Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (96)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Hvilken fantastisk dag

søndag 24. september 2023
Godt vejr, mange blåmejser og masser af besøgende til Åbent Hus.
af Philip Elbek & Ole Friis Larsen

Dagen bød på masser af fugle de første timer hvor der både var svag vind fra nordvest og snusket vejr. Primært var det blåmejserne der dominerede, med mange flokke flyvende rundt i haven. Og flere af disse havnede også i nettene hvilket bragte totalen for blåmejser op på 130.

20230924_080047.png
Første net med MANGE blåmejser. Nok tæt på 40 stk. Foto: Philip Elbek

Klokken 9 var der åbent hus og sikke et fremmøde! Omkring 125 mennesker besøgte stedet hvilket næsten er uhørt. Og der var heldigvis fugle helt indtil klokken 12 til at fremvise. Der var også godt med kaffe og kage bagt af de søde frivillige som får stedet til at køre rundt. Der blev solgt både fuglekasser, malede sten og flotte tegninger i rammer, som også hjælper økonomien for fuglestationen.

20230924_140223.jpg
Vi fangede en fin spætmejse 1k han. Ikke så tit de ryger i nettene hernede :) Foto: Philip Elbek

Udklip240923.JPG

Trækket på Odden: Der er mange aspekter, som gør arbejdet med at tælle trækfugle ved Gedser Odde til et fantastisk job; gode kolleger, storslåede solopgange, fugle i imponerende antal, sjældne fugle, og så at opleve nogle af de fugle, som vi får ny viden om. Forleden var der en nyhed om en voksen/adult hun Hvepsevåge (Pernis apivorus), som på forårstrækket fløj 10.000 kilometer fra Sydafrika til Finland på 42 dage med et gennemsnit på 238 kilometer per dag. Lige nu ser vi de sidste af årets unge Hvepsevåger trække mod syd; søndag kom der 18 i løbet af formiddagen. Efterårstrækket er ikke så hektisk som forårstrækket, hvor fuglene har travlt med at nå frem til de bedste yngleområder, før andre gør det, og de unge uerfarne Hvepsevåger på deres første træk flyver senere og sikkert mere tøvende end de voksne/adulte fugle, der kender vejen til Afrika, men det er alligevel en del af glæden over Hvepsevågerne at tænke på, at der flyver en fugl, som skal nå et par hundrede kilometer eller mere i løbet af dagen.

Der var næppe mange, der fandt vej ud til Nordens sydspids fra søndagens åbent hus-arrangement inde på fuglestationen, men der var alligevel godt selskab af fuglefolk, som hyggede sig og bidrog til registreringen af trækfugle. Stolenes placering afslører, at interessen handler mere om at opleve rovfugle nordfra end den sydvendte udsigt til trækket af havfugle, og derfor var mange sikkert godt tilfredse, selv om der ikke var nogen særlig trafik af andefugle, men til gengæld et varieret træk af rovfugle ud over Hvepsevågerne.

GFU sdg 877Ung Skarv af underarten Phalacrocorax carbo sinensis ved Gedser Odde. Det kan man se på det gule ved næbbet. Hos den anden europæiske underart Phalacrocorax carbo carbo er den gule bagkant meget mere tilspidset. Der kommer en del Skarver nordfra til Danmark for at overvintre, og det er svært at se, for de er mage til de danske, som flyver sydpå. Søndag var der dog flere flokke, som fløj meget højt og målrettet mod vest og sydvest til forskel fra den lokale daglige trafik mellem Gedser Rev og Rødsand, hvor mange Skarver overnatter. (Foto: Ole  Friis Larsen/GFU

Værd at bemærke var desuden mindst én Rødstrubet Piber (Anthus cervinus) mellem dagens mange Hvide Vipstjerter (Motacilla alba), Engpibere (Anthus pratensis) og enkelte Gule Vipstjerter (Motacilla flava), hvoraf mange rastede og fouragerede på marken, før de begav sig endeligt af sted. På havtrækket var der et større antal Skarver (Phalacrocorax carbo) og to sene Rovterner (Hydroprogne caspia). Verdens største terne skilte sig i søndagens stærke modlys mest ud fra andre terner med sin mågeagtige størrelse og flugt.

 

Flere var også glade for at se Traner (Grus grus) i søndagens træk, selv om de passerede langt væk fra observationspladsen.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Moths of the day: Today no special moths (10 species) and only one new species for the season. The Shuttle-shaped Dart (Frønnet Landman) of which you can find a picture below the table. In additional you can find a picture of the Morning-glory Plume Moth (Snerlefjermøl) because many pople do not know that this is also a moth species.

moths 24092023

putaShuttle-shaped Dart

vedermotMorning-glory Plume Moth

By the way I got a confirmation in Inaturalist for the Lunar Underwing.

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Robert Luttik, Signe Agermose, Philip Elbek, Ole Friis Larsen + mange frivillige til at gennemføre dagens åbent hus-arrangement.