Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (157)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (1)mar. (31)apr. (31)maj (26)juni (15)juli (17)aug. (30)sept. (29)okt. (30)nov. (21)dec. (4)

Blæst fra vest giver sort glente til test

onsdag 31. maj 2017
af Rune Skjold Tjørnløv

Ganske som forudsagt blev dagen i dag en blæsende affære. Selvom der var frisk vind fra vest kunne mange af nettene åbnes, men, men.. det blev kun til 4 mærkninger:

Gulbug 1

Rørsanger 1

Tornirisk 2

Morgenens absolutte højdepunkter blev en trækforsøgende flok små korsnæb, der kom retur og kaldte ivrigt og så denne sorte glente, der på typisk vis kom svævende over fårefolden for atter at glide nord igen kort efter.... Men den var en fin fugl at prøve fotogrejet af på.. man lærer lidt hver gang..

Sort glente blog1

Sort glente blog2

Sort glente blog3Sort Glente, Gedser Odde (over fårefolden), 31/5 2017. Fotos: Rune Skjold Tjørnløv

Hen under aftenen ankom Lars Ulrich Rasmussen, Kim Skelmose, Mona Lykke Jacobsen og Ole Friis Larsen fra havørne-gruppen. Det var mægtig hyggeligt med selskabet der gav anledning til en snak om stort og småt. De var så venlige at byde på øko-pizza og lidt at skylle ned med - tak for det!

I morgen ser mere lovende ud, så jeg håber meget, at den faldende vind, der skal dreje lidt om i nordvest kan bringe nogle nye fugle til og give gode betingelser for morgenens fangst... Vi har en formidling for Anita Pedersen, der kommer med en gruppe biologer i morgen ved 6-tiden. Vi glæder os og håber, at der er nogle fugle, at vise frem... Følg med i morgen..

I alt slags vejr

tirsdag 30. maj 2017
af Rune Skjold Tjørnløv

Så er jeg igen tilbage på skansen og klar til at tage endnu et par dages ringmærkning i denne agurke-tid, hvor ynglefuglene dominerer, men hvor der også er gode muligheder for noget eksotisk. Efter ganske få timers søvn og lidt vand i hovedet var jeg klar til at åbne net kl. 03.20. Nettene var oppe lige omkring kl. 4, det var varmt, vindstille og overskyet og jeg havde temmelig høje forventninger til at den kombination kunne kaste noget spændende af sig. Det skete dog ikke.. Der var meget få fugle og med et hidsigt vejr-system i vente var det med at være på vagt og få lukket net i tide. Klokken 08.30 var nettene lukkede og 5 minutter senere piskede det ned og tordnede! Fuglene må ikke hænge i nettet og blive våde, så ringmærkeren skal hele tiden have et øje på himlen og holde sig orienteret på vejr-radaren. Heldigvis kunne det på trods af vejret godt lade sig gøre at opfylde standarderne. Dagens fugle i nettene:

Rørsanger 1

Løvsanger 1

Gærdesanger 1

Tornsanger 2

Rødstjert 1

Gråsisken (Lille) 2

I alt 8 fugle. 

Uvejret, der mildest talt fejede indover odden mellem 8.30 og 10 var dramatisk med skybrud og masser af sommer-buldrende torden.Jeg fik mig en tiltrængt lur og gik efter opklaringen en tur ud til Sydstenen med mit helt nye, men brugte kamera-udstyr og fik skudt lidt billeder.. Lyset er slet ikke værst lige efter et regnvejr..

 Gedser Gul vip redigeret blog

 Gul vipstjert han af racen flava - en meget smuk fugl! Foto: Rune Skjold Tjørnløv, Gedser Odde 30/5 2017

Sidst på eftermiddagen kom solen mere frem og admiralerne vimsede rundt i solbeskinnede lækroge i stationshaven...

Gedser Admiral blog

Admiral, Foto: Rune Skjold Tjørnløv, Gedser Fuglestations have 30/5 2017

Her til aften er det blæst meget op fra vest og det skal vist vare det meste af morgen-dagen. Ikke ligefrem godt til morgen-mærkning, men så længe der er kaffe på kanden kan det ikke gå helt galt... Følg med i morgen..

 

Støvsuget på alle måder

søndag 28. maj 2017
Clean garden and house
af MIchael Angel Bjerregaard

Bedst som man ikke kunne forstille sig færre fugle i nettene end i går skete det, første runde var en nulrunde. "Hvad sker der lige her" tænker man så !
Vinden var svag til jævn fra syd og temperaturen var 15 grader. Så faktisk en pragtfuld morgen, men lidt for meget tid til morgenkaffen.
Dog var anden runde en trøsterunde for i nette hang der en fin lille fluesnapper, snerrende ganske utilfreds over at blive forstyrret i morgenmaden, af en ringmærker der ville give den en lille ring på. Rasmus blev da også ganske tilfreds da det var en ny mærkeart. 
28maj2017
Tak for nogle fine dage.

 

Frem til kl. 12 da nettene blev rullet sammen fik kun 6 fugle ring om benet. 
Derfor beslutte vi at tage det ganske bogstavligt det med at alt var støvsuget, så vi gik amok i huset med kost og spand samt støvsuger. 
I haven blev der hørt Pirol og to syngende Karmindompapper, samt en fin gulirisk overflyende.

Gærdesanger   1
Havesanger 1
Munk 1 
Gransanger  1
Lille fluesnapper  1 
Bogfinke   1 

Total 6/ arter 6 

Farvel for denne gang 

Michael Bjerregaard

 

 

 

Varmt og Varmt

lørdag 27. maj 2017
Verdens længeste nulrunde og en Tornskade
af Michael Angel Bjerregaard

Så skete det, vinden faldt i styrke og drejede om i syd, så vi stod op og åbnede nettene i en dejlig morgenstund.
majmorgen2017
Rasmus på netrunde

Men noget var forandret, haven var stille meget stille, uhyggelig stille. Det var ganske få fugle der sang og kaldte iforhold til de tidligere dage, det tegnede ikke godt.
Fornemmelsen viste sig at være rigtig og efter ganske få runder var haven tømt for fugle, vi nåede op på 14 fugle på 12 timers mærkning. Tror aldrig jeg har oplevet så mange nulrunder og kun fordi vi fordelte turene og Clausjannich ikke kunne stoppe med at være optimisk blev nettene oppe. (han er sej) 
Rasmus og jeg forsøgte at fange digesvaler på stranden i frustration og det lykkes da at fange 11 fugle i den korte tid vi prøvede. 
digesvale

Digesvale 


Digesvale 11
Solsort 1
Gulbug 4
Gærdesanger 3
Tornsanger 3
Havesanger 3

25 fugle /6 arter 

Ellers brugte vi et par timer på at forsøge at lave en rødrygget tornskade om til en brun, men det mislykkes desværre den ville ikke være andet end en rødrygget.

En varm og meget stille dag på Odden.

Vi ses i morgen

Michael 

 

 

 

Marathon ringmærkning

fredag 26. maj 2017
Lille Fluesnapper og Biæder
af Michael Angel Bjerregaard

Vinden ville stadige blive i det Nordvestlige hjørne fra morgen men den var lidt svagere end i går, kun 5-6 m/s og 13 grader. Clausjannich og Nina var morgen friske og stod op sammen med mig så vi fik nettene op lidt hurtigere end i går, så kunne der nåes en god kop kaffe inden fangsten begyndte. Det blev en go dag med hele 58 fugle/17 arter, især pga. Claus's ildhu og lyst til at holde åben. :-)
CJ mærker   CJ mærker

 Der blev bla. fanget 3 grå fluesnapper hvilket er en god slat her om foråret, desuden må 6 rørsangere også siges at være mange så sent.
Dagens fugl(e) var de to små fluesnappere som røg i nettet på samme runde.
lilleflue

Lille fluesnapper, en 2k huntype og en 2k han med en snert af orange på struben

De to tornskader var som sædvanlige ikke glade for at blive fanget og brugte vores fingere som bideringe, men hvor er de flotte og fantastiske. 

Hvid Vipstjert        1
Jernspurv              1
Rødstjert               1
Kærsanger           1
Rørsanger            6
Gulbug                  4
Gærdesanger      4
Tornsanger          8
Havesanger         9
Munk                     5
Gransanger          3
Løvsanger            6
Grå Fluesnapper    3
Lille Fluesnapper    2
Rødrygget  Tornskade   2
Bogfinke                1
Tornirisk                1

58 fugle/17 arter
 
Til aften kom en fed Biæder kaldende henover stationenshaven. Lad os håbe den kommer igen i morgen, så vi måske kan mærke den. Der blev også tid til at rydde op efter et væltet træ idag. Tak for hjælpen Gert, Bo og Claus, nu er der lidt plads igen. 
 

En brunlig dag på stationen

torsdag 25. maj 2017
En dag der rummede det meste...
af Michael Angel Bjerregaard

Efter 4 timers søvn og et vejr udenfor vinduet som bla. Blåvand hader, nemlig 10 m/s vind fra NV og 6/8 skyet men dog en temp. på 12 grader (vi kan vist godt lide det herover har jeg hørt )
 Nu skulle nettene op og fuglefanges, men først skulle telefon lige dyppes i håndvasken og det blev den så :-( 
Vi vender tilbage til den telefon efter et par netrunder, for først skulle en lille brunlig fluesnapper nydes, de er såå søde, eller det vil sige denne her var faktisk ret sur og hakkede endda. måske var den lidt morgensur, da jeg fangede den kl. fem.   lille fluesnapper

Lille fluesnapper 2k 

LIdt senere kom den næste sure brunelige fugl i nettene nemlig en Karmindompap, jeg ved ikke havd der var galt i dag men der blev virkligt hakket i ringmærkerens fingere i dag. 
karmindompap

Karmindompap 2k+ 

Mens den fik ring på benet, sad der en anden og sang i haven. 
I alt fik 32 nye fugle/15 arter ring på i dag så det var en ok forårsdag.
Solsort    1
Rørsanger   2 
Gulbug   3
Tornsanger 5 
Havesanger  5
Munk   1
Gransanger 2
Løvsanger   3
Grå fluesnapper 1
Lille fluesnapper  1
Broget fluesnapper 1
Bogfinke 2
Tornirisk 2
Gråsisken 2
Karmindompap  1
Ud over ringmærkningen fik jeg gjort grundigt rent i ringmærkningsrummet og slået græs, så der var ikke meget tid til div. obs da jeg også lige skulle have en morfar på ryggen i græsset. Man har vel ferie :-) Men de folk der kom forbi statioen havde ikke noget særligt at berette om, så det har været en stille dag i området. Sidst på eftermiddagen kom Clausjannich og Nina forbi, de bliver et par dage og de har sandelig lavet lækkert aftensmad til os, sikke søde mennesker. :-) Tak for det.
Nå for at afslutte telefonhistorien så endte den med at få 2 time på 50 grader i oven og derefter virker den igen. (tak for det gode råd Martin) 

Hyg jer derude 

MIchael

  

 

River Warbler - Flodsanger

mandag 22. maj 2017
af Rune Skjold Tjørnløv
For the luxury of our International followers.. Here is the Gedser blog post in English. 

The Gedser team spirit continues with one ringer exchanging the other to ensure that the full migration season is covered. I arrived late Sunday evening hoping for three magic days with nice spring birds in the hand and maybe some overshooting raptors or other rare visitor flying over. 

I can only say that it all started out well! Early monday morning when I approached the first net in the front yard, I saw three birds dangling from about middle net height. I turned the first one around and... BOOM... River Warbler. The undertail coverts of this bird are so characteristic and yet so pretty! I quickly called Hans, Gert and Kristoffer, who had remained at the station for an extra few days of birding. They arrived shortly after together with Vibeke (Væggerløse) and were all very thrilled. Hans got to ring the little celebrity, as I have already had the pleasure a few times before (at the same time of year). 

As you can see, it is indeed a nice-looking bird...

 

IMG 2672

 

 

flodsanger 1

 

flodsanger 2

 

The River warbler has a wide distribution to the south-east of Denmark and Gedser, but appears to have become more regular in recent years. Perhaps as a result of climate change pushing the northern borderline futher north or as a result of high productivity in the nearby populations in Germany and Poland. This was the ninth River warbler ever to be ringed in Gedser with five individuals since 2012, making the species an almost annual visitor. 

Morning weather was extremely good for bird ringing and relaxtion... almost no wind, sunny and warm. In total 39 birds were ringed this morning. For more details See Dofbasen! Later in the morning an Osprey came out of nowhere and flew west, but must have returned as the same individual was spotted by Kristoffer a bit further north. 

After a short siesta our neighbour Henrik and I went machine and finished off with two cold blackberry beers and nice meals at Najaden by Gedser Marina. 

IMG 2698

IMG 2704

Another magic day at Gedser -  another day to remember and another reason to come back :-)

Sidste dag i denne omgang . . .

søndag 21. maj 2017
. . . men vender tilbage om få dage!
af Michael Bjerregaard

Dagbog søndag den 21.maj 2017

Det var en super dejlig morgen, vinden havde lagt sig og var kl. 4 kun 4 m/s fra NV, der var intet skydække og 10 graders varme. Mens jeg åbnede nettene sad der en nattergal og ”galede” ganske få meter fra mig mellem to net, og jeg glædede mig til at mærke den, men jeg skulle blive klogere.

De 2 første runder bød på fint med fugle, men derefter tyndede det ud, men frem til kl. 14.30 var der nye fugle på hver runde.

Det blev til 64 nye fugle mærket i dag, flest løvsangere og tornsangere.

I dag fik vi sat ring på en hun af rødrygget tornskade, av....IMG 20170521 061711 resized 20170521 055205351

Rødrygget tornskade hun, næbbet kan nogen ting!!!!

De resterende overshootere var på spidsen, men sivede hurtigt ind i baglandet, hvor de bla. spottede 2 grønne piroler omkring rensningsanlægget og Gedser by, samt gulirisk, lille fluesnapper, 2 sorte glenter, karmindompapper mm.

Ved Birkemose var der et par af sortstrubet bynkefugle samt en næsten gul pirol.

Insektfolkene fik lokket et par Lille måneplet til lyset i nat, det var vist værd at nævne, mente de.IMG 20170521 111952 resized 20170521 055205655

Insektlampen ved husmuren gav bl.a. denne spinder: Lille måneplet

Omkring stationen var der i løbet af dagen 2 rørhøge, 3 rastende karmindompapper, gulirisk og sorte glente, 5 røde glenter mm.

Dagens mærkning: 64

Gærdesmutte - wren 1

Jernspurv - dunnock 1

Rødhals - robin 5

Rødstjert - redstart 1

Solsort - blackbird 1

Gulbug - icterine warbler 6

Gærdesanger - lesser whitethroat 3

Tornsanger - whitethroat 10

Havesanger - garden warbler 7

Munk - blackcap 4

Gransanger - chiffchaff 3

Løvsanger - willow warbler 16

Broget fluesnapper - pied flycatcher 2

Musvit - great tit 1

Rødrygget tornskade - redbacked shrike 1

Tornirisk - linnet 2

 

 

 

Nye folk og nye, spændende fugle

lørdag 20. maj 2017
Operation Overshooter skudt i gang
af Michael Bjerregaard

Lørdag den 20.maj 2017

Der landede en masse overshooters på stationen i går og derfor var der rigtig mange fuglefolk i området, da dagen gryede.

Nettene kom op kl. 04.15 selvom vinden var lidt hård fra vest, det er heldigvis en retning, som ikke eksponerer dem alt for meget. Så der var åbent for evt. spændende fugle de næste 9 timer, indtil nulrunderne indfandt sig og mærkeren blev træt.PART 1495304133349 PART 1495304109627

Han 2k af karmindompap

PART 1495304155070 PART 1495304129470

3k+ han af karmindompap

Det betød at der blev mærket 27 fugle, de sjoveste var 2 røde karmindompapper i et af hejsenettene samt en flot gammel rødrygget tornskade med bid i.PART 1495304224960 PART 1495304147431

Her den rødryggede tornskade

Dagens fedeste genfangst var en gulbug mærket af Jesper Brinkmann i 2011 den 16.juli: De er sejlivede de gulbuge.

De mange mennesker betød, at der blev obset i området og dagen bød bla. på en rødrygget svale nordtrækkende ca. 5.55, gulirisk rastende i haven, sorte glenter min. 3 overflyvende, 4 indtrækkende hvepsevåger, 1 rastende lærkefalk på sydspidsen og en enkelt trane var også ude at vende.

Desuden var det i dag, at knortegæssene begyndte at røre på sig. Der kom min 17.630 forbi odden i løbet af dagen.

Jeg har fået fortalt af insektnørderne, at de sidste par dages varme har betydet at der var flyvning af biller og derfor var der masser af biller på stranden.

Nå,nu vil jeg ud og smage Johanne’s berømte kage inden sengen kalder og en fed ny dag på Gedser Fuglestation starter.

Mvh

Michael Bjerregaard plus div overshooters.

Dagens ringmærkning: 27

Rødhals - robin 1

Rødstjert - redstart 1

Rørsanger - reed warbler

Gulbug - icterine warbler 1

Gærdesanger - lesser whitethroat 4

Tornsanger - whitethroat 8

Gransanger - chiffchaff 2

Løvsanger - willow warbler 2

Grå fluesnapper - spotted flycatcher 1

Rødrygget tornskade - redbacked shrike 1

Bogfinke - chaffinch 1

Tornirisk - linnet 1

Karmindompap - common rosefinch 2

Igen ret lummervarmt - og fuglene kom!

fredag 19. maj 2017
Pænt med sangere, heraf et par nye mærkearter for året.
af Hans Lind

Niels Krabbe havde et mål om ca. 120 blodprøver af langdistancetrækkerne, men indtil i morges mangede der ca. 30. Det lykkedes imidlertid at få reddet de sidste i land, så han var rigtig godt tilfreds.

Der var de første to timer pænt med fugle på hver runde, bl.a. endnu en nattergal, og som noget nyt også årets første Acrocephalus'er: Både rørsanger og kærsanger blev mærket. I det hele taget var der meget stor artsrigdom ud af dagens 41 nymærkninger - hele 19 forskellige!2017 05 19 bogfinke IMG 6813

Den ene af de to bogfinke-hanner, en 2k-fugl

Det gav også to interessante kontroller af egne fugle. En solsort, mærket som 1k i juli 2012, var nu en rigtig flot gammel han, og minsandten om vi ikke genfangede 9R99070, som er en gulbug, også mærket tilbage i 2012 (29/6) som 2k+, så den er på nuværende tidspunkt tæt på at være mindst 6 år gammel! Siden mærkningen i 2012 har vi genfanget den hvert år lige siden, i alt 27 gange, så den må siges at være lokal, dog med årlige afstikkere til Afrika!

En karmindompap blev hørt synge i haven flere gange, måske kan vi sætte den på ring-listen en af de nærmeste dage!

Dagens mærkning: 41

Skovpiber - Tree pipit 1

Gærdesmutte - Wren 1

Jernspurv - Dunnock 2

Rødals - Robin 2

Nattergal - Thrush nightingale 1

Rødstjert - Redstart 1

Kærsanger - Marsh warbler 1

Rørsanger - Reed warbler 1

Gulbug - Icterine Warbler 5

Gærdesanger - Lesser whitethroat 2

Tornsanger - Whitethroat 6

Havesanger - Garden Warbler 6

Munk - Blackcap 3

Gransanger - Chiffchaff 1

Løvsanger - Willow Worbler 3

Broget fluesnapper - Pied Flycatcher 1

Bogfinke - chaffinch 2

Tornirisk - Linnet 1

Gulspurv - Yellowhammer 1


1   |  2  |  3     NÆSTE