Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (74)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (9)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (20)juli (19)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (30)dec. (8)

Stormende kuling

torsdag 30. september 2021
- eller hvad den særdeles kraftige vind nu betegnes som !
af Vagn Lind og Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Som vi nok havde forudset blev dagen i dag lidt anderledes. Storm og regn fra morgenstunden umuliggjorde netfangst, så vi sov længe (helt til 7:30). Efter morgenkaffen gik vi i gang med at tjekke indtastede data over fuglene fra de seneste uger. Et møghamrende kedeligt stykke arbejde, som nødvendigvis skal overstås. Helt færdig blev vi ikke, men nåede da også at udsætte huset for en portion lettere rengøring. I Guder, hvor det pyntede. De seneste mange dage har været så travle at dette arbejde har stået lidt i stampe.
Daniel er blevet bragt til færgen og han kommer igen på næste torsdag.
Nu håber vi bare på, at vejret må arte sig lidt bedre i de næste dage. Chancerne er vist desværre ikke så gode

IMG 20210930 144550 edit 398528362817312Det oprørte hav er fra kl 15, hvor solen igen var kommet frem, men blæsten stadig var kraftig.
Foto: Vagn Lind

Kom til EuroBirdwatch på lørdag

onsdag 29. september 2021
Tjah, hvad skal man sige? Efterår med masser af blade i nettene. Beskedent træk og et par dage med regn styrker håbet om en weekend med spændende træk.
af Vagn Lind og Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Kølige 13-14 grader, fugt i græsset og lidt vind fra SØ prægede morgenen i dag. En overgang så det ud til at blive en god dag for Gransangere, men det ebbede nu hurtigt ud igen. Rødhalsene var der heller ikke for mange af ud over lige i morgengryet. Gærdesmutterne er begyndt at blive mere talrige i nettene (de små snurrebasser!) Så er efteråret rigtig ved at have bidt sig fast. Flere af nettene mod øst måtte opgives i dag, da nedfaldne blade udgjorde størsteparten af fangsten.
Alt i alt blev det en lidt stille dag på kontoret med et par lyspunkter i form af 2 Spurvehøge og en Rødtoppet Fuglekonge. Vi sluttede dog på 126 mærkede fugle, så det er da set værre!
IMG 20210929 075815 edit 366361347799304
De er nu kære, de rødtoppede fuglekonger !
Efter standardtiden begyndte regnen som vi vist desværre får glæde af i længere tid. Morgendagen kommer nok til at stå på rengøring og datatjek.

Dagens fangsttal:

29sept21

Trækket på Odden: Dagens træk var overordentlig beskedent såvel ud af Østersøen for gæs og ænder som af landfugle sydover, men det gør heller ikke noget, for så har vi de fugle til gode, når Gedser Fuglestation på lørdag er en af de tre danske deltagere i EuroBirdwatch 2021. Det bliver en slags åbent hus på odden, hvor vi tæller trækket, som vi plejer hver dag i efteråret, men også har et par ekstra folk på til at fortælle og trækket og hjælpe med at bestemme de fugle, der kommer forbi. Alle er selvfølgelig velkomne mellem klokken 9 og 13.

EBW 2021 CMYK logo

EuroBirdwatch er en årlig begivenhed første weekend i oktober for europæiske medlemmer af BirdLife Europa. I år er der arrangementer et eller flere steder i 27 lande, og vi forventer sammen med fugleinteresserede i de mange andre lande at se flere millioner fugle. Foruden Gedser Fuglestation deltager vores kolleger på fuglestationerne i Blaavand og Skagen for DOF/BirdLife Danmark med tilsvarende arrangementer på samme tid. Vi dækker dermed trækket på Danmarks nordligst, vestligste og sydligste punkter.

Hvad kan man så forvente at komme til at opleve ved Gedser Odde? Det kan vi ikke forudsige, for det vil afhænge af vejret, og hvad der er af trækfugle i området. Vi kan få nogle ideer om, hvad der er på vej, ved at kigge på, hvad der bliver set lige nu længere inde i Østersøen.

Gedser Bramgaes 00001Det store træk af Bramgæs har vi stadig til gode ved Gedser Odde. Der har været pæne tal andre steder, og i Estland blev der forleden talt 38.000. De må være tæt på nu. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Ved Põõsaspea neem 870 kilometer væk i Estland har der været dage med store antal af ænder, men onsdag var det lidt småt med 277 Bjergænder (Scaups), 255 Pibeænder (Wigeons) og 117 Troldænder (Tufted Ducks). Lidt tættere på blev der 205 kilometer væk ved Dueodde på Bornholm registreret 1.300 Pibeænder, 225 Troldænder og 213 Bjergænder i løbet af onsdagen.

Gedser Spurvehog a 00001Spurvehøge vil der komme mange af langt ind i oktober. Der kommer sikkert også nogle til EuroBirdwatch lørdag formiddag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Dagens mest fantastiske trækberetning kom fra den anden side af kloden, hvor en Lille Kobbersneppe (Bar-tailed Goodwit) for et par dage siden satte ny verdensrekord i trækdistance for en landbaseret fugl, da den landede på Australiens østkyst efter en næsten ti dage lang nonstop-flyvning på mindst 13.050 kilometer fra Alaska i løbet af 239 timer. Det giver en gennemsnitsfart på 55 kilometer i timen. Er fugletræk ikke bare så eventyrligt, at man er nødt til at opleve det selv? Og så er det endda en meget smuk fugl. På Gedser Odde er det lidt mere beskedent, men her kommer Ederfugle (Eiders), gæs og andre ænder, som har fløjet mindst et par tusind kilometer, før vi ser dem.

