Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (96)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Første dag på nødpladsen

tirsdag 24. oktober 2023
af Ole Friis Larsen & Susanne Primdahl

Ringmærkningen: 
Det blev bestemt ikke en dag i lighed med i går. På grund af truende bygevejr måtte vi nøjes med et begrænset antal net, som gjorde det muligt at lukke hurtigt, hvis der kom for meget regn.

Det lykkedes at gennemføre standardmærkningen med en pause mellem kl. 10 og 11, hvor regnen blev for kraftig, men ellers klarede vi os igennem ved at gå hyppige runder under bygerne.

IMG 2044 red
Mens vi havde nettene midlertidigt lukket i regnen, fik vi øje på denne Musvit, som blev ved med at hoppe omkring og kigge nysgerrigt ind gennem de regnvåde vinduer. Det var let at få den tanke, at den gerne ville have en ring på og undrede sig over, at vi havde lukket midt i den normale åbningstid.
Om det var den Musvit, der senere fik en ring på, finder vi aldrig ud af, men jeg tror det. Det giver i hvert fald den sjoveste fortælling.  Foto: Susanne Primdahl

Det blev ikke til så mange fugle i det vejr. Der fløj ellers mange småflokke af finker over haven, men de kom desværre ikke ned i nethøjde. Vi overvejede at forsøge at fange nogle af dem med lyd efter standardtiden, men da var finkerne på himlen forsvundet.

IMG 2024 red
Som det kan ses af nedenstående oversigt over dagens ringmærkninger, kom der trods alt nogle få finker forbi nettene i standardtiden. Deriblandt denne unge, pjuskede og meget charmerende Stillits, som endnu ikke er helt færdig med skiftet til voksne aftegninger på hovedet.  Foto: Susanne Primdahl

Det var atter en dag, hvor der blev brugt godt med F-ringe, som er vores allermindste ringstørrelse. Det var selvfølgelig til listens topscorer, Fuglekongerne, men vi ringmærkede også en Træløber, som med sine små ben bruger F-ring.

IMG 2036 red
Træløber.  Foto: Susanne Primdahl

Der blev også brugt nogle af de større ringe, for Freya har fået godt gang i sine Spurvehøge-fangster. Hun har ønsket sig lidt mere erfaring i håndtering af dem og har derfor haft Spurvehøge-nettene åbne. Det gav den flotte hun, som kunne ses i bloggen i går, og i dag blev det til hele 3 Spurvehøge - to hanner og en hun, som alle var unge fugle fra i år.

IMG 2048 red
Man kan tydeligt se på Freya, at det kræver koncentration at håndtere en Spurvehøg uden at komme for tæt på dens skarpe kløer.  Foto: Susanne Primdahl

IMG 2038 red
Her et nærbillede af en af dagens smukke Spurvehøge hanner.  Foto: Susanne Primdahl

Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:
Udklip241023

Trækket på Odden: Tirsdag kom tællingen ikke til at foregå på landets sydligste punkt, men på en nødplads på stranden ved nabolokaliteten Birkemose, efter at Guldborgsund Kommune har oprettet adgangsforbud på Gedser Odde. Nødlokaliteten viste sig at være et glimrende sted at kigge på trækket af Ederfugle (Somateria mollissima), Sortænder (Melanitta nigra) og andre havtrækkende fugle, og det var en fornøjelse, at gode lokale folk som Gert Juul Jeppesen og Kenneth Vegeberg Rude fandt den alternative post, så vi var flere om at holde humøret oppe gennem to timers regnvejr i løbet af de fem standardtimer.

Vi havde også gode oplevelser med flere arter af rastende vadefugle på stranden, fouragerende måger – deraf flere Kaspiske Måger (Larus cachinnans) og to unge Rider (Rissa Tridactyla) og muligvis en ung Middelhavssølvmåge (Larus michahellis) – og Rødstrubede Lommer (Gavia stellata), der kom tæt forbi.

GFU ti 962Ederfugle ud for Birkemose på vej mod Gedser Odde tirsdag formiddag. Som billedet viser, var der en stor overvægt af brune hunner og deres unger fra i år, men der var variation i flokkene, og det samlede resultat blev 57,2 procent brune fugle. Trækket foregik på endnu en dag med vind og bølger fra øst. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Derimod missede vi ganske givet en del fugle, der passerede Odden fra andre udgangspunkter, og vi så faktisk ikke noget landtræk. Når vi ikke kan se fuglene trække ud over vandet, som vi kan ved Gedser Odde, kan vi ikke være sikre på, om de trak videre eller blev og ledte efter mad i området. Det eneste sikre ved nødlokaliteten er, at de fugle, som vi så trække mod syd over havet også har passeret Gedser Odde to kilometer længere mod syd. Derfor er det ikke godt, at vi nu er afskåret fra de faste pladser på Gedser Odde; vores statistik gennem snart mange år risikerer et hak, og serien af tællinger er brudt. Forhåbentlig varer det kun nogle få dage, før vi kan tælle på Odden igen og genoprette det afgørende arbejdsgrundlag.

Se alle dagens observationer fra nødpladsen ved Birkemose under Gedser Odde i DOFbasen.

NB: Vi bliver foreløbig ved med at indtaste under Gedser Odde af hensyn til fremtidige søgninger på trækket, hvor folk ikke kan vide, at vi har været nødt til at flytte til en anden lokalitet og derfor ikke vil søge manglende informationer der.

Folk på stationen: Freya Mørup-Petersen, Susanne Primdahl, Hans Lind, Ole Friis Larsen