Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (76)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (1)mar. (31)apr. (31)maj (26)juni (15)juli (17)aug. (30)sept. (29)okt. (30)nov. (21)dec. (4)

En besøgt fyrhave

tirsdag 31. oktober 2017
af Anton Herrig Liebermann

Under åbningsrunden må man erkende, at det var en yderst stille morgen, med ganske få lyde på himlen, og i særdeleshed også i krattene. Det virkede ikke til at blive den største dag på sæsonen, men man skal nu aldrig sige aldrig! Dagen var ikke mange minutter gamle, før den sjældne bynkefugl fra i går sad i et af nettene. Hans blev straks kontaktet, og vi fik i fælleskab taget alle data’er og billeder af fuglen, før den blev sluppet ude ved bunken, hvor den holdte til store dele af i går.

stejnizStejneger’s Bynkefugl 1k

Hvis DNA’et viser, at det skulle være en Stejneger’s Bynkefugl, og ikke en Sibirisk Bynkefugl, så har vi fat i en ny art for landet! Også må GFU godt være lidt stolte over vores præstation i år, selvom vi ikke var en del af Schwarzi showet.

Stille og roligt som dagen gik, kom der flere og flere tilrejsende. Ved 11 tiden forsvandt den, og folk begyndte at lede efter fuglen. En snespurv blev fundet på stranden, som jeg lige var nede og nyde, for ved nettene gik det mildest talt chokerende i dag! Derfor lukkede jeg nettene efter standard, og brugte tiden på at genfinde bynkefuglen.

Today’s ringing:
Gærdesmutte / Wren - 3
Jernspurv / Dunnock - 1
Stejneger’s Bynkefugl / Stejneger’s Stonechat - 1
Solsort / Blackbird - 5
Fuglekonge / Goldcrest - 1
Blåmejse / Blue Tit - 1
Dompap / Bullfinch - 1
Total: 13

Ikke mange minutter efter endt lukning, blev fuglen meldt tilbage igen. Nu havde den dog skiftet lokalitet til birkemose, som kan ses fra poststien, hvor den sad i læsiden af et hegn. Her sås den ganske udmærket, men kulden gjorde at oplevelsen var mindre behagelig. Heldigvis gæstede nogle velkendte ansigter, som holdte stemmelejet varmt. Især kan nævnes en lokal fra min hjemby Haderslev, som jo selvfølgelig skulle ned og nyde denne flotte bynkefugl sammen med mig.

Preben havde en fin dag over havet hvor der kan nævnes:
Rødstrubet Lom 104
Sortstrubet Lom 15
Gråstrubet Lappedykker 38
Blisgås 154
Toppet Skallesluger 441
Havlit 45
Fløjlsand 52
Hvinand 240
Dværgmåge 556
Storkjove 1 1k nordtrækkende
Tejst 1
Sortgrå Ryle 2 rastende og 1 trak sydvest

Nu har Kim og jeg endnu engang fejret bynken med pizza, som også blev en afskedsmiddag. Kim forlader mig i morgen, og efterlader en hel station med mig i tilbage. Det bliver en lang og kold november her på sydspidsen, men mon ikke fuglene kan holde gejsten en lille smule oppe i mig. Ellers må brændeovnen i omdrejninger, og filmene igangsættes. Kim skal have enorme tak for den indsats han har lagt i GFU i de 2 måneder han har været her, og håber at se ham hernede igen en dag.

I morgen lover de lidt regn? Men vi har 2 skoleklasser der kommer forbi ved middagstid, så lad os håbe vejrguderne ombestemmer sig……

De gladeste hilsner Anton

Nu kommer kulden, og den bragte en sjælden fugl med sig

mandag 30. oktober 2017
af Anton Herrig Liebermann

Natten gav endnu engang ingen ugler, men til gengæld var jeg lige på stranden mellem 2 runder, og mærkede en bramgås.

I dag havde kulden virkelig taget sig af Odden, men ud skulle jeg alligevel. Ikke mange fugle var der i haven i dag, og blot 36 fugle fik ring på, hvis man tæller nattens gås med. 2 nye sæsonarter blev det til i nettene, hvor at en gråspurv og en sibiriske gransanger  fik sig en ring, og ligeså sæsonens 4. store tornskade.

Today’s ringing:
Bramgås / Barnacle Goose - 1
Gærdesmutte / Wren - 9
Jernspurv / Dunnock - 4
Rødhals / Robin - 3
Solsort / Blackbird - 2
Vindrossel / Redwing - 1
Sibirisk Gransanger / Chiffchaff ssp. tristis - 1
Fuglekonge / Goldcrest - 1
Blåmejse / Blue tit - 1
Musvit / Great Tit - 1
Stor Tornskade / Great Grey Shrike - 1
Gråspurv / House Sparrow - 1
Skovspurv / Tree Sparrow - 1
Grønsisken / Siskin - 3
Dompap / Bullfinch - 6
Total: 36

En sibirisk bynkefugl gæstede engen ude foran stationen i dag, og er måske af racen Stejnegeri, hvilket er ekstremt sjældent. Det kræver dog noget DNA, som vi måske fik i dag vha. nogle ekskrementer Preben indfangede. Vi kan håbe den gæster en af havens net i morgen, så vi kan blive helt sikre på bestemmelsen.

Prebens meldinger fra odden:
Sortstrubet Lom 17
Rødstrubet Lom 79
Blisgås 170
Ederfugl 965
Toppet Skallesluger 177
Dværgfalk 1
Blå Kærhøg 1
Dværgmåge 55
Bjergvipstjert 1
Stor Tornskade 2
Landsvale 7 rastende
Sortgrå Ryle 3 rastende

 

Det var meningen at vi skulle have prøvet efter ugler her til aften, men lysten er der desværre ikke til det, så det må blive en anden gang.

De gladeste hilsner Anton

Den vildeste nat nogensinde i GFU's historie?

søndag 29. oktober 2017
af Anton Herrig Liebermann

Hvad der skulle vise sig at blive en nat, som nok skriver historie her på GFU, så startede den i det dovne hjørne. På menuen var der 2 lækre hjemmelavet piazza’er, 1 lavet af Kim og jeg stod for den anden. De sad begge to lige i skabet, og fyldte godt i de 4 maver. Brændeovnen varmede stuen dejligt op, og var en modvirkende faktore på min lyst, til at skulle ud i 17 m/s og ketcherfange lidt.
Jeg fik mig dog til sidst taget sammen, og omkring 22.15 tiden var jeg endnu engang at finde ude på stranden. Det var pænt mørkt denne nat, og vinden ruskede godt i ørene på mig. Da jeg var kommet op til birkemose uden så meget som at se en fugl, døde mine forhåbninger om en god nat ret hurtigt. Jeg ville dog ikke gå tomhændet hjem, så jeg fortsatte videre mod nord. Velankommet ud for Gedesby Strand opdagede jeg en stor hvid klat sovende midt på stranden. Da jeg nærmerede mig klatten, stak den lige pludselig hovedet op, og viste sig at være en fin knopsvane. Den fik hurtigt gang i sit store skrog, og småløb ud mod vandkanten. Jeg selv ændrede også tempo fra gang til løb, og heldigvis nåede jeg den få meter inden jeg var blevet rigtig våd.

knopsvaniz3k+ Knopsvane.

Efter at have nydt dette store dyr, rejste jeg mig fra den, og ikke mange sekunder efterfølgende lå den så langt ude her. Det var lidt sjovt, så i får lige et billede af det.

Pa vand“Øv! Nu blev min skønhedssøvn ødelagt, men jeg har da i det mindste fået en fin ring” :)  

Jeg var nu godt tilfreds, og klar til at smutte hjem i seng. På vejen sydpå igen besluttede jeg mig dog for, at gå langs asfaltvejen hjem, da stranden simpelthen var for kedelig, og sikke da godt jeg gjorde det. Ikke mange meter væk fra stranden skræmte jeg en sandsynlig lærke op, som nok bare var en sanglærke, men man ved aldrig i mørket. Den tog hurtig højde og fløj ud over marken, jeg igangsatte spurten, og fulgte den så godt jeg kunne. I 17 m/s modvind er det ikke det nemmeste, men det gik nu fint nok. Da lærken gjorde klar til landing, så jeg lige pludselig en større fugl passere over lærken. Hurtigt fandt jeg ud af, at det drejede sig om en ugle. Lyskeglen blev hurtigt placeret på uglen, og løbekursen blev ændret. Alt om lærken blev glemt, for nu skulle uglen napses. Efter 200-300 meter landede uglen på marken til min store overraskelse, og gav mig blikket med 2 store gule øjne. YES! Mosehornugle. Jeg listede tættere på, med hjertet pumpende for fuld tryk, for det her måtte bare ikke gå galt. Og det gjorde det selvfølgelig! Uglen røg desværre på vingerne, da jeg kun var 2 meter fra den, og jeg igangsatte efterfølgelsen endnu engang. Jeg fuglte egentlig okay med den, også skete der det, der bare ikke MÅ ske. Lampen gik ud…… Jeg bandede og svovlede helt vildt, og var lige ved at fælde en tåre.
Da jeg fik gang i lampen igen, var uglen ikke til at finde. Jeg brugte de næste 45 minutter på at lede efter den, men måtte til sidst erkende, at festen var slut. Jeg satte kursen hjemad, og blev kort tid efter ramt af den største regnskyl jeg nogensinde har fået. Da alt håb var ude, og alt mit tøj var drivvådt, opdagede jeg pludselig noget lande på asfaltvejen. Regnen var stoppet, og jo tættere jeg kom på dyret, jo mere synes jeg det ligner en due. Få meter fra fuglen havde jeg bestemt den til huldue - og hjertet startede igen med at pumpe for fuld drøn. “Hvad nu hvis jeg også misser den her”? Den tanke kunne jeg simpelthen ikke holde ud, så jeg var fuld fokuseret, og napsede stationens første huldue nogensinde. SÅDAN!!!!!

huldyrniz2k+ huldue! Stationens første.

