Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (94)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Påbegyndt nedlukning for året

onsdag 16. november 2022
Spændende træk og vanskelige arbejdsforhold på spidsen.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

I dag var jeg alene om ringmærkningen, men kun få net var oppe pga vinden.

Vi fik lavet datatjek på det sidste inden jeg satte net op og Anne fik pakket sammen.

Hans, Gert og Bo kom ud over dagen og de fleste net blev taget ned for i år, så det var lidt underligt at gå rundt i haven da næsten haven er tom for net nu.

Anne tog hjem i dag efter en længere periode. Hun har haft en god periode med nogle tunge arter som især perleugle, men også hvidbrynet løvsanger og natravn. Hun har lavet et godt stykke arbejde og var lærenem, så det har været en fornøjelse at arbejde sammen med hende, og jeg håber hun kommer retur til foråret så hun kan få lært lidt om forårsarterne også, samt at kunne ringmærke lidt fugleunger.

Fangten i dag var tilfredsstillende da der kun er få net oppe. Det var selvfølgelig solsort som blev dagens topscore da de stadig er i gang med trækket.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Rødhals/Robin 0/2

Solsort/Blackbird 3/1

Total 3/3

 

Trækket på Odden: Onsdag morgen var hård at gå i møde med strid modvind hele vejen fra fuglestationen ud til Odden. Vinden var øst var ikke den hårdeste i dette efterår med 8 til 9 meter i sekundet og vindstød op til 18, men med den vindretning er der ikke læ at finde noget sted, hverken ved bygningen eller levende hegn på spidsen, og temperaturen var nede på 8 grader. Til gengæld er den vindretning god til at presse fugle på havet tættere på land, og elementernes rå styrke kan i sig selv være en fantastisk oplevelse.

GFU ons20221116870 En flok Ederfugle i hast. Selv tæt ind mod muren var der ingen læ mod vinden fra øst. Vi måtte undvære teleskoperne og opgive pladsen med det gode udsyn efter et par timer. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Vi måtte undvære teleskoperne det første par timer af dagens observation, fordi de ikke kunne stå stille i vinden. Senere blev vinden for voldsom og vi søgte dybt ind under halvtaget, hvor udsynet er meget begrænset, men vi til gengæld kunne bruge teleskoperne. Mange fugle trak ganske lavt over vandet i små flokke, så lavt endda, at de hyppigt forsvandt bag bølgerne, og da vinden samtidig blæste dem hurtigt forbi, havde vi ikke mange sekunder at tælle og bestemme arterne i, men fascinerende var det at opleve, at der foregår et træk under barske forhold.

GFU ons20221116871 Barske vejrforhold giver et andet indblik i trækkets vilkår. Her en flok Ederfugle, hvor andelen af brune hunner og unge fugle fra i år onsdag var helt oppe på 73,8 procent. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Mest bemærkelsesværdigt var forholdsvis store antal af Toppede Skalleslugere (Mergus serrator) med over 300, Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) med næsten 180 og Dværgmåger (Hydrocolelus minutus) med over 150 fugle. Blandt de få var vi glade for en ung Ride (Rissa tridactyla), som strøg tæt forbi kystskrænten, to unge Mellemkjover (Stercorarius pomarinus), der nok var de samme, som den lokale ornitolog Simon Vikstrøm så nogle få kilometer længere nordpå ved Gedesby Strand henholdsvis 7 og 11 minutter før vores observationer samt tre adulte/voksne Suler (Morus bassanus), der altid lyser hvidt og sort op med en overskyet himmel eller et gråt hav som baggrund.

GFU ons20221116872 En af onsdagens to Mellemkjover. De skiller sig ud med 'ølmaver', dobbelte hvide pletter på vingernes undersider, og de to lidt længere midterste halefjer er ikke spidse som hos Almindelig Kjove (Stercorarius parasiticus), men afrundede. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Den hårde vind fra øst fortsætter torsdag, og det er ikke til at vide, hvad den vil bringe, men der er stadig fugle, som mangler at trække eller bare kommer sent. Vores kolleger i ved Põõsaspea neem i Estland holdt næsten samtidig med os til seks timer i snebyger, 4 grader og hård vind fra øst. De talte næsten 1.000 Fløjlsænder (Melanitta nigra) og 3.300 Havlitter (Clangula hyemalis).

 GFU ons20221116869 Store bølger direkte mod kystskrænten. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Onsdag stod vandet højt, og bølgerne slog direkte imod kystskrænten. Det bliver spændende at se, om der ryger noget af skrænten med samme slags vejr torsdag.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Anne Ramskov Hermanns, Bo Kayser, Gert Juul Jepsen, Hans Lind, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.