Lørdag vil der også være gode chancer for at se de første Fjeldvåger (Rough-legged Buzzards) og måske en af årets sidste Hvepsevåger (Honey Buzzards), ligesom vi forventer Spurvehøge (Sparrowhawks), som ofte flyver forbi på ganske få meters afstand. Måske kan der også komme rigtig mange småfugle.

Ved Gedser Odde blev det i løbet af fem timer til 1.700 fugle af 23 arter plus et pænt småfugletræk, som ikke blev dækket af fuglestationen, men andre har måske indtastet noget af det. Tjek tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Vagn Lind, Ole Friis Larsen og fra i aften Daniel Bloche

 

Besøg fra Norge

tirsdag 28. september 2021
To aflæste Stavanger-ringe. På odden var det småt med fugle på havet, men trækket af rovfugle var spektakulært.
af Vagn Lind og Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Der var mørkt og lunt til morgen og vinden var drejet om i en vestlig retning. Vi kiggede lidt på radaren og mente nok det skulle gå. Det gjorde det heldigvis også. Efter netopsætningen besluttede Henrik og jeg os til at gå runde meget hurtigt efter idet der allerede hang Rødhalse i nettene på tilbageturen.

De første par runder var der fuld fart på. Vi er kun 2 mand på ringmærkningen og Hans var i København, så der var ikke mulighed for at tilkalde en back-up. Efter 2. runde ebbede antallet dog noget ud og holdt sig så en stor del af formiddagen på et roligt niveau, så vi havde nok at lave uden dog at blive stressede.
Vi nød igen at kunne mærke løs uden at skulle tage hensyn til at alle i gruppen skulle have lov til at sætte ringe på, som det jo har været hen over weekenden.
Vi havde jo håbet på et hit eller 2 i dag, - vi synes snart vi har fortjent det. Faktisk er det jo i dag nøjagtig 1 år siden jeg var med til at sætte rekorden på 1402 fangede fugle på GFU.

Hittene udeblev dog, men til gengæld fik vi besøg af 2 fugle med rød hagesmæk og Stavanger-ring. Dem glæder vi os meget til at høre nærmere om.

Efter standardtiden lod vi nogle få net samt høgenettene stå resten af eftermiddagen og fangede da også små 40 ekstra fugle.
Ellers gik eftermiddagen med at vaske og tørre fugleposer. Det er jo tiltrængt nogen gange. ”Renlighed er en god ting”, sagde kællingen og vendte sin særk, siger et gammelt ordsprog, men den går ikke her på stationen. Ikke med fugleposerne i hvert fald!

De samlede fangster fra i dag:

 28sept21

Trækket på Odden: Solen stod op klokken 7:08, men det varede næsten yderligere tre kvarter, før den dukkede synligt op over skyerne, og en lille gruppe indtil da tavse Blåmejser (Blue Tits) i hybenbusken ved observationsposten brød ud i sang af lutter glæde over lyset og den øjeblikkelige varme på læsiden mod vinden fra nordvest, men lige lidt hjalp det. Trækket af ænder på havet forblev hele formiddagen en blegsotig forestilling i skarp kontrast til det farvegivende solskin.

Gedser solopgang 00001Dagens senere, men mere velkomne solopgang.

Til gengæld opstod der allerede før solopgang et fint og lidt anderledes træk af rovfugle. Spurvehøgene (Sparrowhawks) flyver for det meste lavt over markerne og ud over vandet, men tirsdag trak langt de fleste af dem meget højt som små mørke silhuetter. Selv om vi talte et forholdsvis højt antal ude på odden med 220 udtrækkende, var der slet ingen, som røg i ringmærkernes net inde på stationen.

Fint var det også med 20 udtrækkende Tårnfalke (Common Kestrels), En Fiskeørn (Osprey), en mørk brun og dermed formentlig adult/voksen Sort Glente (Black Kite) i en pæn strøm af Røde Glenter (Red Kites) og et meget højt småtræk af Musvåger (Common Buzzards).

Gedser Rod Glente d 00001En af dagens tidlige Røde Glenter. De hvide spidser på vingeoversidens fjer viser, at det er en ung (1k) fugl fra i år. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Det var også en fin illustration af, at trækket af rovfugle ofte starter allerede før solopgang. Dagens første Tårnfalk røg ud over havet klokken 6:54, fulgt af den første Spurvehøg klokken 6:58. Lige efter solopgang kom den første Røde Glente klokken 7:16 og en Lærkefalk (Hobby) klokken 7:18.

Småfuglene beskæftigede vi os næsten ikke med. Der var ikke noget stort ryk på odden, men der kom en del Landsvaler og blandt dem vakte en Mursejler glæde. Lige nu kan enhver observation af den art vise sig at være den sidste i år.

Tak til Flemming Pagh Jensen for at dukke op til dagens tælling. Han hører til de faste træktællere ved Gedser Fuglestation. Det er altid sjovt at arbejde sammen med folk, som ellers kun kender hinanden som nogle, de bliver afløst af eller selv afløser. Desuden er det en god chance for at diskutere, hvad vi tæller hvordan, og træne i at opsummere antallet af fugle i store flokke ens.

Gedser Traner 00001Flere småflokke af Traner var med til at sætte lyd på trækket. Mange store fugle trækker i tavshed, men ikke Traner. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Ved Gedser Odde blev det til 2.200 fugle af 35 arter i løbet af seks en halv time. Tjek tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Vagn Lind, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.

 

Regnen udeblev

mandag 27. september 2021
Vinden fra sydøst sørgede for tørvejr indtil 10 minutter før standardtiden var forbi.
af Vagn Lind og Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Vejrudsigten blev grundigt studeret til morgen og radaren kontrolleret. Vi havde været en del bekymret for, om vi kunne komme til at fange fugle, da der var lovet regnvejr. Bygerne drev dog heldigvis lige forbi og kom Fyn og Lolland til gode og vi slap med skrækken. I dag kom nemlig Højskolen forbi med et hold kursister, som var meget opsat på at se fugle i hånden. Det blev et gensyn med flere, som vi tidligere har haft besøg af hernede.
Heldigvis artede fuglene sig pænt og 11 arter blev fremvist og fotograferet til stor glæde for de fremmødte.

 Vi blev faktisk lidt overraskede over, at vi var nået op over 150 mærkede fugle i dag. Det føltes ikke sådan, men vi var jo også en del mærkere om opgaven. Det bliver så anderledes i morgen hvor Henrik og jeg bliver ene om at passe butikken. YES, - så tager vi også bare alle fuglene selv uden at skulle dele med de andre.


De samlede mærkninger fra i dag kommer i en update senere: Henrik har efter en tiltrængt "morfar" sat et par net op igen !!!
Det gav lige 15 fugle mere incl. 2 spurvehøge 
Fangster:
27sept21

Trækket på Odden: Solen var glødende, men ikke særlig rund, da den stod op over Gedser Odde mandag morgen bag et slør af dis. Mod vest trak tunge regnskyer op over Lolland og det nordlige Falster fra syd, men på landets sydspids sørgede vinden fra sydøst for tørvejr.

Gedser solen 00001 02

En ung kvinde sad længe på en bænk et stykke fra dagens observationspost, før hun kom hen og spurgte til arbejdet. ”Så du kommer her hver dag og ser solopgangen? Sikke en luksus” udbrød hun. Og det er lige, hvad det er. At se solopgangene i fred med bare lyden af hav, vind og fugle er et dagligt privilegium.

Trækket af fugle lagde hårdt ud allerede et kvarters tid før solopgang med småfugle i et endeløst langt bånd fra nord og ud over havet, så langt kikkerten rakte. Kålhøgne Spurvehøge (Sparrowhawks) så ud til at pible frem her og der for at jage småfugle, før de fulgte strømmen af fødeemner mod syd, og på havet tog småflokke af Ederfugle (Eiders), Pibeænder (Wigeons) og de små Krikænder (Teals) hastigt til som mørke silhuetter.

Sådan fortsatte det i nogle timer, før alle tre strømme tog af og stort set gik helt i stå, samtidig med at den nordgående drift af regnskyer trængte ind over land fra vest og gjorde de sidste ti minutter af standardtidens fem timer våde. Der var ingen grund til at blive længere, men det havde på alle måder været nogle travle timer, oven i købet med en Lærkefalk (Hobby) tæt forbi under skærmydsler med stedets måger (gulls) om retten til passage.

Gedser Laerkefalk 00001Set. Rovfugle har langt bedre syn end mennesker, og når vi opdager dem, har de allerede bemærket os, som her mandagens Lærkefalk. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Vi havde kun en enkelt observatør, og der kom ingen andre for at kigge med. Det rakte ikke til weekendens fine dækning af småfugletrækket, men for alligevel at dokumentere det fortsat store træk, blev pauser i strømmen af ænder på havet brugt på at tælle antallet af småfugle i tre minutter tre gange hver time. Fotos og observationer med kikkert tydede på, at de næsten alle var Bogfinker (Chaffinches) med nogle få Kvækerfinker (Bramblings) imellem.

Gedser Finketraek 00001Bogfinker med deres karakteristiske hvide felter på vingernes oversider. Dem var der flest af, men bemærk den næstnederste til venstre. De orange fjer på undersiden af vingerne afslører en Kvækerfinke. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Ved Gedser Odde blev det til tæt på 23.000 fugle af 37 arter i løbet af fem timer. Tjek tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Nyt fra stationen: Weekendens mange unge frivillige tog hjem i løbet af søndag eftermiddag og mandag for at passe deres studier og job. Det bringer såvel antallet af personer som gennemsnitsalderen på bemandingen tilbage til den ’klassiske standard’. Lad os bare vedgå, at vi allerede savner dem.

Folk på stationen: Vagn Lind, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.

Åbent hus

søndag 26. september 2021
Godt gang i træk af småfugle og ænder, men bemærkelsesværdigt fravær af rovfugle på en dag med åbent hus og mange gæster på fuglestationen.
af Vagn Lind og Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Åbent hus på Gedser Fuglestation blev i dag afviklet med omkring 100 besøgende som kunne nyde det dejlige eftersommervejr med fint træk og fugle på nært hold. For nogle deltagere måske den første gang de fik prøvet at røre ved en levende fugl og se et bredt udvalg at vore småfugle tæt på.

Ringmærkerne var troppet op i stort tal for at give en hånd med på denne efterhånden traditionsrige dag, som jo har måttet holde pause i 1½ år pga Coronaen.
Tusind tak til de fremmødte og til de mange frivillige, som stod for kaffe og kage, redekassesalget, butikken med t-shirts mm, Jan v. Dijks udstilling af fuglebilleder, parkeringsholdet og alle de andre som jeg måske har glemt at nævne. Uden hjælp fra alle kanter er det ikke muligt at stable et arrangement som dette på benene. Hans var i år næsten ene om at fortælle og underholde med viden og anekdoter, men blev dog suppleret med flere små gæsteoptrædender fra ringmærkerholdet.
Der var en god omsætning ved salgsstederne og ”Uglen” modtog mange gode donationer, som alt sammen er med til at støtte Fuglestationens arbejde. Det siger vi igen tusind tak for !
Vi havde i år ramt den helt perfekte dag. Vejret var godt, mange og mange forskellige fuglearter i nettene og glade og hyggelige mennesker at være sammen med. Både gamle bekendte og en masse nye ansigter. Vi glæder os allerede til næste gang ”Åbent hus”

IMG 0697

IMG 0686

20210926 113537

Dagens fangster:
26sept21

Trækket på Odden: Endnu en dag med folk, der kunne og ville fokusere på trækket af småfugle, som viste sig at komme massivt netop søndag morgen. Også trækket over havet genopstod med livlig trafik af Ederfugle (Eiders), Sortænder (Common Scoters) og svømmeænder. Desuden var det bemærkelsesværdigt, at der kom meget få rovfugle, selv om vinden var i øst, og det klarede fint op i løbet af formiddagen.

Det er svært at vide, om der er en direkte sammenhæng, men der er måske en interessant sammenhæng mellem, at vi på seks en halv time ved Gedser Odde talte 3.200 Pibeænder (Wigeons), og at det ved Põõsaspea neem i Estland to dage før, menlig 24. september, var en isoleret stor dag med 3.800 Pibeænder på otte timer. Kan det passe, at Pibeænderne har flyttet sig 870 kilometer på to døgn? Det får vi måske et andet svar på om nogle dage, efter at der på samme lokalitet i Estland blev talt et eksplosivt stort træk af Bramgæs på næsten 38.000.

Småfuglene kræver interesse og ekspertise i de små fugles silhuetter og særlige flugtkald, når de myldrer ud over havet i blandede flokke. Det er som at samle et kompliceret puslespil. Læg derfor igen mærke til vores tællinger af de fugle i DOFbasen. Det blev en søndag med langt over 20.000 ’brikker’ nordfra til stor fornøjelse for såvel dem, der deltog i tælleriet (tusind tak) og alle andre, der kom for at opleve fugletrækket på sydspidsen af Danmark.

Ved Gedser Odde blev det til lidt over 28.000 fugle af 74 arter over havet i løbet af seks en halv time. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Nina Yasmin Ali, Rie Birkelund Elgaard Jensen, Daniel Bloche, Vagn Lind, Ole Friis Larsen plus et stort antal frivillige, som ikke bor på stationen, men var med til at gøre dagens åbent hus til en god oplevelse.

 

 

Fuldt blus på optakt til åbent hus søndag

lørdag 25. september 2021
Fem Spurvehøge ringmærket i løbet af standardtiden. På odden væltede de små rovfugle frem, da opklaringen kom.
af Rie Birkelund Elgaard Jensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Efter et helt års fravær er der nu dømt ringmærkningsweekend på fuldt blus her i Gedser!

Dagen i dag bød på lidt af hvert i Fyrhaven. DMI lovede tørvejr, men vi holdt godt øje med de ulmende mørke skyer, der passerede os i løbet af de tidlige morgentimer.

Ligesom den foregående morgen var der ikke det store antal i nettene, men vi nåede op på 47 mærkninger og 29 aflæsninger, hvoraf størstedelen var rødhalse. Selvom himlen var fuld af småfugle som bogfinker, grønsiskner, pibere og lidt blandede svaler, var de desværre for højtflyvende til at ville dumpe ned til os for at få en lille ring på. Til gængæld valgte mange af de trækkende spurvehøge at besøge vores net, for i dag nåede vi op på 5 styks, og det var kun inden for standard! Der var udelukkende tale om ungfugle (1k) spurvehøge, med tre hanner og to hunner ringmærket. Vi har holdt vores spurvehøge net åbne i løbet af eftermiddagen i håbet om at fange nogle flere, men vi har ikke fået bid endnu.

Personligt er det altid utroligt givende for mig at besøge fuglestationer, om end kun for en kort stund. Hele miljøet, stemningen og den fælles interesse koncentreret omkring fugle og naturen giver altid grobund for gode historier og udveksling af erfaringer.

Jeg ser frem til hvad morgendagen bringer, der er i hvert fald lagt op til en stor dag på flere fronter!

 IMG 20210925 184819Taget midt i morgenmaden; en mundfuld der vil noget! Foto: Vagn Lind.

25sept21

Trækket på Odden: Vi havde en storslået lørdag med hele fire frivillige medarbejdere på fuglestationen til at deltage i registreringen af trækket, og en meldte sig til at tælle trækket af småfugle, som vi kun sjældent har mulighed for at beskæftige os grundigt med. Sådan noget kan kun lade sig gøre, når der er ekstra folk med særlig interesse og viden om småfuglenes kald i flugten. Derfor er det værd at lægge mærke til dagens tal for småfugle på Gedser Odde i DOFbasen fra Joshua Haahr. De giver et fint indtryk af det aktuelle træk af småfugle.

På havet fortsatte de seneste dages beskedne trafik, men lidt større tal for svømmeænder som Pibeand (Wigeon) og Krikand (Teal) var måske en åbning for mere træk af de arter. Værd at bemærke er også efterårets første Havlit (Long-tailed Duck) samt en ikke helt voksenfarvet Sule Gannet), som i et stykke tid fouragerede ivrigt i revet ved odden, før den fløj videre.

Gedser Hvepsevage a 00001 01En af lørdagens to unge Hvepsevåger, som forsøgte at trække, men kom tilbage. Der er stadig unge fugle at se. Bemærk halen, som aldrig ses så lang hos Musvåger, samt bagkanten af vingerne, hvor de lange fjer på den inderste del (armen) er længere end på den yderste del (hånden). Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Gedser Bla Kaerhog morgen a 00001En af lørdagens tre Blå Kærhøge kunne ud fra billedet hjemme ved computeren bestemmes til en ung han på grund af de lyse øjne - unge hunner har mørke øjne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Rovfugletrækket bød på et par unge Hvepsevåger (Honey Buzzards), som endte med ikke at komme af sted, lidt Blå Kærhøge (Hen Harriers) samt pæne antal af Tårnfalke (Common Kestrels) og Spurvehøge (Sparrowhawks), som især brillerede med et eksplosivt ryk sidst på formiddagen, da det endelig klarede op, temperaturen steg, og himlen blev mere lyseblå end skygrå.

Ved Gedser Odde blev det til lidt over 4.700 fugle over havet i løbet af lidt over 7 timer. Deraf var 3.300 småfugle. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Gedser staerkt hold 00001Klar til åbent hus søndag formiddag.

Folk på stationen: Emma Engell Sohnemann, Joshua Emil Haahr, Nina Yasmin Ali, Rie Birkelund Elgaard Jensen, Daniel Bloche, Henrik Jørgensen, Vagn Lind, Hans Lind, Gert Jeppesen, Ole Friis Larsen.

God plads i trafikken efter storm

fredag 24. september 2021
Tre Spurvehøge fanget og ringmærket. Også på odden satte de små høge deres aftryk på dagens træk.
af Vagn Lind & Ole Friis Larsen

Ringmærkning på stationen: I dag var vinden heldigvis stilnet temmelig meget af, så vi igen kunne få de allerfleste net op til fangst. Der var ikke særlig mange fugle i haven, så vi fik en ret stille dag på kontoret. Det var dog rigtig rart, når nu også Emma og Josh skulle ind i de Gedserske rutiner igen. Men vi nåede 51 mærkninger, så det var da en betydelig forøgelse i sammenligning med i går!

Spurvehøgenettene blev sat op i dag, da vi nok mente vi havde tid og overskud til også at passe dem. Efter standardtiden lod vi de 2 høgenet stå en del af eftermiddagen, indtil fugten i luften blev for slem. Et lidt blæsende vejr er perfekt til at fange spurvehøge i, idet småfuglene holder sig lavt i vegetationen og høgene derfor jager lavt og derfor i nethøjde. Det resulterede i fangst af 2 hanner og 1 hun, alle ungfugle. Herligt igen at nyde disse smukke rovfugle i hånden.


IMG 20210924 133122 edit 195241137342082Ung Spurvehøg hun. Foto: Vagn Lind


IMG 20210924 081155 edit 190433052794899
Ung Spurvehøg han. Foto Vagn Lind

IMG 20210924 101546 1 edit 191777444874381Sivsanger Foto: Vagn Lind

IMG 20210924 101752 edit 192163381466510Kvækerfinke ung han. Foto: Vagn Lind
 5952899828635566732Grønsisken.  Foto: Joshua Haahr

Dagens fangster: 
24sept21

Trækket på Odden: Endnu en dag med hård vind, men 8-9 meter i sekundet fra vest var mindre, end vi havde forventet på basis af diverse vejrtjenester. Der var huller i skydækket og måneskin, som satte et sort aftryk på dagen. Arbejdet med træktælleriet startede nemlig med en Tårnfalk (Common Kestrel), der musede efter morgenmad som en mørk silhuet i tusmørket, indtil den pludselig strøg lige så sort og smuk ud over havet et minut inde i fuglestationens standardtid, som begyndte klokken 6:31, en halv time før solopgang.

Gedser Spurvehog a 00001En af de Spurvehøge, som fredag formiddag undgik at ramle ind i et af ringmærkernes net. De citrongule øjne kan virke nærmest selvlysende, når høgene kommer tæt forbi folk på odden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Selv om tallene ikke blev store, fortsatte Tårnfalkene og senere Spurvehøgene (Sparrowhawks) med at præge dagens træk. Især da det klarede op, og der kom noget blå himmel frem mellem skyerne, myldrede Spurvehøgene og lidt flere Tårnfalke frem og af sted, mens havets trækrute ud af Østersøen mildt sagt ikke mindede om nogen myldretid med lidt over 500 Ederfugle (Eiders) og 150 Pibeænder (Wigeons) – men de er måske på vej.

Ved Põõsaspea neem havde vinden lagt sig til 4 meter i sekundet, og vores kolleger i Estland talte 3.700 Pibeænder, men bare en enkelt Ederfugl på træk.

Ved Gedser Odde blev det til lidt over 2.100 fugle over havet i løbet af fem timer. Deraf var næsten 1.000 Landsvaler. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Nyt fra stationen: Endnu et år er det gået godt med at samle ind til at få græsset på engen kørt væk efter slåning. Det bringer den et skridt nærmere på næringsfattig natur med masser af urter og insekter i stedet for græs.

Folk på stationen: Emma Engell Sohnemann, Joshua Emil Haahr, Nina Yasmin Ali, Rie Birkelund Elgaard Jensen, Daniel Bloche, Henrik Jørgensen, Vagn Lind, Ole Friis Larsen.

 

I blæst og regn

torsdag 23. september 2021
Travl dag for svaler og Tårnfalke i modvind.
af Vagn Lind og Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Efter de fede dage kommer de magre. Og i Guder, hvor var der lidt at lave i ringmærkningslabbet i dag.

Blæsten fra SV generede størstedelen af nettene i haven, så kun ca. en fjerdedel kom op at hænge i dag. Når fuglene så samtidig holder lav profil rundt omkring i krattene, skal det jo blive en dårlig fangstdag.
Sådan en off-day har jo dog også sine positive sider. Der er mange gøremål på Gedser Fuglestation og når der er travlhed ved nettene må andre opgaver udskydes til senere. Vi sætter en ære i at producere gode data til fugleforskningen og forsøger at nedbringe fejl til et minimum. Det betyder bl.a. at de tastefejl, der opstår, når data fra ringmærkerens notatark skal overføres til computeren efter en lang og udslidende dag med mange fugle, helst skal opdages. Derfor bliver alle data tjekket efterfølgende. Det er ikke nødvendigvis det mest inspirerende job at udføre, og her i efteråret kan det være lidt svært at få tjekket data, da der jo er 4 gange så mange ringmærkninger som i foråret. Derfor er det godt at kunne udnytte en slatten dag til datatjek.
Vi kan stolt meddele, at vi nu på denne front næsten har rent bord på stationen.

I aften kommer et par ”gamle” kendinge fra sidste efterår på besøg og bliver weekenden over. Vi glæder os meget til at byde velkommen til Emma og Joshua. I det hele taget kommer her til at myldre med ringmærkere hen over denne weekend i anledning af ”Åbent hus”-arrangementet.
Så håber vi også at der kommer godt med fugle og interesserede. Men først skal vi vist lige gennem et par magre dage.

Dagens slatne fangst:

23sept21

Trækket på Odden: En hvid torsdag i den forstand, at der var hvidt skum på bølgerne, mens vindstyrken fra sydvest i løbet af formiddagen tog til fra 12 meter i sekundet og arbejdede sig op mod hård kuling på vej mod eftermiddagens storm. Den slags vejr trækker nogle steder fuglefolk til kysterne i håb om sjældne havfugle. Det kører man ikke til Gedser Odde efter, og dagens enlige observatør kunne koncentrere sig om at studere, hvordan den kraftige blæst påvirkede ’hverdagstrækket’.

Andefuglene var gået i stå og lå nok på vandet længere mod øst. Ved Gedser Odde gav nogle af dagens Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese) op og smed sig på vandet. Det samme gjorde nogle af Ederfuglene (Eiders) og Pibeænder (Wigeons). På forbipasserende træk blev det til lidt under 370 Ederfugle, lidt under 150 Pibeænder og kun 5 Krikænder (Teals) i løbet af standardtidens fem timer.

Gedser Pibeaender 00001Nogle af stormens få Pibeænder i selskab med en Gråand. Sådan var det tilsyneladende i store dele af Østersøen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Til gengæld havde svalerne tilsyneladende ikke længere god tid til at fouragere, men for i en lind strøm direkte ud over havet, eller de blev set passere ganske lavt over bølgerne uden overhovedet at komme ind over land. Da der ikke var meget andet træk, var der tid til at tælle svalerne. Det blev til lidt over 1.700 Landsvaler (Barn Swallows) og 39 Bysvaler (House Martins) uden tøven head on i strid modvind, og det var egentlig ganske imponerende at opleve.

Interessant var det også med 21 udtrækkende Tårnfalke (Common Kestrels). På andre dage kan det være svært at holde rede på, om de trækker eller nøjes med at flyve rundt og lede efter noget at æde. Sådan var det ikke torsdag. Langt de fleste jog uden tøven ud over bølgerne.

Gedser Tarnfalk 00001En af stormens Tårnfalke med direkte kurs mod kysten og videre. Det var lidt anderledes.

Gedser Rorhog han 2k 00001En et år gammel Rørhøg på vej mod Tyskland trods hård modvind. Alderen røber sig ved, at der stadig er nogle få mørke armsvingfjer i den ellers adulte/voksent udseende dragt. Bemærk også, at de to yderste håndsvingfjer er slidte og falmede fjer fra ungfugledragten.

Gedser Hvepsevage 1k 00001Vindstyrken er svagest nede ved jorden, og det fik denne unge Hvepsevåge 1k fra i år til at flyve meget lavt i modvinden. Alle tre fotos: Ole Friis Larsen/GFU

Længere inde i Østersøen så trækket ud til at være tilsvarende påvirket af vejret. Ved Põõsaspea neem i Estland var vinden ganske vist i sydøst, men også hård med 13 meter i sekundet og tilsvarende lav sigt på 2,5-3 kilometer som ved Gedser Odde på grund af havgus. Her talte de 2.100 fugle, hvoraf 64 var Pibeænder og 38 Krikænder. Største tal var 440 Bjergænder (Scaups). Dem har vi stadig til gode.

På Finlands sydkyst blev det til 1.400 fugle, hvoraf 900 var Bogfinker (Chaffinches) og Grønsiskener (Siskins) ved Santahamina. Her trak 65 Pibeænder og kun en enkelt Ederfugl, men til gengæld 210 Havlitter (Long-tailed Ducks), som vi stadig mangler at se.

Ved Gedser Odde var der lidt over 2.500 fugle over havet i løbet af fem timer. Deraf var 1.700 Landsvaler. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Vagn Lind, Hans Lind, Ole Friis Larsen, Joshua Emil Haahr og Emma Engell Sohnemann

Nøddekrage på fransk visit

onsdag 22. september 2021
af Vagn Lind & Ole Friis Larsen

Ringmærkning på stationen:
Endnu en god dag i haven, hvor vi igen kunne holde et antal over gennemsnittet for efterårssæsonen. Dog går antallet af fangster desværre nedad og vi forventer ikke ret mange fugle i de næste dage pga det varslede vejrlig.
Jernspurv
I mangel af brugbare billeder fra i dag var jeg nødt til at gå i mit billedarkiv efter denne lille frækkert (Jernspurv) Gæt selv, hvad den har at sige ! Foto: Vagn Lind

Men dagen i dag blev igen en dag uden ret meget vind, tørt og solen kom fint frem op ad formiddagen.
Som det ses af tabellen var det igen Rødhalsene og Munkene, der dominerede og ud over en enkelt sen Broget Fluesnapper var der ikke noget særligt, der dukkede op. Vi håber dog stadig på, at der skal komme noget ekstra spændende. Om ikke før så på søndag, hvor vi holder åbent hus!
Dagens tal:
22sept21

Trækket på Odden: Onsdagen begyndte i violet eller lilla, som mange sikkert opfatter som den samme farve, men det er det slet ikke ifølge nogle opslag på nettet. Begge farver er dog knyttet til noget fornemt og ophøjet, og det var lige præcis, hvad solopgangen var.

Gedser lille onsdag 00001

Oven i købet forsvandt skyerne hastigt, og formiddagen blev præget at opklaring, lidt tiltagende vind fra vest og stigende temperaturer, efterhånden som solen fik magt over skyer og dis. Det var en skøn dag, til noget træk, som aldrig rigtig blev til noget.

Over havet lagde Ederfuglene (Eiders) hårdt ud med op mod tusind forbipasserende i løbet af solopgangstimen, men så faldt kadencen for efterhånden næsten at dø ud. Et næsten totalt fravær af Sortænder (Common Scoters) og svømmeænder (dabbling ducks) fik havet til at se øde og forladt ud det meste af formiddagen.

Heller ikke landtrækket kom rigtigt i gang. Vi havde fine observationer af tre vidt forskellige Blå Kærhøge (Hen Harriers) med en adult/voksen han, en ung 1k han og en adult/voksen hun. Der kom også en del Spurvehøge (Sparrowhawks), efterhånden som disen forsvandt, og de formentlig kunne se land på den anden side af havet. Nogle Musvåger (Common Buzzards) blev ude over havet og fortsatte forbi odden.

Men så kommer vi til dagens lilla fornemhed med en enkelt fugl, der reddede hele dagens arbejde med træktælleriet, da en af os fik øje på en Nøddekrige (Spotted Nutcracker), som oven i købet var så venlig (over for os) at opgive sit træk og vende om ved den yderste spids for i stedet at stryge lavt over os ind mod fuglestationen, hvor den også blev set. Nøddekriger er kragefugle, og navnet er måske ligefrem en gammel forvanskning af Nøddekrage. De er lidt større end Skovskader (Eurasian Jays) og lever næsten på samme måde af nødder, bær, småfugle, og hvad de ellers kan finde – de er bare specialister i nåleskov. I Danmark kan vi være heldige at opleve to af flere underarter: Tyknæbbet Nøddekrige ssp. caryocatactes, (som forekommer i Skandinavien, længere nede i Europa og ind i det vestlige Rusland) samt Tyndnæbbet Nøddekrige ssp. macrorhynchos, der er den østlige variant i Rusland helt over til østkysten af Sibirien.

På fuglestationen har vi to gamle udstoppede Nøddekriger, som netop hver for sig repræsenterer de to underarter. Derfor var det et nærliggende hjemmestudium efter dagens træktælling at sammenligne fotografier af den levende Nøddekrige med de to udstoppede fugle.

Gedser tyndnaebbet a 00001

Gedser tyndnaebbet b 00001Udstoppet Nøddekrige. Den østlige underart Tyndnæbbet Nøddekrige ssp. macrorhynchos har, som navnet fortæller, et længere og tyndere næb end den vestlige underart.

Gedser tyknaebbet a 00001

Gedser tyknaebbet b 00001Udstoppet Nøddekrige. Den skandinavisk/europæiske underart ssp. caryocatactes har et forholdsvis kortere og tykkere næb.

Gedser Noddekrige b 00001Den ægte vare. Dagens Nøddekrige på Gedser Odde havde netop et forholdsvis kort og tykt næb, hvilket svarede fint til den underart, der forekommer i Skandinavien, Central- og Vesteuropa. Alle fotos: Ole Friis Larsen/GFU

Konklusionen må være, at den omkringflyvende fugl var af underarten Tyknæbbet Nøddekrige ssp. caryocatactes, hvilket selvfølgelig også er det mest nærliggende med den nærmeste forekomst i Sydsverige. Fuglestationens samling af gamle udstoppede fugle gjorde det sjovt og let at erkende forskellen på de to underarter.

Vi så i alt lidt over 3.300 fugle på træk over havet i løbet af seks timer. Deraf var næsten 2.600 Ederfugle i løbet af det første par timer. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Vagn Lind, Hans Lind, Ole Friis Larsen

Beskeden dag langt ind i Østersøen

tirsdag 21. september 2021
af Vagn Lind & Ole Friis Larsen

Ringmærkning på stationen: Vi ønskede os i går at vi igen i dag ville få en god mærkningsdag i haven. Og det fik vi så !

20210921 062632Udsigten mod øst ved solopgang
Stille og overskyet vejr fra morgenstunden, - perfekt ringmærkningsvejr. Det blev ikke til de store seværdigheder eller sjældenheder, men almindelig travlhed gennem hele standardtidens 5 timer.

Igen var det Gransangerne og Rødhalsene, der dominerede, men også i dag rigtig godt efterfulgt af Munke. Vi fik ikke helt så mange fugle som i går men dog godkendt.

IMG 5549Munke dominerede dagen

Hans og jeg fik op ad formiddagen besøg af Gert, som straks blev sendt på en tur rundt og ”plukke” fugle ved nettene. Der var rigeligt at se til for to ringmærkere i dag.

Vores ønske for i morgen må være noget ud over det sædvanlige. Hvad med noget med "bryn" ??

Dagens fangsttal:21sept21

Trækket på Odden: Tirsdag må betegnes som en sølvfarvet dag. Der var ganske vist en solopgang i rødt med synlig sol, men den forsvandt hurtigt op i skydækket, og så blev det blidt bølgende hav med næsten ingen vind sølvskinnende. Desuden blev det ikke nogen gylden dag med hensyn til tal, hverken inde på stationen eller ude på odden.

Gedser skarver 00001 01Skarver (Cormorants) i tidligt dagslys. Lykke er ... et sted at stå til tørre efter morgenmaden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Skyerne holdt stand og udsatte trækket af rovfugle til sidst på formiddagen efter standardtidens fem timer, og på havet var trafikken træg og spredt. Mest bemærkelsesværdigt var måske indtrykket af sammenhæng i trækket dybt ind i Østersøen. Mandag talte vi 9.700 trækfugle ved Gedser Odde, og tirsdag blev det til lidt over 3.000, som endda blev boostet af, at vi talte 800 Landsvaler (Swallows) med.

Tilsvarende var det for vores kolleger, som hver dag står på samme tid og tæller det samme træk 870 kilometer længere inde i Østersøen ved Põõsaspea neem i Estland. Der talte de 8.400 fugle mandag og 2.500 tirsdag. Begge steder var tirsdagens træk altså under en tredjedel af mandagens tal. Det højeste tal i Estland var tirsdag 570 Havlitter (Long-tailed Ducks). Dem har vi ikke set nogen af endnu ved Gedser Odde, men vi kan åbenbart godt begynde at kigge efter dem i de næste dage.

Rovfugletrækket var tirsdag beskedent, men artsrigt med Blå Kærhøge (Hen Harriers), Fiskeørn (Osprey), et par Dværgfalke (Merlins), som vist ikke rigtig trak, en Lærkefalk (Hobby), som også stoppede op for at fouragere i området, Spurvehøge (Sparrowhawks), Tårnfalke (Kestrels), Røde Glenter (Red Kites) Rørhøge (Marsh Harriers) og en Musvåge (Common Buzzard).

Gedser graaender 00001Mange Gråænder (Mallards) er kendt som 'franskbrødsænder' i parker eller udsatte fugle til jagt, men de findes også som rigtige vilde fugle, der blandt andet kan ses på træk i Østersøen. Foto: Ole Friis Larsen

På havet var det mest fraværet af fugle, der prægede morgen og formiddagen, indtil det begyndte at småregne ved 13-tiden. Lidt forandring var der dog med 41 Gråænder (Mallards).

Tak for assistancen til dem, der kom og hjalp til.

Vi så i alt 3.100 fugle på træk over havet i løbet af seks en halv time. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Vagn Lind, Hans Lind, Alex Rosendal, Ole Friis Larsen


1   |  2  |  3     NÆSTE