Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (74)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (1)mar. (31)apr. (31)maj (26)juni (15)juli (17)aug. (30)sept. (29)okt. (30)nov. (21)dec. (4)

Farvel til september

lørdag 30. september 2017
af Anton Herrig Liebermann

Så siger vi farvel til september, og det gør vi på en stille og rolig morgen, uden det helt store fald. Vejret var perfekt for spurvehøge, og derfor lå fokuset på dem i dag. 7 stykker fik ring om benet i dag, og vi er nu klar til at gå ind i september. Der er ikke rigtig så meget andet at sige om dagens oplevelser ved nettene.

HUnDagens enlige hun ud af hele 7 spurvehøge

Today’s ringing:
Spurvehøg / Sparrowhawk - 7
Gærdesmutte / Wren - 1
Jernspurv / Dunnock - 1
Rødhals / Robin - 29
Sangdrossel / Song Thrush - 10
Gransanger / Chiffchaff - 14
Løvsanger / Willow Warbler - 1
Fuglekonge / Goldcrest - 2
Total: 65

I forhold til at vi havde den værste august nogensinde i Gedsers historie, har september faktisk givet hele 2919 mærkninger, hvilket ligger ganske udmærket for normalen. I forhold til netmetertimer, har vi opnået en fin 2. plads i historien, kun overgået af september måned i 2007. En fin måned med god indsats, fine fugle, stemning og godt humør. Lad oktober blive en ligeså stort succes.

Robert forlod os ved middagstid, hvor Hans Ægidius tog ham med i bilen mod København. Han vender dog tilbage 15 oktober, og hjælper til en uge mere. Her til aften kom et fransk par, som hjælper de næste 2 uger. Lidt udskiftning er der endnu engang sket på GFU, men det er også sundt engang imellem.

I morgen lover de regn, så det bliver måske ikke den sjoveste første dag mht. til fuglene for det franske par, men så kan de lige lande, og mærke stedet at kende, før vi napser sæsonens første 1000 dag :)

De gladeste hilsner Anton

Hitpolitiet gæster odden

fredag 29. september 2017
af Anton Herrig Liebermann

Det var ikke ligefrem følelsen af optimisme, der fes igennem kroppen af mig under åbningsrunden. Kun få rødhalse kaldte, og stort set ikke andet. Det dryppede lidt, men skulle stoppe omkring 6.30 tiden, derfor blev hele molevitten smidt op.  Første runde var ganske som forudset med få fugle, primært bestående af rødhalse.

Til 2. runde gik der hul på bylden, og haven indeholdt nu lige pludselig pænt med phyller. De gæstede stort set hvert net på næste runde, og gjorde, at vi endnu engang splittede op, så Robert pillede ud, og jeg fik taget alle målene på fuglene. I blandt alle phyllerne, sad gårsdagens bryn der lige pludselig, som Hans Ægidius, Jes og Jan var inde og se.

I disse dage trækker enorme mængder af bogfinke over haven, og kører i en næsten konstant stime over haven. De går faktisk ikke så højt, men dog lige over trægrænsen, så vi ikke fanger meget mere end et par bogfinker om dagen.

Bogfinkzzzzz2k+ han bogfinke

SpyrveDagens oplevelse i nettene blev dog en 3k+ han spurvehøg

Today’s rining:

Spurvehøg / Sparrowhawk - 4
Gærdesmutte / Wren - 3
Jernspurv / Dunnock - 3
Rødhals / Robin - 35
Rødstjert / Redstart - 2
Solsort / Blackbird - 1
Sangdrossel / Song Thrush - 12
Munk / Blackcap - 6
Gransanger / Chiffhcaff - 111
Løvsanger / Willow Warbler - 2
Fuglekonge / Goldcrest - 14
Broget Fluesnapper / Pied Flycatcher - 1
Bogfinke / Chaffinch - 4
Grønsisken / Siskin - 1
Total: 199

For Ragnar og co. var det ikke kun fuglefronten der var interessant i dagens anledning. Hitpolitiet gæstede odden, for at tjekke om der blev stringede for meget, de fik dog desværre ikke bid, og måtte nøjes med nogle gode danske røde glenter og spurvehøge, som røg direkte ind på deres Danmarks artslitster.

Poltii Poltiet krydser Røg Glente

Gert kiggede forbi med ørepropper til loftet, så man nu kan sove i fred og ro deroppe, hvilket er klart at foretrække for sovende gæster ovenpå. Hen af dagen kom Hans også lige forbi, og fik styr på diverse ting på stationen. Det fik gang i undertegnede, som fik knoklet  indtil drengene hev mig med på pizzaria. Vi havde ellers rigtig glædet os til fødekæden’s (Clausjannic og Nina) specialiteter, men fik desværre beskeden omkring, at sygdom havde aflyst deres tur sydpå fredag! De håber dog at være en del af stations livet i morgen, og det håber vi da i den grad også.

Nu vil jeg for første gang i lang lang tid, tidligt i seng, så jeg kan få indhentet lidt af den underskudskonto, jeg efterhånden har fået oplagret.  

De gladeste hilsner Anton

Kimses return

torsdag 28. september 2017
af Anton Herrig Liebermann

En stille morgen, uden de helt store anstrengelser, men så var det tilgengældt dejligt, at der var godt gang i spurvehøgetrækket i dag, og det kunne også mærkes inde i haven, hvor at hele 5 blev mærket i dag. En stor flagspætte var også en af de lidt mere intrassante fugle i nettene.

HakziHakkeren over dem alle

Dagens hit må dog gå til sæsons 4. bryn, som sad i hejsenettet ved 9 tiden. Det var kun Orla der kom ind og så denne smukke phyl med os i denne omgang, men mon ikke der er flere folk inde i haven, når jeg melder om Schwarzi om nogle dage? En rødtop blev også genfanget, som var den flotte 1k han, som blev mærket for nogle dage siden.

BrynizzDagens hit blev blev sæsonens 4. hvidbrynet løvsanger

Today’s ringing:
Spurvehøg / Sparrowhawk - 5
Stor Flagspætte / Greater Spotted Woodpecker - 1
Jernspurv / Dunnock - 2

Rødhals / Robin - 31
Rødstjert / Redstart - 1
Solsort / Blackbird - 1
Sangdrossel / Song Thrush - 7
Gærdesanger / Lesser Whitethroat - 3
Munk / Blackcap - 2
Hvidbrynet Løvsanger / Yellow-browed Warbler - 1
Gransanger / Chiffhcaff - 22
Løvsanger / Willow Warbler - 3
Fulgekonge / Goldcrest - 8
Grå Fluesnapper / Spotted Flycatcher - 1
Bogfinke / Chaffinch - 2
Total: 90

 

Hans kiggede ud ved 9 tiden, og skulle lige have styr på nogle ting. Han havde observeret, at buskadset der går ud til vejen tæt på huset havde opbygget nogle fine lange grene, som næsten ridsede bilerne, da de kørte forbi. Det blev dagens opgave i dag, og alt imens jeg passede nettene, blev maskinerne hevet frem. Det var dog ikke bare lige, at fjerne 1 meter buskads på hver side af vejen, og da fyrtårnet tændte op for aftenlyset, stod jeg stadig op bøvlede med krattet. Heldigvis var lukrunden gået ved 18 tiden, og jeg havde fået kørt hele 4 læsfulde trailere ud til brænding. 78 traner fløj over stationen kort inden jeg smuttede ind til god mad, og “takkede” for knokleriet. Da jeg åbnede døren, blev jeg mødt af en god aroma, som kom ude fra køkkenet af, Det var simpelthen bare Kimse-drengen der havde meldt sin ankomst. En lækker Roastbeef var smidt i ovnen, og kartoflerne og bearnaise var lagt i gryderne. Det må siges at være en fantastisk afslutning på en hård dag.

KilnizLad os lige kort nyde i fælleskab hovedet af en fugl, som er en fornøjelse i nettet hver evig eneste gang.

Ragnar så jeg slet ikke hele dagen, men han var også i fuld gang med at producere hits. Hans Ægidius og Ragnar smuttede efter endt morgenobs, som i øverigt indeholdte, rødpiber, 3 gråspurve, dværgfalk, hedelærker og masse andet guf, så smuttede de på kratlusk. De formåede at finde hele 2 små fluesnappere, som i dag må nøjes med at blive 1k fugle. Ved vesterhave fandt de en nattergale type fugl, som aldrig blev bestemt helt rigtigt, men de mener dog det er en nattergal. Det er pænt giftigt på denne dato, for det er faktisk hele 29 dage siden, at jeg sidst har fanget den i nettene hernede. 
De nåede heldigvis også hjem til Robert og Kimses forkælelser ved aftensmadsbordet, og vi fik endelig slappet fuldstændig af.

Vi må bare erkende, at banden er igen samlet på stationen, og vi er klar til at give den gas igen i morgen. Vejret siger SØ, hvilket godt kan knibe lidt tåre ud af øjenkrogen, men måske lykkens gudinde alligevel er med mig? Vi får se….

De gladeste hilsner Anton    

Hjertelig velkommen til Rødstrubet Piber

onsdag 27. september 2017
af Anton Herrig Liebermann

Enorm mørk morgen, med mange tunge skyer over odden. Lidt småregn i de tidlige timer, men det holdte op ved første runde, og vi var lige kortvarigt enormt håbefulde, men ak! Radaren var svær at forudsige, og klokken 8.30 gik den ikke mere, og stationshaven blev ramt af enorme mængder af regn. Kun 58 fugle blev det til i de 2,5 time nettene var oppe, og heriblandt pillede Robert sin og sæsonen 3. lille fluesnapper ud af nettet, imens jeg stod og bøvlede med nettet i hegnet. Dog var dagens fugl ikke en gammel han, men derimod en ungfugl. Stadigvæk kanon fed fugl, og tirsdagsholdet var lige hurtigt forbi og få en ny årsart.

maerkSæsonens første 1k lille fluesnapper.

Ikke mange sekunder efter fluen, ramte regnen jo som sagt odden, og nettene blev lukket i løb. Vi åbnede igen ved 11 tiden, og der var stadigvæk god aktivitet i krattene. I dag ville jeg det dog anderledes, og overvejede at tage lidt væk fra haven. Det passede perfekt med, at da drengene planlagde en tur til Kroghage, så ville jeg da med. Der har nemlig holdt en rødstrubet piber til derude i over en uge nu, og nu måtte det altså være på tide at jeg fik den. Robert forsatte for sig selv fra 13 tiden af, og vi kom i alt op på 117 mærkninger i dag.

