Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (87)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

JOURNEE BRETONNE A GEDSER

tirsdag 26. oktober 2021
Søkonge omkring odden, få fugle i nettene og middag fra Bretagne.
af Anne CILLAD, Marie CHEVALIER, Seb GAUTIER & Ole Friis Larsen

Bonjour a tous,

Troisieme journee pour les 3 Francais bretons a la station de Gedser.

Avec une meteo identique a celle d hier nous avons capture 17 oiseaux dont un nouvel epervier (Spurvehøg). Peu d oiseaux etaient present sur la station. Nous avons eu la chance d observer une oie cendree (Grågås) dans le jardin de la maison. Dans l apres midi nous sommes alles au poste d observation ou de nombreuses eider a duvet (Ederfulgl) etaient presentes  ainsi qu une buse patue  (Fjeldvåge) et deux milans royaux  (Rød glente) qui etaient en train de chasser dans la prairie.

Pour finir cette journee bretonne nous avons preparer un repas typique crepes et galettes avec un aperitf au chouchenn! 

Kenavo,

Les bretons, Marie , Sebastien et Anne 

26OKT21

Trækket på Odden: Vi har flere gange talt om, hvor uforudsigeligt trækket kan svinge op og ned, og vi har utvivlsomt meget at lære endnu om fuglenes præferencer og grunde til at flyve den ene dag og ikke den næste. Mandag var der mange tusinde Ederfugle (Eiders) i luften i den første time omkring solopgang, og måske var årsagen bare, at de tilfældigvis havde hobet sig op på havet ved Gedser under blæsten de foregående dage. Tirsdag morgen var i hvert fald den diametrale modsætning med under hundrede Ederfugle i timen omkring solopgang, og sådan fortsatte det.

Morgenen begyndte grå og diset med lav sigtbarhed, men efterhånden klarede det op, og formiddagen gik over i solskin og blå himmel, før det hele lukkede til igen. Den halve time med fint vejr fik dog rovfugle i området til at reagere aldeles omgående, og vi fik et kort, men hektisk træk af Spurvehøge (Sparrowhawks), seks Musvåger (Common Buzzards) og ni Fjeldvåger (Rough-legged Buzzards). Også en Blå Kærhøg han (Hen Harrier) vakte vores begejstring med sin nærmest selvlysende gråblå, sorte og hvide dragt.

Gedser tir lagopus vandret 00001Fjeldvåge og ung Musvåge med lyse øjne på tirsdagens træk i samme positur til sammenligning. Deres nære slægtskab fornægter sig ikke. På trækket kan vi ofte genkende Fjeldvågerne på lang afstand på deres lidt tungere og mere elastiske vingebevægelser, deres lyse hoveder og forkant på vingerne samt - selvfølgelig - den hvide hale med et eller flere mørke endebånd. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Gedser 2021 tir Musvage a 00001

Blandt Spurvehøgene var der flere ældre fugle med orange øjne, og en enkelt var tættere på at have helt røde øjne, end vi er vant til at se dem. Det kunne meget vel være en han med mange år på bagen, eftersom Spurvehøgene startet i livet med gule øjne, som efter det første år får en orange tone. Kravene til rovfugle er store, og det er velkendt at rigtig mange af dem ikke når at blive et år. Derfor er langt de fleste af dem, vi ser på trækket, unge fugle fra i år med gule øjne, som endnu ikke har skullet klare sig selv i ret lang tid.

Gedser tir rod spurvehog 00001Spurvehøge starter i livet med gule øjne, som bliver mørkere med alderen og er orange på et år gamle fugle. Denne han på tirsdagens træk havde usædvanligt mørke, næsten røde øjne. Det er et sjældent syn og betyder sikkert, at den har en høj alder for Spurvehøge. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På havet fortsatte trafikken med at være sparsom, og vi nåede ingen bemærkelsesværdige tal, men fandt til gengæld en Søkonge (Little Auk), som kom pilende tæt forbi odden. Vi troede først, at vi rettede kikkerterne mod en mindre vadefugl, men formen afslørede lynhurtigt en torpedoformet alkefugl, og så var der ikke så meget at rafle om med den størrelse. Der har været nogle observationer langs Nordsjællands kyster i de blæsende dage, så det var en art, vi godt kunne krydse fingre for at se, men egentlig ikke rigtig forvente at opleve helt nede ved Gedser Odde. Fuglen, som vi så, havde tydelig mørk halskrave i kontrast til den ellers hvide underside. Desuden så hovedet lidt gråt ud på siderne, og det kunne tyde på, at det var en ung Søkonge, vi så.

Efter mandagens sammentælling af trækket af Ederfugle i dette efterår til 178.000 har der været nogle spekulationer om, hvad det fortæller om bestandens størrelse. Den analyse kommer der noget om i næste nummer af DOF/BirdLife Danmarks medlemsblad Fugle & Natur, som udkommer i november med en artikel om fugletrækket ved Gedser Odde.

I fuglestationens tælling blev det tirsdag til 3.700 fugle af 40 arter. Se alle registrerede arter og tal i DOFbasen ved at klikke her.

Forplejningen på stationen: Maden er normalt ikke meget anderledes end i alle mulige andre huse rundt om i Danmark, men vi vil gerne pege på endnu et eksempel på, at kosten kan være ganske varieret ikke mindst takket være nogle af de udenlandske kolleger, som kommer og deltager i arbejdet på stationen. Lige for tiden har vi et hold franske ringmærkere, som tirsdag aften stod for tur til madtjansen. Vi fik pandekager med fyld af skinke, æg og ost fra Bretagne i det nordvestligste hjørne af Frankrig. Dertil hedvin fra samme område og til dessert søde pandekager med fyld af karamel og æblemos. Den bretonske middag smagte vældig godt og er vist aldrig før blevet serveret på Gedser Fuglestation.

Gedser tir mad forste 00001Det franske hold med Bretagnes flag og den medbragte pandekagemaskine.

Gedser tir mad 2 00001Bon appétit.

Folk på stationen: Marie Chevalier, Anne Cillad, Sébastien Gautier, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.