Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (105)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Less wind and some birds arrived over night

tirsdag 11. oktober 2022
Pudsigt indtræk af Musvåger over Odden samt første dag med noget, der lignede træk af Fjeldvåger.
af Robert Luttik & Ole Friis Larsen

Some work to do today

In contrast to yesterday we were able to catch some birds: in total 101 of which only 3 were recaptures. Highlights were a Rødtoppet Fuglekonge (Firecrest), a Stor Tornskade (Great Grey Shrike) and 2 Skovspur (Tree Sparrow). The last ones Anne had not ringed before.

111022

Today we have pictures of a Trælober (Eurasian Treecreeper) and a Rødtoppet Fuglekonge (Firecrest) both pictures are made by Anne Ramskov Hermanns.

Weather forecast looks good for tomorrow, less wind, so hope we will catch again some birds and some nice species.

 

20221011 102615

20221011 105708

Trækket på odden: Selv om vinden var taget af i forhold til søndag og mandag, var den stadig jævn til frisk med 7-11 meter i sekundetm så der var ingen store forventninger til trækket fra land tirsdag morgen og formiddag, men hvordan ville det mon blive over havet efter mandagens fine og travle træk af svømmeænder? Vinden var gået fra syd til vest, og der var ikke meget gang i trafikken ud af Østersøen. Ederfuglene (Somateria mollissima) tog flere tilløb til noget større med adskillige flokke tæt på hundrede i løbet af formiddagen, men de kom alligevel mere spredt end i de foregående dage, og det samlede tal blev 2.599 i løbet af standardtidens fem timer.

Mange spørger, hvorfor vi skriver 2.599 i DOFbasen og ikke bare runder op til 2.600 eller tilsvarende mere lige tal ved andre størrelser. Det kunne man gøre, men hvornår skal vi runde af? Hvis vi laver en standardtælling og blive lidt længere ude, skal vi lave en tur nummer to af hensyn til statistikken og mulighederne for at sammenligne over flere år. Skal vi så runde af for hver af de to ture, eller i det samlede resultat, og hvordan skal det så gøres? Hver gang vi runder af, er der risiko for at forvanske tallene, og selv om dagens 2.599 består af mange skøn, overslag om konkrete tal på flokstørrelser, giver det for denne træktæller – og andre – mere mening at ende med et skævt tal, som andre så kan runde af, som det passer dem.

Selv om antallet af Ederfugle var lavere end de foregående dage, var det alligevel interessant, fordi andelen af brune fugle (adulte/voksne hunner og unger fra i år) var betragteligt højere end hidtil. I trækket af Ederfugle ser vi først næsten udelukkende adulte/voksne hanner, med efterhånden kommer der flere brune fugle i flokkene, som til sidst kan blive de dominerende og i markant flertal, indtil vi får en anden bestand forbi, og det hele starter forfra. Samlet set er der dog langt færre brune fugle i trækket end adulte/voksne hanner – uden at nogen endnu helt kan forklare hvorfor. Foreløbig er andelen af brune fugle dog steget fra 8,2 procent i lørdags med 3.546 Ederfugle i standardtiden til 14,8 procent i tirsdagens træk.

På trods af, at vinden forekom for hård til landtræk, kom der alligevel godt gang i rovfuglene op ad formiddagen, og der kom lidt Traner (Grus grus) samt to Sølvhejrer (Casmerodius albus), men ikke mange småfugle, og kun et par flokke duer af det ellers store træk, der foregår andre steder lige nu.

GFU tir20221011700 En af dagens 18 Fjeldvåger var denne adulte/voksne han. Til forskel fra hunner og ungfugle, som mange kender på det mørke bugskjold, har hannerne en mørk strube og et mere opløst bugskjold. De mørke øjne viser også, at det er en adult fugl. Det var første dag i dette efterår med et egentligt træk af Fjeldvåger. Før da har det drejet sig om 0-2 fugle per dag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Interessant var det, at over hundrede af dagens Musvåger (Buteo buteo) kom ind fra havet øst for Gedser Odde, hvorefter halvdelen trak ud igen mod syd, ofte efter Fjeldvåger (Buteo lagopus), mens den anden halvdel forsvandt mod vest og måske er fortsat via Rødsand til Hyllekrog på Lolland og måske endda videre mod Vestlolland, hvor der kan være pænt stort træk af rovfugle om efteråret. Trækket foregik om formiddagen, så det var ikke friske fugle fra Falsterbo, men fugle fra tidligere dages træk, som måske presses ud over vandet fra Østfalster, eller de kan være trukket ud fra Møn. Lidt overraskende var det også med et stort træk af Spurvehøge (Accipiter nisus), som nåede op på 210 i standardtiden. Vi skelner ikke mellem hanner, hunner og køn, men det forekom umiddelbart, at der i dagens træk var et stort antal adulte/voksne hanner.

GFU tir20221011703 Spurvehøge ser ud til at få orange og nogle hanner endda røde øjne med alderen, men det foregår tilsyneladende individuelt og kan ikke sige noget præcist om fuglens alder. Denne han i dagens træk var dog klart ældre end de mange unge, som vi ser med mere bleggule øjne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Onsdag bliver der ingen tælling – ikke fordi observatøren skal have en fridag, men fordi han har lovet at hjælpe med en tælling af fugle på Maribosøerne. Det kræver flere stedkendte folk at gøre det nogenlunde samtidig.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Robert Luttik, Anne Ramskov Hermanns og Ole Friis Larsen.