Today’s ringing:

Gærdesmutte / Wren - 3
Rødhals / Robin - 54
Rødstjert / Redstart - 3
Sangdrossel / Song Thrush - 14
Gærdesanger / Lesser Whitethroat - 2
Tornsanger / Whitethroat - 1
Munk / Blackcap - 13
Gransanger / Chiffchaff - 12
Løvsanger / Willow Warbler - 2
Fuglekonge / Goldcrest - 10
Grå Fluesnapper / Spotted Flycatcher - 1
Lille Fluesnapper / Red-breasted Flycatcher - 1
Bogfinke / Chaffinch - 1
Total: 117

Ragnar blev smidt af lidt før Kroghage, og HÆG og jeg kørte til kroghage. Ikke mange meter efter bilen var blevet parkeret, ringede Ragnar med en gammel han lille flue, som så bliver den 3. gamle han på få dage. Det er ret usædvanligt med så mange gamle fugle, og har måske noget med den dårlige ynglesæson at gøre. Kort tid efter endt samtale med Ragnar kom den så endelig. Det lyse cykelpumpekald jeg har ventet så længe på med at høre, også var den der bare. Den kaldte ligeså fint 2 gange, og røg sandsynligvis ned i den nordlige del af kroghage. Jeg så dog aldrig fuglen, hvilket ærgrer mig lidtm Men har dog sagt til mig selv, at jeg på inge måder kan klage. Kanon lækkert med en ny lifer, og første nye lifer siden maj!
Fuglen blev meldt ud til Ragnar, og alt imens jeg gik og kiggede ned i telefonen, skræmte jeg en lille hønsefugl op af sporet lige foran mig. En lille brunlig klump med gullige rygstriber gav mig et kort men præcist artsnavn, Vagtel. Der var ikke så meget at være i tivl om. Den fløj lavt direkte væk fra mig, og tog et skarpt drej ind til venstre. Lidt surrealistisk observation, og blot den anden jeg nogensinde ser. Det er en fugl man normalt høre synge i sommerperioden om natten, så ret sindssygt endelig at se den ordentligt. Senere research viser, at det var første gang den er observeret ved kroghage nogensinde. Kanon hårdt, men også kanon lækkert. Udover disse 2 fede arter på kort tid, sås en udfarvet han sortstrubet bynkefugl med ring, men kunne desværre ikke aflæse den pga. afstanden. Men gad vide hvor den er fra? 2 flokke af traner røg også sydpå, men ellers var krattene ret tomme ved Kroghage i dag.

Vi mødtes med Ragnar lidt senere, og han viste os fluesnapperen, som viste sig fra sin bedste side i den tid vi var der.

feltobz2k+ han lille fluesnapper feltobset, foto: Ragnar

Frisenfeldt, hallerne og vesterhave blev også tjekket, men gav ikke det store. Ragnar skræmte ved Frisenfelt en storpiber op, men den kaldte ikke, og han fik kun 1 billede af den. Vi prøvede at eftersøge den efterfølgende, men desværre uden held. Det kan være den trækker ud i morgen?

Tilbage på stationen var Robert igang med at lukke net, og det gav mig muligheden for at gå direkte ind i køkkenet, og begyndte på dagens lasagne. Resultatet blev ganske udmærket, og nu er vi mætte og tilfredse. Det har været en god dag, trods standard ringmærkningen ikke kunne klares i dag pga. regn.

I morgen ser det ud til at blive SØ-vind 9 m/s, hvilket nok er den værste udsigt for småfugle i krattene. Så måske vi får en stille og rolig dag her i syden! Det må tiden vise.

De gladeste hilsner Anton

Robert elsker papegøjer

tirsdag 26. september 2017
af Anton Herrig Liebermann

Efter gårsdagens succes, var der rigtig lagt i kakkelovnen til endnu en god dag på Gedser Fuglestation. Vejrsituationen var nogenlunde den samme som gårsdagens, men antallet af fugle var faldet enormt meget. Den første runde bestod af 75 procent genfangster af rødhalse, og nogle få nye. Sangdrossler og munke var de 2 andre arter der kan nævnes fra den runde. 2. runde var enormt tynd, men endnu engang startskuddet på aktivitet hos lidt phyller og fuglekonger.

gransiEn af de mere talrige fugle for øjeblikket, den lille søde gransanger

Den store dag blev det dog aldrig, og omkring 10 tiden var dagens første spurvehøg røget i. Der besluttede jeg hurtigt, at den skulle Kimze da lige nyde med mig. Jeg returnerede til stationen, og fik fremvist spurvehøgen. Alt imens lod jeg Robert færdiggøre den igangværende runde vi lige var startet på. Da vi efterfølgende mødtes ved skuret, havde han sørme endnu engang smurt et stort fedt smil i ansigtet, og hævede 2 poser ligeså fint op i luften, 1 pose i hver hånd. “Firecrest and mr. red” var de ord jeg blev mødt. Mit forsøg på at gætte hvad mr. red var. lød først på endnu en gammel han lille flue, og dernæst røg dompap i puljen. Ingen af delene var det dog, og jeg fik overgivet posen, og op af posen hev jeg den flotteste gamle han af lille korsnæb. Den første af sin slags her på Gedser Fuglestation. Robert har været her i lidt over 1 uge, og han har allerede pillet den 8. og 9. lille korsnæb for GFU ud af nettet! Det er sejt.  

rodtopDagens rødtoppet fuglekonge han

korsnibzDagens fugl: Første 2k+ han Lille korsnæb for GFU. Foto: Gert J. Jeppesen

Fuglene forsatte lidt op af dagen med et par nye rødhalse hver runde, men efter nogle dage med mærkning fra solopgang til solnedgang (og natfangst), så sluttede festen omkring 14 tiden, og vi brugte dagen på at få slappet lidt af.

Today’s Ringing:

Spurvehøg / Sparrowhawk - 1
Skovpiber / Tree Pipit - 1
Gærdesmutte / Wren - 1
Jernspurv / Dunnock - 1
Rødhals / Robin -38
Solsort / Blackbird - 1
Sangdrossel / Song Thrush - 13
Havesanger / Garden Warbler - 1
Munk / Blackcap - 5
Gransanger / Chiffhcaff - 7
Løvsanger / Willow Warbler - 2
Fuglekonge / Goldcrest - 5
Rødtoppet Fuglekonge / Firecrest - 1
Grå Fluesnapper / Spotted Flycatcher - 1
Lille Korsnæb / Crossbill - 1

Total: 79

Ragnar var ved kroghage med Anders hen på middagen , og havde endnu engang rødstrubet piber. Der blev forøvrigt også set en af Alex og Bo i morgentimerne ude ved odden. Og skulle det ikke være løgn, så havde Kimze fyren også en ude på engen lige foran stationen. Desværre sad jeg i labbet da den blev fundet, og han hemmeligholdte fundet indtil aftensmaden, hvor at dagens fugle røg på bordet. En skam, men jeg må vel bare selv ud og yde, før jeg får lov til at nyde? Men jeg har jo efterhånden erfaret med eksempelvis høgesanger, at det ikke altid er rigtigt med yde før nyde……..

Udover alt det sædvanlige, så havde vi et ekstremt fund i dag, i form af tirsdagsholdet fra sydvestjylland der var på besøg i dag. Første gang de gæster Gedser området nogensinde, og det tør vel siges, at det var på tide :) Hans og Gert kiggede også ud i dag, og alting falder stille og roligt på plads efter åbent hus arrangementet.

En stille og rolig dag er ved at tage sin ende, og vi er klar til en god dag i morgen. Vejrudsigten ser i hvert fald lidt spændende ud med småregn i morgentimerne?!?!?

De gladeste hilsner Anton

Smukkere dage skal man lede længe efter

mandag 25. september 2017
af Anton Herrig Liebermann

Døgnet startede temmeligt begivenhedsfuldt. Selvom morgenen så rigtig giftig ud mht. til fald, valgte Ragnar og jeg at smutte på stranden, og se hvad vi kunne fange i et par timer. Klokken havde lige passeret midnat, og sigtbarheden var elendig. Perfekte opskrifter på strandfangst - og det gik det også udemærket. 2 store præstekraver og 1 almindelig ryle blev det til, og vi skyndte os lidt hjem, fordi vi vidste alarmen ville ringe 5.45. I har set alt for mange billeder af den efterhånden så almindelige store præstekrave, så i får lige nattens almindelige ryle i stedet.

Almo ryleAlmindelig ryle 1k

Jeg lå først i sengen ved 2 tiden, hvilket var enormt dumt efter en lang dag med åbent hus osv. Selvfølgelig resulterede det i, at man sov lidt over sig. Heldigvis havde min søde hjælper smækket hele molevitten op, og vækkede mig 5 minutter før første runde med nogle hårde slag på døren, og meddelelsen “Thruses everywhere”. Jeg fløj op af sengen, og så en Robert stående i døren. Han rystede bare stille og roligt på hovedet og sagde nogle meget dybe ord, “Lazy lazy boy”. Han skulle bare vide hvad jeg havde lavet i nat :)

Nå, men han havde ganske ret, da jeg åbnede døren for første gang, skulle jeg bruge 15 sekunder, så havde jeg set +40 sangdrossler flyve over haven. Jeg droppede morgenmaden, og skyndte mig afsted. Det allerførste netf jeg kom til bød på 5 rødhalse, 1 munk og 1 stenpikker, også ved man ligesom godt hvad klokken har slået. Første runde gav hele 100 fugle præcis, og jeg var så enormt tæt på at tilkalde forstærkning. Det døde dog allerede ud til 2. runde, så vi troede på, at vi selv kunne klare det 2 mand. Jeg mærkede igennem i labbet, og Robert plukkede fuglene fra nettene. Efter at have siddet 2 timer i stolen i labbet, og bare mærket sangdrossler og rødhalse, kom Robert med sæsones blot 2. græshoppesanger. Denne enormt fede locustella blev nydt med Christian og Ragnar fra odden.

Grizzzi warbler2k+ græshoppesanger

Min mave udhungrede mig til sidst i forløbet, og klokken 11 sad jeg endelig inde på stationen, og fik min (hvad jeg selv synes) velfortjente morgenmad. Det var dog kun 10 minutters nydelse, før at næste runde skulle klares.
Det var nemlig sådan, at vi ikke havde en eneste runde i dag med under 10 nymærkninger. Og lige pludselig sad efterårets første par kvækerfinker, og de blev gennemnydt som 2 styks 1k hanner.

Kvaekzi1k hanner kvækerfinke gæstede i dag GFU, og blev taget rigtig godt i mod.

Kimze drengen havde hele dagen været ude på kroghage og kratluske igennem, og var godt smadret til sidst. Derfor var det en fantastisk befrielse for ham, da jeg kunne ringe ved 16 tiden og melde om, at jeg havde napset det 3. bryn. Ragnar, Christian, Kimze, Robert og undertegnede nød brynet, og slap det i hitbusken. Den fløj dog bare ligeså fint kaldende op i det høje træ i stedet, hvilket er lidt uforklaretligt, for hvem vil ikke befinde sig i hitbusken?

bryn1k hun hvidbrynet løvsanger, 3. bryn på 32 timer!

Og lige for at rette mig selv, så skrev jeg i går, at det var første gang i GFU’s historie med 2 bryn på 1 dag. Den 28 september 2013 blev der også taget 2! Men så kan vi nu med 100 procents garanti meddele, at der nok aldrig har været 3. bryn mærket på 32 timer på falster. Den er der ingen der kan tage fra os :)

Vi fik lukket nettene ved 19 tiden, dog drillede hitnettet ø6, hvor at nederste streng var sprunget. Der fik jeg lige brugt unødvendige 30 minutter, men nu er det også top klar til at tage en ny art for landet i morgen! Men først skal vi lige nyde den enormt store artsdiversitet vi havde i dag:

Today’s ringing:
Spurvehøg / Sparrowhawk - 1
Stor Præstekrave / Common Ringed Plover - 2 (Caught on the beach in the night)
Almindelig Ryle / Dunlin - 1 (Caught on the beach in the night)
Gærdesmutte / Wren - 6
Jernspurv / Dunnock - 1
Rødhals / Robin - 150
Rødstjert / Redstart - 3
Stenpikker / Wheatear - 2
Solsort / Blackbird - 1
Sangdrossel / Song Thrush - 34
Græshoppesanger / Grasshopper Warbler - 1
Rørsanger / Reed Warbler - 1
Gærdesanger / Lesser Whitethroat - 1
Tornsanger/ Whitethroat - 1
Munk / Blackcap - 19
Hvidbrynet Løvsanger / White-browed Warbler - 1
Gransanger / Chiffchaff - 10
Løvsanger / Willow Warbler - 3
Fuglekonge / Goldcrest - 26
Broget Fluesnapper / Pied Flycatcher - 1
Rødrygget Tornskade / Red-backed Shrike -1 
Bogfinke / Chaffinch - 1
Kvækerfinke / Bramberling - 2
Grønsisken / Siskin - 1
Tornirisk / Linnet - 1
Total: 271 (25 species!!!!!!!!)

Dagen blev afsluttet med Kimze’s fantastiske kød med bearnaise, kartofler, salat og chips. Skøn mad og skøn dag på GFU er ved at tage sin ende, og i morgen er der mere østenvind, og vi er klar til flere fugle østfra.

Nu vil jeg skynde mig i seng, og lade være med at smutte på stranden i nat, så jeg er rimelig ved Robert i morgen 05.45.

De gladeste hilsner Anton

Åbent hus får sibiriske gæster

søndag 24. september 2017
af Anton Herrig Liebermann

En næsten propfyldt station blev startskuddet på åbent hus ano efteråret 2017, og alle var ude af sengen før solopgang. Kimze var smuttet på kroghage, Jan Speiermann, Hans Ægidius, Mads Paulsen og Ragnar var taget ud på odden, og Clausjannic og Robert var tidligt på færde med nettene. Det resulterede i, at jeg kun nåede at åbne 4 net, før at samtlige net i haven var slået op. Det kan vel kun kaldes et luksusproblem, også endda krydret med et varm bad efterfølgende, og småregn i luften. Alt tydede på en god åbent hus.

Rødhalsene og i særdeleshed også sangdrossel havde ankommet på første runde, og selvom vi gik første runde allerede før solen stod op, måtte vi skrue op for tempoet, for at kunne følge med. Således forløb første runde, og ikke meget tid havde vi oppe i labbet, før at næste runde skulle gåes. Clausjannic og Robert gik ud og plukkede, imens jeg fik kørt det første hold fugle igennem. Jeg nåede kun lige at tjekke 3 net på 2. runde, før jeg mødte dem igen, og de smilte bare sødt, og berettede om sæsonens blot 2. gamle han af lille fluesnapper. Jeg fik her alle fuglene leveret, og returnerede til labbet, imens de smuttede direkte videre på næste runde. Fuglen blev meldt ud, og da der havde samlet sig ca. 30 mand udenfor labbet, blev fuglen mærket og fremvist. Processen nåede dog ikke særlig langt, før Robert kom gående med en pose med sæsonens første bryn i. Fremvisningen foregik imens jeg knoklede med at få de mange rødhalse ud af labbet, så nåede faktisk ikke at få set det første bryn inden det blev sluppet. Det ærgrede mig lidt, men gud hørte mine bønner, og leverede endnu et bryn på næste runde. Hermed blev GFU’s dagstotal for bryn slået, og der var her dødet lidt ud, så jeg fik lidt tid til at nyde brynet. Sådan!

