Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (232)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Karmindompap i december

mandag 6. december 2021
Endnu en vinterdag med rekordtræk af Fløjlsænder. Strid østenvind gav også fine tal for Sortænder, Rødstrubede Lommer og Dværgmåger.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Mandag blev en helt igennem fin trækdag på Gedser Odde med god fangst af fugle i nettene inde på stationen og et imponerende træk for en decemberdag. På odden blev der sat en ny rekord, og på stationen blev der gjort en sjælden fangst. Det lunede alt sammen på en dag med iskold vind fra øst, som det ikke var muligt at finde rigtig læ for på Nordens sydligste punkt, men i det mindste holdt vejret tørt, og selv om vi ikke fik det klare vejr med flot sol, som grafikken fra DMI lovede, klarede det alligevel op, og det var til at se, at der stadig findes både sol og blå himmel over skyerne.

Det var mest Grønsiskener (Siskins), der røg i nettene inde i stationens have, men vi fik en fin indføring i alders- og kønsbestemmelse af den art på dette tidspunkt af året. Pludselig var der også gevinst i form af en ung Karmindompap (Common Rose Finch).

Gedser Odde Karmin blog20211206020 Karmindompapper er kendt for at synge 'pleased to meet you' og har et karakteristisk stort næb og rundt hoved i forhold til kroppen. De er fåtallige ynglefugle i Danmark, men findes vidt udbredte hele vejen over Asien og overvintrer i Indien og Sydøstasien. Der burde denne unge Karmindompap også være forlængst. Den er kun nummer to, som er registreret overhovedet i december i DOFbasen.

Gedser Odde Karmin sult20211206017 Når fugle sulter under opvæksten, får de hunger- eller sultstriber i fjerene. Bemærk indsnævringen tæt på halefjerenes spidser; de viser, at der har været en periode med sult, da halefjerene udviklede sig, mens mandagens Karmindompap  stadig var redeunge - men det har ikke noget at gøre med, at den dukkede op en decemberdag på Gedser Odde. Fotos: Ole Friis Larsen/GFU

Karmindompap er en art, som yngler i fuglestationens have om sommeren, men de lokale fugle er forsvundet sydover for længe siden, og et tjek i DOFbasen viste, at det kun er anden gang overhovedet, at en Karmindompap nu er registreret i DOFbasen i december – den første var en tilsvarende ung fugl, som blev ringmærket ved Klitmøller 13. december 2009. Desuden verserer der en beretning om en overvintrende fugl ved et foderbræt sidste år. Under alle omstændigheder en sjælden forekomst for årstiden, hvilket også bekræftes af kun et enkelt fund i november overhovedet i DOFbasen.

På odden satte de sorte Fløjlsænder (Velvet Scoters) med deres karakteristiske hvide felter på bagvingerne (armsvingfjerene) for tredje gang på ni dage ny rekord med 872 forbitrækkende fugle. Imponerende var også dagens træk af Sortænder (Common Scoters) med 6.550 passerende og 1.500 stationære fugle på havet. Blandt dagens øvrige bemærkelsesværdige tal fra odden var 440 Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) og 411 Dværgmåger (Little Gulls).

Ud over den faste træktælling og den fortsatte ringmærkning efter standardperioden var formanden for DOF Storstrøm, Bo Kayser, på odden for at undersøge mulighederne for at skelne mellem hanner og hunner af Sortænder og Ederfugle i et eksperiment med tæktælling hver tiende dag året rundt for Gedser Fuglestation.

Se alle dagens tal for Gedser Odde – såvel den faste træktælling som helårseksperimentet og de ringmærkede fugle - ved at klikke her.

Folk på stationen: Preben Berg, Bo Kayser, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.