Jeg kunne ikke tro mine egne øjne, og glæden vendte fluks tilbage i mig. Det samme gjorde motivationen og håbet for uglen. Jeg returnerede til markerne, selvom mine gummistøvler var fyldte med vand, og mine bukser føltes som store sten. Jeg gik ind på marken, hvor jeg sidst fandt uglen, og ledte her i 30 minutter. Nu havde klokken passeret 1, og det var nu over 1,5 time siden mit sidste gensyn med denne fede ugle. Jeg var nu så våd, at jeg ikke kunne holde det ud mere, så endnu engang blev der besluttet, at vendte snuden hjemad!
Denne gang nåede jeg dog ikke tilbage på asfaltvejen, før jeg skræmte en skovsneppe op fra marken. Endnu engang måtte jeg sætte en flot starspurt ind, og holde øje med hvor den ville lande. Skal lige hilse og sige, at følge med fugle i mørket, er abolut ikke det nemmeste her i verden! Nå men til uheldige mig, så i min jagt efter skovsneppen, gik lygten selvfølgelig ud igen. Vreden indfandte sig straks, og endnu flere bandeord blev fyret af. Selvfølgelig foregik alt råben inde i mit hoved, så jeg ikke ved et uheld ville skræmme noget på vingerne. Imens jeg bøvlede med lygten, begyndte regnen at tage ordentlig fat igen, og jeg blev mere og mere indebrændt, og havde egnentlig bare lyst til en varm dyne.
Men så skete det magiske. Det skete rent faktisk endelig. Ihærdigheden belønnede sig for en gangs skyld. For lige da lygten var fikset, og jeg fik lyst på marken, opdagede jeg en brun klat sidde 50-70 meter væk fra mig med ryggen til. Mosehornugle mistænkes straks, og jeg tror aldrig nogensinde, at jeg har været så stille! Selvom mine gummistøvler svuppede ved hvert skridt, så forsøgte jeg at bevæge mig muse stille. Da fuglen var en halv meter væk, vendte den hovedet, og kiggede på mig med sine enormt flotte gule øjne, og det passede perfekt til mit udfald - jeg nettede stationens første mosehornugle. Jeg kunne ikke tro det. Fra indebrændt til lykke på få sekunder, og at jeg var drivvåd var for længst glemt. Jeg skrev omgående til Kim, om han lystede en ny røreart, men han lå for godt i sin seng, til at han gad at kæmpe sig ud i sin bil kl 1 om natten. Hvilket også er total forståeligt. Alligevel så grundet vores gæster i denne weekend, og deres håb for at se en ugle, besluttede jeg at fragte den via poststien tilbage til GFU. Hele vejen tilbage til stationen var der at finde, et stort fedt smil smurt direkte på ansigtet af mig. 

10 minutter efter sad jeg i labbet drivvåd med en mosehornugle. Det var jo for vildt! Jeg mærkede den, bestemte den til 1k hun, tog vægt og vingemål, og herefter gik jeg op på sovesalen, og vækkede hele molevitten. Glæden indfandt sig straks, og fuglen blev gennemfotograferet fra bund til top.

moseborge1k hun mosehornugle. Kun et beskriver den fugl: wow. Er den ikke maks sød?

Sådan gik det til, at Gedser Fuglestation fik 2 nye mærkearter på 2 timer. Sidst det skete var da Jepser og Rune gik på stranden den 2. januar 2010, og fangede en blisgås, og kort tid efter en sædgås. Det er dog desværre ikke rekord, da der er blevet fanget 3 nye mærkearter for Gedser Fuglestation på 1 dag. Det var den 3 oktober 2009 hvor en almindelig ryle, en ederfugl og en gråand blev nye mærkearter. Ellers er det kun sket 1 gang mere med 2 nye på 1 dag, og det var den 26 maj 2001, hvor at en digesvale og en høgesanger begge to blev nye for stationen. Det er derfor ikke hverdagskost, og en utrolig glad Anton der lå i sengen 02.30 i nat. En nat der vil stå i evigt minde.

Tonight’s ringing:
Knopsvane / Mute Swan - 1
Huldue / Stock Dove - 1
Mosehornugle / Short-eared Owl - 1

I dag regnede det og stormede helt vildt, så jeg sov til klokken 08.00, hvor at jeg hellere måtte komme ud af fjerene, og se på tingene. Rie hev jo helt vildt i mig, for at åbne net, men da det desværre ikke var ansvarligt nok, udskød vi det til bygerne var forbi. Ved 10 tiden ringede Phillip med en snespurv ude på odden, som man kunne komme ret tæt på. Det fik Rie og jeg hurtigt ud af døren, men desværre gik der 2 personer foran os på stien, som skræmte fuglen væk for øjnene af os. Snespurven fløj ned på stranden, men vi kunne ikke genfinde den! Pokkers også… men levede stadigvæk højt på gårsdagens oplevelser, så jeg overlever nok. Selvom det så havde været 3 nye mærkearter for staitonen på 1 dag… Men dagen er selvfølgelig heller ikke slut endnu.

Klokken 11 ophørte regnen, og alle net blev smækket op. Ikke mange fugle blev det til, men Rie fik da 3 nye mærkearter, så der var god stemning på stationen. Phillip og Rie smuttede ved 14 tiden, hvor at deres weekend på GFU sluttede. Det var en kort, blæsrig og våd, men hyggelig omgang, og håber at se dem begge hernede på GFU igen engang.

Vejret ser for godt ud til ikke at prøve for ugler i nat, så den får endnu et forsøg i nat. Så kan jeg også passende tjekke stranden imens, og finde den fine snespurv. :)

Today’s ringing:
Gærdesmutte / Wren - 3
Jernspurv / Dunnock - 1
Solsort / Blackbird - 8
Sjagger / Fieldfare - 1
Sangdrossel / Song Thrush - 2
Gransanger / Chiffchaff - 2
Kvækerfinke / Bramberling - 1
Grønsisken / Siskin - 7
Lille Gråsisken / Lesser Redpool ssp. carberet - 2
Dompap / Bullfinch - 2
Total: 31

Preben havde sat næsen op efter stormfugle efter blæøsevejret, men på den front blev han skuffet. Dog kom der gang i gæssene:

1935 bramgæs trækkende
Grågæs 485 trækkende
Sølvhejre 2 trækkende
13 pibesvaner
30 spidsænder i flok
6 dværgmåger
1 Mosehornugle rastende (Mon det er min den søde?)
Blå Kærhøg 1 han trækkende
Toppet Skallesluger 115 trækkende
Huldue 22 trækkende
2 Snespurve rastende, efterårets første.

Nu kommer kulden til Gedser, og vi er nu under 10 grader. Brændeovnen tændes, og aftenhyggen med uglekald påbegyndes.  

De gladeste hilsner Anton

Blæst fra vest

lørdag 28. oktober 2017
af Anton Herrig Liebermann

Efter nattens tumult, og endnu engang ingen ugler. Til trods for at jeg så ugler op til flere gange derude, så var der ingen der lystede en ring! Da vi åbnede dørene i morges, skræmte vi 4 skovhornugler ud af et af de nærmeste træer på huset, og røg lidt længere ind i haven. Nogle drilske men fede fugle, og hvis de bliver ved med at lege med ilden, så får de altså påført sig en ring :)

I dag blæste det alt alt alt for meget til noget som helst, men Rie og jeg fandt alligevel 63 netmeter som kunne stå, så standarden kunne klares. Rie er hernede i weekenden og hjælpe lidt til med ringmærkning, så derfor er det maks træls, at vejret ser således ud i denne weekend. På den anden side var der god tid til at få kigget på de forskellige fugle i dag, og der gemte sig endda 2 nye mærkearter til hende. Det burde havde udløst  “fejrings”-bajer, men her på stationen findes sådan noget ikke :)

En af de få fugle i dag var en flot gammel han af dompap, og sørme da vi kiggede nærmere på fuglen, så havde den allerede en ring. Den hed BX48 til at starte med, og vores ringserie lige nu hedder BX64 til at starte med… det viste sig så senere, at det var en fugl Johanne havde mærket 4. november 2016 som 1k han. En fugl der derfor er tilbagevendt til fyrhaven et helt år efter, og er nu i sit 2. kalenderår.

dympSjov aflæsning af Johannes dompap fra sidste år

En af de andre få fugle der gik I i dag, var sørme endnu en rødtop. Så selvom det blæser en pelikan, så betaler det sig alligevel at stå op, og få smækket de net op, som kan stå i vinden…...   

Today’s ringing:

Gærdesmutte / Wren - 2
Rødhals / Robin - 3
Solsort / Blackbird - 2
Fuglekonge / Goldcrest - 2
Rødtoppet Fuglekonge / Firecrest - 1
Lille Gråsisken / Lesser Redpool ssp. carberet - 1
Total: 11

Jeg fik en ikke særlig lang besked fra Preben i dag, som kun kan berette om:

Ride 1 1k set på ned til max 3 meter afstand

Sule 1 2k nordtrækkende

Nordisk Lappedykker 1 trækkende mod sydvest

Gråstrubet Lappedykker 17 trækkende mod sydvest

Nu skal der laves mad, og måske stranden skal gæstes i aften?? Vores kære Hans Lind er jo på visit i skagen denne weekend, og har være ude på stranden de sidste 2 nætter, og napset med ketcher en strandskade og 2 snespurve. Det viser jo klokkeklart, at GFU kan noget helt specielt med ketcheren, og det skal da videreføres i nat :) :) :)

De gladeste hilsner Anton

Skøn efterårsdag

fredag 27. oktober 2017
af Anton Herrig Liebermann

En dejlig efterårsdag var hvad vi fik serveret på sydspidsen af Danmark i dag. Solen viste sig fra sin bedste side, så man nogen gange overvejede, om man burde smide jakken. 9 m/s fra nordvest var dog skyld i, at jakken blev holdt tæt på kroppen, og godt lynet op til struben. Lidt småregn i de tidlige timer virkede ganske spændende, men resulterede i en stille og rolig morgen. Jernspurv var ganske talrig på de første par runder!

Hen på formiddagen, efter Kim havde serveret lækker frokost, og skulle ud og lave noget arbejde, kom der lige 3 sjove runder i rap. Hver runde gav i alt 1 sjov fugl, og ikke andet! Lidt sjovt at gå 1 hel runde, og kun fange 1 fugl, også endda 3 runder i streg. Se herunder hvilke fugle der var på henholdsvis hver sin runde.

sjigz finDen første runde efter Kim havde smuttet på arbejde gav en sjagger. Sæsonens 3.

styrniz trAnden runde efter Kim var kørt: Bideren over dem alle; Stor Tornskade. Denne gang ofrede jeg ikke hånden til et godt billede, men derimod et nærbillede af dens enormt seje hoved, og dræber næbbet.

kyrzzzTredje runde efter Kim var kørt: Endnu en af de fede små korsnæb! Denne gang en ung hun.

Efter de 3 runder kom der lidt gang i fuglene igen, hvor at især dompap, gråsisken, gærdesmutter og skovspurve var på besøg. Dagen i dag kan beskrives som dn dag med mange forskellige arter og god stemning. Det var fedt! Og som timerne gik fik Kim og jeg lige pludselig rengøringsvanvid, så nu skinner stationen fuldstændig.... og her snakker jeg fra toilettet til entréen, osv osv. Den fik hele armen i dag.

