Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2025 (81)2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Murder at the observatory

søndag 16. marts 2025
af Marith Mol & Ole Friis Larsen

The ringing: Today started sunny and became more cloudy with more wind during the day. Today was a good day with 10 newly ringed birds! The species that were caprtured the most today were dunnocks. Additionally there were three recaptures with the firecrest from the other day being one of them. 

Later in the morning suddenly a loud call of a blackbird could be heard behind the house. When we went to look a sparrow hawk had captured a blackbird. Luckily I was able to capture the murder at the bird observatory today so the culprit of the murder can be recognized and caught. 

Blog Sparrowhawk 2562Photo: Marith Mol

Dunnock 4(0)

Robin 0(1)

Goldcrest 0(1)

Firecrest 0(1)

Blue tit 3(0)

Great tit 3(0) 

Total 10(3)

Trækket på Odden: Når vi tæller Ederfuglene (Somateria mollissima) i forårstrækket, skelner vi mellem de sorthvide hanner og de brune hunner. Det var tællinger af trækkende Ederfugle, der for nogle år siden førte til, at hunnerne blev fredet hele året, fordi der kom langt færre af dem end hanner – som har en jagttid fire måneder om vinteren uden for fuglebeskyttelsesområder, hvor arten er nævnt i udpegningsgrundlaget.

GFU son 2560Når lyset er godt, er det let at skelne mellem de sorthvide hanner og de brune hunner i flokkene af Ederfugle. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Derfor skelner vi stadig mellem hannerne og hunnerne for at se, om andelen af hunner ændrer sig. På forårstrækket i 2023 var 24,2 procent af Ederfuglene på træk ved Gedser Odde hunner. I 2024 var 26,1 procent hunner. I år har vi indtil nu talt 19.183 Ederfugle på vej mod yngleområderne i Østersøen, og af dem har 25,2 procent været hunner. Vi er kun ved begyndelsen af trækket for dette forår, men det ser ud til, at tendensen er den samme som i de seneste foregående år, nemlig at kun hver fjerde Ederfugl er en hun.

Havørnene (Haliaeetus albicilla) er under mistanke for at tage mange af hunnerne, og finske undersøgelser viser, at Havørnene presser Ederfuglene på de yderste øer i den finske skærgård ind mod øer og kystområder med buske og træer, hvor Ederfuglene også havde deres reder mere skjulte, før miljøgifte som DDT og PCB i 1960’erne og 1970’erne næsten udslettede Havørnene. Det er så sat sige bare ved at blive hverdag igen for Ederfuglene, og som en af de finske forskere sagde på en konference om Havørne i september sidste år, så har Finland så mange øer, at Havørnene ikke kan overkomme at være en trussel mod Ederfuglene på langt de fleste af øerne.

Der må med andre ord være en anden eller flere andre forklaringer på, at der er så få hunner af Ederfugle. Det kan vi næppe afsløre med tællingerne, men måske kan vi bidrage til en samlet forklaring.

Søndag kom der 3.765 Ederfugle forbi Odden. 2.449 af dem kunne vi ikke kønsbestemme, fordi vi så dem i modlys eller på for stor afstand, men 1.015 var med sikkerhed hanner, og 301 var hunner. Det gav en andel af hunner på 22,9 procent, altså lidt under gennemsnittet, men det er normalt, at der kommer flest hanner i begyndelsen af trækket, og antallet af hunner tager til senere i forløbet. Hannerne har ganske enkelt mere travlt med at nå frem til de bedste ynglepladser og besætte dem, før andre gør det.

GFU son 2561Arbejdet med at tælle træk er altid sjovere, når vi er flere om. Her er næsten hele holdet fra søndag morgen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Samlet blev det til lidt under 4.600 fugle fordelt på 31 arter på en søndag, der startede med klar luft efter nattefrost og bød på en flot solopgang, men senere blev mere overskyet, kold og forblæst. Heldigvis var der godt selskab af flere, der ville opleve noget fugletræk på hele Nordens sydspids.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.