Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (74)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (2)feb. (1)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (11)juli (10)aug. (31)sept. (30)okt. (29)nov. (8)

Dræberen fra nordøst :-(

mandag 30. april 2018
En sej omgang i dag!
af Hans Lind

7-8m/s fra øst ved 5-tiden i moges var sådan set OK, men ret hurtigt drejede vinden om i nordøst og steg i styrke til 13 sekundmeter, og det er en rigtig "dræber": Der var så fugletomt som næsten aldrig før.

2018 04 30 lovsanger IMG 9815

Løvsanger/Willow Warbler

Den første fugl i nettet - hen ad kl. 7.30 - var en løvsanger, og resten af formiddagen gav det kun en enkelt fugl hver time. Det var godt, at vi ikke havde åbent hus i dag, for det ville have været en kedelig forestilling.

2018 04 30 tornsanger IMG 9822

Tornsanger/Common Whitethroat

Dagens ringmærkning/ringing today:

Løvsanger/Willow Warbler 1

Gærdesanger/Lesser Whitethroat 1

Tornsanger/Common Whitethroat 1

Solsort/Blackbird 1

Total 4

Som et lille lyspunkt på dagen tikkede dr en mail ind fra Ringmærkningsafdlingen med svar på en stormmåge, som jeg aflæste  2. marts 2018: Den var mærket lidt nord for Helsinki i Finland som unge i 1992, for næsten 26 år siden!

En festlig afslutning på et skønt ophold

søndag 29. april 2018
af Susanne Primdahl

Så blev det min sidste dag på GFU for denne gang - 15 dejlige dage, som kunne afsluttes på bedste vis med en masse glade mennesker på besøg til åbent hus. Vejret viste sig fra sin bedste side til arrangementet med en svag vind, lune temperaturer og sol det meste af dagen.

Der var åbent hus fra kl. 8 til 12, så de fleste fugle blev desværre fanget, inden gæsterne indfandt sig. Allerede da jeg åbnede nettene, var der noget i gære, for der lød meget korte strofer, som i mine dårligt fungerende ører havde en klang, der kun kunne betyde Nattergal. Jeg gik og spekulerede på, om det kunne være en anden art, der var i stand til at efterligne de klukkelyde så godt, at jeg ikke kunne høre forskel, men det er jo den slags spørgsmål, der kan få lov til at stå ubesvarede. Men ikke denne gang!

På første runde alleryderst i det 2. net sad den første fugl, og minsandten om ikke det var årets første Nattergal, der kunne tages med til ringmærkning. Den var ikke så begejstret for at blive fotograferet - ja, faktisk synes jeg, den ser direkte sur ud, men den viser da både sin vinge og rustfarvede hale fint frem.

Nattergal

Jeg havde nok at lave fra morgenstunden, for de to første runder gav 29 fugle. Deriblandt årets 2. Brogede Fluesnapper - denne gang en hun.

Broget fluesnapper

Det blev også til endnu en første-i-år-fugl, da en fin Skovpiber blev ringmærket.

Skovpiber

Med 29 fugle klaret på de to første runder ud af 36 ringmærkede + 11 aflæste hele dagen, lyder det, som om der ikke blev ret meget at vise frem til åbent hus gæsterne. Men resten af fuglene kom dumpende lidt efter lidt frem til lukketid lidt over kl. 12, og flere fugle, som allerede var ført til protokols, havnede i nettene igen senere på formiddagen, så alle gæster fik flere forskellige fuglearter at se på tæt hold.

Gaester
Foto lånt af John Hartwich

Jeg var rigtig glad for at kunne aflevere en Rødstjert han til fremvisning, men samtidig ærgrede jeg mig lidt over, at arter som Nattergal og Kernebider havde lagt vejen forbi for tidligt til at kunne glæde publikum. Nattergalen har alle et forhold til, så den ville have været interessant at vise frem, og Kernebideren er både smuk og har et imponerende næb, når den ses så tæt på.