Today’s ringing:

Spurvehøg / Sparrowhawk - 2
Gærdesmutte / Wren - 15

Jernspurv / Dunnock - 24
Rødhals / Robin - 11
Solsort / Blackbird - 7
Sjagger / Fieldfare - 1
Vindrossel / Redwing - 1
Gransanger / Chiffchaff - 4
Fuglekonge / Goldcrest - 17
Blåmejse / Blue Tit - 2
Musvit / Great Tit - 1
Stor Tornskade / Gret Grey Shrike - 1
Skovspurv / Tree Sparrow - 5
Bogfinke / Chaffinch - 9
Kvækerfinke / Bramerbling - 2
Grønirisk / Greenfinch - 1
Stillits / Goldfinch - 1
Grønsisken / Siskin - 2
Gråsisken sp / Redpool - 1
Lille Gråsisken / Lesser Redpool ssp. carberet - 6
Lille Korsnæb / Red Crossbill - 1
Dompap / Bullfinch - 8
Rørspurv / Reed Bunting - 2
Total: 124

 

Preben på odden meldte om ikke meget fut i fuglene i dag. Dog alligevel lidt:

Sølvhejre 1 overflyvende

Bramgås 3385 trækkende og 2000 rastende

Rød glente 16 trækkende

Spurvehøg 44 trækkende

Musvåge 40 trækkende

Fjeldvåge 7 trækkende

Blå Kærhøg 2 trækkende

Mosehornugle 1 rastende

Sortgrå ryle 2 rastende

Bjergvipstjert 4 trækkende

Småfuglene skuffede totalt, og det samme med havet. Ederfugle kun 560!!!!

Jeg har valgt ikke at lukke nettene i dag, fordi det virkede så godt til ugler. På den sidste runde inden det blev mørkt genfangede jeg sjaggeren, og den blev lige statist til et flot aftenbillede.

sjigzSolnedgang

Jeg har pt. set 3 skovhornugler, så håber på en god nat.

De gladeste hilsner Anton

Høg-amok

torsdag 26. oktober 2017
af Anton Herrig Liebermann

Sindssygt spurvehøgeshow vi var vidner til i dag. Preben på odden rundede mere end 500 spurvehøge i den tid han stod derude i dag, og jeg vil senere få hans præcise tal på hvor mange han kom op på. I haven pyntede de himlen under konstante omstændigheder, og flere røg også i nettet, men langt de fleste røg desværre ud igen. Kim meldte om 3 spurvehøge i det ene hejsenet på 1 gang, men kun en enkelt fik han fingre i. Hele 6 fugle fik ring på! Men nøj hvor kunne vi godt have slået Gedser rekorden i dag.

gufnEn af dagens gamle hanner, fotograferet af Kim.

Udover spurvehøgene på himlen, pyntede ringduerne i den grad også. Flere tusinde trak i dag ud, og mange af flokkene var gigantiske. Jeg fik dokumenteret igennem kikkerten med mobilen, en enorm flok langt væk, og sørme om ikke en fjeldvåge lige muser foran flokken.

fjeldziIdyl fra Danmarks sydspids! Mobilfoto af "milliarder" ringduer, og en fed musende fjeldvåge.

Fra nettene, kan der ikke fortælles meget i dag. Det var dødet meget ud, men det blev alligevel til 50 stykker. Eftermiddagen gik sin gang, og ud af det blå kom der lige pludselig den mest elegante fiskeørn over stationshaven. En rigtig sen en, men tilgengæld også den bedste jeg har haft hernede. 

Today’s ringing:
Spurvehøg / Sparrowhawk - 6
Gærdesmutte / Wren - 10
Jernspurv / Dunnock - 5
Rødhals / Robin - 10
Solsort / Blackbird - 2
Vindrossel / Redwing - 1
Gransanger / Chiffchaff - 1
Fuglekonge / Goldcrest - 6
Bogfinke / Chaffinch - 1
Gråsisken / Redpool - 2
Dompap / Bullfinch - 5
Rørspurv / Reed Bunting - 1
Total: 50

Napset direkte fra Prebens notesbog:
Rødstrubet Lom: 30
Sølvhejre 1 trækforsøgende
Ederfugl 3180
Spurvehøg 536!!!!!!
Blå Kærhøg 4
Dværgfalk 2
Vandrefalk 1 trækforsøgende 
Fjeldvåge 29
Huldue 129
Ringdue 32350
Finker 13000 
Stillits 507
Grønsisken 835
Lille Korsnæb 353
Stor Korsnæb 48
Bjergvipstjert 5

I morgen er vel sidste udkald, hvis vi skal lune os med et oktober hit. Hele weekenden ser ud til at blive en blæsrig affære, så mon ikke et par strandture kan holde os beskæftiget? :)

De gladeste hilsner Anton

Ringdrossel pynter dagen

onsdag 25. oktober 2017
af Anton Herrig Liebermann

I dag var jeg alene om nettene, og da det var lidt smudset i vejret, slog jeg cirka halvdelen af havens net op. Kim tog ud for at kratluske, og senere på dagen, var der noget arbejde det skulle klares. Første runde gav dog ikke det store antal, og jeg fik derfor tid mellem runderne, til at få tjekket stranden og hegnet for eventuelle uventede gæster. Det gav dog ikke det store, så hurtigt tilbage i haven med mig. På 2. runde kom der da lidt mere gang i sagerne, og det blev da til lidt fuglekonger og rødhals. Da jeg var vel ankommet til N7 (nettet tættest på indkørslen), sad der lige pludselig 8 fugle i. Jeg begyndte bare stille og roligt fra en ende af, og da jeg var cirka halvvejs igennem fuglene, bemærkede jeg en drossel helt ude i enden af nettet. Det spættede bryst lyste meget kraftigt op på afstand, og gav nogle mærkelige associationer. Da jeg kom tættere på fuglen, faldt tingene bedre på plads, og jeg pillede til min store overraskelse min første ringdrossel nogensinde ud af nettet. En fugl der har drillet mig så mange gange, og nu her hvor jeg mindst ventede det, så sad den der bare :)

 

kq22770841 1565008020222279 4653573981438776516 o2k+ hun ringdrossel.   

