Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2025 (153)2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Rengøring og havearbejde

fredag 11. juli 2025
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Det startede med næsten ingen vind, men til sidst var der så meget at en del blade måtte pilles ud på en del runder.

Fuglemæssigt blev det en god dag igen med 16 fugle hvoraf de 13 var nye.

Endnu en korttået træløber blev ring mærket som dagens sjoveste, men også en gammel slidt løvsanger blev mærket.

Igen er det gransanger som der er flest af, og i dag blev det til 4 nye. Det kan ses på de gransangere som finder insekter tæt på huset at de så godt som alle har ring på nu.

Gårdagens unge hvide vipstjert havde flyttet sig væk fra sommerfuglebusken, men kun få meter væk og den blev hørt flere gange da den blev fodret. Om få dage er den klar til at flyve, så måske ser vi den der.

I morgen ser det ikke så godt ud med vejret  da der loves regn, men måske kan nogle få net sættes op, men jeg må se hvad vejret siger når uret ringer 3.30.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Gulbug/Icterine warbler 1(1)

Tornsanger/Whitethroat 0(1)

Havesanger/Garden warbler 1(0)

Munk/Blackcap 2(1)

Gransanger/Chiffchaff 4(0)

Løvsanger/Willow warbler 1(0)

Blåmejse/Blue tit 1(0)

Korttået træløber/Short-toed treecreeper 1(0)

Tornirisk/Linnet 2(0)

Total 13(3)

 

Trækket på Odden: Månen hang flot over havet i sommermørket før solopgang, så det var en usædvanlig smuk tur at gå ud til Odden; det var også en lun morgen til en enkelt stikprøvetælling i første del af juli. Fuglene kneb det lidt mere med, men i løbet af de fem timer blev det alligevel til 838 fugle på træk fordelt på 18 arter – ikke så ringe endda i første halvdel af juli. Der var mest tale om returtræk af fugle, som var færdige med at yngle længere inde i Østersøen, eller det er mislykkedes for dem.

GFU fredag 2836Hættemågerne (Chroicocephalus ridibundus) er så småt ved at komme tilbage fra ynglepladserne. Fredag var de den næststørste gruppe af fugle i trafikken, og flere af dem så meget slidte ud. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Flokke af Ederfugle (Somateria mollissima) udgjorde halvdelen af morgentrækket. Langt de fleste var hanner, men der var en enkelt flok med stor overvægt af hunner med 26 mod kun fire hanner. Småflokke af Strandskader (Haematopus ostralegus) var alle adulte/voksne fugle. Mest bemærkelsesværdigt var nok lidt under et halvt hundrede Havterner (Sterna paradisea) og en håndfuld Dværgmåger (Hydrocoleus minutus). Også for de arter var der tale om adulte fugle uden unger.

GFU fredag 2837En harekilling (Lepus europaeus) trykkede sig godt i vejsiden ud mod Odden. Den var kun lidt større end en knyttet hånd og gjorde, hvad den kunne, for at se helt usynlig ud. Foto: Ole Friis Larsen/GFU 

Nyt fra stationen: Heldigvis har vi flere frivillige, som hverken tæller træk eller sætter ringe på fuglene, men alligevel er aldeles uundværlige for vores arbejde. Denne fredag kom Bente og Vibeke fra Bøtteballetten for at pudse vinduer og gøre rent i de kroge, hvor vi andre aldrig kommer med en kost eller en støvsuger, og Henning slog græsplænerne i haven og stierne ud over engen ned mod stranden. I den anledning brugte det øvrige personale tid på at få ryddet noget krat omkring et par brønddæksler og et tørrestativ på nordsiden af huset, så Henning kunne komme til at køre der også. Vi vil gerne have en græsplæne og mere lys på den side af huset. Det samlede resultat så flot ud, efter at Henning også kunne komme til at køre der med plæneklipperen. Desuden kom vores it-programmør Anders for at rette lidt på indtastningsprogrammet for ringmærkerne.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Anders Zuschlag, Vibeke Holst Jensen, Bente Hartwich, Henning Gammel, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.