Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (138)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (1)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (22)juli (20)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (27)dec. (13)

Ringmærkningen slut for i år

søndag 13. december 2020
af Henrik Jørgensen

Super morgen med meget let vind og overskyet. 2 fugle(solsorte hvor den ene var ringmærket i forvejen) blev fanget mellem 7.45-10.00 hvor efter Hans kom og så tog vi de sidste net ned for i år. 

Normalt slutter ringmærkningen 15.november, men jeg var så heldig at jeg fik lov til at fortsætte. På trods af at der var en del dage hvor der ikke kunne sættes net op pga vind syntes jeg der kom pænt sammenlagt.  Her kommer liste fra 16.november til 13.december:

Solsort/Blackbird 26

Grønsisken/Siskin 21

Blåmejse/Blue tit 11

Dompap/Bullfinch 7

Fuglekonge/Goldcrest 6

Gærdesmutte/Wren 5

Musvit/Great tit 3

Bogfinke/Chaffinch 3

Rødhals/Robin 2

Munk/Blackcap 2

Stillits/Goldfinch 2

Gråsisken/Redpoll 2

Sjagger/Fieldfare 1

Vindrossel/Redwing 1

Grønirisk/Greenfinch 1

Kernebider/Hawfinch 1

Total i perioden 95 af 17 arter

Da det er sidste aften for mig for denne gang takker jeg af for endnu en skøn periode her ned og jeg ser frem til at komme retur.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Solsort/Blackbird 1

Fugletomt

lørdag 12. december 2020
af Henrik Jørgensen

Nettene blev igen sat op mens det var helt mørkt og et par solsorte blev også skræmt op under opsætning så jeg regnede med at der nok skulle gå en enkelt eller 2 i. Men allerede på første runde var der helt stille både i buskene og i luften ud over gæssene som flyver rundt. Resten af runderne forblev tomme også, de eneste fugle der var er de mejser som holder til ved foderbrædtet og så de 2 dompaper som plejer at være her. Gert var kort forbi og hentede noget så vi fik lige en kort snak inden jeg skulle ud på runde. Nettene blev lukket klokken 11 da der intet var i haven. I morgen bliver sidste fangstdag for i år så de sidste net tages ned i morgen efter ngle timers fangstforsøg.

Sen munk

fredag 11. december 2020
af Henrik Jørgensen

Da nettene skulle sættes op var der noget mere vind end i går og temperaturen lå hele fangstperioden på 0 grader. Vinden gjorde dog at det ene hejsenet måtte lukkes kort efter da det blev fyldt med blade. Der var fugle på hver runde så nettene fik lov til at være oppe til klokken 13 hvor der på lukkerunden sad en sjagger i hejsenettet mod fyrhaven(hvor der er en masse æbler på græsplænen).

Benny var forbi et par timer til nogle runder og selvfølgelig også lidt varm kaffe. Mens han var her blev et par solsorte fanget hvilket der ikke er noget usædvanligt i, men den ene - en hun havde en meget lang vinge på 134 mm og så lang vinge tror jeg ikke jeg har set på en hun før og heller ikke Benny så vi kiggede lige en ekstra gang.

En anden sjov ting var en munk så blev fanget og ringmærket hvilket er sent på året for sådan en da langt de fleste trækker væk. Ved et tjek på fuglestationens database fandt vi ud af at det var den seneste der er ringmærket her nede, men det skal nu også siges at der normalt ikke ringmærkes her nede efter 15. november.

Ud over det var det faktisk en pæn dag med fugle selv om man ikke så meget til dem i buskene.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Rødhals/Robin 1/3

Solsort/Blackbird 3/0

Sjagger/Fieldfare 1/0

Munk/Blackcap 1/0

Fuglekonge/Goldcrest 0/1

Gråsisken/Redpoll 2/0

Dompap/Bullfinch 0/1

Total 8/5

( Ringmærket 8/Aflæst 5)

Ialt 13 fugle

Tåget

torsdag 10. december 2020
af Henrik Jørgensen

Da der ikke var noget regn at se på radaren og vinden var fin satte jeg nettene op mens det var helt mørkt i håb om et par drosler og der var også nogle under opsætningen, MEN da jeg kiggede op mod fyret var der tåge. de første runder var tomme så vidste at der ikke ville ske meget, men på runden klokken 9 sad der en fuglekonge i nettet som dog allerede var ringmærket for en måneds tid siden. Resten af runderne til klokken 11 så der blev lukket ned.

I morgen kan der komme lidt mere vind, men der loves ingen regn så der må vi se hvad dagen bringer.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Fuglekonge/Goldcrest 1(Aflæst/Recapture)

Regn eller ikke regn

onsdag 9. december 2020
af Henrik Jørgensen

Da jeg stod op og de normale rutiner skulle laves som kaffe først og så lave vejrrapport så tænkte jeg ikke på om der skulle komme regn for det var der ikke noget om i går aftes så den blev lavet og nettid blev skrevet til 7.30, men jeg fik så kigget på radaren og der var helt blåt lige syd for os som var på vej lige mod os, så ventede til det blev lidt lysere og som det tit sker her så sprækker bygerne når de rammer sydspidsen så klokken 8 tog jeg chancen og alle net kom op. Haven var dog fuldstændigt tom for fugle, og mellem runderne blev radaren tjekket konstant og der var stadig mere regn på vej som så værre ud, men jeg håbede selvfølgelig at det ville enten gå i opløsning eller ville gå uden om. Lidt før klokken 10 begyndte det at dryppe så jeg gik runder konstant men kort efter begyndte det desværre at regne så der lukkede jeg ned.

Efter middag og et varmt bad cyklede jeg ind og fik handlet og derefter en tur ud på Kroghage hvor der var lidt troldænder i havnen og en enkelt lille lappedykker. Muligvis hørte jeg isfugl men da jeg ikke hørte den igen kunne den ikke meldes ud, men stedet med stenene ved lystbådehavnen op mod fiskeklubben ville være et godt sted for den. 

Dagens ringmærkning endte desværre på ingen fugle, men i morgen er der atter en dag :)

Mørkt!

tirsdag 8. december 2020
af Henrik Jørgensen

Vejret til morgen var perfekt med både skyet og næsten ingen vind. Nettene blev sat op mens det var helt mørkt hvis der nu skulle komme lidt drosler. 

På første runde sad der en umærket dompap i men dog ingen drosler. Senere fløj en solsort ud lige da jeg kom hen til den og jeg nåede lige at se at den ikke havde ring på. Men så sad der til gengæld en lille flok grønsiskner(6 stk) i et net.

Det meste af formiddagen var det meget mørkt i vejret og det var som om det først rigtigt blev lyst henad klokken 10.

Fuglemæssigt var der en del i haven og også lidt som fløj over. En flok hjejler på over 100 fløj over stationshaven.

Jeg fortsatte frem til klokken til 12 og lukkede der da der havde været tomt i nettene efter klokken 10.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Rødhals 0/1

Solsort/Blackbird 1/0

Blåmejse/Blue tit 0/1

Grønsisken/Siskin 6/0

Dompap/Bullfinch 1/1

Total 8/3

Lidt er bedre end intet

mandag 7. december 2020
af Henrik Jørgensen

Jeg vågnede noget før vækkeuret ringede og desværre kunne jeg høre den velkendte lyd af vind men jeg stod selvfølgelig op da der skulle laves dagens vejrrapport og lige drikkes en kop kaffe inden jeg skulle se hvilke net som kunne sættes op. Alle net på nær de 2 hejsenet kunne sættes op. I dag satte jeg dem op mens det var helt mørkt da jeg håbede der måske kunne gå et par drosler i mens det var mørkt. Pga vinden og da der var tomt i haven  var jeg ikke særligt optimistisk, men hvis man ikke prøver får man ikke noget. Dog var der en enkelt time lidt mejser ved fodringen men de var væk igen kort efter. Runderne var dog tomme indtil klokken 9 hvor der var 2 fugle i og det var en ringmærket og så en ny som ikke var ringmærket. En dompap som blev ringmærket i forgårs blev fanget og den havde taget på i vægt og den var i en del bedre kondition end da jeg ringmærkede den. Da jeg lukkede nettene ned klokken 11 lod jeg det ene net stå i håb om at kunne fange lidt mejser da der tidligere var lidt af dem, men da de blev væk lukkede jeg det sidste net klokken 15.

Mens jeg skriver kan jeg se at vinden har lagt sig en del og et hurtigt tjek hos DMI så ser det rigtigt godt ud i morgen med ikke meget vind så der kan alle net komme op.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Musvit/Great tit 1

Dompap/Bullfinch (1 aflæst/recapture)

Total 1/(1)

 

Lun decemberdag

søndag 6. december 2020
af Henrik Jørgensen

Temperaturen var varm til morgen mens det var lyst med 6-7 grader og ikke meget vind så jeg tænkte at det nok skulle give lidt fugle.

Da jeg satte nettene op mens det stadig var mørkt var jeg pga varmen optimistisk med at der nok skulle komme fugle i nettene i dag. På første runde så jeg også lidt fugle men runden var tom og det var de faktisk indtil klokken 10 da en allerede ringmærket blåmejse blev fanget. Den havde taget på i vægt og dens kondition var bedre end sidst. Allerede efter en times tid blev der stille i haven igen og kun en dompap blev hørt nogle gange og et par hjejler som fløj over haven. Klokken 11 besluttede jeg at lukke ned.

I morgen loves der hård vind fra syd-øst op til 17 m/s så der må jeg se hvor mange net der kan sættes op.

Her til eftermidag fik jeg vasket gulvet på gæstetoilettet og mødelokalet.

Til aften står den på lidt film og så en kold øl til.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Blåmejse/Blue tit 1(aflæst/recapture)

Alle net oppe igen

lørdag 5. december 2020
af Henrik Jørgensen

Dejlig morgen hvor vinden endelig havde lagt sig så meget at alle net kunne sættes op og temperaturen var også helt fin. Der var på trods af årstiden lidt fugle i haven, men de fleste som holder til her ved hvor nettene er så dem flyver de ikke i og især mejserne bliver dygtige til at undgå dem efter lidt tid. 

I luften var der dog ikke mange småfugle, men lidt hjejler og 3 røde glenter fløj over haven. 

Da jeg var inde og handle efter middag og kørte lidt rundt var der en kæmpe flok gæs(formentlig bramgæs) som røg i luften er der var mindst 2000 hvis det kan gøre det. Det er vildt at se så mange fugle i luften på en gang.

Fangstmæssigt var det ganske pænt med 6 fugle hvoraf de 5 allerede var ringmærket. Nogle gange er det ikke fugle som holder til i haven men fugle som kan være i dårlig kondition så de ikke har krafter til at trække videre og så er her i haven enten for at hvile sig eller for at få spist så de har energi til at trække videre.

De næste dage loves der igen så lidt vind at alle net kan sættes op så der skal nok komme noget.

Dagens ringmærkning/Todays ringing (fugle i parentes er aflæste):

Solsort/Blackbird (2)

Fuglekonge/Goldcrest (1)

Blåmejse/Blue tit (2)

Dompap/Bullfinch 1

Total 1(5)

Koldt og blæsende

fredag 4. december 2020
af Henrik Jørgensen

Som forventet var der kraftig vind fra syd-øst og temperatur mellem 0-1 grad så det gjorde ar der igen ikke kunne sættes net op. Istedet fik jeg ordnet lidt tøj og efter tog jeg et par timer ud i kulden til de 2 observatører som stod der ude i kulden og den hårde vind. Der kom en del sortænder og lige inden jeg gav op pga kulden også en ride.

Dammen ude i folden er snart så tør at bare vinden får mudderet op fra bunden, så vandstanden er faldet en meter siden i sommer.

I morgen skulle der komme lidt mindre vind så mon ikke der kan komme net op der.


1   |  2     NÆSTE