Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (140)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (9)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (20)juli (19)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (30)dec. (8)

Slut med måger for denne vinter

lørdag 20. februar 2021
af Henrik Jørgensen

Brødet blev lagt ud til morgen og der kom også måger, men i dag ville de slet ikke gå ned. Jeg begyndte så stille og roligt at rydde op efter de sidste dage og Hans kom ud og fælden blev lagt væk for denne gang. Nu til aften hvor jeg har spist er der kun lidt vask af gulvet tilbage så nu er huset klart til opstart af forårssæsonen som starter 1.marts. Det er så min sidste aften for denne gang, men jeg er retur 14. marts og så er jeg her til slut april. Det blev til 74 sølvmåger og 1 stormmåge i de dage jeg var her.

Godt vejr på Odden

fredag 19. februar 2021
af Henrik Jørgensen

Til morgen var det super flot vejr og helt klart så jeg var tidligt ude og ligge brød ud. En lille flok på ca 10 måger kom ned men de var ikke særligt sultne for de spiste kun det som lå længst mod vandet. Det fine vejr bragte rigtigt mange folk ud på Odden så en hel del kom også ud på folden så jeg valgte til sidst at gøre så fælden ikke kunne fange og tog nogle timer ud på Odden istedet. Der rastede rigtigt mange sortænder i dag, dog blev de ikke talt da de lå både ved land og største delen meget langt ud. En enkelt sortgrå ryle rastede ude på et af de gamle betonelementer ude i vandet så den fik jeg lidt tid til at nyde selv om der gik mange folk forbi på stranden.

Men for mågefangst ser det ud til at være forbi for i vinter da så godt som alt sne nu er væk og der er mad på markerne igen. Men jeg har lige et par dage til at prøve endnu og man skal jo ikke give op selv om der er en stille dag eller 2, men det lakker mod enden.

Tøvejr

torsdag 18. februar 2021
af Henrik Jørgensen

Efter natten var meget sne smeltet, det meste af folden var snefri og også flere steder ved fuglestationen så der er ved at blive godt mudret og mere vil komme jo mere sne der smelter.

Som forventet i morges da så godt som alt sneen var væk ude ved fælden blev der ikke fanget noget, men ca 20 måger spiste brødet 10 meter fra fælden. Ret sjovt var at der kom en fiskehejre og stilte sig blandt dem, om den så fik spist noget af brødet ved jeg ikke(men jeg har set det flere gange i Frederiksberg have i København). 

Hans hentede mig ved 10 tiden og jeg fik hurtigt handlet og så retur til fuglestationen. Resten af dagen gik med at holde øje om der skulle komme noget i fælden. I morgen tidligt lægger jeg nyt lokkemad ud, for nu ved de at der er mad og så jeg kunne jo være heldig.

Av mine fingre

onsdag 17. februar 2021
af Henrik Jørgensen

Som titlen lyder i dag kan man nok regne ud at der blev fanget måger i dag. Til at starte med stod der ca 50 måger og lidt af dem fløj igen så tænkte det måske ville blive en nul dag igen. Jeg kiggede så ud ca 10 minutter efter og der var fælden fuldstændigt proppet og heldigvis var Hans på vej ud og kom kort efter jeg havde lagt nogle af dem i kassen. Hans fik hentet flere kasser og de blev fyldt. Mågerne i kasserne kom ind i mødelokalet da det småregnede. Det tog en times tid og så var alle ringmærket og ude igen. Det blev til 57 nye og så var der 2 tyske imellem og en dansk, den danske var en jeg selv havde mærket her nede i 2018 så det er nok en lokal fugl. Efter ringmærkningen var det helt tydeligt at sølvmågerne havde haft fat i både fingre og hænder, så nu her inden sengetid skal de lige i en gang sæbevand igen.  Igen var det til at se at der er en del fugle som trækker for der kommer hele tiden nye og det gør det mere spændende da man aldrig ved hvad der kan dukke op.

Her sidst på eftermiddagen var halvdelen af sneen smeltet så nu er så godt som hele engen ud for fuglestationen synbar med græs igen og også flere steder rundt om huset. Det meste sne er nok væk i morgen da der både er plusgrader dag og nat. Dog fortsætter jeg nogle dage endnu, og jeg håber på en bunke mere.

Dagens mærkning:

Sølvmåge/Herring gull 57

Drillemåger

tirsdag 16. februar 2021
af Henrik Jørgensen

Der var i går gjort klar til dagens fangst så en masse brød var lagt ud. Men det store snevejr der kom i går aftes gjorde at brødet ikke kunne ses så jeg måtte til morgen ud og lægge mere brød. Det gav hurtigt resultat da mågerne hurtigt kom, MEN de spiste kun maden rundt om fælden så jeg måtte ud med mere brød for at lokke dem. Igen kom de ned og det samme skete igen så jeg måtte ud med det sidste brød. Der kom over 100 måger ned men igen skete det samme. Heldigvis ringede Hans at han havde stilt en pose brød til mig så jeg tog hurtigt tilbage og lagde igen brød ud. Men igen spiste de så kun brødet rundt om fælden, og ikke nok med det blev de rundt om fælden hvor de gik rundt om den. Normalt plejer de at flyve op og ned i fælden, men ikke i dag. Så i dag blev der ikke fanget nogen fugle. Jeg havde godt nok troet det flere gange så termodragten kom på og af en del gange. Men mens jeg stod og ventede på at de gik i kiggede jeg på dem med teleskopet og først fandt jeg en sølvmåge med grøn ring - fra øst Tyskland. Der var også en del flere med ring men de var lige præcis for langt væk til at jeg kunne aflæse dem. Ikke helt overraskende fandt jeg pludselig en 2k kaspisk måge. Det som jeg kunne se over dagen var at der konstant var udskiftning af mågerne så mange af dem flyver bare forbi og så kommer ned for at se hvad der sker når der står andre måger. Så der må være en hel del måger som bare flyver forbi.

Over dagen blev det tøvejr så noget af sneen er allerede smeltet. Der loves plusgrader det næste stykke tid så det lakker mod enden for denne gang med at fange måger. Der er stadig brød tilbage så jeg ser i morgen tidligt om der ikke kan fanges da fælden er fyldt med brød og der er også ekstra brød.

Ingen måger men masser af sne

mandag 15. februar 2021
af Henrik Jørgensen

Efter at have været ude med ekstra brød i går efter fangsten og der var en masse fugle som nu vidste at der var brød regnede jeg med at der ville komme måger til morgen. Men da jeg stod op var der kommet en del vind, men regnede nu stadig med at de nok skulle komme, men der tog jeg fejl. Måske var det pga vinden fra syd som havde blæst føde ind for de måger der kom fulgte kysten.

Det var så en dag med at vente på at der skulle komme lidt, så i ventetiden blev der spillet spil og set film.

Her til aften begyndte det at sne og pt er der faldet pænte meget. Gangen jeg fik lavet til labbet og fra huset til fælden kan jeg ihvertfald godt starte forfra med i morgen. Men selv om det sner er det nu hyggeligt nok med en god gang vinter.

Men nu hvor der er kommet ekstra sne kan man jo håbe på at der kommer gang i dem i morgen, men jeg skal ud og fodre mere da det som ligger i forvejen helt sikkert er sneet til. 

Mågefangst

søndag 14. februar 2021
af Henrik Jørgensen

Jeg stod tidligere op for at komme ud med brød inden det blev lyst så der både var på stranden og så hele vejen hen til fælden. Da det blev lyst kom mågerne også på stranden men ikke på folden hvor der eller s lå en del brød. Jeg havde ellers helt sikkert regnet med at de ville komme så jeg blev lidt ærgelig.

Nu da der ikke var gang i mågerne valgte jeg at tage teleskopet og obse ud over havet fra kanten af folden mod vandet. Der var en del havlit og sortænder og selvfølgelig også ederfugle. Jeg fik kigget godt igennem hvis der nu skulle ligge noget sjovt. Pludselig fandt jeg en lappedykker - en nordisk lappedykker så det var sjovt(der har rastet en i lystbådehavnen til fornylig før isen kom, så måske samme fugl?). Da der var noget som skræmte det hele op forsvandt den, men efter lidt tid kom der nye fugle til, blandt andet lille skallesluger. Jeg tog kikkerten for at se ud over havet om der var noget, så kom der en stor fugl på størrelse som en skarv men da jeg syntes den fløj anderledes fik jeg hurtigt fanget den med kikkerten og det var helt sikkert en storlom(Hvidnæbbet eller islom). Hurtigt fik jeg fat i teleskopet, men da alt igen røg op(pga havørn) fløje den lige ud i modlyset så det ikke var muligt at bestemme den og jeg så den så kort med kikkerten at der ikke var noget som jeg kunne bruge til at bestemme den, så det var lidt surt.

Der kom lidt vind og det gjorde det en del koldere da vinden kom lige på hvor jeg stod, så jeg måtte lige holde en kaffepause får at få varmen inden jeg gik ud og obsede igen, men der dukkede ikke noget nyt op.

