Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (74)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (2)feb. (1)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (11)juli (10)aug. (31)sept. (30)okt. (29)nov. (8)

Mågefest...

lørdag 31. marts 2018
Så fik vi travlt
af MiB

Nettene kom op til kl. 06.00, det blæste en 7-8 m/s fra øst så det var ikke alle net der kunne åbnes, men de fleste. Fuglene i haven var stadig solsorte, jernspurv, bogfinke mm. stadig ingen nye forårsarter. De første løvsangere er fanget i Holland så det ender nok med at Grans, Løvs og Gærdesanger ankommer på samme tid i år. 

Nå men mens der blev pillet fugle ud af nettene, listede der en ravn rundt ude omkring fælderne på marken.                                            

Det kunne være fedt at fange sådan en men den er nok for smart til at hoppe i sådan en især nok at blive i den. Lidt efter gik det løs der ude og 80-100 måger kastede over brødet og 33 af dem havnede i fælderne. Det var et større cirkus og så galt det om at kommer derud og putte måger i kasser så de kunne blive mærket. 
Det koster nogle skrammer på hænderne at håntere sådan nogle banditter, sølvmåger bider hårdt kan jeg hilse og sige. Vi fik mærket 29 i alt, der var ingen genfangst i dag, hvilket er sjovt når der efterhåden der mærket over 200 måger der ude i år 

magebid

Dagens mærkning/Todays ringing:

Sølvmåge/Herring gull - 29
Jernspurv / Dunnock - 3
Rødhals / Robin - 5
Solsort / Blackbird - 5
Musvit / Great Tit- 1
Skovspurv / Tree Sparrow - 1

Total  45

 

Dybfryser..

fredag 30. marts 2018
Desværre kunne vi ikke åbne net
af MiB

En sjov dag som startede med at vi ikke kunne åbne nettene før kl.10.30 pga. de var frosne. Vejret var meget flot med vindstille og klar frostkudt, så temperturen var lige under frysepunktet indtil solen fik tøet det hele op og vi endte ud med 5-6 plus grader og dejlig sol. 
Nå men vi kunne først starte med at mærke ved 10.30 tiden så vi fik heller ikke denne dag med i standarden. Sådanne dage er der mange af i denne marts. Vi mærkede en 4 timer og fik 41 nye fugle i nettene, hvilket var lidt overraskende mange. Igen Solsorte dominerende sammen med jernspurv. Det samme billlede får man når man kratlusker inde i Gedser, det er ikke blevet til hverken Munk eller Gransanger herude endnu, kom nu igang. Det føles som om vi er i en tidslomme som gentager sig selv uden at nyt tilføjes på fuglefronten. 
Nå men på tros af sne og frisk (gammelt) brød i mågefælderne hoppede der ingen i og det blev ikke til måger idag. 

rodhals  2k Rødhals (foto Alex)

 

Dagen fangst/Todays ringing:

Gærdesmutte / Wren - 3
Jernspurv / Dunnock - 7
Rødhals / Robin - 3
Solsort / Blackbird - 18
Fuglekonge/Goldcrest - 1
Musvit / Great Tit- 1
Bogfinke / Chaffinch - 4
Kvækerfinke/Brambling -1
Grønirisk / Greenfinch - 3

Total 41/ 9 arter 

Mågesjov mm.

torsdag 29. marts 2018
3 nye mærkearter...
af MiB

Vi stod op til en snestorm og derefter gik vi i seng igen. 
Et par timer senere lagde vi de sidste rester af brød ud til mågerne for at se om det hoppede i fælderne når nu markerne var snedækket. Minsandten om ikke efter et par timer ca. 60 måger kæmpede om at få fat i brødet desværre fik kun 3 en ring på, Men vi fangede en tysk gammel Sølvmåge med gul farvering. Den skulle stamme fra et projekt i området Hamburg/Slesvig-Holsten, så nu må vi se hvor hurtigt vi får svar tilbage. Desværre blev det ikke til flere måger i dag selvom der var fugle omkring fælderne hele eftermiddagen så turde de ikke gå i dem. 
Men i haven blev den stær fanget i en lille klapfælde og den blev Alex glad for, for som titlen på dags blog siger så fik han tre nye mærkearter nemlig Hættemåge, Sølvmåge og Stær. Så betød det ikke så meget at hans hans hænder er flået i stykker af skarpe mågenæb. 
Hans kom lige forbi til aften og sagde hej, tak for brød og kaffe :-)

