Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (129)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (1)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (22)juli (20)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (27)dec. (13)

Trækket ebber ud - det er en fin oplevelse

mandag 30. november 2020
Bidende kold sidste novemberdag bød på Havørne, Vandrefalke og Røde Glenter.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: Vind på 7-8 meter i sekundet fra vest og sydvest føles virkelig kold, når temperaturen er tæt på nul om morgenen og bare sniger sig lige over tre grader i løbet af formiddagen. Heldigvis var det en vind, det var til at komme i læ for på odden mandag morgen, og så var det interessant at fokusere på fugletrækket, selv om det næsten også var i nul. Ud over faktuel viden om selve trækkets forløb, giver det en eller anden god følelse at opleve, hvordan trækket nu ebber hastigt ud efter nogle hektiske måneder med mange arter i store antal hen over september, oktober og ind i november.

Ved Gedser Odde er det vinterbilledet, der tegner sig nu med store flokke af rastende Ederfugle (Eiders), Sortænder (Common Scoters) og Havlitter (Long-tailed Ducks) på havet, mens stadig færre af de samme arter passerer forbi. Trækket slutter aldrig, og man kan opleve fugletræk stort set hver dag året rundt, men der er perioder med meget få fugle. Det er der, vi er nu. Også fra finske og estiske observationsposter langt inde i Østersøen kommer der nu kun tocifrede tal på arterne. Der er virkelig ved at være tomt på trækruterne.

Derfor kan selv små tal nu vække forundring på dage, hvor der flyver flere lommer (divers) i den ’forkerte’ retning end i den ’rigtige’, fordi der er mange rastende fugle, som ikke længere har travlt med at komme videre, men flyver lidt lokalt til og fra.

3011 Rod Glente b 1En af mandagens Røde Glenter (Red Kites) på vej ud over havet ved fuglestationen. Mange Røde Glenter vælger netop det afsæt og passerer tæt forbi p-pladsen før spidsen af odden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Mandag var der for eksempel et bemærkelseværdigt småtræk af rovfugle med 24 Røde Glenter (Red Kites), en adult/voksen hun Fjeldvåge (Rough-legged Buzzard) og tre Musvåger (Common Buzzards). Antallet var måske ikke imponerende, men i oktober ville de ikke have trukket i sådan et vejr med dårlig sigt, iskold vind og tæt dække af tunge grå skyer. På årets sidste novemberdag var det ikke noget, der stoppede dem; tværtimod strøg de fleste uden tøven ud over havet i retning af et tysk fastland, som de næppe kunne se. De fleste så også ud til at være erfarne ældre fugle, der havde prøvet turen før.

Tidligere på morgenen blev der set otte Røde Glenter flyve op efter overnatning ved Bøtø. Det var nok nogle af dem, der lidt senere trak ud ved Gedser Odde.

3011 Havorn 1k 1En ung Havørn (White-tailed Eagle) med gylden tysk ring på det ene ben over Gedser Odde mandag formiddag. Man kan se på lang afstand, at det er en ung (1k) ørn fra i år, ved at kigge på bagkanten af vingerne. I deres første dragt har Havørne mere spidse fjer på hale og vinger end senere, og det giver vingerne et tydeligt savtakket udseende. Man kan også se det på det mørke næb, men det kan være mindre tydeligt i denne årstids ofte dårlige lys. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

To unge Havørne (White-tailed Eagles) fra i år (1k) fløj samtidig ud over havet, men mens den ene vendte hurtigt om, fortsatte den anden ud over havet. Hjemme på fuglestationen afslørede billeder af den ørn, at den var tysk ringmærket, så egentlig så vi den bare flyve ’hjem’. Havørne er ikke trækfugle i vores del af verden, men de unge ørne kan strejfe langt omkring i deres første leveår, og vi se jævnlig Havørne flyve ud over havet ved Gedser Odde eller komme ind over land.

En ung han Vandrefalk (Peregrine), som flere gange sås kredse og jage over Gedser Odde mandag formiddag viste sig på billeder at være to Vandrefalke af samme alder og køn. Mønsteret på undersiden var nemlig lidt forskelligt. Den ene var nok samme falk, som blev set over området søndag.

Derimod ser det ud til, at to Knortegæs, som har gået nogle dage på marken ved odden, er kommet til hægterne og fløjet videre. Vi så dem i hvert fald hverken søndag eller mandag.