Jeg gik så ind igen for at få varmen og så ved 13.30 tiden da jeg kiggede ud for at se om der var sket noget fløj der enkelte måger over folden så nu vidste jeg at de havde opdaget brødet som var lagt ud i morges. Hurtigt fik jeg tøjet på og gjorde det hele klar så jeg kunne komme ud og hente dem, men der var ikke mange og de fløj væk igen. Nu var det hele klart men jeg regnede ikke med at der ville ske noget da der var rigtigt mange folk ude på Odden hvor nogle af dem valgte at gå gennem folden. Jeg kiggede så ud igen ved 15 tiden og nu var der mange måger så gik ind i mødelokalet hvor jeg bedst kunne holde øje med dem. Mågerne kom ned helt oppe ved hegnet ved vandet og spiste brød og der kom flere måger til og snart stod de rundt om fælden, så nu fik jeg hurtigt min dragt på og sko. Kort efter hang de fleste over fælden og så væltede de ellers i. Selvfølgelig var der så noget der skræmte dem op så fælden blev ikke helt fyldt, men jeg løb hurtigt der ud og fik mågerne i kassen så de kunne stå stille og roligt mens jeg ringmærkede dem. Det blev til 20 fugle hvor 2 af dem allerede havde ring på, begge 2 fra Tyskland.

Efter ringmærkningen fik jeg fyldt op med brød igen så det hele er klart til i morgen. Nu ved de andre måger at der er mad så jeg regner stærkt med at mågefesten fortsætter i morgen tidligt.

Dagens ringmærkning:

Sølvmåge 17

Stormmåge 1

Total 18

Flot vejr og autohjælp

lørdag 13. februar 2021
af Henrik Jørgensen

Da jeg kom ud til morgen var alt hvidt da der havde været kraftig rim i løbet af natten og sneen var ikke blød som i går men rigtigt frossen.

Jeg fandt ud af i går at mine vandrestøvler ikke var vandtætte mere så de fik lov til at tørre under radiatoren natten over. Til morgen var de heldigvis tørre, men da der var frost sne besluttede jeg mig for at lave stier der hvor der var meget sne så mine støvler ikke ville blive våde igen.

Hans kom ud lidt efter 9 og sammen fik vi sat skruerne i og forstærket fælden. Efter det og Hans var taget hjem til familien fik jeg ordnet det sidste på fælden som nu er helt klar til fangst.

Før Hans kom var jeg nede ved vandet hvor der var kommet lidt is, men vinden havde drevet det ud. Tidligt til morgen var der rigtigt mange af de store måger i vandet ud foran fuglestationen, men de var så væk efter fælden var klar. Jeg prøvede at smide brød ud til de ca 10 måger som var tilbage og der kom de ind med det samme. Jeg fik efter det fyldt fælden op med lidt brød og så et spor af brød ud til vandet hvor efter jeg smed brød ud igen og da jeg kunne se at de kom skyndte jeg mig tilbage til huset hvor jeg kunne se at de havde opdaget brødet inde på land ved det brødspor jeg havde lavet mod fælden. Jeg gik hurtigt ind for af erfaring ved jeg at de ikke kommer ned selv om jeg står lige ude foran døren, så tog teleskopet da en sølvmåge var gået ned og kort efter kom der flereblandt andet en ung svartbag. En af de gamle sølvmåger havde ring på så måske er det en af dem jeg ringmærkede her nede i 2018 hvor der også var kulde og sne som nu.

Da jeg var oppe ovenpå og ordne et par ting kiggede jeg ud over havet og ud mod Odden og på vejen langs hegnet så jeg lidt folk som prøvede at hjælpe en bil som var kørt fast men da de hurtigt gik igen gik jeg der ud for at hjælpe. Folk havde åbenbart bare kigget uden at hjælpe. Der kom så et par stykker og prøvede at skubbe den fri, men den var kørt for langt ud og hjulet var røget ned i furen på marken. Heldigvis kom der en bil og stoppede og så fik vi heldigvis bilen fri.

Fra middag blev det rigtigt lunt i solen så der stod den på sol og obse fra fuglestationen. Der kom hele tiden et par havlitter flyvende og alle samme vej så der er åbenbart lidt træk af dem. En familie på 2 gamle og en ung sangsvane fløj tæt langs kysten så det var vel dagens sjoveste obs.

I morgen starter dagen før det bliver lyst med at få lidt mere brød på sporet og så få noget ned på stranden, så i morgen tror jeg de kommer ind ved fælden og mon så ikke der kan fanges lidt.

Vinter sne og frost

fredag 12. februar 2021
af Henrik Jørgensen

Så er jeg retur her nede på Danmarks sydligste punkt.

Det var helt underligt at komme ned fra København hvor der så godt som intet sne var og så komme ned til hvor der lå rigtigt meget.

Hans og mig fik med besvær mågefælden ud på engen, snorene var dog ikke gode mere så de skulle skiftes. Fælden er dog rigtigt slidt så det er ikke muligt at skrue nye skruer i alene da fælden ellers går i stykker, men så snart de er på kan det sidste gøres selv.

Dog var der ingen måger som kom ned på brødet, men det har jeg en lille plan med som jeg er pænt sikker på virker.

Huset var pænt koldt inden jeg fik tændt op i brændeovnen, men nu er her dejligt varmt.

I morgen håber jeg at vi kan ordne fælden med skruerne hurtigt så jeg kan få sat snorene på fælden og så fange en masse måger nu hvor der er sne og kulde.


1