22015627 1537154986340916 1854852091 oDagens 2. hvidbrynet løvsanger blev en 1k hun

Efter de små sibiriske småfugle, døde det fuldstændig ud, og vi fangede ikke mere end 25 fugle fra klokken 10.00, og derfor valgte vi at lukke klokken 15.00, og erkendte at dette blev resultatet:

Today’s ringing:

Gærdesmutte / Wren - 4
Jernspurv / Dunnock - 1
Rødhals / Robin - 119
Rødstjert / Redstart - 2
Sangdrossel / Song Thrush - 23
Havesanger / Garden Warbler - 2
Munk / Blackcap - 8
Hvidbrynet Løvsanger / Yellow-browed warbler - 2
Gransanger / Chiffchaff - 19
Løvsanger / Willow Warbler - 8
Fuglekonge / Goldcrest - 3
Grå Fluesnapper / Spotted Flycatcher - 1
Lille Fluesnapper / Red-breasted Flycatcher - 1
Broget Fluesnapper / Pied Flycatcher - 1
Bogfinke / Chatfinch - 1
Total: 195

En ganske fin septemberdag, og vi lader nu op til smide bomben i de kommende dage. Åbent hus forløb ganske udmærket, og der var ca. 120 folk omkring stationen. Der blev fortalt en masse historier, og fremvist en masse forskellige arter. Ragnar tog odden, men blev ramt af tåge ret tidligt, og måtte aflyse det hele. Nina var bag kameraet, og Vibeke, Anni-Rose og Anne Marie stod for den dejlige mad og de lækre kager, som vi blev tilbudt hele formiddagen. Et stort tak skal lyde på GFU’s vegne for en succesfuld åbent hus. Vi kan vel kun se frem til endnu en åbent hus til foråret :)

Omkring 17 tiden havde var haven tømt ud for fuglekiggere, personalet og besøgende, og vi er nu kun Ragnar, Robert, Kimze-fyren og undertegnede tilbage. Nu står den på hygge, og rester af den lækre frokost til aftensmad, også er vi klar til endnu en begivenhedsrig dag i morgen.

De gladeste hilsner Anton

Få fugle og forberedelse til åbent hus

lørdag 23. september 2017
af Anton Herrig Liebermann

Fik nok den værste start man overhovedet kan få på dagen! En forkert bevægelse op af sengen, og ryggen gik i klem. En klassisk hold i ryggen havde meldt sin ankomst, og ikke lige den bedste tilstand at rende rundt med, når man er ringmærker. Jeg tog mig dog sammen og fik mig vraltet ud af døren. Efter nogle timer gik det heldigvis lidt bedre, men det kan dog stadigvæk mærkes her til aften.

Fugle var der ikke mange af i krattene, og første runde gav blot 12 fugle. Derfor da Ragnar meldte rødstrubet piber rastende ud på walkien, lavede jeg en hurtig aftale med Robert mht. nettene, og rendte ud til Ragnar. En enorm tåge havde ramt Ragnar, og med en flot solopgang, kunne jeg ikke unde, ikke at tage et billede.

SolopggiTåge og solopgang til højre i billedet, på vej ud mod rødstrubet piber.

Vi prøvede at skræmme fuglen op, hvor de havde set den gå ned, men desværre røg der kun engpibere op, og jeg måtte endnu engang gå tomhændet tilbage til stationen. En fed fiskeørn røg over tæt på, som en lille trøstepræmie for mig, men altså det skal nok lykkes en eller anden dag, det er jeg helt overbevist om…..

Tilbage på stationen var Hans kommet, som skulle igennem 2 hold i løbet af dagen. Begge formidlinger gik fuldstændig smurt, men det var kun det sene hold, der fik fornøjelsen, af den altid så populære spurvehøg. Ellers kan nævnes fugle som en fed stillits.

flash2k+ stillits han

Og sørme om ikke en fed acro sad i nettet lige pludselig, og fik en fin ring påsat.

dyrm1k rørsanger, den første i flere uger.

Således forløb dagen i dag, med rigtig mange mennesker omkring GFU. I morgen kommer der dog endnu flere folk til åbent hus, og vi er så småt ved at have alting på plads. Jeg mangler lige det sidste rengøring, men det er klaret inden puden rammes.

Today’s ringing:

Spurvehøg / Sparrowhawk - 3
Gærdesmutte / Wren - 9
Jernspurv / Dunnock - 5
Rødhals / Robin - 14
Rødsjtert/ Redstart - 1
Sangdrossel / Song Thrush - 2
Rørsanger / Reed Warbler - 1
Gærdesanger / Lesser Whitethraot - 2
Havesanger / Garden Warbler - 2
Munk / Blackcap - 9
Gransanger / Chiffchaff - 34
Fuglekonge / Goldcrest - 3
Blåmejse / Blue tit - 1
Stillits / Goldfinch - 1
Total: 87

Vi havde i dag flere forskellige folk i krattene. Kimze fyren ude på kroghage, hvor han fandt en fin korttået træløber. Jan og Thomas, som rovfulgeobsede fra engen. Ragnar på en sen eftermiddagstur til birkemose sammen med Hans Ægidius. De fik støvet en ringdrossel op!

