Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (82)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Haleløs Rødhals nu med ring

mandag 27. november 2023
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Da der ikke var frost i nettene kom lidt ekstra op i dag så ialt 104 meter net var oppe.

Som de andre valgte jeg at sætte dem op så de var klar 7.15 da der så var mulighed for en enkelt ugle eller lidt drosler. Det viste sig at være en god ide da der allerede var siskner på første runde(mest pga at der var sat lyd ud).

Egenligt havde jeg regnet med flere gråsiskner nu hvor det er blevet lidt koldt, men dem var der kun 10 af i dag, men til gengæld var der så kommet fart på grønsisknerne.

Der var en del solsorte i haven, men det viste sig hurtigt at det var fugle fra i går og få dage siden, men en enkelt ny blev det da til.

Der er stadig meldt om pæne antal gråsiskner omkring Stockholm, så de må komme i større antal om få dage.

Den rødhals som har fløjet rundt i ca 3 uger uden hale og uden ring røg endelig i nettet i dag, så nu kan jeg sidde på labbet og se at der er ryddet op i dem uden ringe.

Dagens antal var dog ganske pænt!

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Rødhals/Robin 1/0

Solsort/Blackbird 1/3

Musvit/Great tit 0/1

Stillits/Goldfinch 2/0

Grønsisken/Siskin 62/0

Gråsisken 2/0

Nordlig gråsisken/Redpoll 6/0

Lille gråsisken/Lesser redpoll 3/0

Stor dompap/Bullfinch 1/0

Total 78/4

 

Trækket på Odden: Det forekommer måske lidt trist at skrive, at der ikke skete noget særligt på Odden denne mandag, men sådan skal det på ingen måde forstås. Det er noget særligt at følge et fugletræk, som næsten ingen andre ved Østersøen følger på samme systematiske måde, og det er især en daglig fornøjelse at møde andre fuglefolk med samme interesse. Mandag var, nå ja en kold morgen, men fingrene blev hurtigt til at mærke igen, da solen brød frem, og dagens kollega, Orla Jacobsen, foreslog, at vi skulle flytte fra skygge i læ af de levende hegn til solskin ved marinestationens vestmur, hvor udsynet ganske vist var en smule ringere.

Dagens bedste oplevelse var fantastisk. Ved mødetid en halv time før solopgang lettede rigtig mange Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) ud for Odden, hvor de ganske givet havde overnattet på havet. I løbet af standardtidens første time blev det til nøjagtig 200 , og det var meget smukt at høre dem kalde til hinanden, mens Havlitterne (Clangula hyemalis) på vandet neden for kystskrænten også sang deres morgensang for solen. I de næste fire timer tog strømmen af lommer noget af, men vi endte alligevel med et samlet resultat på 482 plus 5 Sortstrubede Lommer (Gavia arctica).

I det sene efterårstræk kommer der stadig færre arter, men som med lommerne, er der til gengæld nogle af arterne, der nu kommer i efterårets største antal. Mandag talte vi over 1.400 Sortænder (Melanitta nigra) og næsten 230 af de flotte Fløjlsænder (Melanitta fusca) med kridhvide felter på vingerne i de ellers sorte (hannerne) og sortbrune (hunner og unger) fjerdragter. Værd at bemærke var også de første tre Små Skalleslugere (Mergellus albellus) i trækket. De kom i flokke af Sortænder.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen