Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (99)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Ederfugle i tusindvis på forårets største dag

tirsdag 4. april 2023
af Hanelie Sidhu & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: 

The Chiffchaffs ”Gransanger” are starting to come! Today we had the best numbers of them for this season, ten newly ringed individuals of this species. And the first Linnet “Tornirisk” of the season was in the high net today. Otherwise, a lot of recaptures.

Linnet.res.jpg

Linnet "Tornirisk", Foto: Hanelie Sidhu

Ringing totals:

 Gærdesmutte: 1/3

Jernspurv: 8/0

Rødhals: 5/7

Solsort: 1/2

Gransanger: 10/0

Fuglekonge: 2/2

Rødtoppet Fuglekonge: 0/3

Blåmejse: 0/1

Bogfinke: 3/0

Tornirisk: 1/0

Total: 31/18

 

Trip to Avnø:

Gert took me on a trip to Avnø today. We were hoping for a Short-eared Owl “Mosehornugle” but had no success with that. It was nice to see the area though. We saw a lot of Spottet Seal “Spættet sæl” and a nice adult White-tailed Eagle “Havørn”. And a bit further, a lot of Avocets “Klyde” for me! We also saw Lapwings “Vibe” Redshanks “Rødben”, Dunlins “Almindelig Ryle”, Oystercatchers “Strandskade”, Pintails “Spidsand”, Gadwall “Knarand”, Curlews “Storspove” and Wigeons “Pibeand”.

 Avocet_Arvno.jpg

Avocet "Klyde"

Trækket på Odden: Tirsdag blev dette forårs hidtil største ederfugledag med næsten 21.000 i løbet af standardtidens fem timer, op mod tre gange så mange som på den nu næststørste dag, 26. marts med 7.300 Ederfugle (Somateria mollissima). Morgenen var kold og klar med vind fra nordvest, og der var allerede i mørket tegn på, at det kunne blive en af de store dage for trækket af Ederfugle med mange flokke som sorte silhuetter på den tusmørkeblå himmel tre kvarter før solopgang. Indtil da havde vi ikke set træk af Ederfugle før en halv time efter solopgang.

GFU tirsdag 393Tre af dagens Ederfugle i tidligt morgenlys. De er repræsentative i den forstand, at hunnerne udgjorde tæt på en tredjedel af dagens Ederfugle. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Antallet kunne være blevet større, hvis vi var blevet ude på Odden hele dagen, men vi tæller i fem timer for at få en trend, der kan sammenlignes fra år til år. Louis Hansen blev ude på Odden til omkring klokken 13 og meldte da om tæt på 24.000 Ederfugle, siden starten på standardtiden klokken 6.07, og fra fuglestationen kunne vi se, at der stadig var et pænt træk resten af eftermiddagen. Til gengæld er trækket af Ederfugle tilsyneladende stadig ikke nået de 800 kilometer længere mod øst til vores kolleger ved Põõsaspea neem i Estland, hvor de tirsdag kun så 21 Ederfugle passere mod nordøst, og på samme måde var det ved Santahamina i Finland, hvor der blev set 18 Ederfugle på østligt træk. Fra Dovns Klint på Langeland er der for tirsdag noteret 12.500 Ederfugle mellem klokken 6.10 og 11, altså i samme tidsrum som standardtiden ved Gedser Odde, så ikke alle vores fugle har rejst så langt væk fra.

Andelen af hunner i trækket var tirsdag større end tidligere med 29,4 procent, lidt under hver tredje af dagens Ederfugle.

 GFU tirsdag 392En flok Sangsvaner (Cygnus cygnus) gjorde højlydt opmærksom på deres træk mod øst til forskel fra de tavse Knopsvaner (Cygnus olor), som vi er vant til at se i lokalt pendleri på ruten. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Dette er sidste beretning fra Gedser Odde i marts-april. Onsdag morgen går turen mod syd til halvanden måneds frivilligt arbejde med beskyttelse af rovfugle på Sicilien, blandt andet af trækket over Messinastrædet. Det har som altid været et privilegium at arbejde sammen med dygtige kolleger på Gedser Fuglestation og erfarne lokale folk ude på Odden. Tusind tak til alle.

Se alle dagens observationer ved Gedser Odde i DOFbasen her.

Nyt fra stationen: Gedser Fuglestation er mere end ringmærkning og træktælling. I et projekt med støtte fra Guldborgsund Kommune sætter folk fra stationen i dette forår omkring 100 fuglekasser op til mejser, Stære (Sturnus vulgaris), Rødstjerter (Phoenicurus phoenicurus), fluesnappere og andre arter, der har brug for huller at yngle i. Kasserne bliver sat op rundt omkring i Gedser by og nærmeste omegn. Blandt andet blev der tirsdag sat nogle kasser op i fuglestationens have, hvor de kan indgå i studier af fuglenes ynglesucces.

GFU tirsdag 396Mads Elley er en af hovedkræfterne i redekasseprojektet, her i arbejde med at sætte kasser op i fuglestationens have tirsdag eftermiddag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU tirsdag 395

Folk på stationen: Hanelie Sidhu, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen, Gert Jeppesen.