Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2025 (168)2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Så kom Kærsangerne (Acrocephalus palustris)

torsdag 24. juli 2025
Efter nogle dage med regn og blæst havde vi en nat og morgen med stille vejr, som satte gang i specielt Kærsangerne.
af Søren Mygind

Allerede i går aftes var de sidste dages først meget regnfulde og siden blæsende vejr blevet udskiftet af stille vejr hvor solen kikkede gennem skyerne. Forventningerne til i dag var derfor væsentlige højere end de havde været de sidste dage og vi blev ikke skuffede.

Vi endte således på i alt 30 mærkninger, hvor specielt Kærsangerne markerede sig stærkt med 15 individer. Dagens næst talrigeste fugl var Gulbugen (Hippolais icterina) hvoraf 8 gik i nettene og fik ring på.

Samtlige Kærsanger var i deres andet kalender år eller ældre (2 k+) medens der blandt Gulbugene både var fugle i deres første kalenderår (1k) og fugle som var i deres andet kalenderår eller ældre (2 k+).

En 1 k Gulbug kan være noget lysere end en typisk 2k + Gulbug og kan derfor ved en overfladisk betragtning minde lidt om en Kærsanger, som det fremgår af billedet nedenfor. En typisk 2k + Gulbug adskiller sig derimod klart fra Kærsangeren ved at være mere gul som det fremgår af det næste billede nedenfor.

Endeligt adskiller Kærsangeren sig fra Gulbugen ved at have lyse halmfarvede ben, en mere kileformet hale hvor de yderste fjer er tydeligt kortere end de midterste og ved at underhaledækfjerene er lange i forhold til længden af halen. Se det sidste billede nedenfor for en illustraton heraf.

1 k Gulbug 2 k Kærsanger

Til venstre ses en 1 k Gulbug medens der til højre ses en 2 k + Kærsanger. Bemærk at Gulbugen er forholdsvis lys og derfor ved en overfladisk betragtning kan minde om Kærsangeren.

2 k Gulbug og Kærsanger

Til venstre ses en 2 k+ Gulbug medens der til højre ses en 2 k + Kærsanger. Bemærk at 2 k + Gulbugen er tydeligt mere gul end Kærsangeren.

Hale kærsanger

I modsætning til Gulbugens næsten lige afskårne hale er Kærsangerens hale mere kileformet, da de yderste halefjer er kortere end de midterste. Samtidigt er underhaledækfjerene tydeligt længere end de er på Gulbugen. Endeligt er Kærsangerens ben lyse i modsætning til Gulbugens mørkt blågrålige ben.

Kærsangeren yngler ikke i haven omkring Gedser Fuglestation og de fugle vi mærker er alle fugle på træk. At Kærsangerne er klar til efterårstrækket ses blandt andet på en fedtscore på 4 eller derover, hvilket viser at Kærsangerne har fyldt tanken med brændstof og er klar til at tage af sted. Gulbugene derimod har generelt en lav fedtscore på 0-1 hvilket viser at Gulbugene ikke har fyldt tanken med brændstof og derfor nok ikke er klar til at starte efterårstrækket. Flere af de Gulbuge vi mærker er derfor nok fortsat lokale ynglefugle og unger deraf.   

På stationen: Freja Valnert, Heidi Christiansen, Boris Valnert og Søren Mygind