Kernebider

 Dagens ringmærkede og aflæste fugle (ringed + recaptured):

Skovpiber / Tree Pipit    1 + 0
Jernspurv / Dunnock    3 + 3
Rødhals / Robin    1 + 2
Nattergal / Thrush Nightingale    1 + 0
Rødstjert / Redstart    0 + 1
Solsort / Blackbird    1 + 1
Sangdrossel / Song Trush    3 + 0
Gærdesanger / Lesser Whitethroat    6 + 3
Tornsanger / Common Whitethroat    1 + 0
Munk / Blackcap    2 + 0
Gransanger / Chiffchaff    4 + 0
Løvsanger / Willow Warbler    9 + 0
Fuglekonge / Goldcrest    0 + 1
Broget fluesnapper / Pied Flycatcher    1 + 0
Bogfinke / Chaffinch    2 + 0
Kernebider / Hawfinch    1 + 0

Total    36 + 11

Tilbage er kun at sige MANGE TAK FOR DENNE GANG - vi ses forhåbentlig en anden gang!

Endelig lidt udskiftning i haven

lørdag 28. april 2018
af Susanne Primdahl

I dag var det en fornøjelse at træde ud ad døren kl. 4.20, for den kraftige vind var forsvundet. Vinden i NØ med 2-3 m/s, og temperaturen lå på 8 grader stigende gennem perioden til 12 grader. Det blev hurtigt varmt at gå runderne, for solen kom også frem.

Og endelig var det ikke aflæsning efter aflæsning af kendte fugle. Der var kommet nye fugle i haven, så størsteparten af fuglene skulle have ring på i dag. Det blev dog ikke til mange fugle, men vejrskiftet sender forhåbentlig flere fugle til os, så vi får en masse at vise frem til åbent hus i morgen.

Den allerførste fugl, jeg pillede ud af nettet i dag, var den allerførste Brogede Fluesnapper, vi ringmærker i år. Dejligt at få den med, før jeg rejser hjem i morgen.

IMG 0375

Munken, som har været helt fraværende de seneste 4 dage, kom også på listen igen. Kun med to fugle, men mon ikke der snart kommer mere gang i Munke-trækket. I år er kun 31 blevet mærket.

IMG 0386

Jeg håber, at se nogle af jer i morgen til åbent hus. Ses vi?

Dagens ringmærkede og aflæste fugle (ringed + recaptured):

Gærdesmutte / Wren    2 + 0
Jernspurv / Dunnock    4 + 2
Rødhals / Robin    1 + 1
Rødstjert / Redstart    0 + 1
Solsort / Blackbird    1 + 1
Gærdesanger / Lesser Whitethroat    2 + 1
Munk / Blackcap    2 + 0
Gransanger / Chiffchaff    1 + 0
Løvsanger / Willow Warbler    1 + 0
Broget fluesnapper / Pied Flycatcher    1 + 0
Sortmejse / Coal Tit    1 + 0
Musvit / Great Tit    1 + 0

Total    17 + 6

Det var ikke fuglene, der holdt mig i gang i dag

fredag 27. april 2018
af Susanne Primdahl

I dag oplevede jeg, at allerførste runde var fugletom. Det er første gang i de 13 dage, jeg har været her. Vejret har været meget blæsende i flere dage, og det har åbenbart afholdt fuglene fra at trække, så den bedring, vejrudsigten lover for de kommende dage, er ventet med længsel.

Da standardmærkningen var overstået kl. 10, havde jeg kun mærket en Solsort og en Jernspurv og aflæst andre 4, deriblandt en Rødhals, som nærmest er ved at være en sjælden fugl i nettene. Og sjældne fugle skal der jo vises billeder af. :-)

IMG 0368

Med i alt 6 fugle i nettet på 5 timer må jeg vel have lov til at kalde det en røvsyg affære. Jeg mærkede en 2K Solsort han, som vist også syntes, situationen var røvsyg. Han havde overhovedet ingen hale, og hans ene lår var plukket fuldstændig bart og havde skrammer.

IMG 0372

Men som det kan ses på billedet, var der allerede ved at vokse en ny hale ud. Jeg forestiller mig, at han måske er sluppet heldigt fra et møde med en Spurvehøg el.lign.
Jeg gik efterfølgende og spekulerede på, hvornår det mon var sket. Derfor kontaktede jeg Jesper Brinkmann, som kunne fortælle, at det nok var ca. en uge siden, halen blev revet af, og at fjerene faktisk vokser rigtig hurtigt ud igen.
Den Solsort har vist gode chancer for at klare sig videre gennem livet, når den indenfor sit første leveår er sluppet fra sådan en oplevelse med livet i behold.

I aftes ankom Anders Odd Wulff Nielsen og Hans Ægidius til fuglestationen. De har ikke været ude i felten hele dagen, så de har været hyggeligt selskab på en fuglekedelig dag.
Kl. 10 valgte jeg at holde nettene åbne, og da jeg var ved at gå kold ved 15-tiden, overtog Anders. Det betyder, at nettene i skrivende stund stadig er åbne, så listen nedenfor indeholder kun det, der var fanget indtil ca. kl. 16. Tallene bliver selvfølgelig opdateret, når vi lukker nettene.

Dagens ringmærkede og aflæste fugle (ringed + recaptured):

Gærdesmutte / Wren    0 + 1
Jernspurv / Dunnock    1 + 3
Rødhals / Robin    0 + 3
Rødstjert / Redstart    1 + 0
Solsort / Blackbird    1 + 1
Gærdesanger / Lesser Whitethroat    0 + 2
Fuglekonge / Goldcrest    0 + 1
Blåmejse / Blue Tit    0 + 1
Musvit / Great Tit    0 + 1

Total    3 + 13

Nettene blev lukket kl. 17.45, og opdatering af tallene var ikke nødvendig.

I tror, det er løgn

torsdag 26. april 2018
af Susanne Primdahl

Jeg begynder altså at savne vejret i sidste uge. I dag lå temperaturen lige omkring 7 grader i hele ringmærkningsperioden, og kombineret med en sydvestenvind, der startede ved 7 m/s og steg til 10 m/s, så er det altså koldt.

Fuglene gider heller ikke at flytte på sig. Kun 11 fik ring på i dag, og jeg aflæste 5 af vores egne. Når nu jeg er i gang med at kigge tilbage på sidste uge, så er det sjovt at se, hvordan Rødhalsen har været helt væk som mærkeart de seneste dage, hvor vi i sidste uge havde masser af nye Rødhalse gennem haven. De to, der blev aflæst i dag, var ringmærket hhv. den 14. og 15. april, så de holder åbenbart en lidt længere ferie på GFU. Her er også godt at være!

I tror, det er løgn, når jeg fortæller, at jeg har fået et foto af den Tornsanger, jeg fotograferede for 3 dage siden uden hukommelskort i kameraet...   og det er det også.
Men næsten ligeså godt var det at fange årets 2. Tornsanger, og denne gang fik jeg den foreviget. Man lærer vel lidt af sine fejl. :-)

IMG 0353

Jeg fik også et billede af denne smukke Løvsanger. Det var den eneste i den størrelseskategori, der smuttede i nettet i dag, og man kan også godt undre sig over, hvordan 8,5 gram fugl formår at styre rundt i en strid vind på 10 m/s. Det kan selvfølgelig være, det netop var derfor, den landede i nettet, men jeg tror det nu ikke.

IMG 0361

Dagens ringmærkede og aflæste fugle (ringed + recaptured):

Jernspurv / Dunnock    2 + 1
Rødhals / Robin    0 + 2
Rødstjert / Redstart    1 + 0
Solsort / Blackbird    1 + 0
Gærdesanger / Lesser Whitethroat    2 + 1
Tornsanger / Common Whitethroat   1 + 0
Løvsanger / Willow Warbler    1 + 0
Musvit / Great Tit    0 + 1
Bogfinke / Chaffinch    1 + 0
Grønirisk / Greenfinch    1 + 0
Gulspurv / Yellowhammer    1 + 0

Total    11 + 5

Regn, regn, regn...

onsdag 25. april 2018
Jeg forstår det simpelthen ikke
af Susanne Primdahl

Det regnede, da jeg stod op, og et kig på DMI's nedbørsradar fik mig til at sove halvanden time længere. Intet er jo så skidt, at det ikke er godt for noget.
Men jeg forstår simpelthen ikke, vi kunne få regnvejr i dag, når det er min fødselsdag. Jeg havde godt set, at vejrudsigten ikke lovede for godt, så i går hjalp jeg Gert med at lægge lidt brænde på plads - ikke ret meget, og åbenbart heller ikke nok til at rette op på et helt års dårlig opførsel.

IMG 0342

Efter at have gået og kigget på de regnvåde ruder, lavet lidt småting i huset, kigget ud igen og igen, besluttede jeg kort før middag, at jeg ville tage en tur til Nykøbing og lege turist.
Da jeg nærmede mig målet, begyndte bilen at sige mærkeligt, så jeg stoppede og kiggede dækkene efter, men de så fine ud. Lyden var der stadig, da jeg kørte videre, og det var tydeligt, at den fulgte hjulenes hastighed. Et nyt stop afslørede, at jeg havde kørt en ordentlig moppedreng af en bolt op i venstre fordæk. Så turisten måtte først finde et værksted, der havde tid til at lappe dækket.

IMG 0343

Fødselsdag har noget at gøre med gaver, så da jeg kom ind i Nykøbings forretningsgader startede jeg med at købe en gave til stationen. Så købte jeg en gave til mig selv, og derefter en gave til mig selv. :-)
Da det var på plads, købte jeg en pose hvedeknopper, og kørte hjem til GFU og tog forskud på årets hveder.

Det var klaret op, da jeg kom hjem, så jeg fik lige åbnet nettene et par timer sidst på eftermiddagen og fangede også lidt fugle. Så det endte alligevel med at blive en fin dag.

Dagens ringmærkede og aflæste fugle (ringed + recaptured):

Gærdesmutte / Wren    0 + 2
Jernspurv / Dunnock    1 + 0
Solsort / Blackbird    0 + 1
Gærdesanger / Lesser Whitethroat    0 + 3

Total    1 + 6

Hvem har taget fuglene?

tirsdag 24. april 2018
af Susanne Primdahl

Med en strid sydvestlig vind på 10-11 m/s, risiko for småbyger og større afstand til assistance blev kun 10 net åbnet, og det i den side af haven, hvor der er mest læ. Vi fik kun lidt dryp på et tidspunkt, og assistance blev der bestemt ikke brug for. Jeg gik tre runder i løbet af den første time for at sikre mig, at de små phyller og fuglekonger kunne klare vinden. Det blev kun til en enkelt Rødhals på første runde og derefter to tomme runder.

Kl. 6.30 kom der endelig en fugl mere, en Gærdesanger uden ring, og der så også ud til at være kommet Tornirisker i haven. Men ak, det kunne kun blive til yderligere 2 aflæsninger resten af formiddagen, og Torniriskerne viste sig ikke mere.

Den sidste aflæsning var min lille veninde, Fuglekonge R70681, der kl. 9 lige kiggede forbi for at opmuntre mig. Hun blev ringmærket af Claujannic den dag, jeg ankom til GFU, og jeg har siden haft hende i hånden 6 ud af 10 dage. Jeg kan oplyse, at hun siden ringmærkningen har taget 0,8 gram på i vægt, hvilket faktisk er en hel del, når det drejer sig om en øgning fra 5,1 til 5,9 gram.
Hun klarede blæsten fint i nettet og så faktisk lidt overlegen ud til fotograferingen.

IMG 0328

Den manglende aktivitet i haven gav mulighed for at studere nogle flere arter i den bog, jeg nævnte for et par dage siden. Jeg har været længe om at komme i gang med den, men takket være Kim Liljehults studier i weekenden er jeg nu kommet i gang, og jeg er begejstret.
Her et billede af bogen, hvis andre ringmærkere skulle være interesserede.

IMG 0330

Dagens ringmærkede og aflæste fugle (ringed + recaptured):

Jernspurv / Dunnock    0 + 1
Rødhals / Robin    0 + 1
Gærdesanger / Lesser Whitethroat    1 + 0
Fuglekonge / Goldcrest    0 + 1

Total    1 + 3

Så kom den endelig

mandag 23. april 2018
af Susanne Primdahl

Vejret var skiftet en smule i forhold til de tidligere dage. Det havde regnet i nat, og det har været overskyet det meste af ringmærkningsperioden, men med enkelte solstrejf. Temperaturen har ligget mellem 8 og 11 grader, og der har været lidt mere vind end de foregående dage, 6-9 m/s fra SV.
Det var spændende, om det lille vejrskift ville give flere fugle i nettene.

I hvert fald kom den endelig, årets første Tornsanger. Jeg var glad, tog nogle billeder til bloggen, slap fuglen og blev ked af det. Jeg indrømmer, at jeg var meget træt i aftes, men at jeg skulle glemme at sætte hukommelseskortet tilbage i kameraet efter overførsel af billeder til pc'en... ØV!
Men her skulle altså have været et flot billede af årets første Tornsanger!

Der var fugle på dagens første to runder, men derefter var der kun ganske få at komme efter. Der var ellers brug for fugle at vise frem for de gæster, der kom fra Højskolen Marielyst kl. 9. Vi fik alligevel skrabet sammen til, at vores gæster fik set både Rødtoppet Fuglekonge, Rødhals, Jernspurv, Gærdesanger, Bogfinke og Lille gråsisken, så det, der så ud til at blive en tynd kop te, endte alligevel med et fornuftigt udvalg af forskellige arter.
Det var også en flok meget interesserede og spørgelystne besøgende i laboratoriet, hvor der vist samtidig blev både fotograferet og videofilmet. Her ses gruppen udenfor laboratoriet, hvor Hans er ved at vise en fugl frem.

IMG 0314

I stedet for billedet af Tornsangeren må I nøjes med denne Rødstjert han - den 6. ringmærket i år, hvoraf jeg har været heldig at sætte ring på de 4.

IMG 0324

Og så lige et nærbillede af den smukke hale, som har givet arten navn.

IMG 0316

Dagens ringmærkede og aflæste fugle (ringed + recaptured):

Jernspurv / Dunnock    7 + 1
Rødhals / Robin    6 + 2
Rødstjert / Redstart    1 + 0
Gærdesanger / Lesser Whitethroat    2 + 3
Tornsanger / Common Whitethroat    1 + 0
Munk / Blackcap    2 + 1
Gransanger / Chiffchaff    3 + 0
Løvsanger / Willow Warbler    1 + 0
Fuglekonge / Goldcrest    0 + 1
Rødtoppet Fuglekonge / Firecrest    1 + 0
Bogfinke / Chaffinch    3 + 0
Lille gråsisken / Lesser Redpoll    1 + 0

Total    28 + 8

Hallå, någon som har sett min vän flyga genom?

søndag 22. april 2018
af Susanne Primdahl

IMG 0294

Ja, ganske rigtigt. Endnu en svensk Jernspurv fandt vores net i dag - kun to dage efter hans ven var kommet forbi. Sjovt at være midlertidigt ansat på Gedser International Bird Airport.

