Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (55)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Endelig net med fugle igen

mandag 5. december 2022
Yderst spagfærdigt træk i diset vejr over havet.
af Henrik Jørgensen, Kristina Winther Pedersen & Ole Friis Larsen

Der var lovet regn hele formiddagen, men heldigvis holdt det ikke stik så de 2 net kom op og lyd blev lagt ud til 3 arter. Det gav allerede på første runde en lille flok grønsiskner så dagen var reddet. Lidt senere var en stor flok gråsiskner røget i det andet net så dagen endte langt bedre end jeg havde regnet med da det var gråt, fugtigt og der af og til kom et par dryp.

Hans kom ud og et par læs grene blev kørt væk, men der er lang vej med at rydde haven endnu.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Fuglekonge/Goldcrest 1

Grønsisken/Siskin 13

Gråsisken/Redpoll 1

Nordlig gråsisken/Common redpoll 28

Total 43

Trækket på Odden: Mandag blev en overordentlig grå dag; der var tæt skydække hele morgenen og formiddagen, og på landets yderste punkt mod syd havde vi en fornemmelse af, at de aldrig blev rigtig dag, og sådan syntes det også at være med fuglene. Bortset fra en lidt overraskende Spurvehøg (Accipiter gentilis), som uden videre susede forbi og fortsatte ud over havet, var der ikke meget at kigge på ud over det disede og indimellem bygeprægede hav.

Der kom dog en del Rødstrubede Lommer (Gavia stellata); ingen flokke over fem og de fleste i dryp på en eller to af gangen ude i disen, men det løb alligevel op i dagens mest talrige art med 124 af de i alt 431 fugle af 17 arter, som vi fik registreret i løbet af standardtidens fem timer på en tynd dag med vanskelige forhold. Kun en enkelt art mere nåede over hundrede fugle, nemlig trækket af Toppede Skalleslugere (Mergus serrator).

Det var antagelig også den lave sigtbarhed på kun cirka 1.500 meter, som gjorde, at vi kun kunne se meget få rastende fugle på vandet, hvor vi ellers det seneste par dage har kunne se tusindvis af fugle lette fra vandet, når en af lodsbådene har passeret.

 GFU mand 041En Hættemåge (Chroicocephalus ridibundus) i flot vinterdragt fandt en godbid efter at have afsøgt en 'ø' af tang i længere tid.

GFU mand 042En ung Sølvmåge (Larus argentatus) svævede i modvinden tæt på land for at finde mad - og gav fine muligheder for at nærstudere dragten. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Dagens underholdning fik vi af mågerne, som ledte efter mad i bræmmerne af tang tæt på land lige neden for obervationsposten. Det var også en god anledning til at kigge efter mindre almindelige arter og underarter, som vi dog ikke så noget til.

 

Tirsdag tegner vejret til at blive det samme med blæst fra øst, overskyet og fugtigt, hvilket får det hele til at føles endnu koldere, end det er, men onsdag ser det ud til, at meteorologerne stadig tror på noget mere tørt vejr og endda noget solskin i løbet af formiddagen – det glæder vi os til. Det er efterhånden flere dage siden, at vi har oplevet en solopgang.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.