Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (275)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Klart lys på gæs og rovfugle

fredag 11. oktober 2024
af Freya Mørup-Petersen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Efter tre stille dage og en dag uden ringmærkning grundet regn, havde vi en forhåbning om flere fugle i dag. Vinden var kraftig fra vest, hvilket gjorde, at flere net måtte blive nede. Det blev dog ikke de store tal, men til gengæld en god fordeling af forskellige arter. Vi fangede også tre Blåmejser i dag, første dag i sæsonen med mere end en Blåmejse, hvilket er meget anderledes sammenlignet med sidste år, hvor der var invasion af Blåmejser.

Efter standard var slut, lod jeg det ene hejsenet blive oppe og satte lyd til Grønsisken ud i håb om lidt ekstra på dagstotalen. På grund af den kraftige blæst, blev lyden dog druknet og i alt fik jeg tre Grønsiskener og en Bogfinke og jeg lukkede nettet klokken 15.

gronsisken.png

Grønsisken 2k+ han

Udklip.JPG

Trækket på Odden: En rigtig oktoberfredag med lidt af hvert; gæs og ænder på havruten, rovfugle, drosler, svaler og andre småfugle nordfra. Vinden var frisk til hård fra vest, og temperaturen startede under 10 grader, men det gav en klar luft og fint lys på de lige under tusind fugle fordelt på over 40 arter, som vi fik registreret i godt selskab med næsten et weekendhold af andre fuglefolk.

På havet var antallet af årstidens store arter, Ederfuglene (Somateria mollissima) og Pibeænderne (Mareca penelope) beskedent med omkring 170 af hver art, men der var flere arter af gæs i trafikken med Blisgæs (Anser albifrons) som den mest talrige med 111 eksemplarer. Det var gæs, som var tæt på målet for deres træk. Blisgæssene kommer fra nordkysten af Sibirien for at overvintre i Danmark, Nordtyskland og Holland.

GFU fred 2104Et par af dagens Blisgæs. Gæssene holder sammen i familiegrupper på trækket og gennem vinteren. Her er det en adult/voksen fugl øverst med de karakteristiske mørke tværbånd på undersiden, som mangler hos den unge første kalenderår-fugl nedenunder. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På landtrækket mod syd var der omsider igen lidt flere end bare nogle få Spurvehøge (Accipiter nisus) på banen med 40. Bemærkelsesværdigt var det også med fire kærhøge – en Rørhøg (Circus aeroginosus) og tre Blå Kærhøge (Circus cyaneus), tre Tårnfalke (Falco tinnunculus) og to Dværgfalke (Falco columbarius)

GFU fred 2101Blå Kærhøg, en adult/voksen han. I fredagens klare lys forsvandt den ellers mørkere blågrå hals, og fuglen forekom næsten ensartet lysegrå og sort. Sådan en fugl tæt på kan redde næsten en hvilken som helst dag på Odden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Der kom stadig nogle Landsvaler (Hirundo rustica) og en enkelt temmelig sen Digesvale (Riparia riparia). Glade var vi også for en lille flok Misteldrosler (Turdus viscivorus), som fløj så lavt, at vi kunne nyde dem i det smukke sollys.

GFU fred 2102Misteldroslen hører til de største arter af drosler og afslører sig selv i stor højde med hvide vingeundersider og kraftige pletter over hele undersiden af kroppen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Freya-Mørup Petersen, Lara Winsloe, Larissa Britton, Lone Madsen, Lars Ulrich Rasmussen, Ole Friis Larsen.