Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (56)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Om tre uger bliver udsigten lysere

torsdag 1. december 2022
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Igen i dag var der topskæring, så Gert og jeg fik løbende ryddet vejen ind til fuglestationen så grenene ikke blev kørt fast. Hvis alt går vel bliver det sidste taget i morgen, og det er ikke meget der mangler at blive skåret ned.

Trækket på Odden: Gråt, vådt og koldt, men kun tre uger til solhvert, og lyset begynder at komme tilbage. Torsdag var der god plads på ruten for såvel land- som havtrækket. Vi havde kort sigtbarhed på grund af dis, og der var småregn i luften gennem det meste af perioden. Intet tydede på, at der var nævneværdigt mange trækfugle, som vi ikke så. Årets første decemberdag ligger tydeligvis så sent i trækket, at der kun er få arter tilbage, som mangler at flytte sig, og der skal noget ekstraordinært til at overraske med en god dag. Vi talte 247 fugle af 10 arter på de fem faste timer og så hundredvis af Bramgæs (Branta bernicla) igennem for farveringe, mærkelige fjerdragter eller andre arter på marken med roeresterne.

Dagens mest talrige art blev de Toppede Skalleslugere (Mergus merganser med 84 fugle mod sydvest og 8 i den ’forkerte’ retning mod nordøst. På samme måde fløj 12 af dagens 37 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) mod nordøst, som om de havde fortrudt trækket mod mildere himmelstrøg, der ikke var til at få øje på, men sådan er det med fugletræk. Der er altid nogle, som trækker i andre retninger end de fleste. To Røde Glenter (Milvus milvus) var også ude ved kysten, før de vendte om og forsvandt tilbage, hvor de kom fra.

GFU torsdag 030 Ung Rødstrubet Lom fra i år på træk ved Gedser Odde torsdag formiddag. Hals og hoved er mørkere på de unge fugle end på de adulte/voksne i vinterdragt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Vi prøver igen fredag morgen. Selv om vores tal er små, er der ikke andre steder i den sydlige del af Danmark, hvor der stadig bliver holdt dagligt øje med trækket ud af Østersøen. Også vores kolleger i Finland og Estland ser ud til at være stoppet for i år.

GFU torsdag 029Bramgæs på vej ned igen til roeresterne på Odden efter en tur i luften. To Musvåger i indbyrdes strid om et eller andet var nok til at skabe panik i de hundredvis af gæs. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.