Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (88)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Sen Rørhøg og Fiskeørn

onsdag 8. november 2023
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Igen i dag var der for meget vind til at standard kunne køres, så efter et kig blev det de samme 3 net fra i går som kunne sættes op.

Det blev dog meget mere stille i dag da der næsten var tomt for overflyvende siskner.

Hans havde frokost med sine gamle kollegaer og heldigvis kunne lidt fugle fremvises.

En lille aftentur med termisk gav kun et par fugle som sad i krattet og sov og de kunne derfor ikke fanges.

I morgen lover de regn det meste af dagen, så pt ser det ikke ud til at der kan ringmærkes.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Spurvehøg/Sparrowhawk 1

Solsort/Blackbird 1

Fuglekonge/Goldcrest 1

Nordlig gråsisken/Common redpoll 1

Lille gråsisken/Lesser redpoll 1

Dompap/Bullfinch 1

Total 6

Trækket på Odden: Onsdag bød på hård vind på 12-13 meter i sekundet fra sydvest, men der var ikke noget at klage over for dagens trækobservatører. November er en sen periode i efterårstrækket, og store antal af fugle er sjældne. Til gengæld kan hver dag byde på overraskelser og særlige oplevelser. Onsdag var en ung 1k (første kalenderår) Rørhøg (Circus aeroginosus) og en Fiskeørn (Pandion haliaetus) meget sent på færde, og begge fugle var dagens mest uventede overraskelser.

Det er over tre uger siden, vi så en Rørhøg på udtræk 16. oktober, og det er en måned siden, en Fiskeørn trak ud 7. oktober.

GFU odg 1142En af onsdags tre Dværgfalke tog et kort hvil på kanten af kystskrænten. Den stribede undereside tyder på en ung fugl fra i år, selv om oversiden har en tone af gråblå, som kan være et kendetegn for en voksen/adult hun. Ifølge litteraturen kan der være varitationer i oversidens farver - blandt andet i forhold til belysningen - så man skal være forsigtig med at bestemme alder og køn på den måde. Foto: Ole Friis Larsen/GFU 

Rovfuglene var i det hele taget værd at bemærke denne onsdag med tre Dværgfalke (Falco columbarius), hvoraf den ene rastede et øjeblik på kanten af kystskrænten, hvor Lærke fik øje på den. Desuden var der Blå Kærhøg (Circus cyaneus), Tårnfalk (Falco tinnunculus), Musvåger (Buteo buteo) og 36 Spurvehøge (Accipiter nisus), som kom af sted ud over havet, mens andre blot hvirvlede rundt i luften ved mødet med den hårde modvind og forsvandt ind over land igen. En Havørn (Haliaeetus albicilla) blev noteret per tradition, selv om Havørne i vores del af verden ikke er trækfugle, men blot strejfer omkring, Længere mod øst er Havørnene i Sibirien derimod trækfugle, som er tvunget til at overvintre længere sydpå, når havet, floderne og søerne fryser helt til, så man kan godt opleve Havørne på egentligt træk i Sydøsteuropa.


Til dagens øvrige prikker over det berømte i hørte bestemt også en udtrækkende flok på 21 Små Korsnæb (Loxia curvirostra) samt 46 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata), to Sortstrubede Lommer (Gavia arctica) og en ung Dværgmåge (Hydrocoloeus minutus), der passerede ganske tæt på kysten.

Fagligt trænede Lærke med den hollandske app Trektellen, som vi bruger på fuglestationen til indtastning af trækfugledata parallelt med DOFbasen.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Lærke Winding, Anne Ramskov Hermanns, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen