Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (101)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Så kom fuglene til Gedser

søndag 9. oktober 2022
af Joakim Matthiesen & Ole Friis Larsen

Så skete der noget! Vinden faldt i løbet af natten og fuglene reagerede med det samme. Super dejligt med en god portion fugle i nettene igen - især da jeg bliver nød til at sige farvel til Gedser Fuglestation i morgen.

Men iden vi når til i dag skal vi lige have afsluttet i går. Anne og jeg greb nemlig lommerlygterne i går aftes og drog ud i mørket. Der resulterede i en mega fed enkeltbekkasin! En super fed fugl at have i hånden og ikke lige en art man løber ind i hver dag. 

enkeltbek 09 10 22
Enkeltbekkasin - nu med ring. Foto: Joakim Matthiesen

Morgenen bød på mange rødhalse og gærdesmutter. Af mere fåtallige arter kan næves hele 8 vindrosler, 1 korttået træløber og 1 rørspurv. 

Jeg fortsatte med åbne net helt ind til klokken 18. Det resulterede i en del grønsisken samt en flot kvækerfinke med næsten helt sort hovede. Den samlede dagstotal endte på hele 225 ringmærkede fugle.

kvaekerfinke 09 10 22
En flot han kvækerfinke. Foto: Joakim Matthiesen

Så er der ikke andet tilbage end at sige tak for denne gang - jeg vender stærkt tilbage!

Vi ses.

Trækket på odden: En weekend med typiske forekomster for første del af oktober – gæs, ænder, duer, drosler og lidt rovfugle. Værd at nævne er desuden sivetrækket af måger, som kan være svært at registrere, fordi himlen over havet bare er fuld af fugle, som søger efter mad, men samtidig hver for sig alle bevæger sig i samme retning, mod sydvest.

Lørdag var vi heldige at se en sjælden fugl ved Gedser Odde, da en alkefugl vakte opsigt med sin mindre størrelse end de Alke (Alca torda), vi har set jævnligt passere forbi i den seneste tid. En mørk overside uden hvidt på vingerne var med til at afgøre bestemmelsen til Lunde (Fratercula arctica), som måske er endt inde i Kattegat og kommet ned gennem Øresund i de foregående dages hårde blæst. Fint var det samme dag med 12 Gråstrubede Lappedykkere (Podiceps grisegana) – det er en helt almindelig ynglefugl mange steder i området og som rastefugl på havet om vinteren, men det var en højt antal at opleve på træk. Værd at nævn for lørdag er også lige omkring 300 Splitterner (Sterna sandvicencis) og mindst tre af de fåtallige Store Korsnæb (Loxia pytyopsittacus). Stor Korsnæb er set og hørt flere steder i landet i de seneste dage, så det er ikke så mærkeligt, at de også dukker op på en stor træklokalitet som Gedser Odde.

 GFU son20221009682 Kameraerne bliver stadig bedre, og det gør det muligt for os at lave rimelige udsnit af meget små dele af billederne. Udsnittene bliver ikke særlig skarpe, og er ofte kornede at se på, men de kan være en uvurderlig hjælp til at identificere fjerne fugle og dokumentere dem. Herunder et udsnit fra samme serie, som billedet herover. Udsnittet viser tydeligt, at de højtflyvende fugle over os blandt andet var Sjaggere med hvide felter (dækfjer) på vingeundersiderne og mønstret bryst i stærk kontrast til de ellers hvide undersider samt Vindrosler med, nå ja, vinrøde felter/dækfjer på vingeundersiderne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU son20221009678

Søndag var mere stille. Trafikken på havet tog hurtigt af, men fra land kom der lidt rovfugle og for en stund et pænt træk af drosler. Vi hørte og så Misteldrosler (Turdus viscivorus), Sjaggere (Turdus pilaris) og Vindrosler (Turdus iliacus), som ofte flyver sammen i blandede flokke, men der kan også have været Sangdrosler (Turdus philomelos) i det træk. Droslerne trækker ofte meget højt over Gedser Odde, og vi ser dem kun som lysende prikker på himlen. De observatører, der har mest hørelse i behold, kan ofte også høre deres kald, som er forskellige for hver art. Værd at nævne fra søndag er også, at der er ved at komme gang i trækket af duer. Vi registrerede 3.400 Ringduer (Columba palumbus) og lidt over 130 af de noget mindre – og derfor genkendelige på lang afstand i de store blandede flokke af duer – Hulduer Columba oenas).

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Dagens ringmærkninger:

total 09 10 22

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Robert Luttik, Anne Ramskov Hermanns og Ole Friis Larsen.