Vi glæder os til at give den gas i morgen, hvor hele personalet møder op tidligt, og er klar. Vi snakkes -

De gladeste hilsner Anton

Fed gammel Lille Flue, citronvip og en drillende duehøg

fredag 22. september 2017
af Anton Herrig Liebermann

Endnu en morgen uden særlig mange kald fra krattene, dog var der et par enkelte sangdrossler og rødhalse der ikke kunne lade være med at bryde morgenes stilhed. Der var en fugtig tynd tåge der lå over stationen ved det første lys, som gjorde at alle nettene var ret våde, men den løftede sig dog hurtigt, og endnu en dag uden de særlig mange skyer kunne begynde.

Den stod i dag igen i rødhalse og gransangernes tegn, men også fuglekonge ville lege med i dag, og hele 26 stykker fik ring på i dag. I morgen timerne pyntede en gammel løvsanger lige pludselig på det hele, og fik hurtigt en til at tænke på, at få blot en måned siden, så fangede jeg 100 løvsanger og hvis jeg var heldig en enkelt grans!

LOvzi2k+ løvsanger

Midt under en runde skratter det lige pludselig over walkien; “Citronvipstjert Prehn”. En citronvipstjert gæstede i dag Ragnar ude på odden, og kom ligeså fint kaldende forbi ham i fin højde, så fuglen også kunne ses godt. Lidt bitter over at gå herinde og nusse rundt, og misse alle trækkende fugle, men så måtte jeg jo selv igang med at producere. Så kun en god halv time senere, lidt efter 9 tiden, var det tid til endnu en runde, og jeg sendte Robert ned til nettet i hegnet, fordi at jeg skulle lige printe nogle sider ud til labbet. 2 minutter efter stod jeg ude foran døren igen, og kunne høre en eller anden råben nede fra hegnet. Det lød virkelig som om nogen var ved at dø, eller at der var sket noget ret alvorligt. Få sekunder efter kun lige vel ankommet til nettet, hvor en smilende Robert stod med en rød pose i hånden. “Red-breasted Flycatcher” blev der sagt, og en dejlig fornemmelse bredte sig. Den har også haft god tid til at komme til odden, så det var da på tide, at den meldte sin ankomst. Få centimeter fra fluesnapperen pillede Robert også dagens første rødtop ud på samme runde, så han var enormt glad på daværende tidspunkt. Jeg fik skrevet til Hans, og meldt ud på walkie til Ragnar, men da lille flue er årlig med mere end 10 eksemplarer, var det kun Ragnar der stod ved labbet efter runden var endt. Jeg havde endnu ikke set dyret, så var lidt spændt på hvad der skulle ske. De resterende fugle blev mærket, og fik lidt af et chok da jeg hev indholdet fra den røde pose op. Den fedeste gamle han af lille flue var i min venstre hånd ….. ikke lige det syn jeg havde regnet med, men altså den tager vi med.

Lille flah2k+ han Lille Fluesnapper.

Eftermiddagen stod i forberedelse tegnet til åbent hus, og både Hans og Gert var her og begynde stille og roligt på det hele. Ragnar fandt midt i det hele en stor tornskade, som vi bryggede lidt på, pga. at det var en ret tidlig ankomst, men vi kunne “desværre” kun få det til vores almindelige store tornskade, og måtte nyde den i stedet. Den undgik nettene, men tilfredsheden bliver ikke dårligere af den grund.

De sene mærkningstimer bød på endnu en rødtop, og 2 spurvehøge. Den ene en enorm fed stor hun.

Rutzen1k han rødtoppet fuglekonge

Spurvehogzzne1k hun spurvehøg

Ragnar smuttede til kroghage hen af eftermiddagen for at kratluske, og kunne også berette om nogle ting. Han havde en af de svinske rødstrubet pibere, som muligvis var rastende. En rødrygget tornskade, fiskeørn, rørspurve og en duehøg. Og nåh ja duehøgen - den så jeg nemlig også, for nu skal i høre:

