Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (94)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Panik på roemarken

torsdag 10. november 2022
af Anne Hermanns & Ole Friis Larsen

Vind i vest, er ikke bedst!

I dag fangede vi kun 2 fugle uden ring: gærdesmutte og jernspurv. Vinden forhindrede flere net i at blive åbnet og dem som var oppe... tja, de blev hurtigt fyldt med blade. Vi håber på et vejr skifte og dermed flere fugle henover weekenden.

 20221110_075113.jpg
Jernspurv. Foto: Anne Hermanns.

10.11.22.JPG

Trækket på Odden: Efterårstrækket er formentlig slut eller næsten slut for mange arter, og det har præget de seneste dage på Nordens sydspids. Torsdag fortsatte med små tal for Ederfugle (Somteria mollissima) og Sortænder (Melanitta nigra) og få andefugle af nogle få andre arter. Til gengæld var det igen en dag med stort træk af Stormmåger (Larus canus) og Hættemåger (Chroicocephalus ridibundus). Ti gang tre minutters tælling i skopet tydede på et større træk end i de foregående dage, og de mange måger i luften blev til 5.300 Stormmåger, 1.300 Hættemåger og tæt på 400 Sølvmåger (Larus argentatus) i fouragerings- og sivetrækket mod sydvest. Fem til otte tusind måger om dagen over en periode er vel et ganske imponerende træk?

 GFU onsda20221026781 Lommerne er specialiteterne i det sene efterårstræk. Her en flok Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) i onsdagens myldretidsagtige trafik af måger. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Fra land kom der ikke meget, men dog enkelte Landsvaler (Hirundo rustica) både onsdag og torsdag i det, vi vel kan antage er et sidste ryk af efternølere. To mænd, som kom forbi torsdag formiddag, fortalte, at de havde mødt en Hvid Vipstjert (Motacilla alba) på stranden, men det var rovfuglene, der gav dagens bedste oplevelser. Fire Røde Glenter (Milvus milvus) i flok kom tæt forbi langs kysten, og det efterhånden kolde vejr giver et pragtfuldt lys, når solen skinner, så det var et formiddabelt syn.

GFU nov tor20221110833 Tæt overhaling. To af de fire Røde Glenter i flok i torsdagens udtræk fra Odden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På den afhøstede roemark var der flere tusind Bramgæs (Branta bernicla) at se igennem for at finde fuglen med den sorte finske halsring, som Henrik så forleden på en anden mark. Den var der ikke, men der var en ’sjov’ Bramgås med helt hvidt hoved og gråbrun hals i stedet for sort, måske resultatet af to forældrefugle af forskellige arter, måske bare en fejl i fjerenes farvestoffer. Mest interessant var det dog at opleve Bramgæssenes sikre sans for aldersbestemmelse af Havørne (Haliaetus albicilla) og deres fornemmelse for, hvor farlige den slags ørne er. En fredsommeligt overflyvende næsten adult/voksen Havørn med gult næb fik hele flokken på et par tusinde Bramgæs på vingerne, og luften var tyk af deres advarselsskrig, mens ørnen blot fortsatte ud over havet mod sydøst. Flere hundrede af gæssene landede på vandet og lå der en halv times tid og kiggede sig omkring, før de vovede sig ind på marken igen for at æde roerester. Senere landede en yngre Havørn med stadig mørkt næb på marken mellem gæssene, men da var det kun de nærmeste, der flyttede sig, og gæssene sørgede i tavshed for en afstand på cirka 50 meter til en ørn, som de ganske tydeligt anså for en langt mindre trussel. Da ørnen et kvarters tid senere lettede fra marken, var der ingen panik blandt gæssene, som nøjedes med at kigge vagtsomt og ellers blive, hvor de var.

GFU nov tor20221110834 Panik på roemarken. Alle Bramgæssene lettede advarende og larmende for en Havørn, der ellers fortsatte sin flugt ud over vandet uden at vise tegn på interesse for gæssene ...

GFU nov tor20221110835 ... men det gule næb er et sikkert tegn på en flere år gammel Havørn med en vis rutine i at jage selv. Bemærk, at ørnene på billedet stadig har mørke kanter på halefjerene, og selv om hovedet er meget lyst, er halsen endnu ikke lys som hos en adult/voksen Havørn.

GFU nov tor20221110832 Hvorimod ørnen, som faktisk viste interesse for gæssene og landede på marken, ikke udløste andet end lidt ekstra vagtsomhed og sikkerhedsafstand. Det mørke næb afslørede en mindre rutineret jæger med højst et par års erfaring. Fuglen på billedet er lidt rigeligt mørk til en typisk anden dragt (2k - andet kalenderår), men også lidt rigeligt lys til tredje dragt, og næbbet er stadig rigeligt mørkt til en to år gammel (3k - 3. kaldenderår) Havørn i tredje dragt, men der er variation, og nogle ligner mere en yngre eller ældre aldersklasse, end de faktisk er. Bemærk to fældningslinjer i vingerne, hvor nye fjer er kortere end de mere spidste ungfuglefjer, der er flest af - så 2k er nok det bedste bud. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Selv om tallene var små, blev det alligevel til 40 arter af fugle på de to trækruter ved Gedser Odde torsdag formiddag. Ikke så ringe endda, hvis nogen skulle få lyst til en fugletur på den lokalitet.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Anne Ramskov Hermanns, Louise Frandsen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.