Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (81)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Engpibere begejstrede for gravearbejde ved engsøen

fredag 8. december 2023
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Der var intet i nettet før 9.45 selv om jeg havde dem oppe 7.15 i håb om lidt sjagger, men så var der til gengæld gået endnu en skovsneppe i høgenettet hvilket er den 4. for i år. Denne skovsneppe var dog meget mager med en vægt på 265 gram hvor den forrige lå på 338 gram.

Mellem runderne blev de sidste net som ikke bruges i denne periode taget ned for i år, så nu er der kun 2 normale net, 2 høgenet og de 2 hejsenet tilbage hvor de første 4 tages ned når jeg tager hjem på et tidspunkt.

I morgen ser det pt ud til at der kan komme lidt regn så der forsvinder det sidste sne nok.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Skovsneppe/Woodcock 1

Solsort/Blackbird 1

Sjagger/Fieldfare 1

Gråsisken 2

Nordlig gråsisken/Redpoll 1

Lille gråsisken/Lesser redpoll 1

Total 7

GFU skovsn 1279Den lille røde spids på fjeren afslører, at den har siddet på højre vinge af en Silkehale (Bombycilla garrulus). Henrik fandt den i haven under dagens ringmærkning. Måske har den bare tabt fjeren, men det kan også være, at den er blevet til mad for en Spurvehøg (Accipiter nisus), som har flået fjeren af sit bytte. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Trækket på Odden: Fredag med tøvejr som torsdag, men vinden kom fra sydøst med op til ni meter i sekundet, så det blev alligevel en kold udfordring at holde til standarden på Odden. Heldigvis kom der flere fugle end torsdagens 99 fordelt på 12 arter. Fredag blev det til 19 arter og næsten 670 fugle over bølgerne. Det var til at se, at nogle arter nærmest er i vintermål, når de kommer til sydspidsen af Falster, da der passerede 91 Toppede Skalleslugere (Mergus serrator) mod sydvest ud af Østersøen, men samtidig røg 13 den anden vej mod nord og nordøst.

Mest fornøjeligt var det med op til flere Havørne (Haliaeetus albicilla), som roligt afsøgteDe brændingen langs kysten og ledte efter noget at æde ud over den nærmeste havflade midt i en højlydt utilfreds flok måger. Vi kan se på de forskellige aldersklassers dragter, at der komme en del måge over markerne på Odden og ud over havet, selv om vi kun ser en enkelt af gangen. Fredag kom en adult ørn ind over land med bytte fra havet. Det var ikke en fisk, men så ud til at være en mindre andefugl. Det er lidt usikkert, hvor de adulte/voksne Havørne kommer fra, men de yngre ørne holder formentlig til på Rødsand, hvor vi ofte i teleskop kan se, at der er seks-otte ’ørneprofiler’ mellem de tusindvis af andre fugle ude på den ubeboede sandrevle.

Og så var det sjovt at opleve, hvordan de græsflader, der dukkede frem, efterhånden som sneen forsvandt, virkede som magneter på småfugle som Rødhalse (Erithacus rubecula), Solsorte (Turdus merula) og Engpibere (Anthus pratensis), hvoraf der på et tidspunkt var seks tæt sammen ude på en lille stykke græs ved observationsposten.

GFU skovsn 1277Gravearbejdet ved søen har blotlagt store mudderflader, der tiltrak masser af Engpibere på jagt efter orme, larver og andet at mætte sig på. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På tilbagevejen viste de nye mudderflader ved søen på engen sig at fungere som tag selv-bord for endnu flere Engpibere. De var tydeligvis også glade for de spor, som gravemaskinen havde kørt fri for sne. Vi talte umiddelbart omkring 30 Engpibere i området.

Søen er nu renset for tilgroning og har fået de meget bredere og fladere skrånende sider, som den oprindelig skulle have haft, men dengang var det ikke muligt, fordi der ikke var noget sted at lægge al den jord, der blev gravet op. Den har vi så siden fundet plads til i en lavning med krat i nordlig forlængelse af fuglestationens hovedbygning. Her er krattet nu fjernet, og fordybningen fyldt op. Det er vi meget tilfredse med.

GFU skovsn 1274Den nye rydning har skabt mere lys og luft omkring huset, vi har fået mere lys i stuen, og der blev skabt plads til en masse jord fra søen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på fuglestationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen