Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (79)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Uddannelse på fuglestationen

mandag 8. oktober 2018
DOF's fuglestationer har brug for folk, som vil arbejde frivilligt med at vedligeholde dem, ringmærke fugle der og tælle trækfugle for dem. Derfor lagde Gedser Fuglestation i weekenden lokaler til et kursus i træktælling. Ud af seks deltagere kom fem fra
af Af Ole Friis Larsen

En af udfordringerne for DOF’s tre fuglestationer er at få kvalificerede folk til at tælle trækfugle ved Blåvand, Gedser Odde og Skagen. Derfor brugte vi hele weekenden på Gedser Fuglestation på at uddanne nye træktællere til alle tre stationer. Det var et tilbud uden forpligtelser, og vi kan kun håbe, at vi har gjort det så godt, at i hvert fald nogle af dem har fået lyst til at arbejde som frivillig ved vores fuglestationer. Det var samtidig et eksperiment for at finde det rigtige indhold og den bedste form, for vi har ikke prøvet det før.

Fem unge fra DOF Ung og en enkelt fra voksne DOF var med på ideen, og det er vi glade for. De ankom fredag eftermiddag og fik øvelser og undervisning indtil søndag midt på dagen. De fik næsten en hel dag med Klaus Malling Olsen, som underviste i bestemmelse af trækkende lommer, kjover og lappedykkere over store afstande og under vanskelige lysforhold. Den slags udfordringer er hverdagskost for træktællere, og Klaus gjorde det nærmest til en legende let opgave ved at tegne skitser og undervise direkte i felten lørdag formiddag og om eftermiddagen med et foredrag i fuglestationens mødelokale.

Gedser kursus c 00001

Dagen starter altid tidligt på fuglestationerne, også for kursister. Lørdag morgen var de ude for at øve sig i at tælle flokke af Ederfugle (Common Eiders) i måneskin før solopgang. Foto: Ole Friis Larsen

Gedser kursus b 00001

Klaus Malling Olsen underviste både i felten og i fuglestationens mødelokale i fjernbestemmelse under vanskelige forhold af kjover (skuas), lommer (divers) og lappedykkere (grebes). Foto: Ole Friis Larsen

Gedser kursus d 00001

Bo Kayser udsatte kursisterne for fem sekunders-testen, hvor de skulle gætte antal af forskelligt farvede bønner på forskellige baggrunde i løbet af fem sekunder - og helst opnå det samme resultat så tæt på det rigtige antal som muligt. Foto: Ole Friis Larsen

Bedre kunne det ikke være, da kursisterne søndag morgen stillede på odden før solopgang og til deres egen begejstring opdagede, at det, de havde lært, virkede, og fjernkendetegn på lommerne, der fløj forbi, nu næsten sprang i øjnene på dem, og de hurtigt kunne blive enige om, hvad der var Sortstrubede Lommer (Black-throated Divers) og hvad der var Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) blandt formiddagens lommer. Desværre kom der ingen kjover (Skuas) at øve sig på den formiddag.

Fuglestationens egne folk trænede dem i at komme tæt på hinanden i bedømmelsen af, hvor mange Ederfugle, der var i de mange flokke, som trak forbi odden, og i løbet af lørdag formiddag arbejdede de sig meget tæt på hinanden i deres bedømmelser – og deres samlede tal for formiddagens træk af over 6.000 Ederfugle afveg bare fra den egentlige træktællergruppes tal med et par hundrede – selv om kursisterne primært havde skullet koncentrere sig om deres øvelse.

Vi er afhængige af frivillige træktællere på DOF’s tre A-fuglestationer, og derfor var det et vigtigt eksperiment på kurset at se, om vi kan lære forskellige tællere at arbejde på den samme måde og hver for sig nå til det samme resultat som andre, for at tallene fra tællerne kan sammenlignes med hinanden og ses i sammenhæng. I en øvelse senere på dagen fik kursusdeltagerne fem sekunder af gangen til at vurdere forskellige antal af bønner i forskellige farver på mørke, lyse og mønstrede baggrunde. Også her ramte de fleste imponerende tæt på hinanden – og det rigtige tal. Det ser altså ud til, at træktællere sagtens kan lære at bedømme flokke af fugle ensartet, og at vi på fuglestationerne kan finde ud af at give dem de kvalifikationer.

Før kursusdeltagerne blev sendt hjem søndag efter frokost fik de også tips om blogskrivning, som er en del af fuglestationernes formidling, og vi nåede at diskutere intervaltælling af meget store træk af fugle. Det er der ingen faste standarder for, men vi arbejder på at udvikle nogle.

 Frivilligt arbejde ved fuglestationerne skal selvfølgelig være sjovt for deltagerne, men det skal helst også have så høj kvalitet, at deltagerne synes, at det er ulejligheden værd.

Der er ikke meget ved at tælle fugletræk uden sjældenheder i timevis i regn og kulde, hvis der ikke er nogen, der kan bruge resultatet af anstrengelserne til noget.

Og så fik deltagerne i kurset selvfølgelig nydt en masse fugletræk. Ud over Ederfugle (Common Eiders) i tusindvis, var der kjover (skuas) i modlys, Fjeldvåger (Rough-legged Buzzards) og Spurvehøge (Sparrowhawks) som prikker på himlen – fint krydret med en Tyknæbbet Nøddekrige (Thick-billed Nutcracker) helt ude på sydspidsen lørdag morgen og en Sort Ibis (Glossy Ibis) på hastigt sydtræk lige over vores hoveder søndag formiddag. Så var alle glade og orkede heller ikke mere.

A big change in the weather and ringing compared to yesterday. There were fewer birds but a surprise late Barred Warbler. These birds are usually caught here in August.

P1330745

Juvenile Barred Warbler

Totals: 33 (10)

Gærdesmutte / Wren – 2
Rødhals / Robin – 13 (7)
Solsort / Common Blackbird – 1 (1)
Sangdrossel / SongThrush – 3
Høgesanger / Barred Warbler
Munk / Blackcap – 0 (1)
Gransanger / Chiffchaff – 5
Fuglekonge / Goldcrest– 1
Musvit / Great Tit – 2 (1)
Bogfinke / Chaffinch – 4
Kvækerfinke / Brambling - 1