 


haettemage    haettemagevinge
Flot er hun sådan en gammel dame med hætte

 

tysksolvmage2
En flot tysk sølvmåge, som forstod at bide fra sig

Dagens mærkning/Todays ringing:

Hættemåge/Blackheaded gull - 1

Sølvmåge/Herring gull - 2

Stær/Starling - 1

Total  4 

 

 

 

 

Lidt overraskende

onsdag 28. marts 2018
Faktisk var der heldigvis flere fugle end vi forventet
af MiB

Der var blevet lovet op til 20 m/s fra Ø og omkring 1 grad så da vi stod op regnede vi ikke med at vi skulle kunne åbne net.
Men vi blev heldigvis klogere, vinden var kun 10-13  m/s og fra NØ så det betød mere læ i haven, men det var koldt så vi gik runder konstant. Men da vinden ikke var kraftig, kunne vi åbne 138 nm (hviket på dansk betyder at der i alt var 138 meter net åbne) Et net har en længe på mellem 6-12 meter her i haven. Så det betød at vi kunne dække vores standart ind, som er mellem 60-100 meter åbne på tros af blæsten.
Så vi ringmærkede i 5 timer og fangede faktisk lidt fugle, det blev til 23 stk nye ringmærket. Som de forgående dage var der flest solsorte, jernspurv og rødhals. 

solsort2

Jeg lavede ikke trækoptælling men kiggede lidt uden held, efter om der skulle komme en kongebasse forbi på havet. I den tid jeg jeg kiggede trak der en del toppet skalleslugere Ø sammen med flere 1000 edderfugle- plus lidt havlitter, sortænder, enkelte pibe og gråænder.

Der gik også et par timer af dagen med at kører flis på stierne mellem nettene så de stakkels ringmærkere ikke får mudderet fødder, når de går runder :-) . 
Ellers Indkøb i Gedser og lige checke om der var måger i havnen, men desværre negativ... 

Dagens fangst/Todays ringing:

Gærdesmutte/Wren - 3
Jernspurv/Dunnock - 2
Rødhals/Robin  - 3
Solsort/Blackbird - 10
SangdrosselSong Thrush -  1
Fuglekonge/Goldcrest - 1
Bogfinke/Chaffinch  - 3

Total  23 / 7 arter

 

 

Slut herfra 

 

 

Koldt som i en brøndgravers r...

tirsdag 27. marts 2018
Færre fugle i kulden, men stadig ok
af MiB

Efter en god dag i går med et flot martsudsalg, stod den i dag på restsalg. Der var betydelig færre fuglei haven og i luften da vi åbnede net i morges kl.5.45. men der stadig meget svag vind. Tilgengæld var det iskold og især da havgusen rørte lidt på sig, På et tidspunk var vi nede og kigge ederfugle igennem fordi der var meldt en øst trækkende han ved Hyllekrog. Så kan den nogle gange genfindes her lidt tid efter. Men da vi havede stået der 20 min. var fingerne iskolde og kulden gik gennem marv og ben puha, så var det sjovere at gå runde ved nettene. 
Nå men der var stille kun lidt nytræk af drosler, rødhals og jernspurve var at finde. Skovsneppen er her stadig i haven, vi regner med det er den samme for den holder til samme sted i haven det meste af tiden, men ungår nettene æv, vores rødtoppet fuglekonge er her også stadig. 
Der var faktik mange fugle som havde valgt ikke at trække videre i nat, kunne vi se på genfangsterne.
Vi var i eftermiddag en tur rundt om odden, Alex skulle se nærmere på lidt rastende fugle, så han kunne prale til vennerne i Spainen


topskal0318 

ederf0318

 

