Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2025 (101)2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Mørkbuget gæs på himlen

tirsdag 20. maj 2025
- og lidt om en interessant genfangst af en af vores trækkende småfugle!
af Vagn Lind, Hans Lind og Oliver Bøgh Jensen

 

Ringmærkningen: Det er storebror Hans, der har fået tjansen med at skrive en del af bloggen, og jeg arbejder hjemmefra lige nu, men det er også fint nok. I det klare vejr havde vi ikke forventninger om store fangsttal, og det holdt stik: bare 15 mærkninger blev det til og en god håndfuld aflæsninger, i alt 9 arter. Der var fugle på de fleste af vores runder, som gåes hver halve time, kun lige til sidst af de 5 timers standardtid kom der et par nulrunder. 

Lidt billeder fra dagen:

2025 05 20 net i skygge og sol

   I bloggen skriver vi ofte om vejret, for fugletrækket - både de trækkende fugle ude over havet og alle de vandskrække inde over land - arter sig meget forskelligt, når vejrforholdene skifter. Vinden kan presse de dagtrækkende fugle tæt ind mod land til stor fryd for træktællerne på Odden, og modsat, hvis vinden skifter retning og får fuglene til at flyve langt ude over Østersøen, hvor de så kan være meget svære at bestemme.

   Solen er jo dejlig at nyde for både dyr og mennesker, men er man ringmærker, er solskin ikke altid en god ting: Nettene, som vi har tilladelse til at bruge til at indfange fugle til mærkning, bliver meget synlige, når solen skinner på dem, hvilket ses på billedet. De dele, der ligger i skygge, er næsten usynlige for fuglene, hvorimod de soleksponerede dele er meget nemme at se for de befjerede kræ, så de bare flyver udenom!

2025 05 20 Rowan håndterer en tornirisk

Rowan på arbejde i "labbet" med en tornirisk

En fin aflæsning/recapture af en allerede mærket fugl: Den ene af dagens 2 aflæsninger af Gulbug/Icterine Warbler er en af de ret interessante af slagsen. Den er mærket 23. maj 2021 her på stedet og ikke truffet mere det samme år. 

2022: Genfanget på fuglestationen 4. juni og også 4. juli, så den har sikkert ynglet her i stationshaven.

2023: Aflæst samme sted en enkelt gang 23. juni, og det sene tidspunkt tyder på, at den yngler her igen.

2025: Minsandten om den ikke dukker op igen her i år og bliver aflæst 20. maj, så mon ikke den igen er på sit faste revir her på Gedser Odde.

Ringmærkningen viser, at hovedparten af de danske Gulbuge/Icterine Warbler om efteråret trækker nærmest stik syd, ned over Italien, over Middelhavet via de store og små øer til det centrale Afrika. Fra dette kontinent er der sparsomt med genfund, et enkelt fra Angola. Afstanden fra Danmark til dette Angola er over 8.000 km, så en Gulbug/Icterine Warbler har en lang rejse mellem yngleplads og vinterkvarter. Det er imponerende for en fugl på ca.12 gram!  

Dagens fangst:20maj2025

Trækket på Odden: Det blev en flot morgen på Odden med stille vejr og en flot solopgang. Temperaturen steg mærkbart i løbet af dagen, og især senere på dagen blev det ganske lunt. Den første time var næsten helt vindstille, men efterhånden tog vinden til – mest fra vest, indimellem med et sydvestligt islæt.

Allerede fra start kl. 04:29 var knortegæssene (Branta bernicla) i gang med at trække, og i løbet af de fem timers standardtid nåede antallet op på 1.043 trækkende fugle. Trækket fortsatte også efter standardtiden, og flere flokke kom fint ind over både Odden og Gedser by.

Lige omtrent 200 ederfugle (Somateria mollissima) trak forbi i dag, hvor langt størstedelen var hanner - det var dejligt at se lidt "større" flokke af trækkende ederfugle igen. Både rødstrubet lom (Gavia stellata) og sortstrubet lom (Gavia arctica) passerede i de tidlige morgentimer – alle mod sydvest. Som prikken over i’et kom en indtrækkende dværgfalk (Falco columbarius) tæt forbi – den ramte Odden ganske præcist nær det sted, hvor jeg stod.

En skjult ualmindelighed i flokken: Dagen forinden havde jeg taget nogle billeder af en flok knortegæs og lagt et af dem op. Ved et tilfælde fik jeg nærstuderet de øvrige fotos – og dér, midt i flokken, dukkede der pludselig en overraskelse op: en rødhalset gås (Branta ruficollis)! Den havde helt undgået min opmærksomhed i felten, selv da jeg stod og fotograferede. Det er utroligt, hvor diskret sådan en fugl kan forsvinde blandt knortegæssene – og en påmindelse om, at det altid kan betale sig at kigge sine billeder grundigt igennem.

IMG 9615 2Kan I mon finde en Rødhalset gås (Branta ruficollis) i blandt knortegæssene? Hint: kig i venstre side Foto: Oliver Bøgh Jensen, 19/5-25

Nyt fra Fuglestationen: Ole ankom igen i dag på stationen efter at have været i Italien, han kobler på træktællingen igen, som han plejer.

Folk på stationen: Vagn Lind, Hans Lind, Rowan Wood, Marith Mol, Oliver Bøgh Jensen, Ole Friis Larsen