Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (105)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

15 fugle i nettet er bedre end 20 på taget.

fredag 7. oktober 2022
af Anne Hermanns & Ole Friis Larsen

Vejret var ikke med os i dag, så det blev nogle sløve ringmærkningsrunder med kun 15 fugle i alt!

Både Vagn og Mads er taget hjem, tilgengæld er Robert kommet tilbage og skal være her den næste uges tid. 

20221004_153315.jpg
Foto: Anne Hermanns

total_07-10-22.png

Trækket på odden: Anden dag i træk med kuling fra sydvest på 11-15 meter i sekundet, og så hjalp det ikke, at solen skinnede hele morgenen og formiddagen fra en stort set skyfri himmel; de fleste fugle så ud til at have fået nok af vinden og holdt sig i ro – bortset fra en enkelt lidt overraskende art. I DOFbasen var der observationer af hundredvis af rastende svømmeænder på havet ved Møn og ud for Præstø, for eksempel 450 Krikænder (Anas crecca), 130 Spidsænder (Anas acuta) ved Feddet og 1.350 Pibeænder (Mareca penelope) ved Roneklint, men vi på aktivt træk ved Gedser Odde kun så en, tre og ni af de samme tre arter.

 

Trækket af Ederfugle (Somateria mollissima) faldt til lige omkring 1.800, det laveste antal i en uge, og af de 135 Mørkbugede Knortegæs (Branta bernicla bernicla), som vi registrerede på træk, landede næsten halvdelen på vandet ved Gedser Rev og holdt kortere eller længere pauser, før de lettede igen og fortsatte. Også vores kolleger ved Põõsaspea neem i Estland havde meget lave tal med 36 Mørkbugede Knortegæs og bare 8 Ederfugle i endnu hårdere vind.

 

På samme måde var trækket fra land yderst beskedent med små tal for småfuglene og totalt blottet for større fugle, end ikke et par Musvåger (Buteo buteo) eller Røde Glenter (Milvus milvus) på trækforsøg kunne det blive til.

 

Derfor blev det en formiddag præget af et stort træk af Stormmåger (Larus canus), som fyldte himlen over havet i lidt over tre timer med fugle, som hver for sig alle fouragerede og drev mod sydvest. Sådan et solotræk af enkeltindivider kan være svært at erkende; vi er vant til at træk foregår hurtigt og ofte i større eller mindre flokke. Ikke desto mindre er det en spektakulær oplevelse, som vi forsigtigt registrerede til 3.577 Stormmåger ved hjælp af flere tre minutter lange tællinger og generelle skøn af flowet. Flere af mågerne var markant mørkere på vingernes oversider end andre, hvilket antydede den russiske underart heinei, uden at vi dog kunne bestemme nogen sikkert til den underart, men der er også en bred mellemzone fra den østligste del af Østersøen og ind i Rusland, og det var måske især måger fra det område, vi så.

Også dagens oplevelser med lommer var yderst spektakulære med de Sortstrubede Lommer (Gavia arctica) i klart overtal. Især var det flot med en flok på fem, som passerede lige over vores observationspost i flot lys, og vi tydeligt kunne skelne to adulte/voksne fugle fulgt af tre juvenile/unge fugle fra i år, altså antagelig en ’familie’ på træk sammen. Det samme så vi lidt længere ude i en gruppe på seks med to adulte fugle stadig i sommerdragt fulgt af fire unge.

GFU fre20221007659 Tre Sortstrubede Lommer fra en af dagens to flokke, som formentlig var 'familiegrupper' af adulte/voksne fugle og deres unger fra i år. Øverst en adult/voksen stadig i næsten fuld sommerdragt - bortset fra lidt hvidt omkring næbbet. Herunder den anden formodede forældrefugl i par med den øverste. På denne fugl kan skiftet til vinterdragt ses lidt mere som hvide pletter i den sorte plet på undersiden af hovedet. Nederst en af de tre unge fugle i samme flok, hvor dragten ligner de voksne/adulte fugles vinterdragt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU fre20221007658

GFU fre20221007660

Fredag var sidste dag med to observatører i denne omgang. Det har været fantastisk at arbejde sammen med Mads Bjarke Salling om at tælle Ederfugle og Sortænder (Melanitta nigra) mange dage i træk. Den slags folk er der ikke mange af, men vi har hårdt brug for dem til det systematiske trækfuglearbejde. Tusind tak til dem, der synes, at det er sjovt og vigtigt at være med til at tælle de mest almindelige og talrige arter for vores fuglestationer.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Vagn Lind, Robert Luttik, Anne Ramskov Hermanns, Mads Bjarke Salling og Ole Friis Larsen.