Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (89)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Hvor er du Schwarzi?

mandag 16. oktober 2017
af Anton Herrig Liebermann

Endnu en uglenat blev overstået, og gav en fin skovhornugle. Den blev taget på den første runde klokken 20.00, så vi burde i teorien bare have sovet igennem efter den, men det er nemt at være bagklog. Heldigvis behøvede vi ikke at åbne nettene, da de allerede var åbne efter sidste uglerunde var gået 06.00.

Igen i dag var der meget tyndt i fuglene, og der var slet ikke mange lyde i krattene. Himlen indeholdte dog pæne tal af småfugle, hvor mange bogfinker og kvækerfinker i dag fløj over haven, men det er yderst få af dem, som ryger ned i nettet. Vi havde dog glæde af 2 unge hanner af grønsiskner i morgentimerne.

Pirniz2 smukke brødre

Vi fangede lige pludselig en musvit med en AX ring, og fandt ud af via databasen, at den var mærket på reden i sommers oppe i Bøtø af Hans. Nu har den altså så besluttet sig at skulle sydpå, og gæstede Gedser Fyrhave på vejen.

Ud af ingenting fik vi meldingen fra Keldsnor, hvor at de havde fanget en Schwarzi. Efter lykønskningerne til Michael og vores glæde på Keldsnors vegne, ville vi også være en del af festen. Nettene blev holdt oppe, og en lille lyd af Schwarzi blev igangsat.
Inden jeg så mig om var der lige pludselig hele 5 Schwarzi’er i landet, og ingen af dem gad at gæste min ellers så smukke sydspids af Danmark. Laver den samme nummer som Sibirisk Jernspurv lavede for Gedser sidste år? Det håber jeg virkelig ikke…. Kom nu Schwarzi, du sidder der i morgen ikke?

Efter at det var gået lidt død, og jeg havde brug for andre tanker en Schwarzi, besluttede jeg meget hurtigt, at rydde noget krat nede i den sydlige del af haven. Det har irriteret mig meget den sidste stykke tid, for hver gang jeg nærmer mig det område, ser jeg flere fugle ryge lige over nettet, fordi buskene simpelthen er for høje. Hvor mange Schwarzi’er er ikke lige røget over der? Nå men i hvert fald, så var det et lidt større projekt end hvad jeg havde regnet med, og nåede kun en lille smule af højre side, før klokken blev for mange, og køkkenet duftede for godt, til at gå inde i krattet og dagdrømme. Efter 4 timers hårdt arbejde var 5 fyldte læs blev kørt ud til brænding, og mange hudafskrabninger fra brombærkrattet blev ofret, men så bliver man også forkælet i morgen? I får lige et før og efter billede.

fyrnizFør knokleriet

EfternizEfter knokleriet

Efter lækker mad af Ole, og årets første dessert på GFU i form af is, blev nettene lukket, og hele 19 tornirisk gæstede nettene. Det er 2. dag i streg, at de sidder i nettene lige efter solnedgang. Det viser jo meget tydeligt, at de søger til haven for at overnatte. Grundet dagens sløve tal, gik tornirisk faktisk hen og blev den talrigeste fugl mærket i dag.

LinnitzenDagens fugl.

Today’s ringing:
Gærdesmutte / Wren - 9
Jernspurv / Dunnock - 3
Rødhals / Robin - 5
Solsort / Blackbird - 2
Sangdrossel / Song Thrush - 1
Gransanger / Chiffchaff - 14
Fuglekonge / Goldcrest - 1
Blåmejse / Blue Tit - 6
Musvit / Great Tit - 3
Skovspurv / Tree Sparrow - 2
Bogfinke / Chaffinch - 5
Grønirisk / Greenfinch - 1
Stillits / Goldfinch - 1
Grønsisken / Siskin - 2
Tornirisk / Linnet - 19
Dompap / Bullfinch - 1
Rørspurv / Reed Bunting - 3
Total: 78

Ole berettede fint om hans opleveser i dag:
På sydspidsen startede dagen med stjerner, måneskin og diset solopgang. Siden blev det skyet, men vi nåede både at få et fint havtræk med over 6.000 Ederfugle/Eiders, en Sule/Gannet og lidt rovfugletræk med over 100 Spurvehøge/Sparrowhawks, da himlen var blå midt på formiddagen. Fjeldvågerne/the Rough-legged Buzzards var lidt vanskelige at holde styr på. Nogle fortrød og var måske dem, der kom igen lidt senere, men 17 i Dofbasen er nok et fornuftigt bud på dagens total. Alle dem, vi kunne bestemme, så ud til at være adulte fugle, og flertallet var hanner. En af dagens to Røde Glenter/Red Kites kom virkelig flot direkte mod observationsposten, lavt og i godt lys. Så er der noget ved at se på træk i mange timer. Fint var det også at se næsten 100 Dværgmåger/Little Gulls og en del Rød- og Sortstrubede Lommer/Red- and Black-throated Loons på havtrækket. Vi har i flere dage set omstrejfende Bramgæs fra den rastende flok ved Bøtø og omegn og ikke regnet med i trækket, men mandag røg omkring 150 af dem tilsyneladende for alvor af sted ud over havet mod vest. Og så var det tilsyneladende dagen, hvor Falsters bestand af Sortkrager/Carrion Crows med hybrider og et par Gråkrager/Hooded Crows valgte at indlede et sydgående træk.

rod glinzDagens oplevelse for Ole.

I nat er perfekt uglenat, men jeg er gennemsmadret, efter at have ringmærket siden i går 06.30! Pokkers også, men man kan ikke det hele. Jeg er trods alt top klar til endnu en begivenhedsrig dag på odden i morgen.

De gladeste hilsner Anton