Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (241)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Gedser bliver kvit med monotoni

tirsdag 29. august 2023
Endelig et godt fugleryk både på Odden og i nettene med 124 nymærkninger
af Adam og Ole


Liv på stationen:
Ovenpå lidt digitalt havari i går eftermiddags, er bloggen funktionel igen. Vi havde store antal af Gærdesangere (Lesser Whitethroat) og Munk (Blackcap) smuttede gennem haven tirsdag morgen, en del af dem gik i nettene. Dagens uden tvivl mest sjældne mærkningsart .. ..   to styks Gråspurve (House Sparrow), slet ik' en fugl man kan forvente at fange hvert år.

Vi spår en go' dag i morgen ligeså!

Vi vinkede farvel til Jonas i dag, som i den 11. time inden afgang fik Stor Flagspætte (Great Spotted Woodpecker) som ny ringmærkningsart.


                           IMG_20230828_194737785_BURST0022.jpg
          En anden sjælden gæst på dagen: denne utrolig diminutive Lillebitte Vandsalamander


Trækket på Odden
Tirsdag morgen blev præget af en skyfront, som langsomt nærmede sig fra øst, men rakte langt mod syd, så udsigten for fugle fra land var mørk, selv om vejret på Odden egentlig var fint til træk med svag rygvind fra nord. Det var formentlig den front, der fik mange småfugle til at stoppe op og blive i området i stedet for at trække ud. Det gav lave træktal for Odden, men var vældig godt for ringmærkerne, som af samme grund havde mange småfugle til at fare omkring i fuglestationens have.

Overskyet vejr ser til gengæld ud til at være fint for ænder og andre fugle på ruten ud af Østersøen, og der var en udmærket trafik af først og fremmest Sortænder (Melanitta nigra) med 770 fugle, men også lid svømmeænder med 48 Krikænder (Anas crecca) som den dominerende art.

Fint var det også med en meget tidlig morgenflok på 52 Strandskader (Haematopus ostralegus). Fra land var der udtræk af Landsvaler ( Hirundo rustica), men ligeså mange blev og fouragerede i området. Tilsvarende var der et pænt antal Gule Vipstjerter (Motacilla flava) og Hvide Vipstjerter (Motacilla alba), som foretrak af blive på stubmarken ved Odden, selv om den blev harvet.

For folk, der interesserer sig for træk, er der kommet en ny flot hjemmeside om ’Fuglerejsen’, hvor man kan se årets cyklus for en antal individer af lige nu 11 arter af fugle, som har været mærket med udstyr, der har registreret deres færden. Her kan man se, hvordan nogle Korttåede Træløbere (Certhia brachydactyla) bliver i et område i det nordvestlige København, men måske alligevel kommer længere omkring, end man ville forestille sig, mens Rider (Rissa tridactyla) fra danske ynglekolonier tilbringer en stor del af året langt ude over Atlanterhavet mellem Grønland og Nordamerikas østkyst. Fuglerejsen er lavet af Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet med støtte fra 15. Juni Fonden. Klik på Fuglerejsen.dk og vent til videoen er forbi, så kan man søge på de fugle, hvis rejser man gerne vil se.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.


Dagens mærkninger:
            29.08.23.png


Folk på stationen:
 Ole Friis Larsen, Adam Qvist, Joakim Matthiesen, Jonas Matthiesen