Ringmærkning på stationen: 

Igen var det en meget kold og fugtig morgen hvor de fleste nok var blevet indenfor, men nettene skulle op så der kunne fanges lidt. Der kom også 7 fugle i nettene hvor af de 6 af dem allerede var ringmærket men en enkelt ny solsort blev det da til. Trækket af småfugle er slut for dette efterår, men der kan stadig komme lidt finker og solsorte men dog ikke i de store mængder som før. Men som man plejer at sige så er lidt bedre end intet.

Det startede til morgen med at være helt stille men så ved 10.30 begyndte det at småregne og næsten samtidigt tog vinden til og var oppe på 9 m/s så det var lidt et skift fra om morgenen. Da der havde været tomme runder fra klokken 9 og der både kom mere vind og regn lukkede jeg ned for dagen. Da jeg kom ind kunne jeg stadig mærke kulden i kroppen over en time efter. Eftermiddagen gik med at få vasket fugleposer så der er lidt mere som er klaret før der lukkes ned for i år.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Solsort/Blackbird 1

Total 1

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.

En uventet gruppe Røde Glenter

søndag 29. november 2020
Møde i Gedser Fuglestations styregruppe trak folk ind i varmen.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: En kold søndag morgen med temperaturer på under 1 grad og tæt skydække bød på et beskedent træk forbi Danmarks sydligste punkt, men det passede egentlig fint for en dag, der trak observatørerne tidligt tilbage, ikke fordi de frøs, men på grund af et møde på fuglestationens og andre forpligtelser.

Først på formiddagen kom der dog to Røde Glenter (Red Kites), som uden tøven trak ud over vandet, mens vi var i gang med at diskutere, om en observation af 38 Røde Glenter på vej til fælles overnatning tæt på landevejen sent lørdag eftermiddag ved Tjæreby mon var overvintrende fugle på Falster eller fugle på træk. Lidt senere nåede vi at se 27 glenter i samlet flok ude over vandet, før de forsvandt ind i de lave skyer mod sydvest. Endnu en Rød Glente kom alene en halv times tid senere efter en Havørn, som dog vendte om ved kysten. Det var alt i alt nok flokken fra Tjæreby, der ville videre.

Bemærkelsesværdigt var det også med endnu en Kongeederfugl (King Eider), en ikke helt udfarvet han, som førte an i en flok Ederfugle (Eiders) en kilometer ude over havet sidst på formiddagen.

2911 lommer 1En flok Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) i en af søndag formiddags større flokke. De flyver typisk i den slags løse flokke. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Trækket af Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) var mere beskedent efter et par gode dage, men nåede alligevel op på nogle hundrede. Ellers var trækket domineret af sene arter som Fløjlsand (Velvet Scoter), Bjergand (Scaup) og Toppet Skallesluger (Red-breastede Meganser).

Nyt fra stationen: En stor del af arbejdet på fuglestationen foregik søndag inde i varmen med et møde i stationens styregruppe. Den består af stationens leder Hans Lind og formanden for DOF Storstrøm Bo Kayser som to faste deltagere. Desuden er der repræsentanter for stationens brugere og frivillige ansatte. På billedet er det Gert Juul Jeppesen og Anne-Marie Reith.

2911 styregruppeMøde i Gedser Fuglestations styregruppe - med behørig afstand selv blandt folk, som er vant til at ses ofte i det daglige arbejde på stationen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Styregruppen mødes et par gange om året for at diskutere og tage beslutninger om fuglestationens arbejde, økonomi, vedligeholdelse, praktiske problemer, indkøb af nyt udstyr, projekter og aktiviteter – for eksempel åbent hus-arrangementer, ture og registreringer af fugle for Naturstyrelsen.

Ringmærkning på stationen: 

I dag var det en rigtig kold morgen hvor temperaturen hele morgenen lå på mellem 0-1 grad så det kunne mærkes.

Fuglemæssigt var det helt ydeligt at der ikke var kommet nye fugle til da de 7 fugle som blev fanget allerede var ringmærket her for nyligt. Da der efter klokken 9 ikke var flere fugle valgte jeg at lukke ned da klokken blev 11. Ellers var der en lille flok pibesvaner som fløj lavt over marken mod Birkemose og lige da sidste net var luket ned fløj en enlig sangsvane lige over huset. Så selv om der ikke var mange fugle var der stadig lidt at se på. I morgen går det løs igen og så er der forhåbenligt kommet lidt nye fugle ind.

