Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (80)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En snert af forårstræk i solskin

søndag 10. marts 2019
Fuglestationen kickstartet af meteorologerne. Travle Ederfugle over bølgerne og småfugle i nettene.
af Lars Ulrich Rasmussen og Ole Friis Larsen

Fuglestationen stod tidligt op denne søndag morgen. Meteorologerne på DMI sendte os tidligt i seng lørdag aften med løfter om tørvejr, en synlig solopgang og faldende vind, og det kom til at holde. Ringmærkerne skyllede kaffen i sig og var ude at sætte net op lige efter klokken seks, mens træktælleren ilede ud mod odden for at være på plads til en af vores standardtællinger, som begynder en halv time før solopgang og varer i fem timer.

Flere hundrede Skarver (Cormorants) fik deres morgenmad senere end os på fuglestationen, men gled som lydløse sorte silhuetter sydover i samlet flok på den stadig blåsorte himmel for at finde noget at stille sulten med, hvor havstrømmene brydes ved sydspidsen af Falster. Til gengæld var havet ryddet for de seneste dages tusinder af rastende Ederfugle (Eiders) og Sortænder (Common Scoters). Heller ikke de lige omkring to hundrede Havlitter (Long-tailed Ducks) var der mange tilbage af. Fra fredag aften til søndag morgen var de alle forsvundet uden at blive noteret som trækkende, fordi vi kun havde set dem som rastende fugle i stormens bølger.

Til at registrere de rastende fugle på havet får vi uvurderlig hjælp af lodsbådene, der sejler til og fra havnen i Gedser. De får de store flokke af andefugle til at lette, og vi kan tælle dem, eller vi kan konstatere, at der ikke er nogen tilbage.

Gedser blog a 00001

Tre Havlitter (Long-tailed Ducks) - lige under båden - og en lille flok Ederfugle (Eiders) skræmt op af en af dagens lodsbåde. De gør det lettere at tælle de rastende fugle, og mange af dem ville vi måske slet ikke se uden den forstyrrelse. Foto: Ole Friis Larsen

Derimod kom der gang i tælleriet af passerende fugle straks fra ankomsten til Gedser Odde. Nye Ederfugle (Eiders) trak i en lind strøm af små grupper på to-tre af gangen mod øst. Senere blev grupperne større, og ved lukketid for standardtællingen havde Ederfugle (Eiders) 2.570 passeret Danmarks sydligste forpost. Over 90 procent af dem var hanner i yngledragt. De havde åbenbart mest travlt.

Gedser blog c 00001

Typisk flok af Ederfugle (Eiders) søndag formiddag - næsten kun hanner. Foto: Ole Friis Larsen

Dagens øvrige tal blev ikke store, men der var pænt gang i spredt småtræk. De første to Hvide Vipstjerter (White Wagtails) kom ind fra havet og for videre op over Falster. En flok på 17 Traner (Cranes) kom aldrig tæt på land, men svingede mod nordøst lidt forbi pynten og nåede sikkert et sted i Sverige i løbet af dagen.

Gedser blog b 00001

En flok Traner (Cranes) fløj udenom Danmark og lagde kursen mod Sverige. Foto: Ole Friis Larsen

Nogle snese Sanglærker (Skylarks), tre Hedelærker (Woodlarks), Grønirisker (Greenfinches) og Bogfinker (Chaffinches) repræsenterede strømmen af småfugle på vej til vores forår. To Røde Glenter (Red Kites) kom ind fra havet om morgenen, men fortrød, for det var sikkert de samme, der tre kvarter senere trak målrettet ud over havet og forsvandt mod sydvest – måske tilbage til Tyskland. To af dagens syv Musvåger (Common Buzzards) sydfra fortrød på samme måde og forsvandt efter et par minutter inde over land igen over havet mod sydvest.

Inde på stationen blev 3 Blåmejser, 15 Musvitter, 1 Solsort og 3 Bogfinker ringmærket. Tre andre fugle i nettene var allerede forsynet med ringe, nemlig 1 Musvit og 1 Solsort fra forleden samt 1 Gærdesmutte, som fik sin ring på fuglestationen i efteråret og derfor nok har tilbragt vinteren på lokaliteten.

Gaerdesmutte

En knap et år gammel Gærdesmutte (Eurasian Wren) havde ring på fra efteråret, da den røg i et net søndag formiddag, og har nok klaret sig genem vinteren ved Gedser Fuglestation. Foto: Lars Ulrich Rasmussen

Efter fyraften ryddede vi op, gjorde rent, spiste frokost, satte opvaskemaskine og vaskemaskine i gang til næste hold. Kim Liljehult, Lars Ulrich Rasmussen og Ole Friis Larsen takker for at have fået lov at gøre gavn for fuglene ved at arbejde på Gedser Fuglestation og overlader trygt stedet til Anton Liebermann, som gerne skulle været nået frem til stationen i god behold søndag aften og klar til at ringmærke fra mandag morgen.