Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (87)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Godt gang i lommer og Ederfugle

fredag 10. november 2023
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Da vinden stadig var for hård til at det kunne køres standard kom 3 net og lyd op. Dagen endte faktisk med et pænt antal på trods af de få net.

Om aftenen forsøgte Anne at fange ugler, men måtte lukke pga regn.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Spurvehøg/Sparrowhawk 2

Rødhals/Robin 1

Gransanger/Chiffchaff 1

Fuglekonge/Goldcrest 4

Rødtoppet fuglekonge/Firecrest 2

Gråsisken/Redpoll 2

Lille gråsisken/Lesser redpoll 6

Dompap/Bullfinch 2

Stor dompap 1

Total 21

Trækket på Odden: Undskyld for en forsinket dagbog om fredag 10. november. Det skyldes ganske enkelt, at vi tog en afslappet eftermiddag og fejrede mortensaften med en god middag. Det sociale er også en vigtig del af arbejdet på en fuglestation.

Trækket var helt fint fredag med tre observatører hele perioden og en fjerde i sidste halvdel af tiden. Vi fik blandt andet fin lejlighed til at opleve og sammenligne Rødstrubet Lom (Gavia stellata) og Sortstrubet Lom (Gavia arctica) i det planmæssigt tiltagende træk af lommer, for denne dag nåede op i 144 af de rødstrubede og 3 af de sortstrubede i den sydvestligt orienterede trafik plus 2 rødstrubede i ’den forkerte’ retning.

GFU frdg 1152Rødstrubet Lom i fredagens træk. Det volder jævnligt vanskeligheder at skelne mellem lommerne, fordi de flyver langt ude over havet, og lyset kan være meget ringe, når det store træk af dem foregår i november og december. Denne fugl passerede ret tæt på observationsposten og viste fint et par af de sikre kendetegn for Rødstrubede Lommer - et tydeligt mørkt øje på lys baggrund og et opadbøjet næb. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU frdg 1154Sortstrubet Lom ved Gedser Odde fredag formiddag. Til forskel fra de rødstrubede har Sortstrubede Lommer en stor hvid lårplet, der når helt op på oversiden bag vingerne på den flyvende fugl. Desuden buer næbbet nedad, og på hovedet når den mørke overside ned over øjet, som ikke umiddelbart kan ses. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Bemærkelsesværdigt var det også med hele 5 Suler (Morus bassanus), hvoraf 3 blev set tæt sammen. Alle var adulte/voksne fugle eller næsten voksne/subadulte, og det gav gode minder om, hvor vi var nået til med Suler ved Gedser Odde, indtil fugleinfluenzaen slog til mod dem og andre koloniynglende arter sidste år. Tidligere var Suler et sjældent syn ved Odden, men antallet steg år for år, og vi var nået til, at de var et næsten dagligt syn, ofte endda med flere fugle. Uden at tjekke efter, må fredagens 5 Suler være den største forekomst ved Gedser Odde efter den fugleinfluenza.

Fredagens alkefugle fløj så langt ude, at det ikke var realistisk at forsøge at artsbetemme dem alle. Også et stort antal Ederfugle (Somateria mollissima) trak så talrigt og langt ude over havet, at det ikke var realistisk at skelne mellem de sort-hvide hanner og brune hunner og unger fra i år. Derfor droppede vi det – og glædede os over et imponerende træk, som løb op i over 4.400 Ederfugle.

Bemærk i øvrigt, at vi så endnu en sen ung Rørhøg (Circus aeroginosus) på udtræk mod syd.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Lærke Winding, Andreas Winding Mønsted, Anne Ramskov Hermanns, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen