Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (97)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Endnu en sommerdag på fuglestationen

tirsdag 22. august 2023
Tid til forundring
af Anne Hermanns & Ole Friis Larsen

Det fine sommervejr vare ved, men vi savner nogle flere fugle at kunne ringmærke. I dag var det så småt med dem, at vi allerede tidligt begyndte at skiftes med at gå runder. Om fuglene er trukket mod syd et andet sted end Gedser odde eller om de bare vil nyde det danske sommervejr lidt endnu, tja... det må tiden jo vise.

received_298410476211230.jpeg
Tornirisk ungfugl. Foto: Joakim Matthiesen.

 

Selvom der ikke har været meget at ringmærke, keder vi os langt fra! Vi har fået tjekket data, plukket brombær og havtron og ikke mindst fået malet på sten. Joakim malede sin først "fuglesten" i går: en eksotisk  sydamerikansk tukan, som bla. er kendt for sit smukke store næb. Selvom han nok ikke vil indrømme det, er der potentiale til at blive en hæderlig fugletegner en dag... Og så skal jeg måske passe på, at han ikke overtager mit erhverv som fuglesten illustrater til den tid :).

20230822_201518.jpg

 

De sidste dage har jeg også selv haft et tegne projekt, nemlig at forevige fuglestationen på en sten. Det er vigtigt for mig, at man ikke er i tvivl om, at det er Gedser fuglestation stenen viser. Derfor skulle Gedser fyr med, rødhalsen, som uden tvivl er den fugl vi fanger flest af, og selvfølgelig ederfuglen, da man på Gedser odde kan opleve et af verdens bedste ederfugletræk.

20230822_162605.jpg

Mine sten kan traditionen tro opleves på Gedser fuglestation, når der holdes åbenhus den 24/9... mere info i linket: https://www.dof.dk/oplev-fuglene/ture-og-aktiviter?event_id=4236

Vi har stadig mange brombær, så kom også gerne forbi på søndag, hvor vi igen holder brombærfestival! Mere info kan ses på facebook (husk kun at komme i det nævnte tidsrum for ikke at forstyre ringmærkningen).

 Adam tog hjem i eftermidddags og jeg selv smutter i morgen. Det har som altid været skønt at være på stationen, at være omgivet af så mange passioneret mennesker og ikke mindst opleve de skønne og smukke fugle på helt nært hold. Om lidt begynder jeg på studiet, men mon ikke jeg alligevel for tid til at kigge forbi engang imellem:)

Skaermbillede_2023-08-22_204856.jpg

 

Trækket på Odden: Endnu en dag med beskedne tal, men der er måske et træk af svømmeænder på vej; kollegaerne ved Põõsaspea neem i Estland talte tirsdag næsten tusind Spidsænder (Anas acuta) på vej i vores retning ud af Østersøen, og på en tirsdag uden store tal ved Gedser Odde var der så meget mere tid til at kigge lidt mere på de måger, der rastede og fouragerede på stubmarken – det gav to adulte/voksne Kaspiske Måger (Larus cachinnans), som yngler stadig tættere på Danmark. På samme måde var der også tid til at interessere sig for andre detaljer – og til at beundre de fugle, der kom.

 GFU tirsda 780En Stor Skallesluger (Mergus merganser) i tirsdagens småstrøm af fugle matchede ikke helt nogen af beskrivelserne af køn og aldersklasser i specialværket om ænder, Sébastien Reebers Waterfowl of North America, Europe & Asia. det store hvide felt på oversiden af vingen svarer til en mindst et år gammel han, mens det hvide felt i ansigtet mellem øjet og næbbet kun er beskrevet og vist for unge fugle i deres første halve leveår (1k, første kalenderår). Måske er det så netop en et år gammel, ung adult/voksen han, som stadig har enkelt træk af en ungfugl. Den smukke okkergule farve på undersiden af fuglen kan ifølge samme bog variere fra hvid over gul til lyserød, og svinger måske efter, hvad skalleslugerne æder. Ved Gedser Odde er det almindeligt at se gullige og laksefarvede undersiger på skalleslugerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU tirsda 783

 GFU tirsda 781En ung Spurvehøg (Accipiter nisus) med gul iris, som er karakteristisk for det første leveår hos arten, tog sig en kort pause på den gamle marinestation før turen ud over havet. Den er ikke meget større end en Solsort (Turdus merula) sammenlignet med murstenene og derfor en han. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Anne Hermanns, Adam Søderdahl, Chris Sharp, Joakim Matthiesen, Ole Friis Larsen.