 

 

 

 

 

                                              Ederfugl   Foto Alex 

 

 

Toppet Skalllesluger/Ederfugl foto Alex

Dagens fangst/Todays ringing:

Gærdesmutte/Wren - 1
Jernspurv/Dunnock - 13
Rødhals/Robin  - 5
Solsort/Blackbird - 21
Vindrossel/RedWing -  1
Blåmejse/Bluetit - 1
Bogfinke/Chaffinch  - 3
Rørspurv/ Reed Bunting  - 1

Total  46 / 8 arter

 

 

 

Wow sikke en martsdag

mandag 26. marts 2018
Det blev til Black Monday i dag
af MiB

Vejret var perfekt til ringmærkning, kraftig dis, svag vind fra NV og 2-3 grader samt overskyet. 
Sikke en morgen at stå op til som ringmærker, hvis der var mange fugle i går var der så lige lidt flere i dag. Haven var fyldt af drosler, jernspurve der piftede (det hedder det vel?) samt rødhalse. Nu taler vi jo om forårstilstande, ikke det kæmpemylder af forvirret ungefugle som forkommer her i haven om efteråret. Nej i dette tilfælde er her tale om rutineret trækkere som er på vej til ynglepladserne nordpå og som har overvundet div. fare omkring middelhavet og nordafrika. :-) 
Vi arbejde hårdt frem til kl. 15 og endte med at fange 123 fugle (pænt tal ik')  samt at lave en ny solsorte rekord med 43 stk. på en dag. Så fik i den efterårsmærkere :-)
De må have travlt nu trækfuglene og når så vejret byder sig, får den gas nordpå, ikke så meget slenterian med dem pt.
Der kom bla. lidt traner, misteldrosler og rørspurve forbi og skovsneppe i haven igen i dag, men dagen gik mest med at stikke hovedet i nettene så der blev ikke kigget ret meget ud over vandet. 
Dagens fugl må være årets første rødtoppet fuglekonge som rastede i haven i formiddags, også må dagens mest savnet fugl være gransangeren, for hvor pokker bliver den af ? 

rodtop260318

Årets første rødtoppet fuglekonge (foto Michael Bjerregaard)

greattit260318

Alex Just loves Great Tits (foto Michael Bjerregaard)

Dagen fangst/Todays ringing:

Gærdesmutte / Wren - 3
Jernspurv / Dunnock - 33
Rødhals / Robin - 16
Solsort / Blackbird - 43
Sangdrossel / Song Thrush - 5
Vindrossel / Redwing  - 1
Rødtoppet Fuglekonge / Firecrest - 1
Blåmejse / Blue Tit - 3
Musvit / Great Tit- 3
Bogfinke / Chaffinch - 8
Grønirisk / Greenfinch - 5
Grønsisken / Siskin - 1
 Dompap / Bullfinch - 1

Total 123 / 13 arter 

 

Så gik der hul på foråret

søndag 25. marts 2018
Endelig kom fuglene nordpå .........til Syddanmark
af Michael Bjerregaard

Så skete det, vi stod op til en dejlig morgen, vindstille, diset 3-4 grader. Måske var det skiftet til sommertid eller noget andet som vækkede foråret, men der var fugle i luften(og haven) i dag, jernspurve trak over haven konstant, solsortene takkede, rødhalse tikkede, ja selv fuglekonger kunne man se og høre. Foråret var endeligt ankommet for alvor. 
Så selv om Haas F1 teamet Downunder ikke var bedre til at skifet hjul end en blind mand uden arme, så var det svært at være nedtrykt i dag. Der kom mange fine fugle forbi stationen i dag.
82 Traner trak N, Bramgæs trak Ø blandet med lidt Blisgæs, en Havørn var også ude at lufte vingerne over odden, 2 Sortstrubet Bynkefugle rastede ved fårehegnet ude på engen og i haven gik et par Skovsnepper rundt og til aften kiggede en Rød Glente forbi. 

havornmarts2018  
  Havørn forbi fyret i disen (foto Bo Kayser)

En super dejlig dag som viste os at det tros alt går den rigtige vej med foråret. 

 

Dagens fangst/Todays ringing:

Gærdesmutte/Wren - 9
Jernspurv/Dunnock - 26
Rødhals/Robin  - 7
Solsort/Blackbird - 11
Sangdrossel/Songtrush - 2
Fuglekonge/Goldcrest   - 7
Musvit/Greattit - 5
Bogfinke/Chaffinch  - 3
Kværkerfinke/Brambling  - 1
Grønsisken/Siskin  -  1

Total  72

Lidt drosler plus det løse

lørdag 24. marts 2018
Mens vi venter på foråret..... kan vi da godt åbne lidt net :-)
af Michael B/Alex
Endnu en halvkold dag med op til hele 5 grader da det var vildest. Vinden var heldigvis ikke så markant og det der var kom fra sydlig retning. Solen har vi ikke set i dag og sigten var lidt forstyrret af dis.

Alex og jeg ankom i går aftes og det var en fornøjelse at komme til en pæn og ryddelig station, tak Henrik :-)
Vi stod op og åbende nettene med en lille håbfuld forventing om at trækket ikke var så dårligt som vi frygtede. Heldigvis var der lidt kald i tusmørket da vi åbnede nettene og dag gav da også 25 nye fugle plus lidt genfangst.
Lidt op af dagen gik vi på odden og checkede ederfugle. Desværre var der ikkke noget sjovt i mellem. Men der kom da 8 traner mod nord mens vi gik rundt derude, måske kommer der flere de næste par dage når vinden drejer i øst. Ellers var dagens fugl en fin skovsneppe der rastede i haven.

Nå men det er super dejligt at være tilbage selvom der er lidt køligt på spidsen pt. :-)


Dagens fangst :

Gærdesmutte/Wren - 4
Jernspurv/Dunnock - 4
Rødhals/Robin - 2
Solsort/Blackbird - 9
Sangdrossel/Songtrush - 3
Musvit/Great tit - 2
Gulspurv/Yellowhammer - 1

25 fugle/7 arter

Sidste dag i min periode

fredag 23. marts 2018
Tak for denne gang
af Henrik Jørgensen

Fra klokken 6 var der 7 fugle så regnede med fart på, men klokken 7 var der kun 1 og næste og sidste for dagen kom 10.20 så det blev en lidt tynd dag med 10 ringmærkede.

Mellem runderne fik jeg pakket mine ting og fik også skrevet de ringmærkede ind løbende så jeg kunne være klar til at lukke ned kl 11 og så kommeind og få bussen kl 12.

Jeg takker af for denne gang, det blev lidt specielt denne gang med kraftig kulde og sne, men heldigvis de dage var der masser af måger i fangsten og en ny mærkeart blev det også til - en musvåge så alt i alt er jeg godt tilfreds med min periode her nede og så den dejlige ro der var.
Tak til alle som var hurtigt forbi med ringe osv!

Dagen fangst/Todays ringing:
Gærdesmutte/Wren - 1
Jernspurv/Dunnock - 4
Solsort/Blackbird - 3
Sangdrossel/Songtrush - 1
Skovspurv/Tree sparrow - 1

Regn sne og blæst

torsdag 22. marts 2018
Ingen fangst
af Henrik Jørgensen

Som vejrudsigten lovede i går aftes småregnede det da jeg var ude ved 5 så gik ind og lagde mig igen, men kunne ikke falde i søvn så kiggede ud ved 6 tiden og så var der helt hvidt ude og snestorm.
Snevejret gik dog hurtigt over i regn og snart var det meste sne væk.

Vejret gjorde selvfølgelig at der ikke kunne sættes net op.

Hans kom ud ved 11 tiden og vi fik sammen sat flere net op, så nu er det kun de 2 hejsenet og F3 som mangler at blive sat op.


1   |  2  |  3  |  4     NÆSTE