Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (300)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Mysterium opklaret

onsdag 27. november 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Der var stadig pænt meget vind, men ikke mere end alt kunne sættes op. Heldigvis faldt vinden rigtigt meget opad dagen.

På runden 9:15 ser jeg på afstand kyllingen jeg har lagt ud som lokkemad for rovfuglene og ved den kan jeg se at der sidder en musvåge så jeg sætter hurtigt farten op og musvågen ryger i nettet. Jeg løber hen mod den og 5 meter fra ryger den ud igen. På 10:15 runden ser jeg kun kyllingen men da jeg kommer hen om hjørnet kan jeg se den hænger i nettet så jeg løber hen og får lukket nettet om den. Den fik dog fat i en finger OG min kikkert. Resten af historien om den kommer længere nede i dagens blog.

Det var en godkendt dag med 16 fugle hvoraf de 14 var nye.

Der er lidt usikkerhed om vejret i morgen tidlig, men pt ser det ud til at jeg kan nå 2 timer inden regnen kommer.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Musvåge/Common buzzard 0(1)

Rødhals/Robin 0(1)

Solsort/Blackbird 1(0)

Stillits/Goldfinch 2(0)

Grønsisken/siskin 11(0)

Total 14(2)

Mysterium opklaret: En Musvåge (Buteo buteo) var allerede ringmærket, da den onsdag formiddag røg i et af nettene ved Gedser Fuglestation. Det viste sig, at Musvågen var den samme, som blev fanget på fuglestationen og ringmærket for fem år siden, 11. november 2019. Den var på det tidspunkt mindst to år (3k+, tredje kalenderår eller ældre), så den er nu syv år eller ældre. Sådan en fugl er lettest at arbejde med, når der er to ringmærkere, så Henrik fik assistance af Hans Lind med blandt andet at måle vingelængden og foretage vejningen.

GFU onsd 2298Musvågen onsdag formiddag. Ud over dokumentationen med ringen viser de mørke øjne, at det er en adult/voksen fugl.

GFU onsd 2299Musvågen fik et smil med på vejen, før Henrik slap den ud i friheden igen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

I november 2019 røg samme Musvågen i en fælde på engen ved fuglestationen, men nåede at undslippe, før de to ringmærkere Gail Stride og Ramón Soto Madrid kun nå at løbe hen til fælden. Et kvarter senere var Gail på vej ud for at løbe en tur, da hun så, at Musvågen var i fælden igen. Denne gang lykkedes det for Ramon og Hans Lind at få fat i den. Gail satte ring på Musvågen, og de vejede den på en køkkenvægt til 1.152 gram. Den blev ikke kønsbestemt. Hanner af Musvåger er i gennemsnit lidt mindre end hunner, men ellers er der ingen synlige forskelle.

GFU onsd 2305Gail Stride med Musvågen i november 2019. Hun var på vej ud for at løbe en tur, da den røg i fælden. Arkivfoto: Ramón Soto Madrid

GFU onsd 2304Løsladelsen om morgenen 12. november 2019 efter en nat på fuglestationen. Arkivfoto: Gail Stride

I 2019 blev Musvågen fanget så sent på eftermiddagen, at Gail og Ramon besluttede at vente til næste morgen med at slippe den ud i friheden igen.

Sidste år så vi en tilsvarende ringmærket mørk Musvåge ved fælden på engen, men antog, at det måtte være en af de to unge Musvåger, som blev ringmærket på stationen i efteråret 2022. Den gik imidlertid ikke i fælden, så det forblev et mysterium, hvilken af de to Musvåger det var.

Nu er mysteriet så opklaret: Det var ingen af de to fra 2022, men den, som Gail og Ramon fangede i 2019.

En tilsvarende mørk Musvåge bliver ofte set i området ved fuglestationen, så vi kan sikkert roligt fastslå, at der er tale om den samme lokale rovfugl gennem alle årene. Der er stor individuel variation i dragterne hos Musvåger, som kan svinge fra næsten helt hvide fugle til meget mørke. Denne Musvåge skiller sig ud ved at være lidt mørkere end gennemsnittet.

Onsdag formiddag vejede Musvågen 1.048 gram. Det var en smule mindre end for fem år siden, men den virkede i øvrigt sund og rask, og vægtforskellen er så lille, at den sagtens kan skyldes et enkelt måltid, og at den er vejet med to forskellige vægte. Vi glæder os til at se den igen ude i landskabet.

Trækket på Odden: Østersøen forekommer snart at være tømt for trækfugle. I Estland så vores kolleger ved Põõsaspea neem onsdag lidt under 2.800 fugle på træk i løbet af syv en halv time, og det var nok samme trend, der gav dagens resultat ved Gedser Odde, hvor det blev til 1.267 fugle af 28 arter. Der er dog stadig noget at glæde sig over – og til. Ved Põõsaspea neem talte de onsdag 108 Dværgmåger (Hydrocoloeus minutus), og dem mangler vi stadig en del af med bare en enkelt forbitrækkende denne onsdag morgen og formiddag.

Vores estiske kolleger så til gengæld ingen Ederfugle (Somateria mollissima), som vi lige har haft et stort ryk af i denne uge, men afstanden på 800 kilometer betyder også, at vi altid er nogle dage ’bagud’. Der kan også være en forskel i, at tusinder af fugle kan ligge på vandet og raste imellem de to lokaliteter, akkurat som vi lige for tiden har 8.000-9.000 Ederfugle liggende på havet ud for Gedser Odde.

Værd at nævne fra onsdagens træk ved Gedser Odde er desuden 175 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata). Det viser, at der stadig er gang i lommernes træk, som først topper i begyndelsen af december. De fleste kom i løbet af den første time omkring solopgang. Tidligt på færde var også en adult/voksen han Fjeldvåge (Buteo lagopus) og to Røde Glenter (Milvus milvus), mens en håndfuld andre fortrød ved mødet med vinden, der stadig var hård fra sydvest. Var de kommet en time senere, ville de måske være trukket ud i den da betydeligt svagere vind. Måske ser vi dem igen torsdag.

Se alle dagens observationer i DOFbasen.

Folk på stationen: Hans Lind, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen