Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (87)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Quiet day, but...

torsdag 28. oktober 2021
Twites are nice to have around. Signs of changes in migration.
af Ole Friis Larsen og Marie Chevalier

The ringing: First of all, we have to talk to you about yesterday night! The french team went to the beach and tried to catch some waders. We first saw three waders taking off not far from us. Then, we saw it: a sandpiper close to the sea. It didn't fly away, instead, it went almost straight to Sebastien who had the bell curve net. He caught it quite easely!

The bird was a young and fatty one and a first catch for several of us so we were really happy about it.

sandpiper

Today,  the weather was much more pleasant but we didn't get that many birds. A few blackbirds and fuglekonger were trapped which stayed in the garden the whole morning. There were quite a lot of siskins around but too high for the nets as well as some bramblings and sparrowhawks.  We also prepared some traps for raptors but there were not many of them around.

Now the wind dropped even more and some nets are open this evening to try to get owls. Let's keep fingers crossed.

28 oct 21

Trækket på Odden: Misundelse er en grim følelse, og det har sikkert også bare været hårdt arbejde, da en kollega i træktælleriets kunst forleden eftermiddag observerede træk i fem en halv time ved Cape Pembroke på Falklandsøerne og talte 16.000 Sortbrynede Albatrosser (Black-browed Albatrosses) sammen med 53.000 Sodfarvede Skråper (Sooty Shearwaters) og en enkelt Vandrealbatros (Wandering Albatross). Vejret var næsten som de seneste dage ved Gedser, selv om der selvfølgelig på den del af kloden er tale om forårstræk – kraftig vind fra sydvest, overskyet og omkring 10 grader, dog med haglbyger i stedet for regn.

Gedser tor Hvid Vip 00001En ung Hvid Vipstjert på p-pladsen ved odden var torsdag noget bagud i sit træk. De fleste andre Hvide Vipstjerter er allerede nået frem til deres vinterlokaliteter ved Middelhavet. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Ved Gedser Odde var der torsdag morgen og formiddag noget længere mellem trafikanterne på de to trækruter øst-vest og nord-syd. I løbet af formiddagen klarede det ellers op, himlen blev blå og næsten skyfri, luften føltes lunere, og vinden tog af. Det fik alt til at stoppe på havruten, og mod nord forblev himlen tom. Der kom nogle Spurvehøge (Sparrowhawks), og de var flotte. Det ser ud til, at de sidste i strømmen af småhøge hovedsagelig er adulte/voksne hanner med stærke blå oversider og ligeså iøjnefaldende røde undersider. Efter de fem standardtimer dukkede omsider en enkelt Fjeldvåge (Rough-legged Buzzard) op, men den vendte om ved mødet med kysten og forsvandt mod nord over land igen efter to tilløb mod havet.

Gedser tor lagopus 1 00001Dagens enlige Fjeldvåge, før den vendte om. Den mørke halskrave viser, at det er en adult/voksen han. Bemærk den hvide forkant på vingerne. Det afslører ofte arten på lang afstand. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Inden opklaringen tegnede havtrækket lidt lovende med flere smågrupper end tidligere set i dette efterår af Alke (Razorbills) og Lomvier (Guillemots), flere Havlitter (Long-tailed Ducks) og småflokke af Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers). Det var måske fortropperne til det sene efterårstræk i november og december, men så blev det heller ikke til mere. Ederfuglene kom der dobbelt så mange af som dagen før, så deres træk er ikke helt lukket endnu. Til gengæld var der stort set ingen svømmeænder; deres træk ser ud til at synge på sidste vers.

Lidt mærkeligt var det, at der slet ikke var nogen gæs på træk, og heller ingen at se eller høre af de mange tusinde gæs, vi dagligt plejer at se flyve mellem Rødsand og marker omkring Gedser. Også ringmærkerne inde på stationen undrede sig over, at de slet ikke havde hørt gæs på deres ruter rundt til nettene i haven.

Gedser tor Twite 00001En af de Bjergirisker, som er ankommet nordfra og holder til i urterne langs stranden på Gedser Odde. På fransk hedder den Linotte à bec jaune (Gulnæbbet irisk), og det giver god mening. Foto: Sébastien Gautier

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. En af vores franske ringmærkere brugte begejstret det meste af eftermiddagen på at fotografere Bjergirisker (Twites), som vi i de seneste dage har set et par småflokke af på odden. De er sjældne vintergæster i Frankrig. Og efter arbejdet med tælleriet var det skønt, at solen skinnede i fuglestationens have, hvor der var læ, og det var til at sidde udenfor med eftermiddagskaffen og bare nyde livet.

I indtastningen af dagens træk blev det torsdag til 3.700 fugle af 38 arter på fuglestationens liste. Se alle registrerede arter og tal i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Marie Chevalier, Anne Cillad, Sébastien Gautier, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.