Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (79)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (9)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (20)juli (19)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (30)dec. (8)

Fugle og genfangster

fredag 30. april 2021
af Henrik Jørgensen

Det var tydeligt når nettene skulle op at der var kommet en del regn i går og i nat. På første runde hang der fugle her og der i nettene, men jeg fandt hurtigt ud af at ret mange af dem allerede havde ring på. Fra 7.30 blev der så godt som tomt på hver runde med nye fugle, så det var kun fugle som var mærket her før. Så dagen endte på 26 nye og 16 genfangster, men forklaringen på at der var så mange genfangster er pga regnen i går og de så ikke ville trække i regnen. Louis meldte sort glente ud fra Odden og jeg kom hurtigt op på trappen vd huset og kort efter fik jeg den lige over hovedet så det kunne næsten ikke blive bedre. Vandhullet ude på folden trækker lidt sjove ting til sig, i dag var der 7 grågæs nede ved den og senere et par sortstrubede bynkefugle(han+hun) ved den lille busk. På engen gik 2 storspover rundt til eftermiddag. Til aften kom Clausjannick og Nina.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Gærdesmutte/Wren 2

Jernspurv/Dunnock 5

Rødhals/Robin 7

Sangdrossel/Song Thrush 1

Gærdesanger/Lesser whitethroat 5

Munk/Blackcap 1

Gransanger/Chiffchaff 1

Løvsanger/Willow warbler 1

Fuglekonge/Goldcrest 1

Tornirisk/Linnet 2

Total 26

En slangefugl i nettet

torsdag 29. april 2021
af Henrik Jørgensen

Da nettene skulle sættes op virkede det meget mørkt i vejret så et hurtigt tjek på radaren viste at der var regn på vej. Vinden lå fra øst med vindstød på 10m/s så flere net stod udsat så de ikke kunne sættes op og samtidig var det godt da der af og til var regn i luften. 8.30 begyndte det at småregne men da det ikke var slemt valgte jeg at gå runde hele tiden og så afvente om det skulle begynde at regne rigtigt, men heldigvis kunne jeg fortsætte til standardtiden var gået. På første runde hang der en fugl nederst i nettet og da jeg kom hen til det var det en vendehals.

 2021 04 29 vendehals 061809

2021 04 29 vendehals 062009

Vendehals er en sjov fugl når den bliver fanget, den strækker hals og kører hovedet rundt som en anden slange. Jeg husker da jeg som meget ung ringmærker fangede min første vendehals, der troede jeg at der var noget galt med den så jeg måtte have fat i ham som jeg gik med og han grinede selvfølgelig af mig da det er meget normalt at de gør sådan når de bliver fanget. Der ved at komme mere gang i sangerne nu og gærdesanger var den mest fangede fugl med 5 stk hvor rødhals kom efter med 4. I skrivende stund regner det, men forhåbenligt stopper det kort efter midnat så der kan komme lidt træk og flere fugle til haven i morgen tidlig.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Vendehals/Wryneck 1

Gærdesmutte/Wren 1

Jernspurv/Dunnock 1

Rødhals/Robin 4

Rødstjert/Redstart 1

Sangdrossel/Song thrush 1

Gærdesanger/Lesser whitethroat 5

Gransanger/Chiffchaff 3

Løvsanger/Willow warbler 2

Fuglekonge/Goldcrest 1

Total 20

Første gærdesanger ringmærket i år

onsdag 28. april 2021
af Henrik Jørgensen

For første gang i nogle dage kunne man høre havet da der var kommet lidt vind igen, men stadig meget lidt. Det var åbenlyst at der ikke var kommet mange fugle ind, men at en del fugle fra de forrige dage  havde forladt haven. Nu begynder man på nogle få fugle at kunne se at de er hanner da deres kloak står mere ud end normalt, så det tyder på lokale ynglefugle. Igen i dag var der en del svaler som trak over men også rastede i træet lige udenfor huset og så nede på masten. Gærdesangeren er ved at komme da 2 hørtes synge og første for i år blev fanget og ringmærket. Det var forholdsvis stille runder med få fugle på hver,men der blev trods alt ringmærket 22.

2021 04 28 gaerdesanger 061842

-  -  -  og her har vi så dagens gærdesanger: den første af en forhåbentlig laaang række af denne art her i foråret

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Jernspurv/Dunnock 4

Rødhals/Robin 5

Gærdesanger/Lesser whitethroat 1

Munk/Blackcap 2

Gransanger/Chiffchaff 3

Løvsanger/Willow warbler 3

Fuglekonge/Goldcrest 1

Bogfinke/Chaffinch 1

Tornirisk/Linnet 1

Rørspurv/Reed bunting 1

Total 22

Svaler og hærfugl

tirsdag 27. april 2021
af Henrik Jørgensen

Igen en super flot morgen med vindstille og fuldmåne, dog var det ret kold med 0,7 grader. Når man ser på Hele Danmark med temperaturen da jeg målte den her så var varmeste 6 grader i Jylland ved grænsen, og koldeste var omkring Horsens med minus 6 grader, sjovt at der er så stor forskel. Fuglemæssigt var fangsten inden for det normale med 26 mærkede, dog var der rigtigt mange genfangster fra i går og dagene før(17 stk), og nogle blev fanget flere gange så nettene blev lukket en halv time efter standardtid. En lille overraskelse på første runde(5.45) sad der en landsvale i et net så det er første ringmærkede for i år. Der sang en del munke og løvsangere til morgen, og et stykke op ad formiddagen begyndte landsvalerne at komme ind så jeg har set et stykke over 100 i løbet af dagen og også en enkelt digesvale.

Om eftermiddagen skulle jeg ned og mødes med 2 venner i fra Gedser i lystbådehavnen, og jeg når lige at sætte mig ned så kommer en fugl med meget lange vinger flyvende lavt over græsset på legepladsen og med det samme ser jeg at det er en hærfugl så jeg løber hurtigt over for at se efter den hvor den sidder på et lavt skilt hvorefter den flyver ud mod tangen i lystbådehavnen. Jeg får hurtigt ringet til Hans som hurtigt er fremme. Han går dog forgæves ud på tangen, men pludselig opdagen jeg den igen ca 50 meter fra hvor vi sidder så jeg får hurtigt ringet igen så nu fik han både set den godt og fotograferet den. De 2 jeg skulle mødes med var enig i at det var en flot fugl og især når den rejste toppen på hovedet.

2021 04 27 haerfugl IMG 5066

Dagens overraskende fund af en hærfugl ved Lystbådehavnen, absolut ikke hverdagskost!

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Landsvale/Swallow 1

Gærdesmutte/Wren 2

Jernspurv/Dunnock 2

Rødhals/Robin 5

Solsort/Blackbird 1

Munk/Blackcap 3

Gransanger/Chiffchaff 4

Løvsanger/Willow warbler 3

Fuglekonge/Goldcrest 1

Bogfinke/Chaffinch 1

Tornirisk/Linnet 2

Lille gråsisken/Lesser redpoll 1

Total 26

Tag-and

mandag 26. april 2021
af Henrik Jørgensen

Det var en rigtig smuk morgen fuldstændigt vindstille og fuldmåne når nettene blev sat op. Det var dog ret køligt med rim flere steder i græsset og i en af de små drikkesteder til fuglene var der is på. Pga det stille vejr håbede jeg at der ville komme fart på så jeg tog ekstra poser med, men det store ryk som i går kom ikke. Dog var dagen godkendt med 33 nye. På vej efter en runde fik jeg kigget op på taget og der stod gråandehunnen som har været i haven nogle dage sammen med sin mage. Da nettene var lukket og jeg fik ordnet de sidste fugle på labbet hørte jeg tæt på årets første vendehals her nede så nu begynder der at ske lidt mere. I morgen loves der igen stille vejr, men dog klart og vind fra øst så mon ikke der kan komme fart på igen så der kan komme flere fugle i hånden.

