Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (85)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Besøg fra det svenske

søndag 18. september 2022
af Joakim Matthiesen & Ole Friis Larsen

Dagen startede stille ud med få fugle i nettene. Det gjorde ikke noget da det gav tid til også at kigge lidt op på mange af de trækkende fugle som fløj over stationshaven. Blandt andet kom 3 sorte glenter sammen med 1 rød lige over huset mellem to af net-runderne. Nettene blev lukket efter standart-tid da der ikke skete det store. Efter en regnbyge havde passeret over middag åbnede jeg nettene igen og regnen havde bragt fugle med sig - således lykkedes det også i dag at hive dagstotalen op på over 100. 

Dagens fugl blev en spurvehøg med svensk ring, som sad i et af spurvehøge-nettene omkring kl.10. Vi har sendt ringens nummer til Zoologisk Museum og glæder os til at høre hvor fuglen kommer fra. Vi bringer en opdatering her på bloggen når vi ved mere.

aaa

 

Trækket på odden: Lørdag og søndag har budt på en fin weekend med trængsel af gode folk på odden. Det blev ganske vist et par blæsende dage, men med tørvejr fra morgenen til ud på eftermiddagen såvel lørdag som søndag, trods advarsler fra meteorologerne om risiko for voldsomme byger. Mest voldsomt vejr oplevede vi dog på spektakulær afstand af en stor skypumpe, som strakte sig så langt ned, at det var tydeligt, hvordan den sugede havvand op, mens den passerede tæt foran Scandlines-færgen ’Copenhagen’ på vej mod Rostock lige omkring klokken 12.

Det blev weekenden, hvor der endelig kom gang i septembertrækket af svømmeænder. Først og fremmest var der pludselig hundredvis af de små Krikænder (Anas crecca) og de lidt større Pibeænder (Anas penelope) blandt op med mindre grupper af Skeænder (Anas clypeata) og de langstrakte Spidsænder (Anas acuta). Det er noget, vi holder rigtig meget af på fuglestationen, hvor det er de mest almindelige fugle, der leverer tilstrækkeligt store tal, til at vi kan lave statistikker på dem og sammenligne deres træk fra år til år – hele ideen med daglige tællinger i standardiserede intervaller. Også Sortænder (Melanitta nigra) kom der pænt mange af.

GFU sondag20220918531 Fiskehejre og Sølvhejre på træk sammen. Sådan et oplevelse er god til at sammenligne de to arter, som ikke bare har vidt forskellige fjerdragter, men også er lidt forskellige i størrelsen - hvilket kan være nyttigt at vide i dårligt lys, hvor man måske kun ser dem i silhuet. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Anderledes interessant for de fleste var dog de langt mindre træk af mere spektakulære arter. Både lørdag og søndag bød på Almindelige Kjover (Stercorarius parasiticus) og mere sjældne Små Kjover (Stercorarius longicaudus), som vakte begejstring, selv om de var langt ude over vandet og krævede flere folks grundige iagttagelser at identificere præcist. Søndag gav desuden fine oplevelser med hele seks Sorte Glenter (Milvus migrans), hvoraf tre trak ud mod syd, mens tre andre forsvandt mod nord igen sammen med en Rød Glente (Milvus milvus) til god sammenligning af forskellene mellem de to arter. Fint var det også med et pænt træk af Traner (Grus grus) samt en Fiskehejre (Ardea cinerea), der fulgtes tæt med en Sølvhejre (Casmerodius albius) langt ud over havet.

GFU sondag20220918534 Mange stræber efter knivskarpe billeder af fuglene, men det behøver de slet ikke at være for at være ideelle til arbejdsbrug. Sådan et kornet og uskarpt foto er perfekt til at dokumentere en Almindelig Kjove alene på de to lidt længere fjer i midten af halen - et meget karakteristisk kendetegn for lige netop den art. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

I småfugletrækket så vi et stigende antal Bog- og Kvækerfinker (Fringilla coelebs/montifringilla), som et rustikt tegn på efterårstiden, men først og fremmest bød den hårde vind fra vest og nordvest på et interessant træk i ’forkerte’ retninger af småfugle, der kom ind fra havet med nordlige og nordvestlige orienteringer.

GFU sondag20220918533 Dobbeltbekkasinen (Gallinago gallinago) har en meget karakteristisk underside med hvide bånd på vingerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Tak til alle, der bidrog med godt selskab, god underholdning og faglig assistance.

Se alle søndagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Ole Friis Larsen, Philip Elbek, Anne Ramskov Hermanns, Kim Liljehult og Benjamin Bechgaard Lisse.