Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (241)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Hvad fanger vi egentlig i august?

mandag 28. august 2023
so what do we in fact catch in the month of August? Pie-charts for the species we ring at the station.
af Adam

Kølig vind ruskede i brombærene langs de nyslåede stier fra morgenstund. Mandag morgen fik vi besøg og hak af denne unge flagspætte (den niende for efteråret) - derudover stod det mest på Rødstjerte plus Gærde- Torn- og Løvsangere: ikke atypisk for afslutningen på sommeren.

         IMG_20230828_125645flags.jpg
     (juvenile Great Spotted Woodpecker, the ninth individual ringed this fall)

I de korte pauser mellem vores netrunder, satte vi os ved computeren og trak tal ud af databasen med henblik på at danne overblik over august måned de sidste 10 års tid.

Vi har valgt at fremhæve 12 arter/grupper som sammen dækker de fleste mærkninger, inkl. nogle fåtallige sensommerklassikere så som Høgesanger (Barred Warbler), Natravn (Nightjar), Nattergal (Thrush Nightingale) og Vendehals (Wryneck)

                              Gennemsnitsarter for august måned 2013-23

 forklaring.png    gennemsnit_13-2023.png
                          
                                              Arter for denne august 2023     

             a_2023.png
                                 
Tallene her gælder ikke udelukkende den vigtige standardiserede ringmærkning som vi foretager de fem første timer efter solopgang, men simpelthen alle fuglestations nymærkninger i august måned. Der mangler et par dage for i år, men det påvirker ikke det større billede om der kommer en Vendehals eller flagspætte mer’ eller mindre.

Hvad man ikke kan bruge vores egne lavkagediagram til, er skøn på hvordan fuglebestande og deres vilkår ændrer sig over tid - det kan vi ikke ekstrapolere så en-dimensionelt. Vi kan dog glædes ved at det ser ud til at være et rigtig godt Broget Fluesnapper år, en art som ellers er meget under pres.

Når vi opdeler fugletræk i kalendermåneder, er der en kæmpe fejlmargen ved hvorvidt et stort fugletræk lige sku' falde sidst på måneden eller først i start september – det gælder blandt andet løvsangerne som udgør langt størstedelen af phylloscopus-sangerne i august.

Vi er øjensynligt blevet bedre til at mærke svaler de senere år, og det har vist alt at gøre med initiativ og lange eftermiddage ude ved engsøen.
Den klart mest hyppige sensommerfugl er og bli’r Gærdesangeren (Lesser Whitethroat), næsten altid det dobbelte antal af vores anden hyppige curruca-sanger Tornsanger (Common Whitethroat). Også et solidt Rødstjerteefterår rent antalmæssigt i 2023.


På stationen: Ole Friis Larsen, Adam, Joakim og Jonas Matthiesen