Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (102)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Fint besøg på stationen: Søren, Henrik og natugle!

fredag 14. oktober 2022
af Anne Hermanns & Ole Friis Larsen

Vi vågnede op til et overskyet stille vejr, som gav fint med fugle. Jeg fik ringmærket min første dompap, men ellers er der ikke noget udsædvanligt at berette om.

20221014_085551.jpg
Foto: Anne Hermanns.

20221014_121738.jpg
Ringmærket spurvehøg han. Foto: Anne Hermanns.

Endnu en succesfuld aftenfangst! Vi genfangede denne skønne natugle, som er blev ringmærket her på stationen i august i år. Det var en glædeligt gensyn og den ser ud til at trives.

20221014_192025.jpg
Foto: Anne Hermanns.

Her til aften ankom Søren og Henrik, som skal hjælpe med ringmærkning det næste stykke tid.

Today we caught two moths that I would like to show to you. One is the Elle-Tandmåler (Canary-shouldered Thorn). This is not rare but it is just a beautiful moth. The second one is the Stor Gyvelmåler (The Streak). This is for eastern Denmark a rather rare species. In Naturbasen there are now only two entries for Falster. It is a more common in Jutland.

mota

mot1410

Pictures made by Robert Luttik

141022.JPG

Trækket på odden: Fredag blev overraskelsernes dag. Ud over et fint træk af ænder over havet, kom der rovfugle, selv om vejret på mange måder ikke gav store forventninger til trækket fra land. Vinden var ganske vist ikke særlig kraftig, 3-5 meter i sekundet fra sydves, men himlen var overskyet, og der opstod ret hurtigt en del dis, som gav en relativ kort sigtbarhed held net til 3.000 meter. Mod syd trak det oven i købet stadig mere mørkt sammen, og der har sikkert været noget regn i den retning, som har gjort det svært for fuglene at orientere sig mod Tyskland. Det gav Røde Glenter (Milvus milvus) to klare eksempler på.

En flok på ni Røde Glenter trak ud lidt nord for Gedser Fuglestation, men drev så ind igen og kredsede længe sammen med nogle Spurvehøge (Accipiter nisus), som tilsyneladende heller ikke kunne bestemme sig for, om de skulle trække ud i det mørke eller ej, og nogle unge Råger (Corvus frugelius), før hele flokken endeligt besluttede sig for at søge sydover i en mere sydvestlig retning uden om det formodede regnområde. Anderledes var det for en enlig ung (1k/første kalenderår) Rød Glente, som demonstrerede sin totale mangel på erfaring med træk ved at søge mod noget lyst på østsiden af regnbygen ved at trække ud stik øst og dermed formentlig alligevel er endt i regnen eller har fået en lang tur mod øst, før den er kommet tør ind over Tyskland.

GFU fred20221014717 Ikke noget knivskarpt foto, men sådan bliver det ofte i dårligt lys og med stor afstand, men den generelt brune farve og halen med kort - eller næsten ingen synlig - kløft viser fint, at det er en Sort Glente. Det lyse felt på vingen og det hvide bånd af spidser på dækfjerene viser, at det er en ung fugl fra i år på sit første træk. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Blandt en af formiddagens smågrupper af Røde Glenter fandt vi den ene af dagens overraskelser, en ung 1k Sort Glente (Milvus migrans), men den endte med at søge mod nord over land sammen med en Rød Glente uden at forsøge at trække ud. På det tidspunkt havde vi allerede fået en anden af dagens uventede fugle, nemlig en ung 1k Steppehøg (Circus macrourus), som kom lavt forbi langs hækken yderst på odden og strøg direkte ud over havet, som netop kærhøgene kan komme snigende i lav flugt for kun at blive opdaget i sidste øjeblik. Lidt senere så vi en Mosehornugle (Asio flammeus) komme tæt forbi. Arten var en overraskelse i sig selv, men det var også lidt uventet, at den uden videre trak direkte ud over havet og forsvandt. Når vi ind imellem ser en Mosehornugle på træk, er der ofte bare tale om et tilløb – de ryger ud over havet og kommer så hurtigt tilbage.

GFU fred20221014712 Dokumentationen for dagens unge Steppehøg blev heller ikke knivskarpt, for den kom tidligt, mens lyset var dårligt, men man ser fint den karakteristiske halskrave, som andre kærhøge også kan vise, men i kombination med kun tre 'fingre' og orange underside. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU fred20221014719 Mosehornuglen springer i øjnene alene ved at være en ugle, der trækker om dagen - det er der ikke mange, der gør. Lidt mere præcist bestemmes den på gule øjne og på vingernes overside en bred hvid bagkant. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På havet var det pænt gang i Ederfuglene (Somateria mollissima) med tæt på 3.500 i løbet af standardtiden. Andelen af brune fugle (adulte/voksne hunner og unger fra i år) har været stadig stigende i den seneste uges tid og tog fredag et markant nyt skridt ved at stige til 22,9 procent af dagens ederfugletræk. Værd at nævne er også 1.200 Pibeænder (Anas penelope), selv om det kun var en tiendedel af de over 10.000, der torsdag blev set på træk i det sydøstlige Sverige.

Tak til flere lokale fuglefolk, som deltog i noget af dagens tællearbejde og fandt såvel den Sorte Glente som Mosehornuglen.

Lørdag og søndag kommer der ingen observatør fra fuglestationen på grund af andet fuglearbejde, men mandag bliver der talt fra en halv time før solopgang igen. Det vil være skønt, hvis andre kan tælle træk og ideelt, hvis indtastningen i DOFbasen bliver opdelt i en fem timerstur og en for øvrig tid.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Robert Luttik, Anne Ramskov Hermanns, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.