En rolig dag i godt vejr med 8-12 grader og en vind, der kun lige kunne fornemmes - 2 m/s, der startede i vest og kørte søndenom for at ende i øst. 58 fugle forholdsvis jævnt fordelt hen over morgenen og formiddagen gav god tid til at nørde videre med Kims studier fra i går vedr. aldersbestemmelser. Munk og Gærdesanger, som vi kunne forvente en del eksemplarer af, blev valgt som fokusarter, hvor alle kendetegn blev studeret i forhold til beskrivelserne i "Identification Guide to Birds in the Hand" - en ret ny bog, der blev udgivet i 2016.

Der blev også tid til at vise lidt fugle frem for nogle besøgende. Kim var god til at fortælle om fuglene, og jeg kunne koncentrere mig om arbejdet i laboratoriet.

IMG 0306

Vi fik ikke ligeså mange arter, som i går, men alligevel en pæn blanding. Jeg var især glad for endnu en Husrødstjert hun:

IMG 0313

Og denne forårs-fine Rørspurv han, som næsten har sin sorte hætte helt på plads:

IMG 0305

Dagens ringmærkede og aflæste fugle (ringed + recaptured):

Gærdesmutte / Wren    2 + 0
Jernspurv / Dunnock    11 + 1
Rødhals / Robin    0 + 6
Husrødstjert / Black Redstart    1 + 0
Rødstjert / Redstart    1 + 0
Gærdesanger / Lesser Whitethroat    12 + 4
Munk / Blackcap    8 + 0
Gransanger / Chiffchaff    6 + 0
Løvsanger / Willow Warbler    1 + 0
Rødtoppet Fuglekonge / Firecrest    1 + 0
Musvit / Great Tit    1 + 1
Tornirisk / Linnet    1 + 0
Rørspurv / Reed Bunting    1 + 0

Total    46 + 12

En lang dag ved nettene

lørdag 21. april 2018
af Susanne Primdahl

Det bliver et kort indlæg i dag, for trætheden har for længst meldt sig. Kim Liljehult er på besøg i weekenden, så alle net har været åbne i over 8 timer. Det er blevet til 71 fugle fordelt på 20 arter, og så er det også blevet til rigtig meget snak frem og tilbage om aldersbestemmelse. Kim er gået fuldstændig i bøgerne og er i skrivende stund kørt ud i byen for faglig assistance. Jeg glæder mig til et kursus i morgen, når jeg er mere frisk og modtagelig for ny lærdom.

Det er altid sjovt at få en ny ringmærkningsart, og hvad det angår, var jeg heldig i dag. Vi fangede nemlig denne fine 2K Husrødstjert hun.

IMG 0279

Jeg har læst om, hvordan ringmærkere rundt i landet har fanget bunker af gråsiskener dette forår, så jeg var glad for, at jeg nåede at få et par af dem, der ikke nåede det første fly nord på. En hun og han af Lille Gråsisken.

IMG 0282

Dagens ringmærkede og aflæste fugle (ringed + recaptured):

Gærdesmutte / Wren    0 + 2
Jernspurv / Dunnock    16 + 0
Rødhals / Robin    1 + 3
Husrødstjert / Black Redstart    1 + 0
Rødstjert / Redstart    1 + 0
Solsort / Blackbird    1 + 1
Sangdrossel / Song Trush    7 + 0
Gærdesanger / Lesser Whitethroat    10 + 0
Munk / Blackcap    7 + 0
Gransanger / Chiffchaff    1 + 0
Løvsanger / Willow Warbler    5 + 0
Fuglekonge / Goldcrest    1 + 1
Rødtoppet Fuglekonge / Firecrest    2 + 0
Sortmejse / Coal Tit    1 + 0
Blåmejse / Blue Tit    2 + 0
Musvit / Great Tit    2 + 0
Bogfinke / Chaffinch    2 + 0
Kvækerfinke / Brambling    1 + 0
Lille gråsisken / Lesser Redpoll    2 + 0
Rørspurv / Reed Bunting    1 + 0

Total    64 + 7


1   |  2  |  3     NÆSTE