Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (232)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Hvidsisken nummer to i nettet

torsdag 14. december 2023
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Nettene var oppe mens det stadig var helt mørkt(7:15) og første runde gav også 3 drosler hvoraf den ene dog allerede var ringmærket. Næste runde gav også 2 drosler hvor den ene allerede havde ring.  ialt 8 drosler blev fanget hvoraf de 3 havde ring på i forvejen. Der er dog stadig en hel del solsorte vi ser som ikke har ring på så der er mere at fange efter. Tallet på solsorte i efteråret var i start af november meget lavt, men nu er tallet kommet over normalen da der næsten dagligt fanges en håndfuld af dem.

Der var silkehaler i haven igen i dag så jeg satte lyd ud til dem og det gav ved 10 tiden resultat da 4 var gået i nettet. Silkehale er ikke en fugl som fanges årligt her, men det skyldes ret sikkert at der normalt ikke ringmærkes til længere end 20 november.

På lukkerunden 13.15 hænger der 2 siskner i det ene net og den ene ser meget lys ud så tænker at det lignede hvidsisken og i samme øjeblik jeg tænkte det drejede den lidt så jeg tydeligt kunne se de hvide overgump og dermed er det stationens hvidsisken nr 2 for dette efterår.

Lige nu ser det ud til at der kommer regn ved 8 tiden i morgen tidligt men det skulle være væk efter 9 så forhåbenlig kan jeg få nettene op der efter, men det kan jo nå at ændre sig til i morgen tidlig.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Silkehale/Waxwing 4/0

Solsort/Blackbird 4/2

Vindrossel/Redwing 1/1

Stillits/Goldfinch 1/0

Grønsisken/Siskin 2/0

Gråsisken 2

Nordlig gråsisken/Redpoll 15

Lille gråsisken/Lesser redpoll 4/0

Hvidsisken/Arctic redpoll 1

Total 34/3

GFU husrod 1284Torsdagens Hvidsisken (Acanthis hornemanni) er kun nummer to, der er blevet ringmærket ved Gedser Fuglestation i dette efterår. Et af kendetegnene for arten er den hvide plet nederst på ryggen - og i det hele taget et gråt og hvidt look.

GFU husrod 1286Et andet vigtigt kendetegn er det meget lille næb i forhold til de nært beslægtede to arter af gråsiskener.

GFU husrod 1285Undergumpen har normalt kun en enkelt sort streg hos Hvidsisken til forskel fra gråsiskeners flere mørke streger, men af og til ses nogle med et par streger mere, som hos dagens fugl. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Trækket på Odden: En rigtig hyggelig torsdag morgen og formiddag. Vi var to om arbejdet hele vejen igennem, fordi jeg skulle have været til møde, og Flemming Pagh Jensen havde budt sig selv til som afløser. Egentlig havde han tænkt sig at komme for at være med til at opleve især mange Fløjlsænder (Melanitta fusca), og da mødet så blev aflyst på grund af sygdom, kunne vi alligevel begge deltage i oplevelsen. Det var en ren fornøjelse for mig ikke at stå for tællingen, men at kunne nyde dagens træk ’mere tilbagelænet’. Tak for det.

Som Flemming havde håbet, kom der faktisk et stort antal Fløjsænder. Dagens 622 er det største antal på en dag i dette efterår og samtidig en del større end rekorden på 431 i standardtidens fem timer 10. december sidste år. Også dagens 1.719 Sortænder (Melanitta nigra) er det største dagsantal af den art i standardtiden i dette efterår.

Derimod kom der ikke så mange Rødstrubede Lommer (Gavia stellata), som vi havde håbet på efter 449 på træk mod sydvest onsdag. Det blev bare til 68.

Til gengæld fik vi lidt træk af rovfugle fra land med 5 Røde Glenter (Milvus milvus) ud over havet mod syd uden tøven og fire af de brune Blå Kærhøge (Circus cyaneus), som kan være unge hanner, hunner eller adulte/voksne hunner. Vi bestemte to af dem til adulte hunner og to af dem til unge fugle fra i år (1k, første kalenderår).

GFU husrod 1282En af dagens Blå Kærhøge så ud til at være en ung han (1k, første kalenderår) med lys iris i øjet (som måske ikke ses så tydeligt på nogle skærme), men også en generelt lys bundfarve på bugen og undersiden af vingerne samt en tydelig halskrave. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU husrod 1283En anden af dagens Blå Kærhøge forekommer derimod at være en ung hun med mindre markeret halskrave, og mørkere bundfarve på den inderste del af vingen (armen) i kontrast til en lysere bundfarve på yderste del (hånden). på oversiden af vingen har de såkaldte lange dækfjer lyse spidser, som viser, at det er en ung fugl fra i år. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Flere har talt om, at der har været en god forekomst af Blå Kærhøge ved Gedser Odde i dette efterår. Et tjek af vores indtastninger i DOFbasen og på den hollandske database Trektellen viser, at vi ganske rigtigt har set et pænt antal Blå Kærhøge, men ikke væsentligt flere end sidste år. På Trektellen har vi registreret 99 Blå Kærhøge på udtræk fra Odden i anden halvdel af 2022 og indtil nu 103 i 2023 i vores standardtid. I DOFbasen bliver det til lidt flere, fordi vi også har indtastet fugle, der ikke trak ud, og andre har indtastet fugle, som er set efter standardtiden. Inklusive de fugle ser det ud til, at der er registreret cirka (det kan være svært, at afgøre om nogle af observationerne gælder dobbeltgængere eller nye fugle) 112 Blå Kærhøge på Gedser Odde i DOFbasen siden 1. september i år.

Bla Kaerhog 2023Antallet af Blå Kærhøge ved Gedser Odde har i år været nogenlunde det samme som i 2022, men de røde søjler for i år viser, at trækket er foregået senere end i 2022, som er markeret med grønne søjler. Den sorte streg viser gennemsnittet over flere år. Kilde: Trektellen

Se alle torsdagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på fuglestationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen