Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (56)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Et ordentligt læs hvepseædere

fredag 31. august 2018
af Af Ole Friis Larsen

To meget forskellige dage på landets sydspids. Det er et privilegium at arbejde for Gedser Fuglestation, når tingene flasker sig på den måde. Torsdag silede regnen ned, og vi kunne heldigvis stå i tørvejr og se svømmeænder flyve forbi i hundredvis. Anders Odd Nielsen fandt en Sildemåge (Lesser Black-backed Gull), som udfordrede ham til halvanden times arbejde med bøgerne hjemme på stationen, før han var sikker på at kunne dokumentere den baltiske underart fuscus, som er sjælden i Danmark. Og så var der Sortternerne (Black Tern), som løb op i 124 med en enkelt flot på over 40. Ikke ringe på en regnvejrsdag med vinden i sydøst.

 Fredag tegnede helt anderledes straks fra solopgang. Det havde regnet natten igennem, men morgenmørket var tørt, og vinden var omme i nord. Hvad ville sådan en dag give? Anders Odd måtte blive på stationen og hjælpe Lars Ulrich Rasmussen med at sætte net op. Et døgns regn helt frem til den tidlige morgen tydede på en travl morgen for de to ringmærkere med mange fugle, som havde afbrudt trækket i det våde vejr og ikke var kommet videre endnu.

 Odden Rorhog 00001Ung Rørhøg (Marsh Harrier) på udtræk ved Gedser Odde fredag morgen. Forskellene i de lyse felter på vingerne og og hovedet kan være med til at vise, om en indtrækkende fugl er den samme som den, der fløj ud lidt forinden og nu kommer retur, eller det var to forskellige fugle. (Foto: Ole Friis)

Over havet var det meget småt med træk. Ingen terner, ingen svømmeænder og kun Sortænder (Black Scoter) og Ederfugle (Common Eider) i spredte småflokke, men efter et par timer var der pludselig en skrue på omkring 30 Hvepsevåger (Honey Buzzard) som prikker højt oppe på den stadig grå himmel mod nord. Det klarede mere op, blev lunt, og så kom der gang i rovfuglene. Lokalt spøger vi ofte med, at Gedser ikke er god for Hvepsevåger, de skal ses ved Hyllekrog, mens de senere og med sydligt orienterede Fjeldvåger (Rough-legged Buzzard) er en Gedser-specialitet. Det var anderledes denne fredag, og vi endte med at have talt 830 Hvepsevåger med forskellig bemanding hen over dagen. Det er et godt tal for en god dag i felten på Lolland-Falster og for Gedser er det en stor dag for hvepseæderne. Også trækket af Rørhøge var helt fint med 20. Smukt var det også med 10 Fiskeørne (Osprey) og 3 Lærkefalke (Hobby).

Odden Hvepsevage 00001 Fire af fredagens 830 Hvepsevåger (Honey Buzzard) på udtræk fra landets sydligste punkt. Der er stor variation i dragterne og forskel på hanner, hunner og årets unger. Der findes næppe to Hvepsevåger, der er helt ens. Fredag var langt de fleste adulte fugle, men der var også juvenile imellem. (Foto: Ole Friis)

Og så var der Nøddekrigerne (Nutcracker). Vi havde set, at der kunne være en invasion på vej med op mod en snes i trækforsøg ved Falsterbo for fire dage siden, så det var vel bare et spørgsmål om tålmodighed og omhu i tællearbejdet, før et par stykker viste sig ved Gedser Odde. Pludselig lød et jubelråb fra Anders Odd Nielsen, som var færdig med at ringmærke og nu sad lidt fra os og kiggede mod nord. De var langt væk, men lidt efter lidt fik vi alle sammen rettet teleskoperne ind på de to korthalede fugle, som kom ned mod os, men endte med at forsvinde bag træerne ved fuglestationen og lidt efter returnere mod nord. Nøddekriger er ikke hverdagskost, men et glimrende krydderi på dagens ret på odden.

Odden ringmaerkere 00001Lars Ulrich sætter Goetz-Rainer ind i arbejdet som ringmærker på Gedser Fuglestation (Foto: Ole Friis)

Anders Odd Nielsen har arbejdet en uges tid på Gedser Fuglestation som ringmærker og trækobservatør. I går var det slut, og han skulle af sted til sin uddannelse. Til gengæld fik den canadiske ringmærker Goetz-Rainer Ebel fra Edmonton, Alberta. Han har en A-licens i ringmærkning fra Australien og har valgt Gedser Fuglestation i Danmark på sine rejser verden rundt for at studere, hvordan fuglestationer fungerer. Goetz-Rainer bliver her næsten hele september – så I skal nok få trænet jeres engelsk, når han begynder at skrive her på bloggen.

Fredagens resultat for ringmærkerne blev 83 funklende nye ringe på 13 arter - læg især mærke til Vendehalsen (Wryneck) - den var de glade for. 24 fugle i nettene havde allerede ring på og bidrog således til vores viden om fuglenes rejsetid, udbredelse eller noget andet.

 Odden ringmaerkning