Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (89)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Sidste tælledag i standardtiden

onsdag 20. december 2023
af Ole Friis Larsen

GFU dec ons 1298Smuk lokal fugl ved Odden, en adult/voksen Svartbag (Larus marinus). Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Trækket på Odden: Onsdag 20. december var standardtidens sidste dag i denne sæson. Henrik og jeg tog afsked med hinanden før afgang til Odden, for han havde kørelejlighed til Nykøbing og toget hjem, før standardtiden sluttede klokken 13:01. Senere kom Gert Juul Jeppesen fra gruppen frivillige ved fuglestationen til for at være med til at slutte sæsonen. Det blev ikke nogen stor dag, men heller ikke nogen dårlig dag. Når det kniber med fugle at tælle på træk, er der ofte lokale fugle at glæde sig over. En måge viser sig at være en smuk fugl, eller hele Nordens sydligste punkt udfolder sig som et fantastisk landskab med vilde bølger, magiske solopgange eller utrolige skyformationer. Odden er altid en oplevelse, måske endnu mere, når man kommer der hver dag i en længere periode.

Sidste tælling bød i løbet af de fem timer på 1.342 fugle af 17 arter på træk – og på et tidspunkt så 2.800 Ederfugle (Somateria mollissima) nærmest ud til at stige op af havet ud for Odden. De havde nu nok ligget på overfladen hele tiden, men ikke synlige mellem bølgerne og et stykke ude. De illustrerede en af de udfordringer, vi tumler med ved Odden; mange af trækfuglene er faktisk i mål, når de kommer til Gedser Rev, og i december bliver det stadig vanskeligere at skelne mellem lokale overvintrende fugle, som blot flytter sig for en lodsbåd eller kompenserer for havstrømmen og fugle, som stadig passerer på reelt træk. Denne dag blev det således ’kun’ til lidt over 400 Ederfugle, der så ud til at være på vej videre for at overvintre længere mod vest.

Halvdelen af de fem timer regnede det, og det betyder at vi må i tørvejr inde under marinestationens vindfang med mindre udsyn, men først og fremmest betyder det, at udsigten over havet bliver skåret ned fra 10-20 kilometer til 500 meter på grund af regndisen, så vi heller ikke kan se ret langt ud over havet. I de klare perioder var det tydeligt, at hovedparten af dagens Sortænder (Melanitta nigra), Fløjlsænder (Melanitta fusca), Ederfugle og Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) fløj langt fra kysten i den hårde vestenvind, og der kan være fløjet fugle, som ikke var til at se i regndisen, men sådan er vilkårene, og de er ens hvert år, så derfor kan tallene stadig sammenlignes med rimelighed fra år til år.

GFU dec ons 1296Betonklippen ud for kysten ved Odden er næsten altid en sikker scene for god underholdning af Skarver (Phalacrocorax carbo), der småskændes og skider på hinanden, mens de står til tørre. Når der er øer af tang, som denne onsdag, kommer der også mange måger til, og man kan øve sig i at bestemme dem.

GFU dec ons 1297Stadig flere Traner (Grus grus) tager chancen og satser på en mild vinter i Danmark, Tyskland og andre nordeuropæiske lande i stedet for at følge flertallet til Sydfrankrig og Spanien, men en Trane på udtræk ved Gedser Odde 20. december er stadig en bemærkelsesværdig observation.

GFU dec ons 1299Når det regner, sker det ofte, at småfugle på Odden søger ind i tørvejr under marinestationens vindfang for at lede efter mad. Onsdag kom blandt andet denne våde Gråsisken Acanthis cabaret/flammea) ganske tæt på observationsposten. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Det har været et privilegium at arbejde som frivillig træktæller for Gedser Fuglestation til sidste tælledag i endnu en periode, og det bliver lidt mærkeligt ikke at skulle ud på det arbejde igen torsdag og de kommende dage, selv om der er masser af andet arbejde at gøre for fuglene. Tak til alle, der har fulgt med i dagbogen. I må have et smukt solhverv 22. december, når lyset vender, en god jul og forhåbentlig et fint nytår. Vi ses.

Se alle onsdagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

... og blive ved med at tjekke DOFbasen, for der kommer sikkert andre fuglefolk ud på Odden med jævne mellemrum, indtil fuglestationen sender nogen ud igen.

Folk på fuglestationen: Ole Friis Larsen