Timerne tog hinanden, og solen var ikke mange timer fra at være under horisonten. Endnu en netrunde skulle igangsættes, og jeg startede ved hejsenettet. Jeg så fra stien en stor brunlig fugl hænge akavet i nettet, og mistænkte den først for musvåge. Jeg sat ret hurtigt ii løb, men den røg ligeså fint ud, og fløj lavt mod spurvehøgenettene. Jeg synes der var noget høgeflugt over fuglen, og forsatte derior mit løb efter dyret. Til min store overraskelse hang den sørme i næstnederste lomme i spurvehøgenettet, og kæmpede med at komme fri. Få meter fra at jeg fik mine smukke hænder omkring den, fik den bakset sig fri, og fløj lavt videre i haven. Jeg havde nu bestemt den til en ung duehøg, og håbede virkelig at kunne springe på den i en af de små net, og derfor var mit tempo nu gåtempo. Da jeg fik rundet hjørnet ved ø2, så jeg fuglen være viklet ind i nederste lomme i N9, og har mange meter hen til den. Derfor prøvede jeg at komme bagfra, så fuglen ikke kunne se mig. Det lykkedes desværre ikke, og få meter fra den, fik den gang i sine kæmpe vinger, og fik næsten væltet nettet i sin flugt. Den sprang nederste streng, og fik sig basket ud af nettet. Jeg prøvede at hoppe efter den, men måtte pille lidt græs ud af munden efterfølgende, og indse, at duehøgen nu var langt ude over marken. Pokkers osse - den er der ikke mærket mange af i Danmark. Cirka 15 minutter efter så Ragnar den ude ved Kroghage, og jeg mistede nu alle forhåbninger om at den skulle ryge ind i haven igen.

Vejret for i morgen ser fuldstændig vildt ud, så måske det er i morgen det går fuldstændig ned? Det håber vi i hvert fald. Vi er klar, og Kimze drengen er også klar. Han ankom her for en time siden (20.00), og er mere sulten end nogensinde. Kage er medbragt, og fuglene venter i krattene i morgen. Jeg glæder mig i hvert fald til endnu en begivenhedsrig dag på Danmarks sydligste fuglestation.

De gladeste hilsner Anton

Og nåååårh ja, dagens mærkninger:

Today’s ringing:

Spurvehøg / Sparrowhawk - 2
Gærdesmutte / Wren - 16
Jernspurv / Dunnock - 12
Rødhals / Robin - 50
Sangdrossel / Song Thrush - 4
Gærdesanger / Lesser Whitethroat - 4
Munk / Blackcap - 1
Gransanger / Chiffchaff - 40
Løvsanger / Willow Warbler - 2
Fuglekonge / Goldcrest - 26
Rødtoppet Fuglekonge / Firecrest - 2
Lille Fluesnapper / Red-breasted Flycatcher - 1
Broget Fluesnapper / Pied Flycatcher - 1
Bogfinke / Chatfinch - 3
Total: 164

2 skoleklasser på besøg

torsdag 21. september 2017
af Anton Herrig Liebermann

Det var en god fornemmelse at slå nettene op igen i morges, efter næsten 30 timer uden at have dem oppe. Der var ikke mange lyde i krattene, så vi vidste allerede på forhånd, at det nok bare ville blive stille og roligt hen af morgenen. Vi havde ganske ret, og 116 fugle fik ring på denne dag. Den stod igen i dag i rødhalsenes og gransangernes tegn. Dog blev en af de allerførste der fik påført sig en ring i dag denne skovpiber.

skobpibzSkovpiber 1k

Et par runder efter hang der en 2k han solsort, som allerede var ringmærket. Den var blevet mærket i april måned i år som 2k han, og har altså brugt hele sommerperioden i fineste stand. Dog aner jeg ikke hvorhenne det er den har været, for den har ikke været i denne have.

syllsEn fin genganger 2k solsort han.

3 spurvehøge blev fanget i dag, men desværre ingen under de 2 skoleklasser der kom. Hans og Gert havde nemlig formidling igen i dag, hvor at 2 skoleklasser fik hele turen. Det gik også rigtig fedt, og de var enormt nysgerrige, og syntes fuglene var rigtig bløde og søde. Derfor var det fint, at sæsonens første par grønsiskener røg i nettet, så de kunne fremvises rigtig pædagoisk med han 1k og han 2k+.

gronsssssiskGammel han forrest til venstre og ung han af grønsisken til højre

Today’s ringing:
Spurvehøg / Sparrowhawk - 3
Skovpiber / Tree Pipit - 1
Gærdesmutte / Wren - 1
Jernspurv / Dunnock - 12
Rødhals / Robin - 47
Sangdrossel / Song Thrush - 1
Gærdesanger / Lesser Whitethroat - 1
Havesanger / Garden Warbler - 1
Gransanger / Chiffhcaff - 1
Løvsanger / Willow Warbler - 1
Fuglekonge / Goldcrest - 9
Grønirisk / Greenfinch - 1
Grønsisken / Siskin - 3
Total: 116

Fuglene døde totalt ud omkring middag, så nettene blev lukket og vi fik klaret alt det praktiske. Alle fugleposerne blev vasket, og nu skal vi ind og handle lidt ind, så vi er klar til den østenvindsperiode vi kommer ind i nu og her. Det glæder vi os i hvert fald til.

Ragnar kom hjem omkring 12 tiden, og havde haft en stille og rolig morgen. Der står noteret i notesbogen en fin pomeransfugl og fjeldvåge i samme skopfelt. Fjeldvågen blev sæsons første af slagsen, og pomeren må nøjes med en fin 2. gangs. En blå kærhøg blev set langt ude over havet, årets sidste hvepsevåger trak ud og 3 dværgfalke blev det til. Ellers enorme mængder af knortegås og pibeand. Småfugletrækket var ret ok i dag, hvor der kan nævnes 3 bjergvipstjerter, gode tal på hvide vipstjerter og engpibere.

De gladeste hilsner Anton


1   |  2  |  3     NÆSTE