Dagens mærkning/Todays ringing:

Gærdesmutte/wren 2

Jernspurv/Dunnock 3

Rødhals/Robin 9

Rødstjert/Redstart 1

Munk/Blackcap 6

Gransanger/Chiffchaff 6

Fuglekonge/Goldcrest 4

Blåmejse/Blue tit 2

Total 33

 

Formidling

søndag 25. april 2021
af Henrik Jørgensen

Clausjannick og jeg satte nettene op tidligt og allerede på første  runde fik vi begge brugt alle fugleposer så der skete noget. Næste runde var der også en del på og heldigt for os var Nina så sød at komme med kaffe til os. Fra klokken 9-12 kom der 3 små grupper som fik formidling af ringmærkning og træk og de fik set et par fugle i hånden samt blive ringmærket. En del var ude og hjælpe til under formidlingen så det hele kørte på skinner. Nettene blev lukket 12.45(de var alle sat op og klar 5.15). Da en gærdesanger hørtes lige ved huset valgte jeg at sætte de 2 net op ved huset(nå ja og jeg ville også have fugl nr 50 for i dag). Jeg lukkede nettene igen klokken 19 men gærdesangeren fik jeg dog ikke, men 2 nye fugle blev fanget så vi kom over 50 i dag.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:
Gærdesmutte/Wren 3

Jernspurv/Dunnock 9

Rødhals/Robin 11

Rødstjert/Redstart 1

Munk/Blackcap 3

Gransanger/Chiffchaff 7

Løvsanger/Willow warbler 2

Fuglekonge/Goldcrest 10

Kvækerfinke/Brambling 1

Stillits/Goldfinch 1

Lille gråsisken/Lesser redpoll 3

Total 51

Alene på skansen

lørdag 24. april 2021
af Henrik Jørgensen

I dag ringede vækkeuret en del tidligere da jeg skulle sætte nettene op selv. Igen i dag var det den første 1,5 time hvor fuglene kom, og i dag var der 5 fugle som var ankommet fra deres vinterkvarter i Afrika. Der blev fanget 3 løvsangere som alle var hanner. Det er almindeligt at hannerne ankommer først da de skal op og finde revir inden hunnen ankommer så de kan yngle hurtigst muligt. Både artsmæssigt og antal var ganske pænt i dag fordelt på 13 arter og 50 ringmærkede.

Om eftermiddagen tog jeg ud på Odden hvor der dog ikke var meget at kigge på, men solen varmede dejligt inden til vinden friskede op. Til aften kom ClausJannick og Nina.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:
Gærdesmutte/Wren 7

Jernspurv/Dunnock 3

Rødhals/Robin 13

Rødstjert/Redstart 2

Sangdrossel/Songthrush 2

Vindrossel/Redwing 1

Munk/Blackcap 2

Gransanger/Chiffchaff 12

Løvsanger/Willow warbler 3

Fuglekonge/Goldcrest 1

Bogfinke/Chaffinch 1

Kvækerfinke/Brambling 1

Tornirisk/Linnet 2

Total 50

Tilbage til det normale

fredag 23. april 2021
af Henrik Jørgensen

På første runde var der lidt fugle i nettene, men de næste runder var der så næsten udelukkende fugle som var ringmærket i går og sådan fortsatte det indtil standardtiden var gået. En hare var slet ikke særlig bange ude på en af rundenerne og var kun lige lidt over en halv meter fra mig da den hoppede forbi, de er virkelig vant til at vi går rundt i haven hver dag og intet gør dem. Selv om der næsten kun umærkede fugle i den første time var dagen godkendt da der blev fanget 24 nye og der af var 2 af dem Afrika-trækkere som var kommet her til. 13 af de ialt 37 fugle som blev fanget i dag var allerede ringmærket her.

Til middag tog jeg ind ved Gedser og fandt et lille sted og nød solen hvor der var læ for den ret kølige vind fra nord-vest. Rasmus fik pakket sammen da det var hans sidste dag i denne periode, så han skal lige hjem nogle dage inden han fortsætter resten af foråret på Blåvand fuglestation. Det var en fornøjelse at arbejde sammen med ham og stort tak for de gode samarbejde, jeg håber du får en god periode på Blåvand hvor du kan lære nyt. Fra i morgen har jeg det hele selv så nu skal jeg meget tidligt op, men det er jo prøvet før.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Gærdesmutte/Wren 1

Jernspurv/Dunnock 7

Rødhals/Robin 7

Rødstjert/Redstart 1

Gransanger/Chiffchaff 3

Løvsanger/Willow warbler 1

Bogfinke/Chaffinch 3

Tornirisk/Linnet 1

Total 24 

Tja - ik' det store

torsdag 22. april 2021
af Rasmus G. Momme

Så blev det min sidste aften hernede… for denne omgang! Håber stærkt på at vende tilbage til sommer engang!

Dagen i dag var præget af blæst. Fra morgenstunden lå vinden på omkring 10 m/s, men den faldt heldigvis stille og roligt i løbet af dagen. Det ruskende vejr havde dog gjort, at der helt tydeligt ikke var kommet mange nye fugle til haven, og at mange af dem fra i går havde valgt at blive i Danmarks sydligste have natten over. Således endte dagens ringmærkning med 15 genfangster – 14 af dem fugle mærket i går – og kun 6 nye mærkninger: Absolut ringe… men efter en så lækker og fuglefyldt dag som i går, kan man ikke tillade sig at klage, når det så også går den anden vej.

Min mormor og morfar kom på besøg, og var meget glade for at få set et par genfangster i hånden. Vi gik en lille tur ud på Odden, hvor der ikke rigtig skete noget. Men en enkelt flok ederfugle røg forbi – de skønne ederbasser må stadig siges at være det mest omtalte emne her på station. Og således endte mit besøg her på GFU af denne omgang, ret meget som det startede: med trækkende ederfugle!

ederfuuuugle
Det klassiske syn på Gedser Odde - som man aldrig kan blive træt af: Ederfugle der ræser afsted! Her fra d. 4 april


Det har virkelig været en skøn måned hernede. En stor tak skal lyde fra mig til Hans og hele lokal-holdet – og ikke mindst til Henrik, Nina og Philip for nogle hyggelige uger!

 

 

Dagens mærkning:

blog 22042021

Endelig gik proppen

onsdag 21. april 2021
af Henrik Jørgensen

Under netopsætning virkede det ret stille lige indtil vi havde sat de sidste op og der kunne vi både se og høre drosler og rødhalse, så vi fik hurtigt et par mundfulde kaffe og så ellers i gang. Størstedelen af dagens ringmærkede blev fanget mellem 6 og 7, så der skete endelig lidt efter vi havde været vant til flere dage hvor der var meget få fugle. Det var især rødhalse som dominerede fangsten hvor det ellers før var jernspurve så det var dejligt med lidt afveksling. Under en mini pause 9.20 ser vi en stor fugl kredse ret lavt over odden og da vi fik kigget på den var det sørme en stork så det var en fed fugl at få set. Årets første rødstjert blev ringmærket (faktisk 2) så nu begynder de så småt at komme tilbage fra Afrika. Det var helt tydeligt at de fugle vi i de sidste dage havde genfanget i flere dage var væk fra haven da vi kun havde en genfangst og det var en tornirisk som var mærket i haven sidste år.  Da der var pænt med fugle i haven valgte vi selvfølgelig at fortsætte efter standardtiden, men da vinden tog til og der kun var kontroller lukkede vi ned 13.30. I skrivende stund blæser det mellem 12 og 16 m/s så det bliver nok ikke alt som kan sættes op i morgen.

Roedstjert
Sæsonens første rødstjert - en smuk, gammel han!

Stillitz 2
Dagens anden farvelade-fugl: en lækker Stillits

 

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Gærdesmutte/Wren 6

Jernspurv/Dunnock 11

Rødhals/Robin 63

Rødstjert/Redstart 2

Sangdrossel/Song thrush 11

Vindrossel/Redwing 2

Munk/Blackcap 2

Gransanger/Chiffchaff 20

Fuglekonge/Goldcrest 12

Rødtoppet fuglekonge/Firecrest 1

Stillits/Goldfinch 1

Tornirisk/Linnet 2

Rørspurv/Reed bunting 2

Total 135


1   |  2  |  3     NÆSTE