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.

Pibesvaner i flokke og en Storkjove

lørdag 28. november 2020
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: Efter en kold nat med et par timers frost og stjerner på en klar himmel fortsatte formiddagen med lave temperaturer, blandet skydække og vind fra nordøst. Det gjorde det lidt vanskeligt for træktællerne at finde et sted i læ, men heldigvis var vinden svag og ikke særlig generende. Det gjorde arbejdet med at tælle et kuldepræget træk til en fin oplevelse.

Der var pauser i trækket, men samlet set blev det alligevel til pæne tal med over 900 Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers), som på grund af vinden kom tættere på odden – mange skød endda genvej over land – end i den fredagens nordvestlige vind.

2811 Rodstrubet Lom b 1

2811 Rodstrubet Lom c 1To af lørdagens Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers). De kendes på den pukkelryggede form i flugten, et næb, som buer opad, og udstående øjne, som træder tydeligt frem i vinterdragten til forskel fra Sortstrubet Lom (Black-throated Diver), hvor den mørke overside på hovedet når ned over øjnene og får dem til at 'forsvinde'. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Lommerne kalder meget på hinanden, når de flyver i flokke, og flere gange var det lettere at høre deres meget karakteristiske stemmer end at finde dem højt på himlen. Flot og vinterpræget var det også med næsten 2.000 Sortænder (Common Scoters) og mere end 400 Bjergænder (Scaups). Nævnes skal også 9 Store Skalleslugere (Goosanders).

2811 Store Skalleslugere 1Store Skalleslugere (Goosanders) på lørdagens trækrute. Hannerne er lette at identificere i deres flotte dragter, men ellers kendes de blandt andet på større hvide felter på vingerne end hos Toppet Skallesluger (Red-breasted Merganser). Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Vi ser Store Skalleslugere dagligt gennem efteråret, men anser langt de fleste for lokale fugle, takket være den gruppe af frivillige i DOF Storstrøm, der gør en stor indsats for at tiltrække Store Skalleslugere som ynglefugle langs østkysterne af det Sydlige Sjælland og Falster. Stor Skallesluger på træk er et klart vintertegn.

Mest bemærkelsesværdigt i lørdagens trafik var dog næsten 150 Pibesvaner (Bewick’s Swans). De kom i syv flokke, enten rene flokke eller sammen med de større og mere langhalsede Sangsvaner (Whooper Swans).

2811 Pibesvaner i flok 1

2811 Pibesvane single 1Pibesvaner (Bewick's Swans) i en af lørdagens flokke ved Gedser Odde. De er mere gåseagtige at se end de lignende Sangsvaner (Whooper Swans), som også kommer på træk nu. Halsen er kortere og hovedet mere rundt med mindre gult ved næbbet. Desuden lagde alle lørdagens observatører mærke til, at stemmen lød anderledes. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Desuden så vi en Storkjove (Great Skua), efterårets første ved Gedser Odde. Den fløj langt ude, men var alligevel let at identificere på størrelsen, den tunge flugt og tydelige hvide felter på vingerne.

Blandt de stationære fugle var en ung Vandrefalk (Peregrine) på jagt både højt over land og langt ude over havet. Fotos afslørede ikke bare falkens unge alder, men også en farvering på venstre ben. På grund af dårlige lysforhold og afstand er det dog ikke muligt at se hverken farve eller koder på ringen, så falken forbliver indtil videre anonym.

2811 Vandrefalk 1Ung Vandrefalk (Peregrine) lørdag formiddag ved Gedser Odde. Bemærk undersiden med striber på langs, hvilket indikerer en falk fra i år (1k). Den kompakte form tyder desuden på en han. Fuglen har en farvering på det ene ben, men koden kan ikke aflæses på grund af afstanden. Hvis den bliver i området, lykkes det måske for andre en anden dag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På stranden var der to Almindelige Ryler (Dunlins) sammen med den efterhånden faste flok af Sandløbere (Sanderlings), og på marken var der stadig to Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese). De er nok udmattede efter det lange træk fra den russiske nordkyst, men flyver ud på vandet for at raste, så de er nok snart klar til at tage videre.

Søndag tegner vejrmæssigt fint med en del sol fra klokken 9, ingen nedbør og let vind fra nord. Hvad det giver af fugle, bør man tage ude at se. Lørdag var der foruden de to træktællere fra fuglestationen også to lokale fuglefolk (veteraner på fuglestationen, men ikke i tjeneste) ude at kigge på trækket.

Ringmærkning på stationen: 

En kold morgen med kun 3 grader, men heldigvis så godt som ingen vind så alle net kunne sættes op.

Der var mere liv i haven i dag så det kunne ses i nettene og der kom også både sang-og pibesvaner flyvende over stationshaven.

Benny var ude en times tid og hilste på og der var tid til en kop kaffe mellem runderne så det var hyggeligt.

Foderbrædtet som blev sat op for få dage siden gav resultat i dag da både musvit og blåmejse kom i nettet tæt på. Der er stadig lidt fart på dompap hvor der i dag blev ringmærket 3 stk så totalen for i år nærmer sig de 300 hvilket er over det dobbelte for hvad der ellers højest er ringmærket her nede på et år.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Solsort/Blackbird 2

Sortmejse/Coal tit 1

Blåmejse/Blue tit 3

Musvit/Great tit 2

Dompap/Bullfinch 3

Total 11

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.

Sandløbere og blåt vand

fredag 27. november 2020
Flot fredag med over 1.300 lommer. Rovfugletrækket mønstrede bare et par håndfulde Musvåger.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: Flot fredag med flot træk af lommer. Det gik (selvfølgelig) ikke helt, som vi havde håbet, for lommerne fløj mest forbi som fjerne prikker, men imponerende var det alligevel med et stort antal på over 1.300, som hele formiddagen oven i købet mest kom som småflokke på 5-8 af gangen. Antallet af Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) er det hidtil største på en dag i dette efterår. Øvrigt træk var der derimod ikke meget af.

2711 Solopgang 1Livet er godt med sådan en udsigt en halv time før solopgang. Klar himmel under skyerne og roligt vand. Da var der også allerede lommer i luften - langt ude ganske vist, men til at se. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

En sen novemberdag med blå himmel, høj sol og næsten ingen vind skulle ellers umiddelbart kunne forventes at friste de sidste rovfugle og småfugle fra land, men måske er der bare ikke flere tilbage – før der måske kommer nogle dage med markant kulde og jager nogle af sted.

Dagens rovfugletræk viste sig først efter klokken 12, da en halv snes Musvåger (Common Buzzards) fra forskellige retninger fik samlet sig i to grupper. Det endte med, at seks af dem fortsatte ud over havet, mens fire vendte om og forsvandt tilbage mod nord.

2711 Musvage underside 1Der kan være stor variation i Musvågernes (Common Buzzards) dragter, men alle ti fugle i dagens rovfugletræk var af denne forholdsvis mørke type. Det peger måske på en nordlig - svensk - oprindelse. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

En Vandrefalk (Peregrine) kom ind fra havet med bytte. I morgenlyset blev den set som en mørk silhuet i han-størrelse, men senere blev det til et glimt af en adult han, og det var nok den samme. En enkelt Sule er også være at nævne. Det er stadig ikke nogen almindelig art ved Gedser Odde, selv om der har været flere forbi i løbet af efteråret.

På stranden kunne vi nyde en masse Sandløbere (Sanderlings). Det er nok de samme, som har holdt til i området i flere dage. Ofte har vi talt 25-30 fugle. Fredag nåede vi over 60 af de små vadefugle, som er meget karakteristiske i deres hvide og grå vinterdragter.

2711 Sandlobere over vand 1Et udsnit af dagens Sandløbere (Sanderlings). De har samme størrelse som Almindelige Ryler (Dunlins), men har et større hvidt felt på vingerne. I vinterdragten er de også lette at kende på deres hvide dragter.

2711 Sandlobere og sten 1Man skulle måske tro, at en hvid og grå vinterdragt ville være upraktisk i en mild dansk vinter, men faktisk er Sandløberne (Sanderlings) ganske godt camoufleret på stranden, hvor de leder efter noget at æde mellem stenene helt ude i vandkanten. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Lørdag lover meteorologerne igen smukt vejr, men med vind fra nordøst. Det giver mindre læ til observatørerne, men vinden bliver ikke særlig kraftig og presser forhåbentlig nogle af fuglene over havet lidt tættere på odden.

Ringmærkning på stationen: 

Til morgen var det endelig fuldstændigt vindstille og selv om der kun var 5 grader bed den ikke som de andre dage hvor der var meget vind. Der var rim i græsset flere steder men det forsvandt hurtigt da det klarede helt op og solen varmede.

Som i går skete der kun lidt fangstmæssigt til klokken 9 og der efter var der stille i haven, men ud over vandet kom der flere lommer. Dagens total endte ganske flot med 17 stk, de fleste var grønsiskner hvor en flok på 13 kom i samme net.

I morgen loves der igen ingen vind men østlig vind og skyet, men det er bare at se hvad dagen bringer der.

Efter middag fik vi pakket rovfuglefælden og andenettene ved søen ned så der kun er nettene i haven tilbage.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Rødhals/Robin 1

Blåmejse/Blue tit 2

Grønsisken/Siskin 13

Dompap/Bullfinch 1

Total 17

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.

Udsigt til hele to hvaler fra Gedser Odde

torsdag 26. november 2020
Trods flere timers regn trak næsten 400 Rødstrubede Lommer tæt forbi landets sydligste punkt. To Suler var også bemærkelsesværdige på en mørk dag.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: Det var en mørk og våd torsdag … Skydækket var tung og mørkt fra morgenstunden, og senere kom der regn, den var ikke kraftig, men varede omtrent tre af standardtidens fem timer og kom til at præge dagens træktælleri. Først over middag klarede det noget op, og vi oplevede ligefrem blå himmel og solskin, men da var trækket døet ud, og der kom kun få fugle i det sidste par timer.

Alligevel nåede dagens tal for Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) op på næsten 400. Det er lidt af et paradoks, men ved Gedser Odde holder lommerne sig som regel langt ude over vandet, når vejret er smukt, og de er til at nyde, mens de i dårligt vejr ofte kommer tæt forbi. Sådan var det også torsdag. Lommer trækker ikke af hensyn til tilskuere på land, men deres træk i dagens regn og dis var værd at se.

2611 Tarnfalk i torvejr 1Selv den lokale Tårnfalk (Kestrel) med ring fra fuglestationen foretrak at tilbringe formiddagen i tørvejr under den gamle marinestations tag. Her løber den ofte på muren og fanger insekter, formentlig mest edderkopper, når det regner. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

De øvrige tal forblev beskedne. Bedste øvrige observation var nok to Suler, der kom sammen og passerede relativt tæt forbi odden.

2611 Marsvin rygfinne 1

2611 Marsvin andedraet 1En hval er vel en hval på en stille dag, så der var fint besøg ved Gedser Odde torsdag, da to Marsvin (Harbour Porpoises) passerede tæt sammen. Blåset fra udåndingen så i hvert fald meget hvalagtigt ud. Vi så dem samtidig et øjeblik, men rygfinnerne var også forskellige og vidnede om to dyr, idet den enes rygfinne så ud, som om nogen havde taget en bid af den. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Fredag lover meteorologerne en del sol og svag vind fra nordvest. Det kan blive en fin dag på sydspidsen af Danmark, forhåbentlig med masser af lommer i flot novembervejr.

Ringmærkning på stationen: 

Pga både vind og udsigt til regn kom nettene(3 stk) op først klokken 8 .  De fleste net stod ikke i læ fra vinden der kom fra vest-sydvest hvilket gør at de fleste net står for udsat til at kunne sættes op. Radaren blev fulgt konstant under de oftere netrunder(sidste pga kold kraftig vind) og da klokken blev 9 begyndte regnen så der blev nettene lukket ned. Da regnen fortsatte og jeg havde ventet 1,5 time valgte jeg at tage ud i regnen til de 2 observatører.

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.

Landets koldeste fugletræk

onsdag 25. november 2020
Efterårets hidtil bedste dag med lommer. Fine tal for Ederfugle og Sortænder samt en Mellemkjove og en Kongeederfugl.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: Onsdag var den faste observationsplads ikke bare det sydligste sted i Danmark, men også det koldeste ifølge et tjek af DMI’s tal midt på dagen, som viste 5 grader ved målestationen lige syd for Gedser. Ikke desto mindre var det ulejligheden værd at trodse kulden og nyde det solskin, der kom ind imellem. Fra start en halv time før solopgang og hen over formiddagen var der nemlig et ganske pænt træk af flere arter.

455 Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) samt 15 Sortstrubede Lommer (Black-throated Divers) er oven i købet den hidtil bedste dagstotal for lommer ved Gedser Fuglestation i dette efterår. Bemærkelsesværdigt er også næsten 2.700 Sortænder (Common Scoters) og mere end 1.000 Ederfugle (Eiders) på en sen novemberdag.

2511 Rodstrubet Lom 1Rødstrubet Lom (Red-throated Diver) direkte over observationsposten onsdag formiddag. I vinterdragten er der ingen rød strube at ty til. Det er helhedsindtrykket og det opadbuede næb, der afgør sagen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Dagens to ’hit’ var dog nok den mørke Mellemkjove, som pludselig dukkede op og hurtigt forsvandt mod vest og Kongeederfuglen (King Eider), som uventet befandt sig i en af eftermiddagens flokke af Ederfugle (Eiders). Der har kun været ganske få Mellemkjover ved Gedser Odde gennem hele efteråret, og Kongeederfuglen er den seneste, der indtil nu er registreret ved Gedser Odde.

Ud over det interessante sene efterårstræk, var der mere eller mindre stationære fugle. Det kan være vanskeligt at afgøre, hvornår de skal med i statistikken som trækkende fugle ved lokaliteten. For eksempel har der dagligt i længere tid været en gruppe Sandløbere (Sanderlings) på stranden. De flyver nogle gange forbi i den ’rigtige’ retning, men de dukker også op igen og igen på stranden. Det kan vi selvfølgelig ikke vide med sikkerhed, men når flokken gennem flere dage består af nogenlunde det samme antal, er det heller ikke urimeligt at antage, at det også er de samme fugle.

2511 Gaes d 1Bramgæs (Barnacle Geese) har det bedst i flok. Nogle æder i ro og mag, mens andre holder vagt. Det gav også ro til to Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese), som holdt til tæt på Bramgæssene.

2511 Knortegaes b 1 01Fint eksempel på forskellen mellem en ung Mørkbuget Knortegås (Dark-bellied Grent Goose) til venstre og en adult/voksen. Bemærk, at den unge fugl generelt er lysere, men især kun lige er begyndt at få den lyse halsplet og har lyse spidser på vingernes dækfjer, så oversiden får et mere spraglet udseende. Hos den adulte/voksne til højre ses til gengæld tydelig hvid halsplet og mørkere bug med endnu mørkere striber på siderne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Onsdag var der to Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese) sammen med en lille flok af de formentlig temmelig faste Bramgæs (Barnacle Geese) på marken med vintersæd ved odden. Bramgæssene var tydeligt vant til at blive jaget væk fra marker og forsvandt hastigt, da der begyndte at komme flere folk lidt op ad formiddagen, men Knortegæssene græssede uforstyrret videre. De var fine at opleve. Tilmed kunne de sammenlignes med hinanden, idet der tydeligt var tale om henholdsvis en ung fugl fra i år (1k – første kalenderår) og en adult/voksen fugl.

Blandt de faste lykkedes det endelig at se det ene af benene så godt på en ung Tårnfalk (Kestrel), at den afslørede en nydelig ring. Vi har længe diskuteret, om Tårnfalken helt ude på odden måske var den samme som den, der holder til på engen ved fuglestationen og i stationens have. 26. oktober blev en Tårnfalk fanget i et net ved søen på engen og ringmærket. Siden har vi flere gange set, at Tårnfalken på engen var ringmærket – altså den samme fugl – men først onsdag lykkedes det at se, at falken ude på odden også er ringmærket, og at nogle af cifrene på ringen svarer til tallet på Tårnfalken, der blev ringmærket som en ung hun 26. oktober.

2511 Tarnfalk c 1Den lokale Tårnfalk (Kestrel) er en ung hun, som næsten altid har benene trukket op og dækket af undersidens fjerdragt. Først onsdag lykkedes det at se en ring på det ene ben, og den afslørede, at det er samme fugl som ved fuglestationen. Hun kommer tit ganske tæt på os, men vi har ingen interesse. Onsdag var det tydeligt, at hun har fokus rettet mod stedets skraldestativ, som sikkert tiltrækker en del mus. Det kan man vist roligt kalde for specialiseret udnyttelse af lokale forhold. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Nu ved vi, at det er den samme fugl, vi ser i hele området. Det er en del af, hvad ringmærkningen kan bruges til, at give et indtryk af territorietstørrelser.

Ringmærkning på stationen: 

Det var helt underligt at vågne op til en morgen uden at kunne høre vinden, så jeg vidste at der kunne komme en del net op og det viste sig også at alle net kunne sættes op. Dagen var som forventet på denne tid af året med få småfugle og der var kun meget få fugle i buskene hvilket dog ikke er underligt med flere dages hård vind så der ikke er meget som har ville trække. Da der efter klokken 9 kun var tomme runder valgte jeg at lukke ned klokken 12 hvor efter jeg tog ud til de 2 frosne observatører. Da der var en flok sandløbere som løb rundt lidt nede ad stranden valgte jeg at gå ned og tjekke om der skulle være en med farvering, det var der dog ikke men en havde metalring på så den regner jeg med at tage ned og se om jeg kan få aflæst i morgen efter ringmærkningen.

Dagen ringmærkning/Todays ringing:

Solsort/Blackbird 2

Blåmejse/Blue tit 3

Total 5

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.

Stationsarbejde og foreløbig opgørelse af efterårssæsonen

tirsdag 24. november 2020
af Henrik Jørgensen

Pga vinden til morgen vidste jeg at der kun ville være meget få net da der var op til 14 m/s og når vinden er så hård og fra syd-vest er der ikke mange net i haven som står i læ, men der var lige præcis et net som kunne sættes op. Ved 9 tiden ville jeg gå ud og lukke ned for dagen, men da der var en solsort i fortsatte jeg til 11.30 og der kom heller ikke mere i.

Under runderne og dagen blev en masse ting pakket væk uden for fuglestationen og lidt ting indefor blev også gjort klar til nedlukning for i år. Foderbrædtet blev sat op ved stationsnettet og det blev en stikkende omgang da det skulle sættes op ved nogle brombærkrat men det kom da op.

En gennemgang af efterårssæsonen har vist at der er ringmærket 13748 fugle fra juli-nu.

Juli top 10: (508 af 41 arter)

1. Gærdesanger/Lesser whitethroat 81

2. Gulbug/Icterine warbler 58

3. Sydlig gransanger/ Chiffchaff 46

4. Kærsanger/Marsh warbler 36

5. Tornsanger/Whitethroat 33

6. Munk/Blackcap 31

7. Gransanger/Chiffchaff 28

8. stær/Starling 28

9. LøvsangerWillow warbler 25

10. Digesvale/Sandmartin 24

Sjove arter for juli: Isfugl

 

August top 10: (2422 af 47 arter)

1. Gærdesanger/Lesser whitethroat  633

2. Løvsanger/Whillow warbler 405

3. Tornsanger/Whitethroat 271

4. Munk/Blackcap 182

5. Havesanger/Garden warbler 165

6. Gulbug/Icterine warbler 115

7. Rødstjert/Redstart 114

8. Kærsanger/Marshwarbler 90

9. Broget fluesnapper/Pied flycatcher 74

10. Sydlig gransanger/Chiffchaff 63

Sjove arter for august: Natravn, svaleklire

 

September top 10: (5863 af 57 arter)

1. Rødhals/Robin 2306

2. Fuglekonge/Goldcrest 660

3. Blåmejse/Blue tit 469

4. Gransanger/Chiffchaff 441

5. Sydlig gransanger/Chiffchaff 256

6. Munk/Blackcap 239

7. Bogfinke/Chaffinch 190

8. Løvsanger/Willow warbler 161

9. Grønsisken/Siskin 155

10. Sangdrossel/Song trush 135

Sjove arter for september: Natugle, hvepsevåge

 

Oktober top 10: (4386 af 37 arter)

1. Rødhals/Robin 1174

Fuglekonge/Goldcrest 1077

Blåmejse/Blue tit 901

Gærdesmutte/Wren 270

5. Gransanger/Chiffchaff 247

6. Musvit/Great tit 109

7. Lille dompap/Bullfinch 74

8. Grønsisken/Siskin 72

9. Sangdrossel/Song trush 64

10. Dompap/Bullfinch 64

Sjove arter for oktober: Skovhornugle, krikand, hvidbrynet løvsanger

 

Top 10 for november: (569 af 29 arter - foreløbig da ringmærkning stadig pågår)

1. Fuglekonge/Goldcrest 117

2. Rødhals/Robin 95

3. Solsort/Blackbird 63

4. Lille dompap/Bullfinch 47

5. Gærdesmutte/Wren 45

6. Grønsisken/Siskin 44

7. Dompap/Bullfinch 41

8. Vindrossel/Redwing 18

9. Stor dompap/Bullfinch 18

10. Bogfinke/Chaffinch 14

Sjove arter for november: Skovhornugle, Skovsneppe, Rød glente, krikand.

 

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Solsort/Blackbird 1

Total 1

Solsorte og finker

mandag 23. november 2020
af Henrik Jørgensen

Jeg var lidt spændt til morgen om vinden stadig var for hård til de meste net så tjekkede dmi og der var slet ikke så meget vind som lovet, men jeg ventede med at sætte net op til det blev lidt lyst så det var muligt at se hvilke net som kunne komme op. Det var næsten halvdelen af nettene som kunne sættes op.

I luften var der en del grønsiskner, bogfinker og kvækerfinker, men desværre gik næsten ingen af dem rigtigt ned og de 2 hejsenet kunne ikke åbnes pga vinden. I haven rastede en del solsorte så dem kom der lidt i nettene af. Der var stadig lidt fugle som var ringmærket i oktober som ikke var kommet afsted endnu. 

For 15 år siden da jeg også ringmærkede plejede trækket af solsorte at være slut i slutningen af oktober, men da vi nu er i slutningen af november er der stadig træk af dem. Om det så fordi der stadig er ret varmt oppe nordpå eller om det er klimaforandringer der gør det er et godt spørgsmål.

Dagens ringmærkning/Todays ringing :

Solsort/Blackbird 5

Bogfinke/Chaffinch 2

Grønirisk/Greenfinch 1

Total 8

Rødhals på rast

søndag 22. november 2020
af Henrik Jørgensen

Der var til morgen igen pænt meget vind og ud over det så regnede det også dag gik ud for at tjekke vinden lidt før klokken 6. På radaren kunne jeg se at der havde været en større gang regn om natten, men ellers sagde radaren at der kun skulle komme små byger. Pga regn og vind ventede jeg med at tjekke om der var net som kunne komme op og ved 8 tiden kom der kun 3 net op da der stadig kunne komme byger ifølge radaren.

Da der havde været kraftig vind i går tog jeg et kig på resten af nettene for at se om alt var ok og der var heldigvis ingen grene der var faldet ned i dem. På grusvejen ind til fuglestationen kunne jeg se at der var kommet en hel del regn i nat da der var kæmpe vandpytter.

På netrunderne og nogle runder i haven viste hurtigt at der var rimligt tomt for fugle, hvilket også var forventet efter gårdagens hårde vind, men min erfaring har vist at de fleste unormale arter jeg har fanget ofte har været på dage hvor der var få fugle så det kunne jo være at jeg var heldig. Dagens fangst gav 2 rødhalse som var ringmærket her i haven for en måneds tid siden så måske overvintrer de her. 

Da der var tomt i haven var der tid til andre ting, så mødelokalet blev støvsuget og gulvet blev vasket.

Hold på hat og briller

lørdag 21. november 2020
af Henrik Jørgensen

Som lovet af dmi var der meget hård vind til morgen så jeg behøvede ikke en gang at gå ud for at tjekke om nogle net kunne sættes op. Vinden lå hele dagen mellem 13-19 m/s så den stod for det meste på småarbejde inden for på fuglestationen. Jeg var dog ude for at tjekke net nogle gange så jeg var sikker på at der ikke var knækket liner osv pga vinden, alt var heldigvis i orden. Selv om vejret ikke er til fangst er her ltid nogle småting som skal laves.

I morgen loves igen hård vind, men forhåbenlig kan der sættes et par net op.

Så i aften står den på film og så tidligt i seng så jeg er klar til endnu en skøn dag her nede på Danmarks sydligste punkt.


1   |  2  |  3     NÆSTE