende solopgang. Til gengæld var der ikke meget trafik på havet med bare et par tusinde Ederfugle (Eiders) i løbet af seks timer og ikke ret mange andre arter. Dagens store træk var ubetinget de mange tusinde Ringduer (Woodpigeons), vi kunne tælle som prikker i lange bånd, da de trak ud noget nord for spidsen af odden. Der var godt selskab af glade fuglefolk i hele perioden, og flere har indtastet lidt forskellige tal i DOFbasen. Det viser blot betydningen af at have flere til stede, som har deres fokus i forskellige retninger og derfor aldrig ser helt det samme. Hvis det havde været på dagsordenen, havde vi sikkert kunnet blive enige om fælles tal.

Gedser 2021 lor Rorhog 1k 00001En af lørdagens tre Rørhøge var en ung fugl fra i år. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Ud over duerne var der et interessant træk af rovfugle med hele tre Rørhøge (Marsh Harriers) samt Fjeldvåger (Rough-legged Buzzards) og Musvåger (Common Buzzards), som kan være temmelig svære at holde rede på. En del af dem vendte om og forsvandt mod nord uden at trække ud, andre kom tilsyneladende retur, men formentlig ikke. En del indtrækkende våger er snarere rovfugle, som er trukket ud fra Sydsverige eller Møn og kommer ind over Gedser Odde, før de fortsætter ud over havet igen eller følger med nogle af fortryderne nordpå og måske ender med at trække ud fra Hyllekrog på Lolland.

Gedser 2021 lor Solvhejre 00001To Sølvhejrer på udtræk lørdag formiddag. Den forreste har nogle mørke og sorte tegninger på undersiden af håndsvingfjerene (det yderste af vingerne). På oversiden var vingerne rent hvide. Litteraturen på stationens boghylder og søgning på nettet har ikke givet nogen forklaring, men mon ikke, det er tegn på en ung fugl fra i år? Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Værd at pege på er også to Sølvhejrer (Great White Egrets), som blæsten sendte helt ud til spidsen, før det lykkedes dem at komme ud over havet med kurs mod Tyskland.

I fuglestationens tælling blev det fredag til 68.000 fugle af 40 arter. Se alle registrerede arter og tal i DOFbasen ved at klikke her.

Nyt fra stationen: Søndag aften nåede Marie Chevalier, der flere gange før har arbejdet som ringmærker for Gedser Fuglestation, frem til stationen sammen med to franske kolleger, Anne Cillard og Sébastien Gautier, efter en lang køretur fra Belgien.

Folk på stationen: Marie Chevalier, Anne Cillard, Sébastien Gautier, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.