Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (79)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Fed gammel Lille Flue, citronvip og en drillende duehøg

fredag 22. september 2017
af Anton Herrig Liebermann

Endnu en morgen uden særlig mange kald fra krattene, dog var der et par enkelte sangdrossler og rødhalse der ikke kunne lade være med at bryde morgenes stilhed. Der var en fugtig tynd tåge der lå over stationen ved det første lys, som gjorde at alle nettene var ret våde, men den løftede sig dog hurtigt, og endnu en dag uden de særlig mange skyer kunne begynde.

Den stod i dag igen i rødhalse og gransangernes tegn, men også fuglekonge ville lege med i dag, og hele 26 stykker fik ring på i dag. I morgen timerne pyntede en gammel løvsanger lige pludselig på det hele, og fik hurtigt en til at tænke på, at få blot en måned siden, så fangede jeg 100 løvsanger og hvis jeg var heldig en enkelt grans!

LOvzi2k+ løvsanger

Midt under en runde skratter det lige pludselig over walkien; “Citronvipstjert Prehn”. En citronvipstjert gæstede i dag Ragnar ude på odden, og kom ligeså fint kaldende forbi ham i fin højde, så fuglen også kunne ses godt. Lidt bitter over at gå herinde og nusse rundt, og misse alle trækkende fugle, men så måtte jeg jo selv igang med at producere. Så kun en god halv time senere, lidt efter 9 tiden, var det tid til endnu en runde, og jeg sendte Robert ned til nettet i hegnet, fordi at jeg skulle lige printe nogle sider ud til labbet. 2 minutter efter stod jeg ude foran døren igen, og kunne høre en eller anden råben nede fra hegnet. Det lød virkelig som om nogen var ved at dø, eller at der var sket noget ret alvorligt. Få sekunder efter kun lige vel ankommet til nettet, hvor en smilende Robert stod med en rød pose i hånden. “Red-breasted Flycatcher” blev der sagt, og en dejlig fornemmelse bredte sig. Den har også haft god tid til at komme til odden, så det var da på tide, at den meldte sin ankomst. Få centimeter fra fluesnapperen pillede Robert også dagens første rødtop ud på samme runde, så han var enormt glad på daværende tidspunkt. Jeg fik skrevet til Hans, og meldt ud på walkie til Ragnar, men da lille flue er årlig med mere end 10 eksemplarer, var det kun Ragnar der stod ved labbet efter runden var endt. Jeg havde endnu ikke set dyret, så var lidt spændt på hvad der skulle ske. De resterende fugle blev mærket, og fik lidt af et chok da jeg hev indholdet fra den røde pose op. Den fedeste gamle han af lille flue var i min venstre hånd ….. ikke lige det syn jeg havde regnet med, men altså den tager vi med.

Lille flah2k+ han Lille Fluesnapper.

Eftermiddagen stod i forberedelse tegnet til åbent hus, og både Hans og Gert var her og begynde stille og roligt på det hele. Ragnar fandt midt i det hele en stor tornskade, som vi bryggede lidt på, pga. at det var en ret tidlig ankomst, men vi kunne “desværre” kun få det til vores almindelige store tornskade, og måtte nyde den i stedet. Den undgik nettene, men tilfredsheden bliver ikke dårligere af den grund.

De sene mærkningstimer bød på endnu en rødtop, og 2 spurvehøge. Den ene en enorm fed stor hun.

Rutzen1k han rødtoppet fuglekonge

Spurvehogzzne1k hun spurvehøg

Ragnar smuttede til kroghage hen af eftermiddagen for at kratluske, og kunne også berette om nogle ting. Han havde en af de svinske rødstrubet pibere, som muligvis var rastende. En rødrygget tornskade, fiskeørn, rørspurve og en duehøg. Og nåh ja duehøgen - den så jeg nemlig også, for nu skal i høre:

Timerne tog hinanden, og solen var ikke mange timer fra at være under horisonten. Endnu en netrunde skulle igangsættes, og jeg startede ved hejsenettet. Jeg så fra stien en stor brunlig fugl hænge akavet i nettet, og mistænkte den først for musvåge. Jeg sat ret hurtigt ii løb, men den røg ligeså fint ud, og fløj lavt mod spurvehøgenettene. Jeg synes der var noget høgeflugt over fuglen, og forsatte derior mit løb efter dyret. Til min store overraskelse hang den sørme i næstnederste lomme i spurvehøgenettet, og kæmpede med at komme fri. Få meter fra at jeg fik mine smukke hænder omkring den, fik den bakset sig fri, og fløj lavt videre i haven. Jeg havde nu bestemt den til en ung duehøg, og håbede virkelig at kunne springe på den i en af de små net, og derfor var mit tempo nu gåtempo. Da jeg fik rundet hjørnet ved ø2, så jeg fuglen være viklet ind i nederste lomme i N9, og har mange meter hen til den. Derfor prøvede jeg at komme bagfra, så fuglen ikke kunne se mig. Det lykkedes desværre ikke, og få meter fra den, fik den gang i sine kæmpe vinger, og fik næsten væltet nettet i sin flugt. Den sprang nederste streng, og fik sig basket ud af nettet. Jeg prøvede at hoppe efter den, men måtte pille lidt græs ud af munden efterfølgende, og indse, at duehøgen nu var langt ude over marken. Pokkers osse - den er der ikke mærket mange af i Danmark. Cirka 15 minutter efter så Ragnar den ude ved Kroghage, og jeg mistede nu alle forhåbninger om at den skulle ryge ind i haven igen.

Vejret for i morgen ser fuldstændig vildt ud, så måske det er i morgen det går fuldstændig ned? Det håber vi i hvert fald. Vi er klar, og Kimze drengen er også klar. Han ankom her for en time siden (20.00), og er mere sulten end nogensinde. Kage er medbragt, og fuglene venter i krattene i morgen. Jeg glæder mig i hvert fald til endnu en begivenhedsrig dag på Danmarks sydligste fuglestation.

De gladeste hilsner Anton

Og nåååårh ja, dagens mærkninger:

Today’s ringing:

Spurvehøg / Sparrowhawk - 2
Gærdesmutte / Wren - 16
Jernspurv / Dunnock - 12
Rødhals / Robin - 50
Sangdrossel / Song Thrush - 4
Gærdesanger / Lesser Whitethroat - 4
Munk / Blackcap - 1
Gransanger / Chiffchaff - 40
Løvsanger / Willow Warbler - 2
Fuglekonge / Goldcrest - 26
Rødtoppet Fuglekonge / Firecrest - 2
Lille Fluesnapper / Red-breasted Flycatcher - 1
Broget Fluesnapper / Pied Flycatcher - 1
Bogfinke / Chatfinch - 3
Total: 164