Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (56)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Måneskin, sol og sne

onsdag 7. december 2022
af Henrik Jørgensen, Kristina Winther Pedersen & Ole Friis Larsen

Første runde startede godt med 20 fugle og på næste var der 3. Fra 9.30 og frem til klokken 12 var der tomme net pga sol på det ene net og så var fuglene bare væk så der blev lukket ned for dagen.

Hans kom forbi og vi fik ryddet det meste af vejen op til den lille p-plads ved huset. Snart bliver der lagt nyt grus på hele vejen ind til fuglestationen så der skal jo være plads til at lastbilen kan komme ind og ligge gruset.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Rødhals/Robin 1

Grønsisken/Siskin 11

Gråsisken/Redpoll 3

Nordlig gråsisken/Common redpoll 6

Lille gråsisken/Lesser redpoll 2

Total 23

Trækket på Odden: Onsdag kunne give en formiddag med tre årstider på nogle få timer og måske en eksplosion af trækfugle, skrev en lokal ornitolog i en sms, og det med årstiderne kom næsten til at passe, men eksplosionen udeblev.

GFU onsd 046Tunge byger over havet med udsigt til orange skyer i solopgangen og fuld damp på kraftværket i Rostock ...

Dagen startede lyst med flot måneskin over fuglestationens have, og det var let at finde vej ud til Odden, hvor vi oven i købet mente at kunne se, hvor solen stod op bag skyerne til en kold morgen med vind fra nordvest. Det var helt anderledes end de foregående grå dage uden læ for vinden fra øst. Det klarede hurtigt op, himlen viste sig stadig at være blå oven over skyerne, og det føltes ligefrem lunt at kigge efter fugle ude over havet i nogle timer, indtil himlen blev lukket til igen, og vi om eftermiddagen kunne nyde en snebyge uden for fuglestationens lune indre.

 GFU onsd 047... men lidt senere blev himlen blå og luften lun i solskinnet. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Der kom ikke ret mange fugle på træk, men vi så tusindvis af rastende Sortænder (Melanitta nigra), Ederfugle (Somateria mollissima) og Havlitter (Clangula hyemalis) flyve op, hver gang en af lodsbådene sejlede gennem flokkene af rastende fugle længere ude på havet. Mest bemærkelsesværdigt var nok hele ni Suler (Morus bassana), og det var fint med en ung Dværgmåge (Hydrocoleus minutus), som kom forholdsvis tæt på.

 7.12_Stor_Skallesluger_hun_han_resized.JPGTo Stor Skallesluger (Mergus merganser) kom tæt forbi, med hannen til højre med metalgrøn hoved, rødt næb og lyse svagt laksefarvet fjerdragt. Hunnen ses til venstre med brunt hoved og noget mere grå fjerdagt, som til tider kan forvekles med Toppet Skallesluger (Mergus serrator). Foto: Kristina Winther Pedersen.

Fra land kom to Røde Glenter (Milvus milvus) og en Musvåge (Buteo buteo). Endnu en Musvåge var nok trukket ud længere nordpå, før den fortrød med udsigt til tunge regn- eller sneskyer mod syd og kom ind over land igen. Desuden havde vi besøg af en Hare (Lepus europaeus), der nåede helt ud til den yderste spids, før den vendte om.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.