Preben var lige inde og få ny årsart, og nød denne smukke fugl med mig. Den blev sluppet efter nydelsen ved N3, og røg direkte ind i krattet og var væk. Det var energikilden til smilet i dagens ellers våde affære.

Resten af dagen gik stille og roligt, og jeg kom ligeså stille deropad med antallet. En fjeldvåge var nede og sidde tæt et net, men grundet 2 turister der kom på et meget dårligt tidspunkt, smuttede den ud på odden i stedet. Det havde ellers været en sej fugl at få ringmærket, og havde også været ny art for stationen. Derudover sad der lige pludselig en stor tornskade igen i haven, men nåede ikke at se om den havde en ring!

Gert kiggede ud, og fik ordnet brændeovnen, så vi nu igen kan have en behagelig temperatur i dagligstuen. Det er ikke ligefrem varmt i Danmark længere.

Nå men nettene blev lukket klokken 15.30, da vejret begyndte at blive dårligere og dårligere. Gansket typisk, så lige da alle nettene var lukket, og samtlige blade var taget ud - så viste solen sig fra sin bedste side. Fuld sol og ingen skyer overhovedet. Det gav mig dog ikke motivation til at åbne igen, og gik ind og fik klaret dagens tastearbejde.

Today’s ringing:
Gærdesmutte / Wren - 9
Jernspurv / Dunnock - 1
Rødhals / Robin - 23
Ringdrossel / Ring Ouzel -1
Solsort / Blackbird - 3
Vindrossel / Redwing - 1
Gransanger / Chiffchaff - 1
Fuglekonge / Goldcrest - 19
Bogfinke / Chaffinch - 5
Gråsisken sp. / Redpool - 1
Lille Gråsisken / Lesser Redpool ssp carbaret - 1
Stor Gråsisken / Redpool ssp flammea - 1
Total: 66

Preben har også haft en udmærket dag, hvor der først kom gang i trækket efter opklaring klokken 10.15: Han noterede følgende i hans notesbog: Spurvehøg 161, Fjeldvåge 40, Dværgfalk 6, Ride 1, Ederfgl 1910, bjergvipstjert 2 og 2900 finker. Hvilket egentlig vil sige en udemærket dag! Spurvehøgene kunne i hvert fald også ses fra haven igennem hele dagen, men ikke en eneste røg i nettet.

gizziSkyndte mig lidt, at få dokumenteret den store gåseflok der gæster markerne i øjeblikket, og ligger og flyver over haven med jævne mellemrum. Det blev dog et halvhjertet forsøg, hvor at kun en lille del af flokken blev fotograferet, også endda langt væk :( Men derfor skal i alligevel have billedet.

Jeg lavede lækker kødgryde med årets salatskål (også kaldt skiveskåret ananas), og forkælede Kim med det. Til dessert var der stadigvæk is i fryseren fra Vibeke, som blev nydt med store øjne. Nu er Kim begyndt at tale om Brun Jernspurv i nettet i morgen, og en masse andet gøgl, så må hellere gå ind, og få ham ned på jorden igen! Vi er jo i Danmark :)

De gladeste hilsner Anton

Boltsaksen gæster morgennettet

tirsdag 24. oktober 2017
af Anton Herrig Liebermann

Ovenpå dagens fuglekongeshow, var Kim og undertegnedemere tilbageholdende for, at åbne alle nettene i haven, og havde gjort alle tingene klar i går aftes. Vesten var fyldt maks op med ringe og andre fornødenheder, så hvis det gik fuglekongeamok, så var vi totalt forberedt. Under åbningsrunden blev vi dog ikke overrasket over den enorme stilhed i krattene, for fuglekonger starter gerne lidt senere med sin kalden fra hvert krat. Vi kunne dog mærke på det hele, at det ikke var fuldstændig vildt, og åbnede derfor hele østsiden af haven, og undlod nettene ved huset.

I et af de allerførste net vi kom til i morges, sad der sørme en ny sæsonart. En fed Kernebider han var morgenfrisk, og blev fragtet ligeså fint tilbage til labbet, dog ikke uden lige at sætte sit mærke i min hånd inden den var placeret i posen. Meget kan man sige om blåmejser, men kernebider har det også i sig :)

kerneDagens stjerne - en flot kernebider han

Fuglekongerne gæstede igen i dag odden, men slet ikke i samme stil. I går kom de allesammen på samme tid, men i dag var det meget mere jævnt fordelt på runderne, og der sad stadigvæk nye fuglekonger i nettene hen af eftermiddagen. Det skulle fejres, og da stemningen lige pludselig var til et godt “pose”, af et af mine små juveler, så skal det da også på bloggen.

fagel<3

Hvis Kim og jeg ellers havde tid til at kigge op i dag, blev vi forkælet med fugle under konstante omstændigheder. Drossler smadrede ud hele tiden, hvor at især vindrossel og misteldrossel kunne ses ofte. Bramgåse-flokken var flere gange over haven, og dannede næsten en hel sort sky! Kanon fed oplevelse, selvom man ikke rigtig havde tid til at kigge alle bramgæsene igennem for den sjældne rødhalset gås! Det mest imponerede på himlen i dag, var dog de kæmpe flokke af ringduer der gik ud. Her tog jeg lige et hurtigt mobilbillede af en kæmpe flok, som røg over haven tidligt i morges.

dovesssssEnorme mængder af ringduer. Beklager kvaliteten, men prøv alligevel at dyrk at alle de sorte prikker er duer.......

Ved 15 tiden begyndte det at småregne, og jeg blev ved med at fange de samme fuglekonger ingen og igen, så jeg besluttede at lukke tidligt i dag, selvom haven stadigvæk summede med fugle! Håber mange af dem overnatter i haven, og er klar på at få sig en ring for livet i morgen.

Today’s ringing:

Spurvehøg / Sparrowhawk - 1
Gærdesmutte / Wren - 21
Jernspurv / Dunnock - 12
Rødhals / Robin - 10
Solsort / Blackbird - 2
Vindrossel / Redwing - 4
Gransanger / Chiffchaff - 25
Fuglekonge / Goldcrest - 144
Bogfinke / Chaffinch - 3
Grønirisk / Greenfinch - 1
Lille Gråsisken / Lesser Redpool ssp carbaret - 7
Dompap / Bullfinch - 5
Kernebider / Hawfinch - 1
Total: 236

Nu skal der hygges hele aften, og gøres klar til endnu en god dag i morgen. Preben sender nok nogle tal fra odden lidt senere, så hvis i tjekker bloggen igen senere, lover jeg at forkæle jer med lidt oplevelser fra odden i dag.

De gladeste hilsner Anton

Fuglekonger

mandag 23. oktober 2017
af Anton Herrig Liebermann

Lige som man troede sæsonen var gået lidt på halv, og at hyggeri mærkningen skulle på dagsordenen, overraskede fuglene endnu engang. Jeg var selv mand for åbningen af nettene, og de alle net stod klar 07:15. Der var kun nogle få rødhalse og smutter der kaldte fra krattene, og en enkelt solsort blev skræmt op. Fuglekongerne puslede lidt fra nogle krat, men ikke sådan, så man overhovedet kunne få en mistanke om, at dette kunne blive en travl morgen! Det var faktisk sådan, at jeg mødte Ole ved huset. Han var i fuld sving med pakning af bilen, og fik lige kort sagt til ham, at det nok ikke blev den vildeste morgen. De ord fortrød jeg ganske rigtigt nogle timer senere, for fugle kom der!

Det startede stille og roligt ud, men alligevel sådan, at vi var nødsaget til at droppe poserne, og hive fat i vesten. Den var primært til fuglekonger og drossler, men senere gik den over til alle arter. Ved 9.30 tiden kom fuglekongerne for alvor, og der blev ringet efter flere hænder til Hans. Ikke mange minutter efterfølgende kom Anders Zuschlag helt tilfældigt trillende ind ad indkørslen, og blev straks sat igang med pilnings arbejdet. Hans kom nogle minutter efter, og vi var nu et team på 4. Nu gik tingene lige pludselig meget hurtigere, og inden vi så os om, så gæstede fuglekongerne ikke længere vores net. Allesammen havde fået påført sig en ring, og var måske fløjet til Birkemose, eller til frisenfelt? For i haven var de i hvert fald ikke… Over 400 fugle var ringmærket inden 11 tiden ......

I mellem alle de mange fuglekonger i dag gemte der sig 2 fugle med udenlandske ringe.

russssssssserEn fin fuglekonge med en ring fra MOSKVA! Altså en russisk fuglekonge på visit.

Svensk gzarniEndnu en svensker, som denne gang tilfaldte en ung gransanger.

Af lidt mere bemærkelsesværdige arter i dag kan nævnes tilbagekomst og dejlig gensynsglæde af rødtoppet fuglekonge. Næsten 3 uger siden er der gået siden den sidste, og var ved at frygte, at det også var blevet årets sidste. Men det blev der lavet om på i dag, med hele 2 stykker.

rodtopppzGensynglæde med den lille fine rødtop. Grundet tidspres blev billedet ringe! Sorry

En husrødstjert må også høre under de lidt bemærkelsesværdige fugle, og den får i også lige et smukt billede af.

houszi

Nettene blev lukket klokken 19, og Kim serverede tyndstegsfilet. Det var lige hvad man trængte til, ovenpå sådan en kanon dag. Dagens høst blev således:

Today’s ringing:
Spurvehøg / Sparrowhawk - 1
Stor Flagspætte / Greater Spotted Woodpecker - 1
Gærdesmutte / Wren - 25
Jernspurv / Dunnock - 5
Rødhals / Robin - 57
Husrødstjert / Black Redstart - 1
Solsort / Blackbird - 7
Sangdrossel / Song Thrush - 3
Gransanger / Chiffchaff - 42
Fuglekonge / Goldcrest - 360
Rødtoppet Fuglekonge / Firecrest - 2
Blåmejse / Blue Tit - 2
Musvit / Great Tit - 3
Bogfinke / Chaffinch - 2
Kvækerfinke / Bramerbling - 1
Grønirisk / Greenfinch - 2
Grønsisken / Siskin - 20
Tornirisk / Linnet - 9
Stor Gråsisken / Redpool ssp flammea - 2
Lille Gråsisken / Lesser Redpool ssp carbaret - 13
Dompap / Bullfinch - 16
Total: 574

Vi fik sagt farvel til Ole i morges, og har fået ny bemanding på derude på odden. Preben Berg tager over fra nu af, og tager den resten af sæsonen ud. Han noterer fra sin første morgen derude:

17.960 Ederfugle
6 rider
460 dværgmåger
24 pibesvaner
blisgås 616
37 rødstrubet lommer
9 sortstrubet lommer
677 pibeænder
760 sanglærke
Stor tornskade 2
lille korsnæb 143
bjergirisk 74 trækkende og 100 rastende
rørspurv 123
stillits 227
55 spurvehøge
1 dværgfalk

Alt i alt en fantastisk dag på odden, både på sydspidsen, men i særdeleshed også i fyrhaven. Den skal da sluttes af med dagens sidste fugl, som blev en sjov stor flagspætte.

styrniz flagzen1k han stor flagspætte

Har endnu engang ingen anelse om i morgen, men de lover sydøsten vind? Det plejer jo at være godt, til måske at fange en fugl, man ikke er så vant til i nettene?? Der er ikke andet for, end bare at prøve lykken, og stå op klokken 06.15, og være klar til en ny og fed dag på Danmarks sydspids.

De gladeste hilsner Anton

Vagtskifte

søndag 22. oktober 2017
af Ole Friis Larsen

Min sidste arbejdsdag på Odden i denne omgang, men det var ikke spor vemodigt. Fra mandag morgen er det Preben Berg, der tæller trækket, og det er vældig godt. Det har været et privilegium at få lov at opleve Gedser Fuglestation som ansat frivillig og at møde en masse fine feltfolk på Odden. Tusind tak for hjælpen til alle, der har hjulpet med tal, og for gode diskussioner om identifikation af ænder nedefra og fjerne prikker i havgusen – og for socialt samvær i sol, regn og blæst. Livet er godt.

Søndag gik det glat med at komme af sted fra fuglestationen i mørket og ud til Odden. Det havde regnet hele natten, og græsset var glat, så bare 25 meter ude på græsset ned mod engen forsvandt fødderne under mig, og jeg fik et morgenmudderbad.

Gedser Pibe 00001

Pibeænder på oktoberhimmel. Søndag kom der over 4.000 omkring landets sydligste punkt.

Trækket var anderledes, fra det overhovedet var muligt at se noget ude over vandet før solopgang. Kjover/Skuas så og Dværgmåger/Little Gulls så vi ingen af den formiddag, men Pibeænder/Wigeons og andre vandfugle strøg rundt om pynten som sorte silhuetter, og sådan blev det ved hele formiddagen. Ederfugle/Eiders var der til en forandring ikke mange af, men ved middagstid kom der gang alligevel gang i dem og flokke af Blisgæs/White-fronted Geese.

Det samlede tal for Pibeænder/Wigeons gennem standardtiden på fem timer fra klokken 7.22 og ekstratiden til klokken 15.30 nåede op på lige under 4.400. Ederfuglene/the Eiders blev til lidt over 4.200, og Blisgæssene/the White-fronted Geese, der kom i lange bånd på hundrede eller flere, blev til 1.900. Læg dertil næsten 1.100 gæs/Geese sp., som fløj mod vest så lange ude, at vi ikke kunne identificere dem som andet end store gæs, men som højst sandsynligt også var Blisgæs/White-fronted Geese.

Gedser Husrod 00001

Husrødstjert/Black Redstart på et øjebliks besøg ved marinestationen.

Anderledes var det også med næsten 200 Bjergænder/Greater Scaups, en Sølvhejre/Great Egret med kurs mod Tyskland og en rastende Husrødstjert/Black Redstart ved den gamle marinestation.

Inde på stationen var der også opbrud. Robert takkede af for denne gang og drog hjem, mens Anton og Kim puslede med fælder til fangst af måger, vadefugle og andre arter, der ikke bliver fanget i net. Med nettene havde de en ’okay dag’ og fik ringmærket 142 af 18 arter. Og så fangede de forresten en Blåmejse/Blue Tit, en gammel hun, med ring fra Litauen. Derfra kommer der altså fugle til Danmark for at overvintre eller i hvert fald på gennemrejse.

22751923 10214423571325469 662901863 n

Blåmejse/Blue Tit med ring fra Litauen. Adult hun på vej til overvintring i Danmark eller i hvert fald på gennemrejse.

Today’s ringing:

Gærdesmutte/Wren - 8

Jernspurv/Dunnock – 2

Rødhals/Robin – 14

Rødstjert/Redstart – 1

Solsort/Blackbird – 8

Sangdrossel/Song Thrush – 5

Vindrossel/Redwing – 2

Munk/Blackcap – 1

Gransanger/Chiffchaff – 12

Fuglekonge/Goldcrest – 42

Blåmejse/Blue Tit – 9

Musvit/Great Tit – 14

Skovspurv/Tree Sparrow 2

Bogfinke/Chaffinch – 3

Grønirisk/Greenfinch – 2

Grønsisken/Siskin - 3

Sydlig Gråsisken/Lesser Redpoll 6

Dompap/Bullfinch -10


1   |  2  |  3     NÆSTE