Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (164)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Jeg ankom og fuglene forsvandt

mandag 18. september 2023
af Susanne Primdahl, Robert Luttik & Ole Friis Larsen

Så kom der gang i småfugletrækket fik jeg oplyst, da jeg ankom til stationen sidst på eftermiddagen i går. Det så også lovende ud, så jeg så frem til de oplevelser, der ventede på mig til mandagens ringmærkning.

Allerede fra starten af dagen var det tydeligt, at der ikke var mange fugle i haven, og da standardtiden var slut, lukkede vi nettene med kun 25 ringmærkninger i bogen. En af de dage, hvor man også er nødt til at nævne genfangsterne, som i dette tilfælde kunne øge antallet af fugle med 20%

Alle de genfangede fugle var nyligt ringmærket på stationen, bortset fra Rødhalsen, som ramte nettene to gange i dag og også blev aflæst i går. Den er ringmærket et andet sted i Danmark, så nu bliver den indrapporteret til Ringmærkningsadministrationen, så vi ad den vej kan finde ud af, hvor den kommer fra.

Vi fik ikke taget mange billeder af fuglene, men et par stykker blev det da til. Desværre kan jeg ikke vise den fremmede Rødhals, men den så nu også ud, som Rødhalse gør flest.

I stedet havde jeg en lille hidsigprop i hånden, og billedet er taget en brøkdel af et sekund, før den hakkede næbbet i min finger. Fair nok, når jeg lige havde ringmærket, målt og vejet, og så bagefter satte dens tålmodighed på prøve med en fotosession.

IMG 1128 red
Blåmejsen her er en ung fugl fra i år (1K), og på billedet kan man faktisk godt se lidt rester af lysegule fjer på den ellers hvide kind.

Jeg synes, fluesnappere er noget særligt, så da Robert havde ringmærket dagens fluesnapper, måtte jeg lige have et billede af den.

IMG 1131 red
Den Grå Fluesnapper var også en 1K fugl, og desværre kan jeg ikke vise hele fuglen, fordi fluesnappere ikke kan tåle at blive holdt i benene alene, som vi kan gøre med de fleste andre arter.

Når vi ikke har ret mange fugle, er det godt med lidt natsværmere i Roberts lysfælder. Det er trods alt også flyvende væsner, og jeg vil hævde, at Elle-Tandmåleren har en vis lighed med en påskekylling, så det berettiger til et billede på bloggen.

IMG 1174 red
1 styk håndholdt påskeky...  nej, Elle-Tandmåler (Ennomos alniaria)

Igen i nat var der et Blåt Ordensbånd i lysfælden, og i dag var lyset bedre til foto, så I får lige et billede mere.

IMG 1199 red
Blåt Ordensbånd (Catocala fraxini) kigger ud ad vinduet, som den kort efter fik lov til at flyve ud ad.

Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:

Udklip

Nattens fangster i lysfælderne: This night we did not have many species, only 8. And as already mentioned a new Blue Underwing and a Canary-shouldered Thorn. But we had an additional interesting species which has no Danisch name and is called Caradrina kadenii (Glancy Rustic). In Naturbasen there are only 7 entries and they are all from Falster and Hans Lind is the lucky guy with 5 entries. Below you can find a picture of the moth and a table with the species found this night.

caradrina

18092023 moths

Trækket på Odden: Mandag blev en moderat dag på trækruterne, præget af lidt mere vind fra sydøst end i de foregående dage, men tro ikke, at sådan nogle dage er kedelige. Mandag foregik det i godt selskab med et par lokale fuglefolk, og der er ofte mere tid til at fordybe sig i måger, kald af småfugle eller noget andet – måske endda til ’bare’ at slappe af og nyde de fugle, der kommer forbi.

Her er tre af dagens fugle på odden:

GFU mandg 852Tårnfalken (Falco tinnunculus) var den samme ringmærkede fugl, som i de seneste dage blandt andet har forsøgt at fange en flagermus. Oversiden afslører, at det er en ung han på grund af den grålige overgump (lige over fødderne), som aldrig er grålig hos unge hunner. Bemærk desuden de lyse fjerspidser og en mere brun end rødbrun farve som karakteristiske for de unge 1k Tårnfalke (første kalenderår).

GFU mandg 853Unge Stormmåger (Larus canus) som denne, der fløj lavt over observationsposten, har ofte en fantastisk tegning på undersiden af vingerne med mørke fjerspidser og -kanter.

GFU mandg 854Unge Svartbage (Larus marinus) kendes på artens meget kraftige næb, som derfor ser kortere ud end hos for eksempel Sølvmåger (Larus argentatus), selv om de mørke dragter kan være forvirrende ens. Mange synes, at måger er spændende, man endnu flere giver op på forhånd, fordi de ligner hinanden. Man behøver heller ikke at kunne skelne for at læne sig tilbage og bare nyde de imponerende mønstre. Mandag kom mange måger tæt på; der var åbenbart ikke mad nok at finde på stranden, og så fløj de ind på marken ved odden for at finde noget der. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen:
Ole Friis Larsen, Robert Luttik, Susanne Primdahl