Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (89)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Fuglenes return

fredag 20. oktober 2017
- med drosslerne i spidsen
af Anton Herrig Liebermann

Wow hvad skete der lige her?

Efter mere end en halvanden uge, hvor haven bare har været fuldstændig død, og hvor der virkelig er blevet kæmpet for at ramme bare 100 fugle. I dag var åbningsrunden allerede en fryd for ørene, for her kunne drossler høres i luften, men i særdeleshed også i krattene. Stærkt overtag af solsort, men ej at forglemme vindrossel, som var en god efterløber. Derfor blev morgenmaden indtaget hurtigt, og alle ting blev gjort klar i et frisk tempo. I dag var dagen!

Den første runde indeholdte stort set en drossel i hvert evig eneste net, og en af drosslerne viste sig sørme at være en misteldrossel, som blev en fed ny sæsonart.

mistiEn fin overraskelse på første runde! 1k misteldrossel.

Desværre var der ikke lang tid til at nyde denne store drossel, da der var mange andre drossler, som også fortjente en ring. Et ordsprog lyder, “never change a winning team”, og det adlød Robert og mig ganske fint denne morgen. Jeg selv placerede mig i den efterhånden vante grønne stol oppe i laboratoriet, og Robert fik bundet sine støvler ekstra godt, så han var klar til nogle kilometer ved nettene. Efter at have siddet i stolen i stive 4 timer, var hele molevitten blevet indhentet, og jeg kunne nu endelig gå med Robert på en runde.

Aktiviteten var godt nok faldet en del, og vi besluttede derfor at åbne alle havens net. Efterfulgt af en velfortjent frokost! Vi var ret overvældet over de mange drossler denne morgen, og tjekkede lige hurtigt op på databasen, hvad de forskellige rekord dage på drosslerne lød på. Vindrossel var blevet sat på 40 stykker for 4 år siden, og solsort lå på godt 42 stykker. Der blev derfor besluttet ret hurtigt, at der skulle gåes benhårdt efter begge rekorder! Men efterhånden som lyset svindede ud, indså vi, at vindrossel løbet desværre forlængst var kørt, men at der var lys forude for solsort rekorden. Ikke mange timer efter havde vi passeret de 42, og den sidste solsort fik ring på klokken 18.30, og blev nummer 47 for dagen!

blickiDagens stjerne: Solsorten. Ny dagsrekord for solsort er nu på 47 fugle.

Drosslerne tog så meget fokus, at vi slet ikke nåede at nyde alle småfuglene, hvor at især fuglekonge kom igang, med sine 49 stykker. Også en godkendt rødhalse dag med 83.

Men nu hvor at det virkelig gav drossler i dag, og fokusset lå på dem i dag, fik vi fanget den sidste almindelige drossel efter solnedgangen. Det blev selvfølgelig sjaggeren, og blev endnu en ny sæsonart. Hvor tit fanger man alle 4 almindelige danske drossler på 1 dag? Hvis man ikke tæller den lidt uregelmæssige ringdrossel med!

Puha - sikke en dag. Tag lige og nyd de fugle vi fangede nedenunder her, men lad vær med at kigge på totalen, for det er da et irriterende antal.

Today’s ringing:

Gærdesmutte / Wren - 10
Jernspurv / Dunnock - 10
Rødhals / Robin - 83
Solsort / Blackbird - 47
Sjagger / Fieldfare - 1
Sangdrossel / Song Thrush - 17
Vindrossel / Redwing - 37
Misteldrossel / Mistel Thrush - 1
Munk / Blackcap - 1
Gransanger / Chiffchaff - 25
Fuglekonge / Goldcrest - 49
Blåmejse / Blue Tit - 2
Musvit / Great Tit - 2
Bogfinke / Chaffinch - 3
Stor Gråsisken / Redpool ssp flammea - 2
Lille Gråsisken / Lesser Redpool ssp carbaret - 4
Dompap / Bullfinch - 3
Rørspurv / Reed Bunting - 2
Total: 299

Vi mødtes med Ole til en god omgang aftensmad, og han fortalte om sin morgen oplevelser:
På Odden var der gang i et stort træk af finker og drosler, men det ville kræve meget arbejdskraft at identificere fuglene og få styr på tallene i de blandede flokke af mange arter samtidig, og der var samtidig meget at tælle på havet, som er det, vi prioriterer. Derfor blev teleskoper og håndkikkerter rettet ud over vandet. Her nåede vi over 5.500 Ederfugle/Eiders, næsten 700 Blisgæs/White-fronted Geese og tæt på 1.900 Pibeænder/Wigeons. De mange arter af ænder kommer i disse dage ofte i blandede flokke. Det kræver omhyggeligt arbejde med tællingerne, men er også en skøn udfordring at få styr på en blandet flok af Pibeænder/Wigeons, Krikænder/Teals, Spidsænder/Pintails og et par Gråænder/Mallards eller Skeænder/Shovelers. Heldigvis har vi næsten alle dage i efterårsferien været mange til at hjælpe hinanden med at få tallene godt i hus til Gedser Fuglestation og Dofbasen. Lidt berøring fik vi dog med helt bogstaveligt med trækket af småfugle. Krattet, hvor vi talte i læ for vinden, var hele morgenen fuldt af Fuglekonger/Goldcrests. Nogle af dem ramlede også imod vinduerne på den gamle marinestation og skulle have en varm hånd at komme til hægterne i, før de igen var selvhjulpne.

fagelkyngFuglekonge i verdensklasse behandling på odden

Nu er klokken 23, og jeg vil smække noget dejligt musik i ørene, og nyde at jeg har haft en kanon dag. Dejligt at fuglene er tilbage på sydspidsen! Jeg gider ikke at tjekke vejret, fordi fuglene overrasker hver evig eneste dag…… så hvad overrasker de med i morgen?

De gladeste hilsner Anton