Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (81)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Usædvanlig lys Gråsisken

tirsdag 21. november 2023
Første dag med over 300 lommer
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Pga regn kom nettene ikke op helt til tiden, men heldigvis stoppede regnen hurtigt. Dog lå der mere blåt(regn) på radaren så jeg valgte at sætte kun 4 net op og så lyd.

Benny kom ud med morgenbrød og var med hele formiddagen og fik hjulpet med at pille fugle ud.

Da der var fugle på hver runde fortsatte jeg til 14.30 hvor det begyndte at regne.

På en af runderne hænger der en virkelig lys sisken i nettet så jeg tænkte at det måtte være en hvidsisken mere, men på labbet hvor jeg fik kigget lidt mere på den var der intet andet end den meget lyse dragt som kunne gøre noget, så det var bare en ekstremt lyd nordlig gråsisken. Denne er klart lyseste gråsisken jeg har set. Gråsiskner varierer meget i farverne i forvejen, men denne skilte sig virkelig ud til dem jeg før havde set.

I morgen ser det igen fint ud for at ringmærke, så holder vejrudsigten kommer der flere net op.

Dagens ringmærkning og kontrol/Todays ringing and recapture:

Rødhals/Robin 2/1

Solsort/Blackbird 1/0

Stillits/Goldfinch 4/0

Grønsisken/Siskin 18/0

Gråsisken/Redpoll 32/0

Nordlig gråsisken 12/0

Lille gråsisken/Lesser redpoll 11/0

Dompap/Bullfinch 1

Total 81/1

GFU tg 1192Denne Gråsisken fra tirsdag er usædvanlig lys for Nordlig Gråsisken (Acanthis flammea) og kunne i felten forveksles med den endnu nordligere Hvidsisken (Acanthis hornemanni). Vingemål og andre mål passer på begge arter, men næbbet er for stort til Hvidsisken, og Hvidsisken har 'kineserøjne' til forskel fra denne Gråsisken.

GFU tg 1194Bemærk den lyse og næsten rent gråtonede overside uden brunlige nuancer.

GFU tg 1195Hvidsisken må have en enkelt mørk stribe på undergumpen. Denne lyse Gråsisken har flere og er dermed en Nordlig/Stor Gråsisken. Det er let at se med fuglen i hånden, men på afstand kan det være svært at se på en fugl i en busk. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Trækket på Odden: Det blev en fin tirsdag på hele Nordens sydpunkt. Selv om dagen startede med småregn, og det blæste pivkoldt fra nordøst, nåede vi på fem fuglefolk i godt selskab, og 341 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) blev det hidtil største antal på en enkelt tælling i dette efterår. De fløj både lavt over vandet, langt væk, tæt på og højt. Flere af flokkene opdagede vi efter først at have hørt kaldende lommer direkte over os, når de skød genvej ind over land.

Samlet set så og talte vi i løbet af standardtidens fem timer 1.789 fugle af 32 arter, hvoraf langt de fleste fløj på havruten ud af Østersøen. Til sammenligning kom der på samme dato sidste år 631 fugle af 25 arter forbi Odden, og kun 52 af dem var Rødstrubede Lommer. Den dags to mest talrige arter i trafikken var Hættemåge (Chroicocephalus ridibundus), som vi slet ikke beskæftigede os med på dette års 21. november, og Sortand (Melanitta nigra) med 115 mod 599 på dette års 21. november.

Selv om det var en kold morgen og formiddag var temperaturen på 6 grader dobbelt så høj som på samme dato sidste år med 3 grader, lavere sigtbarhed og sne i luften. I dagbogen for mandag 21. november 2021 skrev vi, at ”for første gang i dette efterår var der is på vandpytterne, og de blanke overflader viste vej i morgenmørket som  spejle på ruten til Odden. Ellers var der kun en smal orange streg af solopgang mellem det mørke hav og de mørke snebyger, der kom til at præge trækket af fugle”. Så forskellige kan trækkene på samme dato i to forskellige år se ud efter omstændighederne.

Bemærk desuden, at vi tirsdag så hele tre Suler (Sula bassanus) trække forbi Odden. Det ser ud til, at de hurtigt er ved at vende tilbage til området, efter at fugleinfluenzaen sidste år så ud til at påvirke forekomsten ved Gedser Odde voldsomt.

Tak til alle, der bidrog til tællingen, og var med til at gøre en kold arbejdsdag festlig.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen